• Sonuç bulunamadı

1. Sosyal Bilgiler Öğretimine Genel Bir Bakış

2.3. Üçüncü Alt Amaca İlişkin Bulgular

Araştırmanın üçüncü alt amacı “Geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu ile problem çözme etkinliklerinin uygulandığı deney grubu sontest sonuçları arasında anlamlı bir fark var mıdır?” şeklindedir. Bu alt amacı test etmek için, deney ve kontrol gruplarının son-test standart sapma ve aritmetik ortalamaları Tablo 7’de verilmiştir.

Tablo 7. Deney ve kontrol gruplarına ait son-test verileri

GRUP N Aritmetik Ortalama Standart Sapma Kontrol grubu 25 19,56 5,774

Deney grubu 23 32,83 3,576

Toplam 48 25,92 8,238

Tablo 7’e göre; kontrol grubunun son-test ortalaması 19,56, standart sapması ise 5,774 iken deney grubunun son-test ortalaması 32,83, standart sapması ise 3,576 olarak bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarının son-test Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları arasındaki farklılığı ortaya koymak için yapılan bağımsız t- testi sonuçları Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8. Deney ve Kontrol Gruplarına Ait Son Test Sosyal Bilgiler Dersi Başarılarının Karşılaştırılması

Varyansların Eşitliği için Levene testi

Anlam farklılığı için t-testi

F P t sd p* Anlam Farkı Std. Hata Farkı Varyanslar eşit ise 7,145 ,010 -9,470 46 ,000 -13,27 1,401 Varyanslar eşit değilse -9,651 40,502 ,000 -13,27 1,375 ( F = 7,145; p = 0,010 ).

Tablo 8’de göre yapılan Levene testi sonucunda iki grubun varyansları eşit değildir Tablo 8’in varyanslar eşit değilse satırında anlamlılık seviyesini belirten p* = ,000 bulunduğundan uygulama sonrasında kontrol ve deney gruplarının Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılık çıkmıştır ( t = -9,651; sd = 40,502; p* = 0,000). Tablo 8’e ilişkin daha ayrıntılı yorumlar sonuç-tartışma bölümünde yapılmıştır.

Tablo 9. Deney ve Kontrol Gruplarına Ait Son Test Ortalama Puanlarının Bağımsız Gruplar T -Testi Sonuçları

Grup N X SS Sd t P

Kontrol grubu 25 19,56 4,848 Deney grubu 23 32,83 2,758

38,635 -11,768 ,000

Tablo 9’ da yapılan bağımsız gruplar t-testi neticesinde anlamlılık seviyesini belirten P < .05 bulunduğundan uygulama sonunda kontrol ve deney gruplarının Sosyal Bilgiler dersi başarıları arasında anlamlı bir farklılık çıkmıştır ( t = -11,768; Sd = 38,635; P = 0,000). Bu sonuca göre problem çözme teknikleri ile ders anlatılan deney grubu öğrencileri geleneksel öğretim metodu ile ders anlatılan kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuştur.

SONUÇ, ÖNERİLER VE TARTIŞMA 3.1.SONUÇ

Bu çalışmada, Sosyal Bilgiler dersi 4. sınıf “İnsanlar ve Yönetim” ünitesi konularının öğretilmesinde problem çözme teknikleri ile öğretimin, geleneksel öğretim yöntemlerine göre öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersi akademik başarılarına etkisi ortaya koyulmaya çalışılmış, bu doğrultuda aşağıdaki sonuçlara varılmıştır:

I. alt amaca ilişkin olarak, geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu ön-test ve son-test sonuçlarına göre başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Bu sonuçlar“Geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu ön test-son test sonuçları arasında anlamlı fark var mıdır?” şeklindeki I. alt amacımıza cevap olmaktadır.

II. alt amaca ilişkin olarak, problem çözme etkinliklerinin uygulandığı deney grubu ön test – son test sonuçlarına göre başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Bu sonuçlar “ Problem çözme etkinliklerinin uygulandığı deney grubu ön test- son test sonuçları arasında anlamlı fark var mıdır?” şeklindeki II. alt amacımıza cevap olmaktadır.

