• Sonuç bulunamadı

B. Okul Yöneticilerinin Uygulama Sürecinde Yaşadığı

2. Öneriler

Okul yöneticilerinin görüşleri alınarak gerçekleştirilen bu araştırmada, yöneticilerin modüler öğretim uygulamaları sırasında bazı sorunlarla karşılaştıkları görülmüştür. Yöneticiler, bu sorunların çözülmesi halinde modüler öğretimin mesleki eğitim sistemine çok daha olumlu katkılar sağlayacağına inanmaktadır. Bu bulgular ışığında şu önerilerde bulunulabilir:

• Okulların fiziki yapısının geliştirilmesi, donanım eksiklerinin giderilmesi, yeni programa uygun atölye ve laboratuarların kurulması sağlanabilir.

• Ders modüllerinin niteliği arttırılabilir, modül bilgi sayfalarında işlevlerini yitirmiş bilgiler yerine günümüze uygun bilgilere yer verilebilir. Modül sayfaları, uzmanlarca gözden geçirilerek bilgi ve yazım hatalarından arındırılıp, içerikleri güncellenebilir ve zenginleştirilebilir.

 

• Merkezi yönetimden okullara aktarılan ödenek arttırılarak, karşılaşılan maddi güçlükler giderilebilir. 

• Sektör temsilcilerinin sistem hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları sağlanarak, mesleki eğitime olan katkıları arttırılabilir.

• Öğrenci ve öğretmenlere sektörü daha yakından tanımaları amacıyla sektör ziyaretleri ile gözlem ve inceleme yapma imkânı sağlanabilir. Sektörden meslek elemanları okula davet edilerek meslek, piyasa şartları vb. konularda öğrencilere ayrıntılı bilgiler verilmeleri sağlanabilir.

• Eğitim kalitesini arttırmak üzere yönetici ve öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri sürdürülebilir.

• Okullarda okutulacak ders ve modüller oluşturulan zümre tarafından belirlendiğinden her okulda farklılık gösterebilmektedir. Bu durum öğrenci nakillerinde sıkıntıya neden olmaktadır. Bu sorun, telafi eğitimleri ile giderilebilmektedir. Bu nedenle Öğrenci Nakil ve Geçiş Yönergesine telafi eğitimlerine ilişkin açık hükümler konulabilir.

                                                     

KAYNAKÇA

 

Alkan, C., Doğan, H. ve Sezgin, İ. (2001). Meslekî ve Teknik Eğitimin Esasları (5. Baskı). Ankara: Nobel Yayıncılık.

Alkan, C. (1989). Modüler Programlama ve Türkiye’de Uygulama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi 22 (1): 13-22. Ankara.

Alkan, C. (1997). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.

Başaran, İ. E. (2000). Eğitim Yönetimi Nitelikli Okul. Ankara: Feryal Matbaası. Can, N. (2005). Bir Öğretim Lideri Olarak Okul Yöneticisinin İlköğretim Programlarının Geliştirilmesindeki Yeterliği. Eğitimde Yansımalar: VIII Yeni İlköğretim Programlarını Değerlendirme Sempozyum. Cilt:1, Ankara.

Doğan, H., Ulusoy, A., Hacıoğlu, F. (1997). Okul Sanayi İlişkileri. Ankara: Önder Matbaacılık.

Dursun, B. (2008). Yönetici ve Öğretmen Görüşleri İle Mesleki Eğitim ve Öğretimin Güçlendirilmesi Projesinin (MEGEP)Etkililiğinin Değerlendirilmesi.(Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). Ankara.

Erhun, G., Alpan, G. B. (2004). Eğiticilerin Eğitimi Semineri. MEGEP Yönetici Eğitimi Modülü. Ankara.

Ertürk, S. (1979). Eğitimde Program Geliştirme. (3.Baskı). Ankara: Yelkentepe Yayınları.

Hızal, A. (1983). Uzaktan Öğretim Süreçleri ve Yazılı Gereçler “Eğitim Teknolojisi Açısından Yaklaşım”. Ankara: Ankara Üniversitesi Yayınları, No: 122.

Hızal, A. (1982). Programlı Öğretim Yönteminin Etkenliği: Karşılaştırmalı- Uygulamalı Araştırma. Ankara. A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, No: 117. Karadeniz, O. (2008). Endüstri Meslek Liseleri Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanında Uygulanmakta Olan Modüler Öğretim Yöntemi İle Geleneksel Öğretim Yönteminin Öğretmen Görüşleri Çerçevesinde Karşılaştırılması. (Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). İstanbul.

