• Sonuç bulunamadı

5. TARTIŞMA SONUÇ VE ÖNERİLER

5.2 ÖNERİLER

Araştırma sonuçları doğrultusunda oluşturulan öneriler aşağıda sunulduğu gibidir; 1. Sporcunun gerek özgüven duygusunun gerekse psikolojik dayanıklılığının aileden

alınan sosyal destek algısı ile doğrusal bir artış gösterdiği dikkate alındığında; sporcunun kendisi kadar sporcu ailesi için de performans bileşenleri ve başarıya giden yolda psikolojik ve sosyolojik açıdan görev ve sorumluluklarının çerçevesini belirleyici temel eğitim modüllerinin oluşturulması, bu eğitimlere sporcunun performans gösterdiği kulüp, federasyon ve hatta Spor Bakanlığı; sporcunun halen akademik eğitim süreci devam ediyorsa, eğitim almakta olduğu akademik çatının, bu çatılar altında oluşturulan sporcuya hizmet veren birim ve uzmanların, üniversitelerde Sağlık, Spor ve Kültür Daire Başkanlıklarının ilgili eğitimlerin planlayıcıları, örgütleyicileri ve düzenleyicileri olarak Türk Spor Kültürünün sağlıklı yarınlara ulaşmasında öncü olmaları,

2. Kadın mücadele sporcuların sosyal desteği daha az hissetmelerinden hareketle, ruhsal ve fiziksel bütünlüklerini korumak için daha çok çaba sarf edecekleri aşikar olmaktadır. Sporun halihazırda, toplumda erkek egemen bir performans alanı olarak görülmekte olduğu dikkat çekici olmaktadır. Bu anlayışın mücadele davranışının toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında daha çok erkeğe atfedilmiş olması nedeniyle mücadele sporcularını daha fazla etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda, kadın mücadele sporcularının daha sağlıklı bir sportif kariyer hayatına sahip olabilmeleri açısından; toplumu eğitici ve bilgilendirici programlar oluşturulması, bu programların kamu ve özel yayın kuruluşları aracılığı ile halka sunulması,

3. Sporda özgüven duygusu; konsantrasyonu kolaylaştırır, hedefleri etkiler ve hızlı oyun stratejisi kurmayı kolaylaştırmakla birlikte performans hızının da belirleyicisidir. Kadın mücadele sporcularının özgüvenlerinin artması için, psiko-sosyokültürel içerikli eğitim ve seminerler düzenlenmeli, kadın sporcuların özgüvenlerini artırıcı psikolojik beceri antrenmanları oluşturulmalı ve sporcuların antrenman açıklığının bulunup bulunmadığı sistematik olarak incelenmesi önerilmektedir.

45

KAYNAKÇA

Acuner, A. (2012). Farklı Dansları Yapan Bireylerin Çeşitli Değişkenlere Göre Özgüven ve Öz Yeterliliklerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Akagündüz, N. (2006). İnsan yaşamında özgüven kavramı. İstanbul: Ümraniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yayınları.

Arıcıoğlu, A. (2008). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Algıladikları Sosyal Destek. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Akın A. (2007). Özgüven Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Psikometrik Özellikleri. Abant İzzet

Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.7(2).

Altıntaş, E. (2015). Özgüven - kuramdan uygulamaya. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Baldwin, A.L. (1967). Theories of child development. USA: John Wiley & Sons. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. New York: W. H. Freeman

and Company

Barrera, J. M. and Ainlay, S. L. (1983). The Structure of Social Support: A Conceptual and Empirical Analysis. Journal of Community Psychology. 11(2), 133-143. Başar, K. & Öz, G. (2016). Resilience in Individuals with Gender Dysphoria: Association

with Perceived Social Support and Discrimination. Turkish Journal of Psychiatry. 27(4).

Başer, Z. (2006). Aileden Algılanan Sosyal Destek ile Kendini Kabul Düzeyi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Biçer, T. (2006). Şampiyonluğun psikolojisi. İstanbul: Beyaz Yayınları.

Bowlby, J. (1973). Attachment and loss: separation, anxiety and anger. New York: Basic Books.

Burton, K. and Platts, B. (2010). Building self-confidence for dummies. Chichester, West Sussex: John Wiley and Sons.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2015).

Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.

Caplan, G. (1974). Support systems and community mental health: lectures on concept

development. New York: Behavioral publications.

