• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.2 Öneriler

Aksaray Üniversitesi yerleşke alanının Tuzlu-Sodyumlu- B’lu toprağının, %80 saflıkta S kullanılarak ıslahının yapılması ve tuz yıkamasının bilgisayarda Fortran VI yazılım programında matematiksel modelin parametreleri hesaplanarak elde edilen veriler doğrultusunda bu ve buna benzer alanların tarımsal üretime ve peyzaj alanlarının oluşturulmasının sağlanması açısından şu öneriler sunulmuştur:

1. Denemenin yürütüldüğü topraklarda tuzluluk- sodyumluluk ve borluluk problemi bir arada bulunmaktadır. Toprakların kireç yüzdesi çok yüksek olup toprak tekstürü killi ve killi- kumlu şekilde değişmektedir. B yüksek değerde olması ıslahı daha da güçleştirmekte hatta imkansız hale getirmektedir. Denemede çözünebilir tuzların DSY ve B’un 0-50cm’lik katmanda yoğunlaştığı görülmüştür. Yıkamada tuz denklemi

parsel ve kolonda, B denklemi ise parsel yıkamasından elde edilen değerlerle elde edilmiştir.

Parsel tuz yıkamasında elde edilen yıkama denkleminden aşağıdaki eşitlik elde edilmiştir.

1.62

ys t

D D Bu eşitliğe göre; toplam çözünebilir tuzların %90’nın topraktan yıkanması için toprak derinliğinin 1.62 katı, %30 yıkanması içnde 0.1 katı yıkama suyunun verilmesi gerekmektedir.

Kolon 30cm’lik katmanda yapılan yıkama denkleminden aşağıdaki eşitlik elde edilmiştir:

1.95

ys t

D D Toprakta %10 yıkanabilir tuz için topraktan yıkanması için toprak derinliğinin 1.95 katı yıkama suyunun verilmesi gerekmektedir. 30cm’lik katmana 58.5cm yıkama suyunu verilmesi gerekmektedir.

2. Parselde B yıkaması için iki ayrı dozda S (4-8kg.parsel-1 ) uygulaması ile yapılan yıkamada elde edilen denklemlere göre aşağıdaki eşitlikler elde edilmiştir: So (kontrol) grubunda B yıkamasından, Dys 562 DtBu eşitlikten de anlaşılacağı üzere

kontrol grubunda B’un topraktan yıkanması için, yıkama derinliğinin 562 katı toprağa yıkama suyu verilmesi gerekir.

S1 grubu B yıkamasın da; Dys 28.8Dt Eşitlikten elde edilen sonuca göre yapılacak B

yıkamasında S1 uygulamasında topraktaki B’un %90’nın topraktan yıkanması için

yıkanacak toprak derinliğinin 28.8 katı yıkama suyu ile birlikte 1ton.da-1 S verilmesi

gerekir.

S2 grubu B yıkamasında; Dys 109 DtEşitlikten elde edilen sonuca göre yapılacak B

yıkamasında B’un topraktan %90 oranında yıkanması için yıkama derinliğinin 109 katı kadar yıkama suyuyla birlikte toprağa 2t.da-1 S verilmesi gerekmektedir. Bu yıkamada

So yıkamasında elde edilen değerler göstermiştir ki, B’un topraktan yıkanması güç ve

ekonomik olmadığı görülmektedir. Fakat buna karşılık S1 dozundaki yıkamada 2880cm

yıkama suyu kullanarak 100cm toprak katmanında B yıkaması yapılabilir. Ancak bitki için kritik değer olan Özgül (1974) <1ppm altına düşmediği ve yıkamanın ekonomik olmadığı görülmüştür.

3. Matematiksel modellemede parsel ve kolon yıkamada elde edilen Nys ve T

değerleriyle; parselde yıkama suyu normu Nys; CI- ve SO4= için 0.3045m, yıkama süresi

süresi T; 1.2083gün olarak hesaplanmıştır. Hidrodinamik dispersiyon parametresi (λ) ile konvektif difüzyon parametresi (D) değerleri kullanılarak, yapılacak tuz yıkamalarında daha kısa sürede ve ekonomik olarak yıkama suyunun kullanılmasıyla yıkama gerçekleştirilebilir.

