• Sonuç bulunamadı

Dersin Adı: Mesleki Ġngilizce Bölümü: Bilgisayar Programcılığı Sınıf: 2-A

Süre: 2 ders saati (50+50 dakika) Ġngilizce Seviyesi: Orta seviye Dersin hedefleri:

A. Konu alanına özgü hedefleri

(BĠLGĠ-kavramlar bilgisi) Hedef 1: Internet siteleriyle ilgili temel kavramların anlam bilgisi.

DavranıĢlar:

1. „Internet sitesi, eğlence amaçlı internet sitesi, bilgilendirme amaçlı internet sitesi, kiĢisel internet sitesi, sosyal ağ internet sitesi, alıĢveriĢ amaçlı internet sitesi ve bilgilendirme amaçlı internet sitesi‟ kavramlarını tanımlarını yazma/ söyleme.

2. „Internet sitesi, eğlence amaçlı internet sitesi, bilgilendirme amaçlı internet sitesi, kiĢisel internet sitesi, sosyal ağ internet sitesi, alıĢveriĢ amaçlı internet sitesi ve bilgilendirme amaçlı internet sitesi‟ kavramlarının tanımlarını bir dizi seçenek arasından seçip iĢaretleme.

3. „Internet sitesi, eğlence amaçlı internet sitesi, bilgilendirme amaçlı internet sitesi, kiĢisel internet sitesi, sosyal ağ internet sitesi, alıĢveriĢ amaçlı internet sitesi ve bilgilendirme amaçlı internet sitesi‟ kavramlarını tanımının boĢ bırakılan yerine ilgili kavramı yazma/söyleme.

(BĠLGĠ-Sınıflama bilgisi) Hedef 2: Internet sitesi çeĢitleri bilgisi DavranıĢlar:

1. Kaç çeĢit internet sitesi olduğunu söyleme/yazma. 2. Ġnternet sitesinin çeĢitlerini grafikle gösterme.

3. Ġnternet sitesinin çeĢitlerini tanımlarının bir dizi seçenek arasından seçip iĢaretleme.

(KAVRAMA-çevirme) HEDEF 3: Ġnternet sitesi çeĢitleri ilgili bilgileri istenilen anlatım biçimine çevirme.

1. Ġnternet sitesinin çeĢitlerini dair grafikle gösterme sözel verileri grafik haline getirip yazma/söyleme.

2. Verilen bir grafiği kendi cümleleriyle açıklayıp yazma/söyleme.

B. Yabancı dil becerilerine özgü hedefleri

(BĠLGĠ- kavramlar bilgisi) Hedef 1: Ġnternet sitelerini tanıtmada gerekli temel kavramların anlam bilgisi.

DavranıĢlar:

1. „there is/ there are ve have/has‟ ifadelerini ne anlama geldiğini yazma/söyleme.

2. „beautiful, well-designed, easy to use, exciting...‟ gibi betimleyici sıfatların ne anlama geldiğini yazma/söyleme.

(KAVRAMA- çevirme)Hedef 2: Ġnternet sitelerine dair verilen bilgileri basit cümlelere çevirebilme

DavranıĢlar:

1. Bilgileri uygun „„there is/ there are ve have/has‟‟ ifadelerini kullanarak basit cümleler Ģeklinde yazma/ söyleme.

2. Cümlede boĢ bırakılan yere gelecek uygun „there is/ there are ve have/has‟ ifadelerini seçenekler arasından seçip iĢaretleme.

3. Cümlede boĢ bırakılan yere gelecek uygun beautiful, well-designed, easy to use, exciting...‟ gibi betimleyici sıfatları seçenekler arasından seçip iĢaretleme.

(Uygulama) Hedef 3: Ġnternet sitelerini türlerini ve iĢlevlerine göre tanıtmak için uygun ilkeleri kullanabilme

DavranıĢlar:

1. „there is/ there are-have/has‟ ifadelerinin cümle içerisinde kullanma ilkelerini yazma/söyleme.