Ceyhun, K. (2018). Yetişkin Bireylerde Algılanan Sosyal Destek Ve Psikopatolojinin Psikolojik Dayanıklılık Ile Ilişkisinin Incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Cohen, S. and Wills, T.A. (1985). Stress, Social Support, and the Buffering Hypothesis.

Psychological Bulletin. 98(2), 310.

Cohen, S. and Janick-Deverts, D. (2009). Can We İmprove Our Physical Health By Altering Our Social Networks? Physical Health and Social Networks.

Perspectives on Psychological Science. 4(4), 375-378.

Covington, M. V. (1984). The Self-Worth Theory of Achievement Motivation: Findings And Implications. The Elementary School Journal. 85(1), 5-20.

Çakır, Y. (1993). 12-22 Yaş Grubundaki Gençlerde Çok Yönlü Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Güvenirlik Ve Geçerlik Araştırması. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Çakır, Y. ve Palabıyıkoğlu, R. (1997). Gençlerde Sosyal Destek-Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması. Kriz Dergisi. 5(1), 15- 24.

Çelik, İ. (2014). Ortaokul Öğrencilerinin Özgüven Düzeyinin Bazı Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi Afyonkarahisar Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Dayıoğlu, B. (2008). Üniversite Giriş Sınavına Hazırlanan Adaylarda Psikolojik Sağlamlık: Öğrenilmiş Güçlülük, Algılanan Sosyal Destek ve Cinsiyetin Rolü.

Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,

47

Doğan, İ.F. (2019). Algilanan sosyal destek ile yaşam tatmini ve özgüven ilişkisi: Göçmenler üzerinde bir araştirma. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları

Dergisi. 12, 586-606.

Ekinci, H. (2013). Müzik Öğretmeni Adaylarının Solo Sahne Performansına İlişkin Özgüven Algılarının Bazı Değişkenler Bakımından İncelenmesi. Mehmet Akif

Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2(2),52-64.

Erim, B. (2001). Yetiştirme Yurtları ve Aileleri Yanında Yaşayan Ergenlerin, Benlik Saygısı, Depresyon ve Yalnızlık Düzeyleri ile Sosyal Destek Sistemleri Açısından Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Smith, D. & M. Bar, E. (Ed.). (2007). Self-Confidence and Sports Performance. Essential

Readings in Sport and Exercise Psychology. 278-294.

Friborg, O., Hjemdal, O., Rosenvinge, J. H. and Martinussen, M. (2003). A new rating scale for adult resilience: what are the central protective resources behind healthy adjustment?. International journal of methods in psychiatric research. 12(2), 65- 76.

Fox, M.G., Sokol, L., Uslu, R. and Aslan, S. (Ed.). (2014). Gençler için özgüven

geliştirme. İstanbul: Nota Bene Yayınları.

Göknar, Ö. (2010). Özgüven kazanmak. Ankara: Arkadaş Yayınevi.

Gümüş, A.E. (2002). Sosyal Kaygıyla Başa Çıkma Grup Programının Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Kaygı Düzeylerine Etkisi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Gündoğan, S. (2008). Ortaöğretim Öğrencilerinin Saldırganlık Düzeylerinin Algılanan Sosyal Destek ve Cinsiyetin Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Güngörmüş, K., Okanlı, A. & Kocabeyoğlu, T. (2015). Hemşirelik Öğrencilerinin Psikolojik Dayanıklılıkları ve Etkileyen Faktörler. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi. 6(1), 9-14.

Halohan, C.J. and Moos, R.H. (1982). Social Support and Adjustment: Predictive Benefits of Social Climate Indices. American Journal of Community Psychology. 10(4), 403-415.

House, J.S. and Khan, R.L. (1985). Measures and Concepts Of Social Support. Cohen, S. and Syme, S.L. (eds.). Social Support and Health. USA: Academic Press, pp.83- 108.

Jacobson, D.E. (1986). Types and Timing of Social Support. Journal of Health and Social

Behavior. 27, 250–260.

James, W. (1983). The Principles of Psychology. Cambridge: Harvard University Press. Kara, T. (2017). Takım Sporu veya Bireysel Sporlarla Ilgilenen Lise Öğrencilerinin

Sportif Sürekli Kendine Güven Düzeylerinin Incelenmesi. Sportif Bakış: Spor ve

Eğitim Bilimleri Dergisi. 4(S1), 56-62.

Karasar, N. (2016). Bilimsel araştırma yöntemi: kavramlar ilkeler teknikler. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Kelsey, R. (2014). Biraz daha özgüven alır mıydınız. FC, Erdemli ( Çev.),Ankara: Kahve Yayınları.