III. alt amaca ilişkin olarak, deney grubu kontrol grubundan daha başarılı olmuştur. Yani problem çözme teknikleri ile ders anlatılan deney grubu öğrencileri geleneksel öğretimin kullanıldığı kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmuştur. Bu sonuçlar “Deney ve kontrol grupları arasında uygulama sonrasında Sosyal Bilgiler dersi akademik başarıları açısından anlamlı bir fark var mıdır?” şeklindeki üçüncü alt amacımızın sonucu olarak deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark çıkmıştır. Bu sonuç problem çözme teknikleri ile öğretim yönteminin geleneksel öğretim yönteminden daha etkili olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Araştırmanın bulguları doğrultusunda yapılan değerlendirme neticesinde aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:

1- Problem çözme etkinliklerin uygulandığı deney grubu öğrencilerinin akademik başarıları geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarılarından daha yüksek çıkmıştır.

2- Uygulama sonunda deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerinden daha başarılı olmasında problem çözme teknikleri ile öğretimin etkisinin olduğu belirlenmiştir.

3-Geleneksel öğretim uygulamaları olsa dahi planlı bir öğretim sürecinin öğrencilerin öğrenme sürecine olumlu katkıları olduğu neticesine ulaşmak mümkündür.

4- Öğrencilerin yaratıcılıklarının gelişmesiyle kendilerine olan güvenlerinde de artış olduğu gözlenmiştir. Bu artış onların başta derslerinde olmak üzere hayatlarının her döneminde başarılı olmalarına yardımcı olmaktadır.

3.2.ÖNERİLER

Araştırmanın sonuçları her öğretmenin artık sadece geleneksel öğretim yöntemleriyle değil değişik eğitim-öğretim yöntemlerini uygulaması gerektiğini göstermiştir. Problem çözme metodu gibi diğer öğretim yöntemlerinin de ders planlarına ve öğretim ortamlarına aktarılmasıyla öğrenciler çoğu konuyu çok daha kolay anlayabilecek ve dersleri severek takip edebilecektir.

Problem çözme teknik ve etkinliklerinin yaygınlaştırılabilmesi için;

- Sınıf mevcutlarının problem çözme teknik ve etkinliklerinin uygulanırlığını kolaylaştıracak sayıya indirilebilmesi,

- Gerekli araç-gereç temininin bütün öğrenciler açısından kolaylıkla temin edilebilir hale gelmesi,

- Öğrencilerin bu metodu daha rahat kavrayabilmesi uygulayabilmesi için onların okul öncesi eğitimden başlayarak bu metotla karşılaştırılması gerekmektedir.

-Problem çözme metodunda rehber konumunda bulunan ve yol gösterici olarak rol üstlenen öğretmenlere;

a. Problem çözme metodu ile işlenecek bir dersin planının nasıl hazırlanacağı konusunda bilgi verilmeli,

b. Problem çözme metodunda kullanılan etkinlik ve materyaller hakkında bilgi verilmeli,

c. Problem çözme metodunun eğitimde farklı alanlardaki uygulamaları ile ilgili bilgiler verilmeli,

d. Öğretmenler sadece problem çözme metodu ile ilgili olarak değil, öğrenme öğretme ortamında yer alan diğer çağdaş yaklaşım, yöntem ve teknikler konusunda da hizmet içi eğitimlerle teorik ve pratik olarak aydınlatılmalıdır.

e. Eğitim fakültelerinde okuyan öğretmen adaylarına, problem çözme metodu ve diğer etkin öğretim yöntemleri ile ilgili teorik ve pratik olarak gerekli bilgi ve beceriler kazandırılmalıdır.

- Öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmek ve dersleri daha zevkli hale getirmek için diğer yöntemlerin yanında problem çözme metoduna da yer verilmelidir.

- Problem çözme metodunun diğer yöntemlerle karşılaştırılmasının yapılmasını sağlayacak yeni araştırmalar yapılmalıdır.

- Ülkemizde Sosyal Bilgiler eğitiminin tüm yönleri ile gelişmesini sağlayacak nicelikte ve nitelikte araştırmalar yapılmalı ve bu araştırmaların sonuçları eğitim ortamlarına yansıtılmalıdır.

- Sosyal Bilgilerde problem çözme metoduna paralel olarak; yaratıcı problem çözme, proje tabanlı problem çözme ve işbirlikli problem çözme gibi konularda da çeşitli araştırmalar yapılmalıdır.