2. Öğrenciler için yeni bir internet sitesini bu ilkeleri kullanarak tanıtıcı yazı yazma

(Uygulama)Hedef 4: Betimleyici sıfatları internet sitelerini tanıtmak için kurallara uygun ilkeleri kullanabilme

DavranıĢlar:

1. Betimleyici sıfatları uygun internet siteleriyle eĢleĢtirip yazma.

2. Betimleyici sıfatların cümle içerisinde isimlerden önce yazma/söyleme. 3. Betimleyici sıfatların cümle içerisinde kullanarak internet siteleri tanıtıcı

cümleler yazma, söyleme. C. Genel hedefler

Öğrenciler,

1. ArkadaĢlarının görüĢlerine saygı gösterirler.

2. Öğrenciler ortak bir ürüne ulaĢabilmek için birlikte çalıĢırlar. 3. Hatalarının sonucu olarak bir Ģeyler öğrenirler.

4. Yapıcı dönütler verirler. Ġçerik:

Konu alanı içeriği: Ġnternet siteleri ve çeĢitleri

Yabancı dil içeriği: Betimleyici sıfatlar, bulunma (there is/are ) ve sahiplik (have/has) ifadeleri

Dil öğretim yaklaĢımı: ĠTÖ Konu Temelli Model

Metot ve Teknikler: Soru-cevap, güdümlü tartıĢma, düz anlatım, buluĢ, ikili çalıĢma Araç-gereçler: Öğretmen tarafından hazırlanan çalıĢma kâğıtları, çeĢitli posterler

Bölüm 2: Öğretme-Öğrenme Süreci

Dikkat çekme: Öğretmen elinde Facebook sitesinin kurucusu Mark Zuckernerg‟in fotoğrafıyla sınıfa girer ve öğrencilere bu kiĢiyi tanıyıp tanımadıklarını sorar. Bu kiĢinin ne iĢ yaptığı, nasıl zengin olduğuna dair öğrencilere sorular sorar ve farklı cevaplar alarak öğrencilerin dikkatini konuya çekmiĢ olur.

Güdüleme ve gözden geçirme: Daha sonra öğretmen öğrencilere „Siz de bir internet sitesi oluĢturmak isteseniz nasıl bir site oluĢtururdunuz?‟, „Bu siteyi hangi amaçla oluĢtururdunuz?‟, „Bu sitede ne tür bilgiler/ürünler/nesneler… vs. yer alırdı?‟ gibi sorular yöneltir. Bu sorular sayesinde öğrencilere internet sitesi türlerinin neler olduğunu bilmeleri gerektiği fark ettirilir. Böylelikle öğrenciler derse karĢı daha istekli hale getirilir.

Hedeften haberdar etme: Öğretmen bu derste internet sitelerini çeĢitlerini ve bu siteleri nasıl tanıtacaklarını öğreneceklerini açıklar. Bu durum ders sürecinde neler öğreneceğinden haberdar olan öğrencilerin ders dinlemeye istekli ve hazır hale gelmesini sağlar.

GeçiĢ: Öğrencilerin konu alanıyla ilgili ön bilgilerini harekete geçirmek için öğretmen öğrencilerden en fazla ziyaret ettikleri web sitelerini listelemeleri ve bunu arkadaĢlarıyla paylaĢmaları istenir.

Etkinlik I: Öğretmen öğrencilerden internet sitleri türlerine dair okuma metnini okumalarını ve bilmedikleri kelimelerin altını çizmelerini ister.

Öğrencilerin bu metinde ilk kez karĢılaĢtıkları kelimeleri görseller yardımıyla öğrencilere tahmin ettirir ve doğru tahmin eden öğrencilere pekiĢtirici sözler söyler.

Which websites do you use commonly in your work and study? Make a list and share it with a partner.

 ...  ...  ...

Types of Websites

The purpose of an organisational website is to inform about an idea or an event. There are different types of websites. For example; companies develop commercial websites to sell products or services. Entertainment websites are designed to entertain or provide fun activities. People visit news websites to obtain information and learn the news. The purpose of a personal website is to provide information about an individual. Social networking websites help people to exchange personal information. Educational websites aim to share knowledge and enable online learning.

Öğrenciler okuma metnini okuduktan sonra metindeki bilgileri kullanarak verilen zihin haritasını ikili gruplar halinde doldururlar.

Öğrencilerin zihin haritasını doğru bir Ģekilde doldurması dönütlerle sağlandıktan sonra bu bilgileri kullanarak her bir internet sitesi türüne ait site örnekleri yazarlar.

