• Sonuç bulunamadı

YURTKUR’DA BARINAN ÖĞRENCİLERİN HİZMET KALİTESİ TATMİNİNE İLİŞKİN BİR UYGULAMA

3.1.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini, Kredi ve Yurtlar Kurumu Edirne Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Edirne ilindeki Selimiye Yurt Müdürlüğü’nde barınan öğrenciler oluşturmaktadır. Selimiye Yurt Müdürlüğü iki önemli nedenle seçilmiştir. Birincisi, Selimiye Yurt Müdürlüğü, Türkiye genelinde barınan öğrenci sayısı ve fiziki özellikleri ile Yurtkur’un en büyük karma yurtlarından birisidir. İkinci olarak, Yurtkur’un Trakya bölgesindeki yurtlarında barınan toplam öğrenci sayısının yarıya yakınına sahiptir.

Selimiye Öğrenci Yurt Müdürlüğü’nün kapasitesi, Nisan 2007 tarihi itibariyle 2.016 kız ve 1.360 erkek olmak üzere toplam 3.376’dır. Yine Nisan 2007 tarihi itibariyle barınan öğrenci sayısı, 1.688’i kız ve 1.323’ü erkek olmak üzere toplam 3.011’dir. Araştırmanın örneklem dağılımı, bu oranlar dikkate alınarak hesaplanmıştır. Örneklem; %95 güven aralığında 351 öğrenci olarak belirlenmiştir. Anket, Trakya Üniversitesi öğrencisi olup, Selimiye Yurt Müdürlüğü’nde barınan ve tesadüfi yöntemle belirlenen 351 öğrenciye uygulanmıştır. Ankete katılan öğrencilerin tümü soruları

eksiksiz olarak cevaplandırmıştır. Bu durum, öğrencilerin bilgi düzeyi, konuya ilgisi ve öğrencilere yapılan bire bir anket uygulaması ile izah edilebilir. Anket çalışması 2007 yılının Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir.

3.1.3. Verilerin Toplanması ve Çözümü

Bu araştırma için gerekli verilerin elde edilmesinde anket yöntemi kullanılmıştır. Anket formu oluşturulurken geniş bir literatür taraması yapılmış ve hizmet sektöründe daha önce gerçekleştirilen çalışmalar ile Yurtkur’un bu konuda yaptığı araştırmalarda kullanılan anketlerden yararlanılmıştır. Yeniden düzenlenen anket örneği ile ilgili Yurtkur yöneticilerinin verilen hizmetlere ilişkin görüşleri alınmıştır. Ankette yer alan soru ifadelerinin öğrencilerin kişisel bilgilerinin değerlendirilmesindeki yeterliliği, hizmet kalitesi tatmin öğelerini içerip içermediği, ifadelerin anlaşılır olup olmadığı ve yurt hizmetlerini kapsayıcılığı konularında yurtta kalan öğrenci görüşleri ile en son olarak tez danışmanının onayı alınmıştır.

Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, katılımcıların cinsiyet, yaş, öğrenim gördükleri fakülte ya da yüksek okul, yurtta kalma süreleri, yurtta barınmadaki birincil tercihleri, ailesinin oturduğu yerleşim yeri ve aylık harcama miktarları olmak üzere kişisel bilgiler yer almaktadır. Kişisel bilgilerin yer aldığı birinci bölümdeki sorular oluşturulurken öğrencilerin cinsiyeti de sorulmuştur. Yurtkur’da barınan öğrencilerin cinsiyet dağılımı, Türkiye’nin sosyolojik yapısı gereği önem taşımaktadır. Daha önce yapılan araştırmalarda, öğrencilerin cinsiyetine göre öğrenci görüşleri arasında farklılıklar oluştuğundan, bu araştırmada da bu durumun ortaya konulabilmesi için cinsiyet değişkenine yer verilmiştir. İkinci bölümde, yurtlarda sunulan hizmetlerin kalitesiyle ilgili olarak otuzüç ifade yer almaktadır. Bu ifadeler, yurttaki iş ve işlemler, yurt yönetimi, fiziki özellikler, özel işletmeler ve sosyal ve kültürel faaliyetler gibi kapsayıcı hizmetlerle ilgili öğrenci görüşlerinden oluşmaktadır. Burada belirtilmesi gereken önemli nokta, öğrencilerin hayatlarının belli bir kesitini geçirdiği yurtlar sadece belli hizmet veren kurumlar olarak değil, çok boyutlu ve kapsayıcı bir hizmet alanı olarak görülmelidir. Çünkü öğrenciler, çok farklı kesimlerden, çok farklı hizmetleri bir arada almaktadır.