- Sosyal Bilgiler dersinde sadece problem çözme metodu değil diğer öğretim yöntemleri ile ilgili de benzer çalışmalar yapılmalı ve öğretmenlerin bu araştırmaların sonuçlarından faydalanmaları sağlanmalıdır.

3.3. TARTIŞMALAR

Araştırmanın alt amaçlarına ilişkin elde edilen bulgular incelendiğinde; ilköğretim 4. sınıf “İnsanlar ve Yönetim” ünitesinde iki farklı modelin uygulandığı deney ve kontrol grubu öğrencilerinin başarı testi sonuçlarının deney grubu lehine çıkması problem çözme metodunun kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu konuda daha önce yapılmış araştırmalardan; Altun (2004) “Sosyal Bilgiler Dersinde Problem Çözme Yönteminin Erişiye, Kalıcılığa ve Derse Karşı Tutuma Etkisi”, adlı çalışmasında elde ettiği problem çözme metodunun başarıya, kalıcılığa ve derse karşı tutuma olumlu etkisi olduğu sonucu bu çalışmayı destekler niteliktedir. Baysal (2003) “İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersinde Öğretmen Tutumlarının Problem Çözmeye Dayalı Öğrenmeye Etkisi”, adlı çalışmasında öğretmen tutumlarının başarıya olumlu etkisi olduğu sonucu bu çalışmayı destekler niteliktedir. Çiftçi (2001) “Sosyal Bilgiler Dersinde Problem Çözme Metodunun Uygulanmasına Yönelik Bir Değerlendirme”, adlı çalışmasında ulaştığı bu metodun bütün derslerde kullanılması gerektiği sonucu bu çalışmayı destekler niteliktedir. Ayrıca Yılmaz (2002) “İlköğretim Beşinci Sınıflarda Sosyal Bilgiler Öğretimi ve Problem Çözme Yöntemi, Taşkesenliğil (2008) “Probleme Dayalı Öğrenme Teorik Temelleri” ve Kılınç (2007) “ Probleme Dayalı Öğrenme” ve Altınordu (2005), “İlköğretim Okulları 4. ve 5. Sınıflar sosyal Bilgiler dersinde kullanılan Eğitim Öğretim Yöntemleri adlı çalışmalarından elde ettikleri bulgular da bu çalışmanın sonucunu destekler nitelik taşımaktadır.

KAYNAKÇA

ADAİR, John. (2000). Karar Verme ve Problem Çözme. (Çev. Nurdan

Kalaycı). Ankara: Gazi Kitabevi.

AKPINAR, Ercan ve ERGİN, Ömer. (2005). Probleme Dayalı Öğrenme Yaklaşımına Yönelik Öğrenci Görüşleri. İnönü Ün. Eğitim Fak. Dergisi, Bahar, C:6, S:9.

ALTINORDU, Leyla. (2005). İlköğretim Okulları 4. ve 5. Sınıflar Sosyal Bilgiler Dersinde Kullanılan Eğitim ve Öğretim Yöntemleri, Yüksek Lisans Tezi,Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

ALTUN, Adnan (2004). Sosyal Bilgiler Dersinde Problem Çözme Yönteminin Erişiye, Kalıcılığa ve Derse Karşı Tutuma Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu. BARTH, J. , Demirtaş ,A .(1997). İlköğretimde Sosyal Bilgiler Öğretimi,

YÖK Dünya Bankası, Milli Eğitimi Geliştirme Projesi, Ankara.

BAŞAR, Hüseyin (1999). Sınıf Yönetimi, İstanbul: MEB yayınları.

BAYSAL, Z. Nurdan. (2003). İlköğretim Sosyal Bilgiler Dersinde Öğretmen Tutumlarının Probleme Dayalı Öğrenmeye Etkisi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

BİNBAŞIOĞLU, Cavit. (1974). Öğretim Metodu ve Uygulama, Ankara: Binbaşıoğlu Yayınevi.

BINGHAM, Auva. (1998). Çocuklarda Problem Çözme Yeteneklerinin Geliştirilmes, (Çev: OĞUZKAN F.) .M.E.B. Yayınları, İstanbul.

. (1991.) İnsan ve Davranışı. Psikolojinin Temel Kavramları. İstanbul: Remzi Kitabevi.