4. Deneme alanında Aksaray Üniversitenin kampüs oluşumunda yapılan kapalı ve açık drenaj sistemlerinin iyileştirilmesi ve yeni drenaj kanallarının yapılması gerekmektedir. Bölgede bulunan tuzlu, sodyumlu ve B’lu toprakların yıkanma güçlüklerinin, özellikle drenajın yetersiz, Hasandağı ve diğer yüksek yerlerden aküferin beslenmesiyle taban suyunun yükselmesinin ve sulama suyunun kalitesiz olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Drenaj sistemlerinin kurulmaması durumunda, yerleşkede yapılacak ıslah çalışmalarının sürdürülebilir olması çok zor olacaktır. Bununla birlikte peyzaj alanı oluşturmak için kampüs de yapılan dolgu işlemleri kısa zaman sonra tekrar kapilar yükselme ve taban suyu yükselmesi ile özellikle ağaçlarda B toksisitesi ortaya çıkmasına neden olacak ve tekrar başa dönülecektir. Yine toprakta ve taban suyunda Na oranının yüksek olması Na’un dispers etki nedeniyle binalarda önemli oranda korozyona neden olacaktır.

5.Çalışma yürütülen bölgede ıslahta kullanılabilecek uygun su bulunmamaktadır. Çalışma alanında bulunan ve halen kullanılan sulama suyu C3S1 III. sınıf sudur. Bu

suyun tarımsal sulamada ve ıslahta kullanılması su kaynaklı problemleri de beraberinde getirecektir. Islahta kullanılan suyun yakın çevreden alınmaması, ıslahın verimliliği ve maliyeti açısından olumsuz olmaktadır. Bu alan ve buna benzer alanlarda yapılacak olan ıslah ve tarımsal faaliyetlerin başarılı ve sürekli olması için su probleminin çözülmesi yeni kaynakların bulunması gerekmektedir. Aksi taktir de bitkisel üretimde ve ıslahta aynı sıkıntıların yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Bununla birlikte arazide çoraklığın B ağırlıklı olması bitki tavsiyesini engellemektedir.

6. Çalışma alanında ıslah çalışması yapılmadan önce toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Islah yapılan alanın 0-50cm’lik

kısmının killi olması ve yıkamada özellikle 120cm yıkama suyundan sonra DSY ve B değerlerinde artma meydana gelmesine sebep olmuştur. Bu nedenle, toprağın fiziksel yapısının ciddi anlamda sorunlu olduğu ve iyileştirmenin yapılması gerektiğini ortaya

koymuştur. Elde edilen değerlere göre B, tuz ve alkaliliğin özellikle 0-50cm’lik

katmanda biriktiği görülmektedir. Bu katmanın drenaj yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu geçirimsiz tabaka yüzeyden gelen suyun derinlere inmesini engellemektedir. O nedenle bu katman ıslah çalışmasına başlamadan önce derince

sürülmesi ve drenaj sisteminin kurulması gerekir. Bununla birlikte toprağa hayvan

gübresi gibi organik materyal ilavesi yapıldıktan sonra ıslah çalışmalarına başlanması

ıslahın başarısını etkileyecek ve sürdürülebilir kılacaktır.

7. Kampüs alanı topraklarında yüzeye 40cm kadar yaklaşan kireç taşı tabakası yapılacak ıslah çalışmasını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu katmanın ıslaha başlamadan önce uygun araçlarla parçalanması gerekmektedir. Bu katmanın gevşetilmesi için ıslah maddesi olarak sülfürik asit düşünülmesi ancak çevre ve insan sağlığı açısından başka ıslah maddelerinin kullanılması (Jips, Kalsiyum klorür vb.) tavsiye edilir.

8. Yapılan çalışmada kullanılan S dozları toprağın DSY üzerine etkili olduğu istatistik olarak tespit edilmiştir. Özellikle 0-50cm’lik katmanda istatiksel olarak etkili olabileceği görülmüştür. Ancak maliyetin düşürülmesi amacıyla, DSY üzerine etkisi nedeniyle bölgede bulunan jips yataklarının da [tahmini rezerv 100 bin ton (Kumtepe, 2014)] kullanılması imkanları ve yıkama suyu normu tespiti yapılıp bu yönde değerlendirilmek sureti ile konu üzerinde çalışmalar yapılmalıdır. Kullanılan S miktarının Kovda (1967) tarafından verilen Dnk 3.1’de hesaplanması sonucu elde edilen 5.38 oranı ile, dekara 1000kg S’e karşılık 5380kg jips kullanılabilir.