Anketin birinci bölümünde çoktan seçmeli ifadelere yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise ifadeler beşli Likert ölçeğine göre hazırlanmıştır. Geliştiricisi Rensis Likert’in adıyla anılan Likert tipi tutum ölçeğinde, deneğe çeşitli ifadeler ve yargılar yöneltilmektedir. Denekten, bu yargı ve ifadelere katılıp katılmama derecesini belirtmesi istenmektedir. Bu ölçek ile aralık seviyesinde bir ölçümün yapıldığı gözlenmektedir. Likert ölçeği daha çok kişilerin tutumlarını ve eğilimlerini ölçme amaçlı olarak kullanılmaktadır. Oluşturma, doldurma ve uygulama açısından avantajlıdır. Likert ölçeğinde ifadeler arası korelasyon ve ilişki incelenebileceği gibi ölçekte yer alan tüm ifadelere ait skorların toplanması neticesinde elde edilen kümülatif skor üzerinden de değerlendirme yapılabilmektedir (Altunışık vd, 2004: 107-108). Tutum ölçeğini alan birey, benimsediği ifadeleri işaretlemek yerine, verilen her ifadeye ne ölçüde katılıp katılmadığını dereceler içinde belirlemektedir

Likert tipi ölçek tarzıyla hazırlanan anketin ikinci bölümünde; her ifadenin karşısında, öğrencilerin ifadelerdeki durumlarla ilgili tatmin düzeyini belirlemek amacıyla “tamamen katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum, kesinlikle

katılmıyorum” seçeneklerinden birini işaretlemeleri istenmiştir. Buna göre ifadeler;

5- Tamamen katılıyorum, 4- Katılıyorum,

3- Kararsızım, 2- Katılmıyorum

1- Kesinlikle katılmıyorum, şeklinde kodlanmıştır.

Araştırmaya konu olan anket uygulaması, 2007 yılı Mayıs ayında Yurtkur Edirne Selimiye Yurt Müdürlüğü’nde yapılmıştır. Verilerin toplanması bizzat araştırmacı tarafından yapılmıştır.

Anket yoluyla elde edilen bilgiler kodlanarak SPSS 14 paket programına aktarılmıştır. Burada yer alan veriler, elde edilmek istenen amaç doğrultusunda değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Verilerin analizinde yüzde dağılımı, frekans dağılımı, çapraz ilişkiler kurma gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Buradan elde edilen veriler tablo haline getirilmiştir. Ayrıca, parametrik olmayan Kolmogorov-Simirnov testi, Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis testi teknikleri kullanılmıştır.

Yapılan analizlerde ilk olarak ankete katılan öğrencilerin kişisel bilgileri değerlendirilmiş, anketin ikinci bölümünde yer alan hizmet kalitesine yönelik ifadelerin frekans ve yüzdeleri tablo halinde verilmiş, aralıklı ölçek ile değerlendirilen değişkenlerin standart sapmaları ve ortalamaları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, öğrencilerin hizmetlerin kalitesinden duydukları tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Daha sonraki aşamada, faktör analizi ile belirlenen hizmet kalitesi alt boyutlarının, ankete katılan öğrencilerin cinsiyet, yaş, öğrenim yeri, yurtta kalma süresi, ailesinin oturduğu yer ve aylık harcaması değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği ortaya konulmuştur.