ÇIFTÇİ, Sabahattin, KÖKEN, Nevzat. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Problem Çözme Metodunun Uygulanmasına Yönelik Değerlendirme. Selçuk Ün. Eğitim Fak. Dergisi, C: 14

ÇIFTÇİ, Sabahattin. (2001). Sosyal Bilgiler Öğretiminde Problem Çözme Metodunun Uygulanmasına Yönelik Değerlendirme, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

DEMİREL, Özcan. (2000). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayınları

DEMİREL, Özcan. (2006). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme, Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DEWEY J. (1983). How we think? Lexington, Mass.: D.C. Heath.

ERDEN, Münire. (1998). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Alkım Yayınları.

ERDEN, Münire (2001). Gelişim Öğrenme Öğretme. (7.Baskı). Ankara: Alkım Yayınları.

ERGİNER, Ergin. (2000). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık.

KALAYCI, Nurdan. (2001). Sosyal Bilgilerde Problem Çözme ve Uygulamalar. Ankara: Gazi Kitapevi.

KAPTAN, Saim. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Ankara: Tekışık Yayınevi.

KAPTAN Saim. (1977). Bilimsel Araştırma Teknikleri, Ankara: Tekışık Yayınevi.

KEMERTAŞ, İsmet. (1997). Uygulamalı Genel Öğretim Metotlar,(2. Ba.kı), İstanbul: Birsen Yayınevi.

KILINÇ, Ahmet. (2007). Probleme Dayalı Öğrenme. Kastamonu Eğitim Dergisi, C:15, S:2.

KNEELAND, Steve. (2001). Problem Çözme. (Çev. Nurdan Kalaycı). Ankara: Gazi Kitapevi.

KOMİSYON, (2008). (4. Baskı), Ankara:MEB Yayınları

KÖSTÜKLÜ, Nuri. (2006). Sosyal Bilimler ve Tarih Öğretimi. (4. Baskı). Konya.

KÜÇÜKAHMET, Leyla. (2000). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Yayıncılık.

MC. Neill. Patrick (2004). Teaching and Learning Problem Solving Kepston Bedfordshine. London. Newnorth Print Ltd. http://www.ısdo.org./files/pdf/1353.pdf

Milli Eğitim Bakanlığı [ MEB] ,( 2000).

NAS, Recep (2000). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi, Bursa: Ezgi Kitapevi Yayınları.

ÖZDEN, Yüksel. Öğrenme ve Öğretme. Ankara: Pegem A Yayıncılık

ÖZTÜRK, Cemil ve Diğerleri (2003). Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi. Ankara: Pegem A yayıncılık.

SABAN, Ahmet (2000). Öğretme Öğrenme Süreci: Yeni Teori ve Yaklaşımlar. Ankara : Nobel Yayın Dağıtım.

SAĞLAMER, E. (1983). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Tekışık Matbaası.

SENEMOĞLU, N. (2001). Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi.

SÖNMEZ, Veysel .(1997). Sosyal Bilgiler Öğretimi, Ankara: Anı Yayıncılık.

SÖNMEZ, Veysel. (1996). Sosyal Bilgiler Öğretimi ve Öğretmen Kılavuzu. Ankara: Anı Yayıncılık.

TAY, Betül Akyürek. (2002). “İlköğretim 4. ve 5. sınıflarda Sosyal Bilgiler Dersinde Öğrencilerin Problem Çözme Becerilerini Geliştirmede İşbirliğine Dayalı Öğrenmenin Etkisi Konusunda Uzman Öğretmen, Müfettiş ve Uzman Görüşleri” Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

TAŞDEMİR, Mehmet. (2000). Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

TAŞKESENLİĞİL, Yavuz. (2008). Probleme Dayalı Öğrenme Teorik Temelleri. Milli Eğitim Dergisi, S: 177 .

TDK (Türk Dil Kurumu). (1998). Türkçe Sözlük (Cilt 2). Ankara: TDK Yayınları.

Learning for K-12 Education. Elexandria VA: Association for Supervision and Curriculum Development.

ÜNAL, Sevil. (1999). Aktif Öğrenme, Öğrenmeyi Öğrenmek ve Probleme Dayalı Öğrenme. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 11.

YILMAZ, Özlem. (2002). İlköğretim Beşinci Sınıflarda Sosyal Bilgiler Öğretimi ve Problem Çözme Yöntemi,Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üiversitesi, Erzurum.

