• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.3 Araştırmanın Alt Problemlerine Ait Bulgular ve Yorumlar

4.3.3 Üçüncü Alt Probleme Ait Bulgular ve Yorumlar

Araştırmanın üçüncü alt problemi “Yapılan öğretimdeki öğrencilerin cinsiyetleri, BDÖ yöntemi ile öğretimin yapıldığı G1 öğrencileri ile sadece GÖ yöntemi ile öğretim

yapılan G2 öğrencilerinin Fen Bilgisi dersine karşı başarı düzeyleri üzerinde etkili midir?” şeklinde ifade edilmiştir.

Bu alt problem iki aşamada incelenmiştir. Birinci aşamada GÖ yönteminin öğrenci başarısı üzerinde etkisinin öğrenci cinsiyetine bağlı olup olmadığına bakılmıştır. Bunu test etmek amacıyla G2 öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ile son test puanlarına öğrencilerin cinsiyetleri dikkate alınarak bakılmıştır. G2’ye ait ön test ve son test puanlarının aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak amacıyla bağımsız gruplar için t-testi yapılmıştır. G2 aritmetik ortalaması, standart sapması, “t” ve “p” değerleri Tablo 4.11’de verilmiştir.

Tablo 4.11. G2 öğrencilerinin FBDKT puanlarının öğrenci cinsiyetine göre bağımsız gruplar t-testi analizi

G2 n (f) X S t p Ön test Kız 74 5,78 3,02 -0,09 0,93 Ön test Erkek 65 5,74 3,06 Son test Kız 74 10,33 3,80 0,38 0,71

Son test Erkek 65 10,58 3,90

Tablo 4.11’de görüldüğü gibi, G2 kız öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ortalaması 5,78 puan, standart sapması 3,02 ve erkek öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ortalaması 5,74 puan, standart sapması 3,06’dır. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G2 ön test puanlarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklı olmadığını göstermektedir. Bu G2 kız ve erkek öğrencilerin ön test uygulamasında Fen Bilgisi başarısı açısından birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubunun FBDKT ön test puanlarının birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

Tablo 4.11’de görüldüğü gibi, G2 kız öğrencilerinin FBDKT son test puanları ortalaması 10,59 puan, standart sapması 3,80’dir. Erkek öğrencilerinin FBDKT son test puanları ortalaması 10,33 puan, standart sapması da 3,90’dır. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G2 son test puanlarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklı olmadığını göstermektedir. Bu G2 kız ve erkek öğrencilerin son test uygulamasında Fen Bilgisi başarısı açısından birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubunun FBDKT son test puanlarının birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

Bu sonuçlara göre GÖ’nün öğrenci akademik başarısında cinsiyetin önemli bir özellik ya da fark olmadığıdır.

GÖ yönteminin Fen Bilgisi dersi erişi düzeyi üzerindeki etkisinin öğrenci cinsiyetine bağlı olup olmadığına bakmak amacıyla G2 öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ile son test puanları arasındaki farka öğrencilerin cinsiyetleri dikkate alınarak bakılmıştır. G2’ye ait ön test ve son test puanlarının farkının aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak amacıyla bağımsız gruplar için t-testi yapılmıştır. G2 ön test son test farkının aritmetik ortalaması, standart sapması, “t” ve “p” değerleri Tablo 4.12’de verilmiştir.

Tablo 4.12. G2 öğrencilerinin FBDKT ön test ve son test puanları arasındaki farkın öğrenci cinsiyetlerine göre bağımsız gruplar t-testi analizi

G2 n (f) X S t p

Kız ön test son test farkı 74 4,55 4,73

0,38 0,71

Erkek ön test son test farkı 65 4,84 4,30

Tablo 4.12’de kız öğrencilerin FBDKT ön test ve son test puanları arasındaki puan farkı 4,85, standart sapması 4,73 ve erkek öğrencilerin FBDKT ön test ve son test

puanları arasındaki puan farkı 4,55, standart sapması 4,30’dur. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G2 ön test ve son test puan farklarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklılık olmadığını göstermektedir. GÖ yönteminin erişi düzeyine etkisinin G2 öğrenci cinsiyeti açısından değerlendirildiğinde kız ve erkek öğrencilerin Fen Bilgisi erişi düzeyinin birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubunun FBDKT ön test ve son test puanları arasında fark puanları açısından birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

G2 gruplarına ait FBDKT ön test ve son test puanlarının öğrencilerin cinsiyetleri açısından ortalamaları Şekil 4.3’de verilmiştir.