KAYNAKLAR

Abdel-Fattah, M.K., 2014, Reclaiming saline-sodic soils using electrochemical processes, Soil Science Department, Faculty of Agriculture Zagazig University, Vol. 65, No.2:51-58.

Abdou, S.A., 2006, Effect of applied elemental sulfur and sulfur-oxidizing bacteria (Paracoccus versutus) into calcareous sandy soils on the availability of native and applied phosphorus and some micronutrients, The 18th World Congress of Soil Science, July 9-15, 2006, Philadelphia, Pennsylvania, USA.

Ağar, A.İ., 2011, Reclamation of saline and sodic soil by using divided doses of phosphogypsum in cultivated condition, African Journal of Agricultural Research, Vol. 6(18): 4243–4252.

Ağca, N., Ergezer, Ş., 1995, Harran Ovası Topraklarında Drenaj, Tuzluluk ve Alkalilik Sorunları, HR.Üniv. Ziraat Fak. Derg, Cilt: 1, Sayı: 3 S. 81-90.

Ahmed, K., Qadır, G., Jami, A.R., Saqıb, A.I., Nawaz, M.Q., Kama, M.A., Haq , E., 2016, Strategies For Soil Amelioration Using Sulphur in Salt Affected Soils, Vol. XLIX , No. 3 (167) /: 5-16.

Aiazzi, M. T., Carpane, P. D., Di Rienzo, J. A. and Arguello, J. A., 2002, Eff ects of salinity and temperature on the germination and early seedling growth of Atriplex cordobensis Gandoger et Stuckert (Chenopodiaceae), Seed Sci. Technol. 30: 329– 338.

Aidarov, I.P., 1985, Regulation of water and salt and nutrient regime of irrigated land, Moskova, Agropromizdat, 304 p. [in Russian].

Angın, İ., Yağanoğlu, A.V., 2009, Arıtma çamurlarının fiziksel ve kimyasal toprak düzenleyicisi olarak kullanımı, Ekoloji 19, 73, 39-47.

Anonim, 2005, Aksaray ili tarım master planı, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 20s.

Anonim, 2012, Türkiye istatistik kurumu, (TÜİK), http://www.tuik.gov.tr/Pre Haber Bültenleri.Sayı:13140, 2012.

Anonim, 2013, Google maps 50m, https://www.google.com/maps/place/Aksaray. Anonim, 2014, Aksaray Üniversitesi kampüs alanı planlama arazi sınıflandırma ve

drenaj raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 4. Bölge Müdürlüğü, Konya, Proje No: 1601, s, 12, 14, 15, 16.

Anonymous, 1970, Soil salinity and alkalinity in the Great Konya Basin, Turkey, Department of Tropical Soil Science, Agricultural University, Wageningen.

Atasoy, A., Çeçen, R., 2014, Reyhanlı İlçesinde Tuzlanma Problemleri, 2014, Türk Coğrafya Dergisi, Sayı 62. s; 21-28, İstanbul.

Averyanov, S.F.,1978, Control of Irrigated Land Salinization, Kolos, Moscow, pp. 3–80 [in Russian].

Aydemir, O., 1997, Toprak verimliliği II, Toprak- Bitki İlişkileri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, No: 192; s, 115.

Ayers, R.S. and Westcot, D.W., 1976, Water Quality for Agriculture, FAO Irrigation and Drainage Paper, No, 29 (Rev 1), Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Ayers, R.S. and Westcot, D.W.,1985, Water Quality for Agriculture, FAO Irrigation and Drainage Paper, No. 29, Rev 1,186 p. (53-54pp).

Ayyıldız, M.,1983, Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri, A.Ü., Ziraat Fakültesi Yayınları, 636, Ankara.

Bahçeci, İ., 1984, Aksaray ovası tuzlu, sodyumlu, borlu toprakların ıslahı için gerekli yıkama suyu ve ıslah maddesi miktarı ıslah süresi, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Konya Bölge Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 97, Rapor Seri No: 79.

Bahçeci İ., 2009, Determination of salt leaching and gypsum requirements with field tests of saline-sodic soils in central Turkey, Irrigation and Drainage, 58: 332-345. Barnard, J.H., van Rensburg, L.D., Bennie, A.T.P., 2010, Leaching irrigated saline sandy to sandy loam apedal soils with water of a constant salinity. Irrig. Sci. 28:191–201.

