• Sonuç bulunamadı

Bölüm 3.2’de yer alan Tablo A’nın 13. Sütununda bir kayıt altında gösterilmeleri halinde, aşağıdaki özel hükümler uygulanır:

TU1 Tanklar, içindeki madde tamamen katılaşıp üzeri bir etkisiz (inert) bir gazla kaplanıncaya kadar taşımaya verilmeyecektir. Daha önce içinde bu maddeler bulunan temizlenmemiş boş tanklar, etkisiz (inert) bir gazla doldurulur.

TU2 Madde, etkisiz (inert) bir gazla kaplanacaktır. Daha önce içinde bu maddeler bulunan temizlenmemiş boş tanklar, etkisiz (inert) bir gazla doldurulur.

TU3 Kaplamanın içi ve madde ile temas edebilecek bütün parçalar temiz tutulacaktır. Pompalarda, vanalarda veya diğer aksamlarda, madde ile tehlikeli bir şekilde birleşebilecek hiçbir yağlama maddesi kullanılmaz.

TU4 Taşıma sırasında bu maddeler, etkisiz (inert) bir gaz tabakasının altında olmalı ve bu gaz tabakasının gösterge basıncı 50 kPa’dan (0.5 bar) az olmamalıdır.

Daha önce içinde bu maddeler bulunan temizlenmemiş boş tanklar, taşıma için devredilmeden önce, gösterge basıncı 50 kPa’dan (0.5 bar) az olmayan etkisiz (inert) bir gazla doldurulur.

TU5 (Ayrılmıştır)

TU6 200 ppm’den daha düşük bir LC50’yesahip oldukları halinde, tanklarda, akülü tip araçlarda ve MEGC’lerde taşınmasına izin verilmez.

TU7 Bağlantı yerlerinde sızıntı geçirmezliği sağlamak ya da kapakların bakımı için kullanılan maddeler, tank içindeki maddelerle uyumlu olur.

TU8 Tank, sadece bu tür bir taşıma için tahsis edilmediği ve asetaldehit asitsiz olmadığı sürece, alüminyum alaşımlı bir tank taşıma için kullanılamaz.

TU9 6.8.2.1.14 (a) uyarınca tasarımı yapılan ve 6.8.2.2.6’a uygun teçhizatla donatılmış olan tanklarda 50 °C’de 110 kPa’nın (1.1 bar) üstünde, ancak 150 kPa’nın (1.5 bar) geçmeyen buhar basıncına sahip UN No. 1203 petrol (gazolin) de taşınabilir.

TU10 (Ayrılmıştır)

TU11 Dolum sırasında maddenin sıcaklığı 60 °C’yi geçmeyecektir. İçten yanma spotlarının (smoulder spots) korunması ve aşağıdaki şartların yerine getirilmesi koşuluyla, maksimum 80 °C’lik bir dolum sıcaklığına izin verilebilir. Dolumdan sonra tanklara, sıkılık kontrolü için basınç verilecektir (örneğin sıkıştırılmış havayla). Taşıma sırasında basınç kaybının olmamasına dikkat edilir. Boşaltmadan önce tank, içindeki basıncın atmosferik basıncın hala üzerinde olup olmadığı açısından kontrol edilir. Eğer atmosfer basıncından yüksek değilse, boşaltmadan önce tanka etkisiz (inert) bir gaz verilir.

TU12 Kullanım değişikliği halinde, bu maddenin taşınmasından önce ve sonra, tank gövdesi (içi) ve tüm teçhizat, her türlü kalıntıdan iyice temizlenir.

TU13 Tanklar, dolum zamanında kirletici maddelerden arındırılmış olur. Vanalar ve harici borular gibi servis teçhizatı, doldurma veya boşaltma işlemlerinden sonra boşaltılır.

TU14 Taşıma sırasında ağızların koruyucu kapakları kilitlenir.

TU15 Tanklar, gıda maddelerinin, tüketim maddelerinin ya da hayvan yemlerinin taşınması için kullanılamaz.