Konter, E. (2006). Spor psikolojisi el kitabı. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Krintz, C. (2015). Building self confidence. Computer Research Association. Making Choicesin Changing Times. Third Edition, USA: Cengage Learning.

Kugle, C.L. Clements, R.O. and Powell, P.M. (1983). Level And Stability Of Self-Esteem İn Relation To Academic Behavior Of Second Graders. Journal of Personality and

Social Psychology. 44(1), 201-207.

Lepore, S., J., Evans, G. and Schneider, M. (1991). Dynamic Role of Social Support In the Link Between Chronic Stres and Psychological Distress. Journal of Personality

and Social Psychology. 61(6), 899-909.

Lindenfield, G. (1997). Kendine güvenen çocuk yetiştirme. G, Tümer (Çev.), İstanbul: Hyb Yayıncılık.

Maddi, S.R. (2004). Hardiness: An operationalization of existential courage. Journal of

humanistic psychology. 44(3), 279-298.

Mahoney, M.J. and Chapman, B.P. (2004). Psychological skills training in sport. USA University of North Texas, Denton, Texas.

Malkoç, A. & Yalçın, İ. (2015). Üniversite Öğrencilerinde Psikolojik Dayanıklılık, Sosyal Destek, Başa Çıkma Ve İyi-Oluş Arasındaki İlişkiler. Türk Psikolojik

49

Mermer, G., Bilge, A., Yücel, U. ve Çeber, E. (2010). Gebelik ve Doğum Sonrası Dönemde Sosyal Destek Algısı Düzeylerinin İncelenmesi. Psikiyatri Hemşireliği

Dergisi. 1(2), 71-76.

Orman, Y. (2016). Lise Öğrencilerinde Algılanan Sosyal Destek İle Psikolojik Dayanıklılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Başakşehir Örneği. Yüksek Lisans

Tezi, Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öner, Ç. (2019). Genç yetişkin egzersiz liderlerinin benlik saygıları ve psikolojik dayanıklılıklarının incelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 3(2), 121-136.

Özbey, Ç. (2004). Çocuk sorunlarına yapıcı çözümler. İnkilap Kitabevi: İstanbul. Özçağlayan, M. (2012). Futbolda Özgüven ve Motivasyon.

https://www.tff.org/default.aspx?pageID=228&ftxtID=15455 [Erişim: 9 Aralık

2019]

Özoğlu, S. Ç. (1997). Spor psikolojisi ve gelişmeler, I. Uluslararası Spor Psikolojisi

Sempozyumu, Bağırgan Yayımevi, 52.

Rogers, C.R. (1963).The concept of the fully functioning person. Psychotherapy: Theory,

Research & Practice, 1(1): 17-26.

Ryff, C.D. and Singer, B. (2000). Interpersonal Flourishing: A Positive Health Agenda for the New Millennium. Personality and Social Psychology Review. 4(1), 30-44. Sarason, I. G., Levine, H. M., Basham, R. B. and Sarason, B.R. (1983). Assessing Social

Support: The Social Support Questionnaire. Journal of Personality and Social

Psychology. 44 (1), 127-139.

Sinclair, R.R. and Tetrick, L.E. (2000). Implications of item wording for hardiness structure, relation with neuroticism, and stress buffering. Journal of research in

personality, 34(1), 1-25.

Sinem, T. (2012). Umudun Özyeterlik, Algılanan Sosyal Destek ve Kişilik Özelliklerinden Yordanması. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Şahin, D. (1999). Sosyal destek ve sağlık, sağlık psikolojisi. Ed: Ülgen H. Okyavuz, Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları No: 19. Editörlü)

Şahin, E. (2016). Sporcu ve Sporcu Olmayan Bedensel Engelli Bireylerin Özgüven ve Sosyal İstenirlik Durumlarının Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Düzce Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Düzce.

Snyder , C.R. andLopez, S.J. (Eds.)Toward a biology of social support. ın handbook of

positive psychology. New York : Oxford University Press.

Terzi, Ş. (2008). Üniversite Ögrencilerinin Psikolojik Dayanıklılıkları Ve Algıladıkları Sosyal Destek Arasındaki İlişki. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 3(29), 1-11.

Teşneli, Ö. (2007) Elit Seviyedeki Değişik Spor Branşlarının Fiziksel Benlik Algısı Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Ustabaş, S. (2011). İlköğretim 8.Sınıf Öğrencilerinin Saldırganlık ve Algılanan Sosyal Destek Düzeylerinin Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Urfa, O. (2016). Sporda özgüven. http://www.sporpsikologu .club /2016/04/sporda- ozguven.html [Erişim: 25 Kasım 2019].