Basak, N., Chaudhari, S. K. and Sharma, D. K., 2015, Impact of Varying Ca/Mg Waters on Ionic Balance, Dispersion, and Clay Flocculation of Salt-Affected Soils, Communications in Soil Science and Plant Analysis, 46:827–844.

Bauder, J. W. and Brock, T.A., 2001, Irrigation water quality, soil amendment, and crop effects on sodium leaching, Arid Land Research and Management, 15:101-113. Bayraklı, F., 1993, Toprak kimyası, Selçuk Üni. Zir. Fak. Ders Not. 20, Konya.

Bayramin, İ, Yalçın, O. Z., Tunçay, T., Samray, H. N., 2004, Remediation of the Salt Affected Soils and Their Economic Value; an Example From Ayrancı-Karaman, International Soil Congress on Natural Resource Management Sustainable Development, 7-10 June 2004, Erzurum.

Bear, J., 1972, Dynamics of fluid in porous media, Elsevier Science, New York, 764 p. Bennet, O. L. and Mathias, E. L., 1973, Growth And Chemical Composition of Crown

Vetch As Affected By Lime, Boron, Soil Source And Temperature Regime, Agron, J. 65, 587-593.

Berstein, L., 1974, Crop growth and salinity, Drainage For Agriculture ( Ed.Jan van Schilfgaarde), American Socc. Of Agron. Inc Pub. Madison, 39-54.

Beyazgül, M., 1995, Salihli ovası tuzlu ve alkali toprakların ıslahında keçiborlu kükürt işletmesi flotasyon atıklarını kullanma olanakları, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 207, Rapor Seri No:135, Menemen, İzmir.

Beyce, O., 1972, Experiences in the reclamation of saline and alkali soils and irrigation water qualities in Turkey, FAO Irrigation and Drainage Paper No. 16, Rome, p 63–84.

Beyce, Ö., 1974, Experiences in the reclamation of saline and alkali soils and irrigation water qualities in Turkey. FAO. Irrigation and Drainage Paper.

Black, C. A., 1965, Methods of soil analysis part 1. Amer.Soc.of Agron, Wisconsin- USA.

Blaylock, A.D., 1994, Soil Salinity, Salt Tolerance, and Growth Potential of horticultural and Landspace Plants, University Wyoming.

Bogussky, I.G., Cajander, N.O., 1876, The rate of chemical reactions, Russian Journal of Physical and Chemical Society, 8 c.

Bohn, H.L., McNeal, L.B. and O’Connor, A.G., 1977, Soil chemistry, A Wiley Mnterscience Publication, John Wiley and Sons, Newyork, Chichester, Brisbane, Toronto, 223-240.

Bonarius, H., 1970, Untersuchungen über die Wasser - und Salzbewegung im Boden in Abhaengigkeit vom jahreswitterungsverlauf und von der Bewaesserung in der Sibari - Ebene (Süditalien), Kiel (Dissertation), 7-39.

Bower, C.A., Reitemer, R.F., Fireman, M., 1952, Exchangeable cation analyses of saline and alkali soils, Soil Sci. Vol, 73.

Brenner, H., 1962, The diffusion model of longitudinal mixing in beds of finite length, Numerical values, Chem. Eng. Sci., 17: 229–243.

Bresler, E., Mc Neal, B., Carter, D. L., 1982, Saline and Sodic Soils, Principle- dynamics- modelling, Springer-Werlag, Berlin, Heidelberg, New York, 296 s. Bresson, L. M. and Boiffin, J., 1990, Morphological characterization of soil crust

development stages on an experimental field, Geoderma, 47:301-325.

Brown, K.W., Evans, G. B., Jr. and Frentrup, B. D., (eds.), 1983, Hazardous waste land treatment, Boston, MA:, Butterworth Publishers. p. 211.

Buckman, H.O. and Brady, N.C., 1967, The nature and properties of soils, The Mac Millan Company, New York.

Chen, Y. and Banin, A., 1975, Scanning electron microscope (SEM) observations of soil structure changes induced by sodium calcium exchange in relation to hydraulic conductivity, Soil Science Society of America Journal,120: 428-36.

Cherkasov, A. A., 1958, Reclamation and agriculturals water supply, M.: Selkhozgiz, 376 p. [in Russian].

Cho, J.M., Kim, K.J., Chung, K.Y., Hyun, S., Baek, K., 2009, Restoration of saline soil in cultivated land using electrokinetic process, Separation Science and Technology, 44: 2371-2384.