EKLER

GÜNLÜK PLANLAR EK 1

DERS PLANI - 1 Ders : Sosyal Bilgiler

Süre : 40+40 dak. Sınıf : 4

Konu : Muhtarlığımızı Tanıyalım Öğrenci Kazanımları:

1- Yaşadığı yerin yerel yönetim birimlerini tanır.

2- Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde yerel yönetimlerin rolünü açıklar. 3- Kamuoyunun yerel yönetimlere etkisine örnekler verir.

Araç-Gereçler: İkametgah ilmühaberi, çalışma yaprağı

Yöntem ve Teknikler: Beyin fırtınası, balık kılçığı, anket, avantajları ve dezavantajları belirleme

ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ

Hazırlık: “Sizce mahalle veya köyümüzü yöneten birisine ihtiyacımız var mı? Varsa neden?” sorusu üzerinde beyin fırtınası yaptırılarak derse hazırlık yapılır.

İnsanların temel ihtiyaçlarını gidermek için bir arada yaşadıkları, bu nedenle köy, belde, ilçe ve il gibi yönetim birimlerinin ortaya çıkmasına sebep olduğu söylenir. Bu birimlere merkezden atanan yöneticilerin olduğu gibi yerel yöneticilerin de olduğundan bahsedilir. Bu yöneticilerin bir kısmının seçimle işbaşına gelirken, bir kısmının da devlet tarafından atandığı bilgisi verildikten sonra “yönetim” şeması çizilir.

YÖNETİM

Yerel Yönetim MerkezeBağlıYönetim

Belediye İl (İlçe) (İl, ilçe, belde) (Vali) Kaymakam

Muhtar

(Mahalle, köy)

Bu yerleşim birimlerinde işleyişin düzenli olması için de yöneticilerin görevlendirildiğinden, görevlendirilen bu yöneticilerin bir kısmının seçimle işbaşına gelirken bir kısmının devlet tarafından atandığı bilgisi verilir.

Konu ile ilgili ders kitabında verilen metin okutturulup öğrencilere seçim, oy, oy pusulası, seçmen kavramları ile ilgili bilgiler verilerek öğrenciler aydınlatılır. Daha sonra “yöneticiler seçimle işbaşına gelmeselerdi neler olurdu, ne gibi sonuçlar doğururdu?” sorusu ile öğrencilere avantajları ve dezavantajları belirleme etkinliği yaptırılır. Avantajlar Dezavantajlar 1- 1- 2- 2- 3- 3- . . . .

Muhtarın görevleri balıkkılçığı tekniği ile öğrencilerle birlikte bulunabilir.

Bu etkinliğin arkasından muhtar tarafından doldurulmuş bir ikametgah ilmühaberi örgencilere incelettirilir.Daha sonra dağıtılan boş ilmühaberleri örnektekine uygun şekilde doldurmaları istenir.

Muhtarların olağan durumlarda 5 yıllığına göreve seçildikleri ve 18 yaşına gelen her vatandaşın oy kullanması gerektiği bilgisi verilir.

“Muhtarımızı tanıyalım” konulu anket çalışması ile muhtarla anket yaparak işlenilen konu ile ilgili bilgilerin özeti muhtardan alınarak tekrar yapılır.Yaptırılacak “Karar verdim,Çünkü “ etkinliği ile verdiğimiz karalarla yöneticilerimizi kendimiz sçtiğimiz konusunda vurgu yapılır.

DEĞERLENDİRME

Konu sonunda öğrendiklerini ölçme amaçlı hazırlanan çalışma yaprağı öğrencilere dağıtılır.

EK 1

MUHTARLIĞIMIZI TANIYALIM ÇALIŞMA YAPRAĞI-1

1- Aşağıdaki yönetim şemasında boş bırakılan yerleri tamamlayınız.

2- Muhtarın görevlerinden 3 tanesini de siz yazınız. - Nüfus cüzdanı örneği onaylar

- Doğum belgesi onaylar -

- -

3- Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri parantez içindeki uygun kelimelerle tamamlayınız.

(oy sandığı, oy pusulası, on sekiz, seçim)

1- Üzerinde seçmen adaylarının isimlerinin yazılı olduğu kağıtlara ……….. denir.

2- Seçmek istediğimiz adayın ismini işaretledikten sonra zarfı atiğimiz yere ……… denir.