Vealey, R.S. (2004). Self-Confidence İn Athletes. Encyclopedia Of Apl Line Psycology. 3,361-368.

Warre, H.C. (2003). Psikoloji sözlüğü.T. Göbekçin (Çev,). Ankara: Yeryüzü Yayınevi. Weinberg, R. and Gould, D. (2003). Psychological foundations in sport and exercise.

Champaign, IL: Human Kinetics Press.

Yalçın, S. (2019). Genç Yetişkin Spor İnsanlarının Salgırganlık Düzeylerinin Algılanan Sosyal Destek ve Öznel İyi Oluş Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yerebatan, Z. (2019). Basketbol Klasman Hakemlerinin Karar Verme Stilleri ve Özgüven Düzeylerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yıldırım, İ. (1997). Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Geliştirilmesi Güvenirliği ve Geçerliği. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 13(3), 81-87.

51

Yıldırım, E. (2019). Çevrimiçi Oyun Bağımlılığının Algılanan Sosyal Destek ve Temel Psikolojik İhtiyaçlarla İlişkisi. Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Yıldırım, M. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Spora Dayalı Fiziksel Aktivitelere Katılımları ve Yaşam Kalitelerinin Akademik Başarı ve Sosyalleşme Üzerine Etkisi (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Örneği). Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eskişehir.

Yörükoğlu, A. (2007). Gençlik çağı ruh sağlığıve ruhsal sorunları. 13. Basım. İstanbul: Özgür Yayınları.

Zimbardo, P.G. and Gerring, R:J. (1996). Psychology and life. New York: Harper Collins Publishers.

EKLER

EK A.1 Kişisel Bilgi Formu

Yaş : …….

Cinsiyet : 1. ( ) E 2. ( ) K

Medeni Hal : 1. ( ) Bekar 2. ( ) Evli Eğitim Düzeyi :

( ) İlk Öğretim ( ) Lise ( ) Yüksek Lisans ( ) Orta Öğretim ( ) Lisans ( ) Doktora

Spor Branşı :……….. Spor Geçmişi: ….……….. Yıl

Müsabık Spor Geçmişi: ………..…. Yıl Haftalık Antrenman Sıklığı: ……..……. Kez

53

EK A.2 Algılan Sosyal Destek Ölçeği

AS

Aşağıdaki verilen maddelerde ifade edilenlerin sizin için ne kadar çok doğru olduğu veya olmadığını

1= Kesinlikle Hayır ila 7 Kesinlikle Evet arasındaki seçeneklerden yalnız bir tanesini işaretleyerek belirtiniz.

1 Ailem ve arkadaşlarımın dışında olan ve ihtiyacım olduğunda yanımda olan bir insan (flört, nişanlı, sözlü,akraba, komşu, doktor vb.) var.

1 2 3 4 5 6 7

2 Ailem ve arkadaşlarım dışında olan ve sevinç ve kederlerimi paylaşabileceğim bir insan (flört, nişanlı, sözlü, akraba, komşu, doktor vb.) var.

1 2 3 4 5 6 7

3 Ailem bana gerçekten yardımcı olmaya çalışır. 1 2 3 4 5 6 7

4 İhtiyacım olan duygusal yardımı ve desteği ailemden ( annem, babam, eşim, kardeşlerim, çocuklarım vb.).

1 2 3 4 5 6 7

5 Ailem ve arkadaşlarım dışında olan ve beni

gerçekten rahatlatan bir insan (flört,nişanlı,sözlü, akraba,komşu,doktor vb.)var.

1 2 3 4 5 6 7

6 Arkadaşlarım bana gerçekten yardımcı olmaya

çalışırlar. 1 2 3 4 5 6 7 7 İşler kötü gittiğinde arkadaşıma güvenebilirim. 1 2 3 4 5 6 7

8 Sorunlarımı ailemle (annem, babam, eşim,

kardeşlerim, çocuklarım vb.) konuşabilirim. 1 2 3 4 5 6 7 9 Sevinç ve kederlerimi paylaşabileceğim

arkadaşlarım var. 1 2 3 4 5 6 7 10 Ailem ve arkadaşlarım dışında olan ve duygularıma

önem veren birinsan(flört,nişanlı,sözlü,akraba, komşu,doktor vb.)var.