Şekil 4.3. G2 öğrencilerinin cinsiyetlerine göre FBDKT ön test ve son test puanları ortalamaları

Đkinci aşamada BDÖ yönteminin öğrenci başarısı üzerinde etkisinin öğrenci cinsiyetine bağlı olup olmadığına bakılmıştır. Bunu test etmek amacıyla G1 öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ile son test puanlarına öğrencilerin cinsiyetleri dikkate alınarak bakılmıştır.

G1 ön test ve son test puanlarının aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak amacıyla bağımsız gruplar için t-testi yapılmıştır. G1’in aritmetik ortalaması, standart sapması, “t” ve “p” değerleri Tablo 4.13’te verilmiştir.

Tablo 4.13. G1 öğrencilerinin FBDKT puanlarının öğrenci cinsiyetine göre bağımsız gruplar t-testi analizi

G1 n (f) X S t p Ön test Kız 55 5,76 2,75 1,59 0,12 Ön test Erkek 59 6,78 3,94 Son test Kız 55 15,16 3,66 0,07 0,94 Son test Erkek 59 15,22 4,83

Tablo 4.13’te görüldüğü gibi, G1 kız öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ortalaması 5,76 puan, standart sapması 2,75 ve erkek öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ortalaması 6,78 puan, standart sapması 3,94’dür. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G1’in ön test puanlarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklılık olmadığını göstermektedir. Bu G1’in kız ve erkek öğrencilerin ön test uygulamasında Fen Bilgisi başarısı açısından birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubunun FBDKT ön test puanlarının birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

Tablo 4.13’te görüldüğü gibi, G1 kız öğrencilerinin FBDKT son test puanları ortalaması 15,16 puan, standart sapması 3,66 ve erkek öğrencilerinin FBDKT son test puanları ortalaması 15,22 puan, standart sapması 4,82’dır. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G1’in son test puanlarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklılık olmadığını göstermektedir. Bu G1’in kız ve erkek öğrencilerin son test uygulamasında Fen Bilgisi başarısı açısından birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubun FBDKT son test puanlarının birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

BDÖ yönteminin G1 öğrencilerinin Fen Bilgisi dersi erişi düzeyi üzerindeki etkisinin öğrenci cinsiyetine bağlı olup olmadığına bakmak amacıyla G1 öğrencilerinin FBDKT ön test puanları ile son test puanları arasındaki farka öğrencilerin cinsiyetleri dikkate alınarak bakılmıştır. G1 ön test ve son test puanlarının farkının aritmetik ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını anlamak amacıyla bağımsız gruplar için t-testi yapılmıştır. G1 ön test son test farkının aritmetik ortalama, standart sapma, “t” ve “p” değerleri Tablo 4.14’te verilmiştir.

Tablo 4.14. G1 öğrencilerinin FBDKT ön test ve son test puanları arasındaki farkın öğrenci cinsiyetlerine göre bağımsız gruplar t-testi analizi

G1 n (f) X S t p

Kız Öğrencilerin ön test

son test farkı 55 9,40 4,07

-1,02 0,31

Erkek Öğrencilerin ön

Tablo 4.14’te G1 kız öğrencilerinin FBDKT ön test ve son test puanları arasındaki puan farkı 8,44 standart sapması 5,75 olarak bulunmuştur. Erkek öğrencilerin FBDKT ön test ve son test puanları arasındaki puan farkı 9,40, standart sapması 4,07’dir. Bağımsız gruplar için yapılan t-testi analizindeki t değeri 0,05 anlamlılık düzeyinde G1’in ön test ve son test puan farklarının FBDKT başarı düzeyi açısından anlamlı düzeyde farklılık olmadığını göstermektedir. BDÖ yönteminin erişi düzeyine etkisinin G1’in öğrenci cinsiyeti açısından değerlendirildiğinde kız ve erkek öğrencilerin Fen Bilgisi erişi düzeyinin birbirlerine denk olduklarını göstermektedir. Bu durumda null hipotezi kabul edilir ve bu iki bağımsız grubun FBDKT ön test ve son test puanlarının birbirlerine denk olduğu söylenebilir.

G1 FBDKT ön test ve son test puanlarının ortalaması öğrencilerin cinsiyetleri Şekil 4.4’te verilmiştir.

Şekil 4.4. G1 öğrencilerinin cinsiyetlerine göre FBDKT ön test ve son test puanları ortalamaları