3- ………bittikten sonra sandıklar açılarak oylar sayılır. 4- ……… yaşını dolduran herkes oy kullanma hakkını kazanır.

EK 2

DERS PLANI - 2 Ders : Sosyal Bilgiler

Süre : 40+40 dak. Sınıf : 4

Konu : Belediyemiz Öğrenci Kazanımları:

1- Yaşadığı yerin yerel yönetim birimlerini tanır.

2- Kamu hizmetlerinin yürütülmesinde yerel yönetimlerin rolünü açıklar. 3- Kamuoyunun yerel yönetimlere etkisine örnekler verir.

Araç-Gereçler: Geri dönüşüm işareti olan nesne (pet şişe), çalışma yaprakları

Yöntem ve Teknikler: Beyin fırtınası, 5N1K, zihin haritası, Sınıf görüşmeleri ve tartışma etkinliği

ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜRECİ

Hazırlık: Bu aşamada öğrencilere “çöplerimiz toplanmasaydı ne olurdu?” sorusu yöneltilerek düşünmeleri istenir. Soru üzerinde beyin fırtınası etkinliği yaptırılır.

Ders kitabındaki konu ile ilgili metin duraklayarak okutturularak konuya giriş yapılır.

Nüfusu 5000 ve üzerinde olan yerlerle il ve ilçe merkezlerinde hükümetin kararıyla kurulan teşkilatlara belediye dendiğinden bahsedilir.

Belediyenin başında bulunan kişinin belediye başkanı olduğu başkanın belediyenin en yetkili kişisi olduğu belirtilir. Belediye başkanının seçimle işbaşına geldiği, oy kullanmanın vatandaşlık görevi olduğu söylenir.

Seçim sırasında üzerinde adayların yazılı olduğu oy pusulasından istediğin adayın sembolünün mühürlendiği, daha sonra zarfa koyulup oy sandığına atıldığı seklinde oy verme işlemi anlatılır.

Belediye meclis odasının halk tarafından seçilen üyelerden oluştuğu ve genel karar organı olduğu anlatılır.

olduğu bilgisi verilir.

Belediye başkanının görevlerinin neler olduğu sınıf görüşmeleri ve tartışma etkinliği ile listelenebilir.

1- Belediye teşkilatını idare etmek

2- Belediye meclisine ve encümenine başkanlık etmek 3- Resmi yerlerde belediyeyi temsil etmek

4- Engellilere yönelik merkezler kurmak 5- Gerektiğinde nikah kıymak

Hazırlık aşamasındaki sorudan yola çıkarak “belediyenin hizmetleri nelerdir?” konusunda zihin haritası bu aşamada verilebilir.

Belediyenin bu hizmetleri yerine getirebilmek için parasal kaynağı nerden bulduğu beyin fırtınası etkinliği ile buldurulabilir.

1-Otobüs biletleri

2-Çevre temizlik vergileri 3-Doğal gaz ve su faturaları 4-Emlak vergileri

Belediye başkanlığı seçimlerinin normal şartlarda 5 yılda bir yapıldığı ve belediye başkan adayı olabilmek için 25 yaşında olması gerektiği bilgileri öğrencilere verilir.

Kimi belediyelerin yabancı belediyelerle birlikte etkinliklerde bulunduğu, bu etkinliklerin hem yabancı kültürleri tanımak hem de kendi kültürümüzü dünyaya tanıtmak açısından ne derece önemli olduğundan bahsedilir.Bir belediyenin birden fazla belediye ile kardeş şehir antlaşması imzalayabileceği söylenir.

Bunlardan bazıları örnek verilir:

İstanbul: Almatı(Kazakistan), Lahor(Pakistan),Amman(Ürdün), Barcelona (İspanya), Odesa(Ukrayna)

Trabzon: Sochi(Rusya Federasyonu), Zigetvar(Macaristan), Batum(Gürcistan) Kayseri: Mostar(Bosna-Hersek), Humus(Suriye), Saarbrücken(Almanya) Eskişehir: Kazan(Tataristan)

Kütahya: Pecks(Macaristan) Zonguldak: Kentau(Kazakistan)

Tekirdağ:Kavala(Yunanistan),Kırcaali(Bulgaristan),Herson(Ukrayna), Kecskemet(Macaristan), Tekirgöl(Romanya)

Yerel yönetim birimlerinden belediyeler olmasaydı belediyenin yürüttüğü hizmetleri kimler nasıl karşılayabilirdi? Sorusu üzerinde sınıf görüşmeleri ve tartışma etkinliği yaptırılır.

