• Sonuç bulunamadı

2. BANKALARCA ULUSLARARASI ÖDEME ŞEKİLLERİ

3.17. Türk Eximbank Kredileri

3.17.2. Özellikli Krediler

Tablo-13: Kısa Vadeli İhracat Alacakları İskonto

Programı Faiz Oranları(%)(24.02.2006 tarihinden itibaren)

Geri Ödeme Süresi

(Senet Vadesi Gün) Faiz Oranı-Bankacılık Hizmet Komisyonu (*)

120 Güne Kadar LIBOR + 0,25 121 - 180 Gün LIBOR + 0,50

Kaynak: http://www.eximbank.gov.tr/html_files/MENU-2.htm

Sevk öncesi reeskont kredisi, T.C. Merkez Bankası kaynaklı bir kredi türüdür.

İhracatçı firmaların, borçlu sıfatıyla düzenleyecekleri, Türk Eximbank nezdinde kısa vedeli limiti bulunan bir bankanın avalini taşıyan ve vadesine 360 gün kalan bonolar iskonto edilecektir. TC. Merkez bankasına bonoların Türk Eximbank tarafından reeskonta götürülmesi suretiyle uygulanmaktadır. Sevk öncesi ihracata hazırlık aşamasında ihracatçıların finansman ihtiyacını gidermek için uygulanır.

Krediye uygulanan faiz oranı, geri ödeme sürelerine göre aşağıda yer almaktadır.

Tablo-14: Sevk Öncesi Reeskont Kredisi Faiz Oranları (24.02.2006 tarihinden itibaren)

Geri Ödeme Süresi

Kaynak: http://www.eximbank.gov.tr/uygulama/sorkuygesas.doc

Söz konusu program kapsamında 2005 yılında 13 milyon ABD Doları tutarında kredi kullandırılmıştır.

3.17.2. Özellikli Krediler

Özellikli krediler, Özellikli ihracat kredisi, Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik teminat mektubu programı, Yurtdışı mağazalar yatırım kredisi, Gemi inşa ve ihracatı finansman programından oluşur.

Özellikli ihracat kredisi, döviz kazandırıcı yurtdışı projelere ihracata hazırlık aşamasında orta vadeli finansman desteği sağlanarak imalatçı ihracatçı firmaların yurtdışı piyasalardaki rekabet güçlerinin arttırılması ve yeni ürünlerle yeni pazarlara girilmesinin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. İhracata yönelik mal üreten imalatçı firmaların Türk Eximbank’ın mevcut kredi programları çerçevesinde kredilendirilemeyen ancak Türk Eximbank tarafından uygun bulunan projelere orta vadeli finansman imkanı sağlanmaktadır. Kredi, ihracata yönelik otomotiv, elektronik eşya, dayanıklı tüketim malları gibi yüksek katma değer içeren sanayi malı imal/ihraç eden, gemi inşa, komple tesis ve fabrika yapımında faaliyet gösteren firmalar ile yeni pazarlara yeni ürün ihracı gibi özellik arz eden ihracat projelerine destek sağlamak amacıyla, proje bazında belirlenen koşullarla kullandırılır.

Uygulama Esasları:

Kredi vadesi ve faiz oranı proje bazında Türk Eximbank tarafından belirlenir. Kredi vadesi ve faiz oranı proje bazında Türk Eximbank’ca belirlenir. Kredilendirme oranı proje bazında Türk Eximbank’ca belirlenir, ancak bu oran FOB ihracat taahhüdünün % 80’ini aşamaz. Krediye konu olan ve ihracı taahhüt edilen malın asgari % 50 yerli katkı oranını ihtiva etmesi gerekmektedir.