TU16 Temizlenmemiş boş tanklar, taşıma için teslim edildiğinde ya:

- nitrojenle doldurulacak; ya da

- kapasitelerinin en az % 96’sı, en fazla % 98’i oranında suyla doldurulacaklar; 1 Ekim ile 31 Mart arasında taşıma sırasında suyun donmasını önlemek için bu suya yeterli miktarda antifriz maddesi konulacak; ve bu antifriz maddesi, aşındırıcı olmayacak ve fosforla tepkimeye girmeye eğilimli olmayacaktır.

TU17 Sadece akülü tip araçlarda veya elemanları haznelerden oluşan MEGC’lerde (çok elemanlı gaz konteynırları) taşınır.

TU18 Dolum derecesi, içindeki maddenin sıcaklığının, buhar basıncı emniyet vanasının açılma basıncına eşitlendiği bir sıcaklığa çıkması halinde sıvı hacminin, söz konusu sıcaklıktaki tank kapasitesinin % 95’ine ulaşacağı seviyenin altında kalır. 4.3.2.3.4. paragraf hükmü geçerli değildir.

TU19 Tanklar, dolum sıcaklığında ve basıncında % 98´e kadar doldurulabilir. 4.3.2.3.4’deki hüküm geçerli değildir.

TU20 (Ayrılmıştır)

TU21 Koruyucu madde olarak su kullanılması halinde, taşınacak madde, dolum sırasında en az 12 cm derinliğinde suyla kaplanacaktır; 60 °C sıcaklıktaki dolum derecesi % 98’i geçmeyecektir. Koruyucu madde olarak nitrojen kullanılması halinde, 60 °C sıcaklıktaki dolum derecesi % 96’yı geçmeyecektir. Kalan boşluk, soğutmadan sonra bile, basıncın hiçbir zaman atmosfer basıncının altına düşmemesini sağlayacak şekilde nitrojenle doldurulur.

Tank, hiçbir gaz sızıntısı olmayacak şekilde kapatılır.

TU22 Tanklar, kapasitelerinin en fazla % 90’ı kadar doldurulacaktır; sıvılar ortalama 50 °C’lik bir sıcaklıktayken % 5’lik bir alan boş bırakılır.

TU23 Kütlece dolum halinde dolum derecesi litre başına 0.93 kg’ı geçmeyecektir. Hacimce dolum halinde ise dolum derecesi % 85’ı geçemez.

TU24 Kütlece dolum halinde dolum derecesi litre başına 0,95 kg’ı geçmeyecektir. Hacimce dolum halinde ise dolum derecesi % 85’ı geçemez.

TU25 Kütlece dolum halinde dolum derecesi litre başına 1.14 kg’ı geçmeyecektir. Hacimce dolum halinde ise dolum derecesi % 85’ı geçemez .

TU26 Dolum derecesi % 85’i geçemez.

TU27 Tanklar kapasitelerinin en fazla % 98’i kadar doldurulur.

TU28 Tanklar 15 °C’lik referans sıcaklığında kapasitelerinin en fazla % 95’i kadar doldurulur.

TU29 Tanklar kapasitelerinin en fazla % 97’si kadar doldurulacak ve dolum sonrasındaki maksimum sıcaklık 140 °C’yi geçemez.

TU30 Tanklar, tankın tip onayı için düzenlenen test raporunda öngörüldüğü şekilde doldurulacaktır;

ancak kapasitelerinin en fazla % 90’ı kadar doldurulur.

TU31 Tanklar litre başına en fazla 1 kg doldurulur.

TU32 Tanklar kapasitelerinin en fazla % 88’i kadar doldurulur .

TU33 Tanklar kapasitelerinin en az % 88’i ve en fazla % 92’i kadar, ya da litre başına 2.86 kg

TU34 Tanklar litre başına en fazla 0,84 kg doldurulur.

TU35 İçlerinde daha önce bu maddeler bulunan ve temizlenmemiş olan boş sabit tanklar (tankerler), boş sökülebilir tanklar ile boş tank konteynırlar, tehlikeleri bertaraf etmeye yönelik yeterli önlemlerin alınmış olması halinde ADR şartlarına tabi değildir.

TU36 4.3.2.2 uyarınca 15 °C referans sıcaklığında dolum derecesi, kapasitenin % 93’ünü aşamaz.

BÖLÜM 4.4

ELYAF TAKVİYELİ PLASTİK (FRP) SABİT TANKLAR (TANKER TAŞITLAR),

Benzer Belgeler