Cho, J.M., Park, S. Y., Baek, K., 2010, Electrokinetic restoration of saline agricultural lands, Journal of Applied Electrocchemistry, Vol. 40, I. 6, p. 1085-1093.

Cho, J.M., Kim, D.H., Yang, J.S. and Baek, K., 2012, Electrode Configuration for Electrokinetic Restoration of Greenhouse Saline Soil, Separation Science and Technology, 47: 1677-1681.

Coats, K. H. and Smith, B. D., 1956, Dead end pore volume and dispersion in porous media, Soc. Pet. Eng. J. 4:73-84.

Collins, R. E., 1961, Flow of fluids through porous materials, New York, Reinhold Publishing Corp. 270p.

Couch, E.L. and Grim, R.E., 1968, Boron fixation by illites, Clays, Clay Miner., 16, 249-256.

Cox, J. A., Lundquist, G. L., Przyjazny, A. and Schumulback, C. D., 1978, Leaching of boron from coal ash, Environ. Sci. Technol., 1978, 12 (6), pp 722–723.

Çağlar, K.Ö., 1958, Toprak ilmi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:10, Ders Kitabı No: 2, Ankara.

Çiftçi, N., Topak, R., Yılmaz, A. M., Şahin, M., Süheri, S., 2004, Konya ovası tuzlu- sodyumlu topraklarda jips uygulaması, Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu, 2004, Ankara,117-131.

Çullu, M. A., 2011, Toprak Tuzlulaşması, Çiftçi Bilgilendirme Kitabı, T.C. Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa.

Çullu, M.A., Kılıç, Ş., Şenol. S., Ağca, N., Kurucu, Y., Akça, E., Özcan, H., Aydın, G., Aksoy, E., Bilgili, A. V., Şahin, Y., Küsek, G., Sarı, M., Bayramin, İ., Dinç, U., Kapur, S., Kanber, R., 2015, Türkiye’de Toprak Tuzlulaşmasından Etkilenen Alanlar ve Haritalanması, Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı-1, 12-16 Ocak 2015 Ankara, s; 88-101.

Danckwerts, P.V., 1953, Continuous flow systems, Distribution of residence times, Chem. Engineering Sci., 2(1): 1-13

Demiralay, İ., 1977, Toprak fiziği uygulaması, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum.

Dieleman, P. J., (ed.), 1963, Reclamation of salt affected soils in Iraq, Intern. Inst. for Land Reclamation and Improvement, Pub. No.11. Wagningen, Netherlands, 175 p.

Dinç, U., Sarı, M., Şenol, S., Kapur, S., Sayın, M., Derici, M. R., Çavuşgil, V., Gök, M., Aydın, M., Ekinci, H., Ağca, N., Schlicting, E., 1990, Çukurova Bölgesi Toprakları, Çukurova Üni., Ziraat Fak. Yardımcı Ders Kitabı, No: 26-171, Adana. Dorsan, A.F., 1988, Gediz havzasında tuzlu, tuzlu – alkali toprakların kültür teknik önlemlerle ıslahı üzerine bir araştırma, (Doktora Tezi). EÜ Ziraat Fakültesi Kültürteknik Bölümü, Bornova, İzmir, 117 s.

Duncan, R.R., Carrow, R.N. and Huck, M., 2000, Understanding Water Quality and Guidelines to Management, An overview of challenges for water usage on golf courses for the 21st century,15-16p.

Eaton, F.M., Wilcox, C.V., 1939, The behavior of boron in soil, United States Department of Agriculture tecnical bulletin 696:1-57.

Eaton, F.M., 1950, Significant of carbonates in irrigation waters, Soil Sci. 69:123-133. Eckel, W.P. and Langley, W.D., 1988, A background-based ranking technique for

assessment of elemental enrichment in soils at hazardous waste sites: 9th National Superfund ’88 Conference, Washington, DC. pp. 282-286.

Egdernezhad, A., Kashkuli, H.A., Pazira, E. and Sedghi, H., 2014, Leaching Mathematical Modeling for Salt Leaching of Saline-Sodic Soils of Ahvaz North Plains of Khuzestan Province, Adv. Environ. Biol., 8(25), 316-322.

Egdernezhad, A., Jamshidi, A.,R, 2015, Soil Desalinization and Land Reclamation in East Khuzestan Plains, Khuzestan Province, Research Journal of Fısherıes and Hydrobıology, 10(10): 242-249.