Özellikli İhracat Kredi kapsamında 2004 yılında 1.4 milyon ABD Doları kredi kullandırılmıştır.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik teminat mektubu, yurtdışında müteahhitlik hizmeti veren firmalara Türk Eximbank tarafından mevcut pazarlarda kalıcılığın sağlanması, yeni pazarlara açılmalarını sağlamak için yurtdışında üstlenilen projelerin teminat mektubu ile desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Uygulama Esasları:

Türk bankalarının Türk Eximbank’a muhatap kontrgarantileri karşılığında, Türk müteahhitlik firmaları lehine yurtdışı işveren ihale makamına ya da işveren makamın bankasına muhatap olarak, geçici teminat mektubu, ihalenin müteahhitlik firması tarafından kazanılması halinde kesin teminat mektubu, işveren müteahhit firmaya avans şeklinde yapacağı ödemelerin geri ödeme garantisi olarak avans teminat mektubu

talepleri karşılanabilecektir. Program kapsamında Türk bankalarının kontrgarantisi karşılığında, bir firma lehine düzenlenecek toplam garanti tutarı 25 Milyon ABD Doları'nı aşmayacaktır. Firma limitini aşmayacak şekilde işveren ihale makamı ile yapılmış sözleşmede belirtilen tutarın ya da ihale bedelinin azami % 25'ine kadar teminat mektubu verilebilecektir. Ülke bazında teminat mektubu tahsisi toplam program limitinin % 20'sini geçmeyecektir.

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik teminat mektubu programı kapsamında 2004 yılında 3.9 milyon ABD Doları tutarında Kesin Teminat Mektubu düzenlenmiştir.

Yurtdışı mağazalar yatırım kredisi, Türk firmalarının farklı pazarlarda Türk menşeili her türlü tüketim malı niteliğindeki ürünleri doğrudan pazarlaması amacıyla, herhangi bir ülkede değişik ürünlerin sergilendiği çeşitli bölümleri içeren satış mağazalardan oluşan mağaza zincirleri ile bir ya da birden fazla firmanın bir araya gelerek kuracakları bu konuda optimal sayılan ölçekte büyük alışveriş merkezi oluşturulmasına yönelik yatırımlar finanse edilmektedir.

Uygulama Esasları:

Kredi, krediye konu olan yatırım projesi Türk Eximbank’ca uygun bulunan ve Türkiye’de yerleşik, yurt içi ve yurt dışında daha önce benzer işlerde deneyim sahibi olan firmalara kullandırılır. Kredi konusu proje için uygun görülen yurt dışı yatırım tutarının azami % 85’i kredilendirilir. Kredi vadesi azami 7 yıldır. Ancak kredi vadesi ve geri ödeme şartları (geri ödemesiz dönem ve taksitlendirme) her bir proje bazında münferiden Türk Eximbank tarafından tespit edilir. Kredi anapara ve faizi Türk Eximbank tarafından proje bazında belirlenen geri ödeme dönemlerinde YTL veya döviz olarak geri ödenir. Yurtdışı sabit tesis yatırım tutarı 200.000 ABD Doları altında kalan işlemler bu program kapsamında kredilendirilmez.

Gemi inşa ve ihracatı finansman programı, gemi inşa/ihraç edecek Türk firmalarının gemi inşa aşamasındaki finansman ihtiyaçlarının karşılanması, rekabet güçlerinin desteklenmesi, yurtdışındaki müşterileri ve kreditör kuruluşlar nezdindeki kredibilitelerinin arttırılması amaçlanır.

Uygulama Esasları:

Kullandırılacak kredinin/düzenlenecek teminat mektubunun tutarı gemi kontrat bedelinin azami %85’idir. Proje konusu gemiye firma özkaynak katkısının sağlanmasını teminen, proje genelinde gemi kontrat bedelinin en az %15’ine tekabül edecek tutarda harcamanın firma özkaynaklarından yapılması ve proje konusu geminin yerli katkı oranı ya da katma değer oranının asgari %25 olması hususları aranacaktır. Krediye uygulanacak faiz oranı/ Teminat mektubuna uygulanacak komisyon oranı proje bazında Türk Eximbank tarafından belirlenir.

Program kapsamında 2005 yılında 11.5 milyon ABD Doları kredi kullandırılmıştır.

Benzer Belgeler