“Belediye başkanına mektup yazsaydınız ondan ne isterdiniz?” sorusu ile ilgili öğrencilerin belediye başkanından beklentilerinin neler olduğu öğrenilebilir.

Belediyelerin çarpık kentleşmeyi engelleme çalışmalarını da olduğundan bahsedilerek “Siz belediye başkanı olsaydınız çarpık kentleşmeyi önlemek için ne yapardınız?” sorusu ile siz olsaydınız etkinliği yaptırılır.

“ Başkan Tuzcuoğlu, öğrencilere belediyeciliği anlattı

Meram Belediye Başkanı Refik Tuzcuoğlu, ilköğretim 4. sınıf öğrencilerine yerel yönetimleri ve belediyeciliği anlattı.

Özel Gündoğdu İlköğretim Okulu 4-A sınıfı öğrencileri Sosyal Bilgiler dersinin “Kamu ve Yerel Yönetimler” konusunu Meram Belediyesi Meclis Salonu’nda işledi. Sınıf öğretmeni Nilgün Kendi nezaretinde ilk olarak Başkan Tuzcuoğlu’nun makamını ziyaret eden öğrenciler daha sonra meclis salonunda ders işlediler. Tuzcuoğlu ve belediye meclis üyesi Ebubekir Büyükmesci, belediye hizmetleriyle ilgili olarak öğrencilerin sorularını cevapladı.

Bir öğrenci, “Belediye başkanı olmak nasıl bir duygu?” diye sordu. Başkan olmanın iyi bir duygu olduğunu belirten Tuzcuoğlu, “Ancak beraberinde ağır sorumluluklar

ve yükümlülükler de getirmektedir. İnsanlara güzel hizmet edildiğinde de son derece haz aldığınız ve mutlu olduğunuz bir iş” dedi.

Başka bir öğrenci de belediye hizmetlerinde kamuoyunun görüş ve önerilerine önem verip vermediğini sordu.

Kamuoyunun beklentilerine ve görüşlerine her zaman büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Tuzcuoğlu, “farklı olarak yaptığınız hizmetler var mı” sorusunu şöyle cevapladı: “Belediye olarak çok farklı ve orijinal projelere imza atıyoruz. Hastane yatırımlarımız, kentsel dönüşüm hamlelerimiz, Andezit fabrikamız farklı olarak yaptığımız hizmetlerden bazılarıdır.”

Başkan Tuzcuoğlu, dersten sonra bütün öğrencilerine belediyenin yayınlarından oluşan birer set hediye etti. Öğrenciler daha sonra belediyenin hizmet birimlerine gezerek yapılan işler hakkında bilgi aldılar.”

Yukarıdaki örnek gazete haberi okutturularak öğrencilere yakın çevrelerinden örnekler verilir.

DERĞERLENDİRME

Konu sonunda konuda geçen kelimelerle ilgili bulmaca etkinliği yaptırılabilir. Konu ile ilgili çalışma kağıtları dağıtılır.

EK 2

BELEDİYEMİZ ÇALIŞMA YAPRAĞI - 1 1. Aşağıdaki sorularla uygun cevapları eşleştiriniz.

1) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı tarih 23Nisan 1921

2) Dünyada kutlanan ilk çocuk bayramı Yönetme Yetkisi

3) 23 Nisan’ın milli bayram olarak kutlanmaya başlandığı tarih 23 Nisan 1920

4) Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan milletvekili sayısı 550

5) Egemenliğin anlamı 23 Nisan Ulusal Eg.ve Çocuk Bayram 2. Aşağıdaki harfleri kullanarak akrostiş çalışması yapınız

T Ü R K İ Y E B Ü Y Ü K M İ L L E T M E C L İ S İ

BELEDİYEMİZ ÇALIŞMA YAPRAĞI - 2

1. Aşağıda karışık olarak verilen sözcüklerden anlamlı cümleler yapınız. * Belediyeler yürütür işlerini temizlik

……… * Halk başkanlarını belediye seçer

……… * Normal seçimler 5 bir yapılır şartlarda yılda

……… * Daha fazla 5000 nüfusu ve yerlerine olan belediye denir yerleşim

Benzer Belgeler