Egdernezhad, A., Kashkuli, H.A., Pazira, E. and Sedghi, H., 2016, A Practical Model for Desodification of Saline-Sodic Soils of Central Khuzestan Plains, Khuzestan Province, Open Journal of Geology, 6, 740-744.

Ekberli, İ., 2008, Sistemli yaklaşımla ekosistemin analizinde matematiksel modelleme yöntemi, OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 23(3):170-182.

Elseewi, A. A., Bingham, F. T. and Page, A. L., 1978, Growth and mineral composition of lettuce and chard grown on flyash amended soils, In "Environmental chemistry and cycling proses", Eds. D.C. Adriano and T.L. Bribin. CONF. 760429-US DEpt of Commerce, Springfield.

Erşahin, S., Saltalı, K., Sönmez, F., Günal, H., Er, F., Korkmaz, A., Kutlu, T., Yetkin, B., 2005,Tuzlu alkali toprakların kılcal kırılması yöntemi ile ıslahı ve değerlendirilmesi, Tübitak Projesi, Proje No: TOGTAG-3032, Tokat.

Evans, L. J., 1987, Retention of boron by agricultural soils from Ontario, Can. J. Soil Sci., 67, 33–42.

FAO/UNESCO, 1973, Irrigation, Drainage and Salinity (Eds; Kovda, V.A., Berg, C. Van Den and Hagan R.M.) Hutchinson and Co.Ltd.London.

FAO, 2008, Land and plant nutrition management service, htpp://www.fao.org/ ag/agl/agll/spush.

Faritfeh, J., Farshad, A., George, R.J., 2005, Assesing Salt-Affected Soils Using Remote Sensing, Solute Modelling and Geophysics., Geoderma 130 (20 06) 191- 206.

Fleming, G. A., 1980, Essential micronutrienst I; Boron and Molybdenum, In applied soil trace elements, B. E. Davies, John Wiley and Sons, New York, pp. 155-197. Frank, P.H., Mises, R, 1935, Die differential und integral gleichungen der mechanik und

physik, Herausgegeben von Philipp Frank, Zweiter Teil, Braunschweig, 998p. Frank-Kamenetskii, D. A., 1947, Diffusion and Heat Transfer in Chemical Kinetics,

Moscow-Leningrad: USSR Academy of Science Press, 369 p. [in Russian]. Frenkel, H., Goertzen, J.O. and Rhoades, J.D., 1978, Effect of clay type and content,

exchangeable sodium percentage, and electrolyte concentration on clay dispersion and soil hydraulic conductivity, Soil Science Society of America Journal, 142: 32- 39.

Gezgin, S., Gökmen, F., Dursun, N., Babaoğlu, M., Hakkı, E.E., 2005, I. Ulusal Bor Çalıştayı Bildiriler Kitabı, Ankara, P. 460.

Girgin, A., Saatçılar, M., Beyazgül, M., 1995, Çivril ovası tuzlu–sodyumlu ve bor’lu topraklarının ıslahı için gerekli yıkama suyu ve ıslah maddesi miktarı ile ıslah süresi, Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Menemen Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Menemen, Genel Yayın No: 211, Rapor Serisi No: 138.

Goldberg, S. and Glaubig, R. A., 1986, Boron adsorption and silican release by the clay minerals kaolinite, montmorillonite and illite, Soil Sci. Soc. Am. J.,50: 1442-1448. Goldberg, S., 1993, Chemistry and mineralogy of boron in soils, In Boron and its Role

in Crop Production, Ed. U. C. Gupta, CRC Press, Boca Raton, USA, pp, 3–44. Goldberg, S., 1997, Reactions of Boron with Soil, US Salinity Laboratory, USA, Plant

and Soil 193: 35-48.

Gupta, U.C., 1968, Relationship of total and hot-water soluble boron, and fixation of added boron, to properties of Podzol soils, Soil Sci. Soc. Am. Proc. 32, 45–48. Güngör, Y. ve Erözel, A. Z., 1994, Drenaj ve arazi ıslahı, A.Ü. Ziraat Fakültesi

Yayınları, No. 1341, Ankara.

Hamurcu, M., Özaytekin, H.H., Mikailsoy, F.D., Gezgin, S., 2003, Bazı kil tiplerinin bor adsorpsiyon kapasitelerinin belirlenmesi, S. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 17 (31): 41-47.