Karasar N. (1995). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Karauçak, O.Ş. (1992). Avrupa Topluluğunda ve Türkiye 'de Mesleki Eğitim. İstanbul: İktisadi Kalkınma Vakfı, Yayın No: 119.

Kaykı, İ.E. (2008). Modüler Öğretim Yöntemi ve Uygulamalı Dersler. ( Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi). İstanbul.

Kuş, E. (2003). Nicel Nitel Araştırma Teknikleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

Külahçı, Ş.G., Taşpınar, M. (1993). Modüler Öğretim Yaklaşımı ve Fırat Üniversitesinde Yapılan Çalışmalar. Eğitim ve Bilim, 17(90), 24-34. Ankara.

Sezgin, İ. (1994). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirmek. (3.Baskı). Ankara: Adalet Matbaacılık.

Taşpınar, M. (1997). Modüler Öğretim Yönteminin Öğretim Yöntemleri Dersinde Öğrenci Başarısına Etkisi. ( Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi). Elazığ.

TİSK, (2005). Mesleki Eğitim Sistemimiz ve İşletmelerdeki Beceri Eğitimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri Raporu. Ankara.

Ünsür, A. (1998). Mesleki Eğitim ve Mesleğe Yöneltme: İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi.Sakarya Üniversitesi.

Yıldırım, A., Şimşek H. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (Beşinci Bası). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

EKLER

Ek – 1 Araştırmada kullanılan görüşme formu                                                                                        

Meslek Liselerinde Modüler Öğretim Programının Uygulanması Sürecinde Yaşanan Yönetimsel Sorunlar Hakkında Yapılan Araştırmada Kullanılan

Yönetici Görüşme Formu

GÖRÜŞME FORMU

(Okul Yöneticilerine Uygulanacaktır)

Okul ………. ……… Tarih ve Saat………….. Görüşmeci…………

GİRİŞ

Merhaba, adım Mustafa Gani. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisiyim. Aynı zamanda bir devlet okulunda elektrik elektronik teknolojileri öğretmeni olarak çalışmaktayım. Meslek Liselerinde Modüler Öğretim Programının Uygulanması Sürecinde Yaşanan Yönetimsel Sorunlar konusunda bir araştırma yapıyorum. Meslek liselerinin yönetiminden sorumlu okul yöneticilerinin, modüler öğretim programının uygulanması sürecinde ne gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını tespit etmeyi ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulunabilmeyi amaçlıyorum.

Bu görüşmemizin yaklaşık otuz dakika süreceğini tahmin ediyorum. İzin verirseniz sorulara başlamak istiyorum. Görüşmeye başlamadan önce sormak istediğiniz soru ya da belirtmek istediğiniz herhangi bir düşünceniz var mı?

GÖRÜŞME SORULARI

A. Okul yöneticilerinin karar ve planlama sürecinde yaşadığı sorunlara ilişkin sorular

1. Modüler öğretim programı uygulamaları ile ilgili kararlar alırken sorunlar yaşadınız mı? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

2. Eğitim öğretim faaliyetlerini planlarken sorunlar yaşadınız mı? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

3. Okulun fiziksel durumu, laboratuarların / atölyelerin yapısı ve donanımı yeterli mi? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

4. Modüler programa uygun yeterli nitelikte modül mevcut mu? Modülleri öğrencilere ulaştırabiliyor musunuz? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

5. İşletmelerde beceri eğitimi planlama ve uygulamalarında sorunlarla karşılaşıyor musunuz? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

B. Okul yöneticilerinin uygulama sürecinde yaşadığı sorunlara ilişkin sorular

6. Eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmesinde sorunlar yaşıyor musunuz? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

7. Yeni program ile birlikte okul harcamalarında artış oldu mu? Ek ödenek ihtiyacı var mı? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

8. Öğretmenler arasında görev dağılımı yaparken sorunlar yaşadınız mı? Öğretmenler bu sisteme uyum sağlayabildi mi? Hizmet içi eğitime ihtiyaç var mı? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

9. Sektör temsilcileri yeterli bilgiye sahip mi? Yeterli ilgiyi gösteriyor mu? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

10. Bunların dışında yeni program uygulamaları ile ilgili yaşadığınız başka sorunlar var mı? Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Benzer Belgeler