Öğrenciler yazdıkları örnekleri okurlar ve öğretmen öğrencilere varsa yanlıĢları hissettirir. Öğretmen öğrencilere yanlıĢlarını düzeltmeleri için ipuçları sağlar. (dönüt- ipucu) Öğrencilerin doğru ifadeleri pekiĢtirici sözcüklerle desteklenir. (pekiĢtirme)

*Fill in the chart according to the passage above with your partner.

*Give examples about the different types of websites as in the example. Example: Vitamin is a kind of informational website.

It gives information.

a)... b)... c)...

Etkinlik 2: Öğretmen öğrencilere en çok sevdiği web sitelerinin hangileri olduğunu sorar ve öğrencilerden bu web sitelerin ortak özelliklerini düĢünmeleri ister. Bu web sitelerinin özelliklerine dair sıfatlar söylemelerini ister ve bu sıfatları tahtaya yazar. Öğretmen öğrencilerden örnek bir web sitesini tanıtan metni okumaları ve altında yer alan sıfatları metin içinden bulmalarını ve anlamlarını tahmin etmelerini ister.

Daha sonra öğretmen metinde altı çizili ifadelerin cümlelere ne gibi anlamalar kattığını sorular sorarak öğrencilere keĢfettirir.

*Read the text about Susan’s favourite website. Focus on the underlined words.

My favourite website is ttnet.music. There are a lot of popular singers and their songs. I can listen to the songs and watch video clips. It is a kind of entertainment website. It entertains people. The website is very colourful and well designed. It has millions of songs. It is easy to use. There is a search box. You can search a name of singer and then you can easily listen to his songs. So my favourite website is ttnetmusic. It is so useful for me.

*Find these words in the text and guess their meanings.

beautiful well-designed easy to use exciting funny informative reliable

useful interesting

There is /there isn’t There is a lot of information on the website. There are/there aren’t There aren’t any pictures on the website.

Has The website has good images.

Etkinlik 3: Öğrencilerden ders süresince öğrendikleri sıfat ve ifadeleri kullanarak bir web sitesini tanıtan metin yazmaları istenir.

Öğrenciler ikili gruplar halinde birbirlerinin yazdıkları metinleri okurlar ve üzerinde tartıĢırlar. Bu sırada öğretmen sınıf içinde dolaĢarak öğrencilerin davranıĢlarını gözlemler. Öğretmen öğrencilerin yazdıkları ve arkadaĢlarının üzerinde dönütler verdiği metinleri toplar ve kontrol ederek haftaya dağıtacağını söyler.

Bölüm 3: Ölçme ve Değerlendirme

Sonuç: Öğretmen öğrencilere bu derste neler öğrendiklerini sorarak dersi özetlemeleri sağlanır. Eksik kalan noktaları ise sorular sorarak tamamlatır. Bu derste öğrendikleri sayesinde web sitesi tanıtımı yapabileceklerini ve bilgisayar programcısı olarak yabancı dilde hazırlanan web sitelerini inceleyebileceklerini açıklar.

* Choose one of the websites below and describe it. (What kind of website is it? Why do you use it? (sell, inform, share, educate, communicate) What are its main features?)

Değerlendirme: Öğretmen dersin hedeflerine uygun olarak daha önceden hazırlamıĢ olduğu soruları öğrencilere cevaplatır.

*Choose the best alternative for each question.

1. Which of the following is not a type of website?

a.

News websites

b.

Educational websites

c.

Social networking websites

d.

School websites

e.

Entertainment websites

2. Commercial websites are designed ...

a.

to sell products or services

b.

to exchange personal information

c.

to communicate with other people

d.

to obtain information about the world

e.

to provide information about an individual

3. Facebook is an example of ... websites. a. educational

b. commercial c. social networking d. school

e. personal

4. Which of the following is true about websites?

a. There isn‟t a website to give information about Ahi Evran University. b. Vitamin is a kind of educational websites.

c. My favourite website is playgame.net. It is a commercial website. d. A personal website is to provide information about an individual. e. Facebook is a kind of educational websites.

5. Laptops ... lots of cables.

a. are b. is

b. aren‟t c. have

e.don’t have

6. Desktop computers ... usually very heavy.

a. are b. is

b. aren’t c. have

e.don‟t have

Benzer Belgeler