Hanay, A., Büyüksönmez, F., Kızıloğlu, F. M., Canbolat, M.Y., 2004, Reclamation of saline-sodic soils with gypsum and MSW compost, Compost Science and Utilization, Vol. 12, No. 2,175-179.

Hanson, B., Grattan, S.R. and Fulton, A., 1999, Agricultural Salinity and Drainage, University of California Irrigation Program, University of California, Davis. Hanson, B., Grattan, S.R. and Fulton, A., 2006, Agricultural Salinity and Drainage,

University of California Irrigation Program, University of California, 3375, pp. 8. Hardy, N., Shainberg, I., Gal, M. and Keren, R., 1983, The effect of water quality and storm sequence upon infiltration rate and crust formation, Journal of Soil Science. 34:665-676.

Harmankaya, M. ve Gezgin S., 2005, Konya Ovası Topraklarında Bor Fraksiyonlarının Belirlenmesi, S.Ü. Ziraat Fak. Dergisi, 19 (36), 93-105.

Harrison, G.A., 2001, How Do Teachers and Textbook Writers Model Scientific Ideas for Students?, Research in Science Education, 31: 401-435.

Hilal, M.H., Abd-Elfattah A., 1987, Effect of CaCO3 and clay content of alkaline soils

in their response to added sulphur, Sulfur in Agriculture, 11: 15-19.

Hingston, F.J., 1964, Reaction between boron and clays, Aust., J. Soil Res., 2:83-95. Hoffman, G.J., 1980, Guidelines for the reclamation of salt-affected soils, In: O'Connor

GA (ed) 2nd Inter-American Conf. on Salinity and Water Management Technology, Juarez, Mexico, 11 – 12 Dec, 1980; pp 49–64.

Hoffman, G.J., 1986, “Guidelines for reclamation of salt-affected soils,” Applied Agricultural Resarch, Vol. 1:65-72.

Jayasekera, S., Hall, S., 2007, Modification of the properties of salt affected soils using electrochemical treatments, Geotechnical and Geological Engineering, 25: 1-10. Juri, W.A., Gardner,W.R., Gardner, W.H., 1991, Soil physics, New York, 328 p.

Jury, W.A.; Jarrell, W.M. and Devitt, D., 1979, Reclamation of saline-sodic soil by leaching, Soil Sci. Soc. Am. J. 43: 1100- 1106.

Kacar, B., 2009, Toprak Analizleri, 2. Baskı, Nobel Yayınları, Ankara.

Kamphorst, A. and Bolt, G.H., 1976, Soil chemistry, Basic elements, Elsevier Scientific Publishing Company, Amsterdam – Oxford –Newyork,72-73.

Kapourchal, A.S., Homaee, M, Pazira, E., 2011, Desalinization model for large scale application, International Journal of Agricultural Science and Research, (IJASR), 1(2): 25-32.

Kapourchal, A.S., Homaee, M, Pazira, E., 2013, A Parametric Desalinization Model for Large Scale Saline Soil Reclamation, J. Basic. Appl. Sci. Res., 3(3)774-783. Keren, R. and Bingham, F.T., 1985, Boron in Water, Soil and Plants, Adv. Soil Sci., 1,

229.

Kılıç, Ş., Ağca, N., Karanlık, S., Şenol, S., Aydın, M., Yalçın, M., Çelik, İ., Evrendilek, F., Uygur, V., Doğan, K., Aslan, S., Çullu, M. A., 2008, Amik Ovasının Detaylı Toprak Etütleri, Verimlilik Çalışması ve Arazi Kullanım Planlaması, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Projesi, 2002K 120480.

Kırda, C., Sarıyev, A., 2002, Toprak fiziği, Ç.Ü. Ziraat Fak. Genel Yayın No: 245, Ders Kitapları Yayın, No: A-79, Adana.

Koç, D.L., 2011, Aşağı seyhan ovası tuzlu – sodyumlu toprakların farklı yöntemlerle iyileştirilmesi, Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Kostyakov, A. N., 1932, On the dynamics of the coefficient of water percolation in soils and the necessity for studying it from a dynamic point of view for purpose of amelioration// Pochvovedenie: Moscow, No 3, pp: 17 – 21.

Kovda, V.A., 1937, Salt marshes and solonetses, Moscow: Publishing House of the Academy of Sciences of the USSR, 249 p.

Benzer Belgeler