1 2 3 4 5 6 7

11 Kararlarımı vermemde ailem (annem, babam, eşim, kardeşlerim, çocuklarım vb.) bana yardımcı olmaya isteklidir.

1 2 3 4 5 6 7

EK A.3 Özgüven Ölçeği

ÖÖ

Lütfen aşağıdaki ifadeleri okuduktan sonra kendinizi değerlendirip sizin için en uygun seçeneğin karşısına çarpı (X) işareti koyunuz. 1=Hiçbir Zaman, 2= Nadiren, 3=Sık sık,

4=Genellikle, 5=Her Zaman

1 Kendimi başarılı bir insan olarak görürüm. 1 2 3 4 5 2 Başkalarının yanında heyecanımı kontrol edebilirim. 1 2 3 4 5

3 Seçimlerimde başkalarına bağımlı değilimdir. 1 2 3 4 5

4 Yaşamdaki zorluklarla baş edebilirim. 1 2 3 4 5

5 Benim için aşılamayacak sorun yoktur. 1 2 3 4 5

6 Başkalarının görüşlerine saygı gösteririm. 1 2 3 4 5

7 Problemlerimin üstesinden gelebileceğime inanırım. 1 2 3 4 5

8 Sosyal etkinliklere katılmaktan çekinmem. 1 2 3 4 5

9 Verdiğim kararların arkasında dururum. 1 2 3 4 5

10 Kendi kendime yetebileceğime inanırım. 1 2 3 4 5

11 Aktif birisi olduğumu düşünürüm. 1 2 3 4 5

12 Öz-eleştiri yapabilirim. 1 2 3 4 5 13 Anlamadığım konularda başkalarına soru sorabilirim. 1 2 3 4 5 14 Yeni girdiğim ortamlara uyum sağlarım. 1 2 3 4 5

15 Kendimle barışık bir insanım. 1 2 3 4 5

16 Gerektiğinde sonuna kadar hakkımı savunurum. 1 2 3 4 5

17 İstediğim şeyleri elde etmek için mücadele edebilirim. 1 2 3 4 5

18 Kendimi rahat bir şekilde ifade edebilirim. 1 2 3 4 5

19 Kendimi ve başkalarını olduğu gibi kabul ederim. 1 2 3 4 5

20 Çevremde yeteri kadar güvenebileceğim insan vardır. 1 2 3 4 5

21 Sorumluluk almaktan çekinmem. 1 2 3 4 5

22 Diğer insanların eleştirilerini anlayışla karşılayabilirim. 1 2 3 4 5

23 Sıkıntılı anlarımda bile olumlu düşünmeye çalışırım. 1 2 3 4 5

24 Ön plana çıkmaktan korkmam. 1 2 3 4 5 25 Başarısız olduğumda hemen pes etmem. 1 2 3 4 5

26 Başka insanlarla kolaylıkla iletişim kurabilirim. 1 2 3 4 5

27 Değerli birisi olduğuma inanırım. 1 2 3 4 5 28 Kolay arkadaş edinebilirim. 1 2 3 4 5 29 Düşüncelerimi ifade ederken başkalarından çekinmem. 1 2 3 4 5

30 Kolay karar verebilirim. 1 2 3 4 5

31 Sosyal bir insan olduğuma inanırım. 1 2 3 4 5

32 Kendimi severim. 1 2 3 4 5

55

EK A.4 Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği

P

Lütfen aşağıdaki ifadeleri okuduktan sonra kendinizi değerlendirip sizin için en uygun seçeneğin karşısına çarpı (X) işareti koyunuz. 0=Kesinlikle katılmıyorum, 1=

Katılmıyorum, 2=Ne Katılıyorum Ne Katılmıyorum, 3=Katılıyorum, 4=Kesinlikle Katılıyorum

1 Çalışmaktan çok keyif alıyorum. 0 1 2 3 4 2 Hayatın benim için monotonlaşmaya başladığını

hissediyorum. 0 1 2 3 4

3 Çok çalışarak her zaman amacıma ulaşabilirim. 0 1 2 3 4 4 Çıkabilecek sorunları önceden kestirerek önlemlerimi

alırım.

0 1 2 3 4

5 Devam ettiğim işime/okuluma/mesleğime yürekten bağlıyım.

0 1 2 3 4

6 Hayatımda ilginç ve zaman harcamaya değer şeylerin

var olduğunu düşünüyorum. 0 1 2 3 4

7 Her yeni deneyimin yaşamımı zenginleştirdiğini düşünüyorum.

0 1 2 3 4

8 Hep aynı yaşam tarzına bağlı kalmak yerine riskli de

olsa yeni şeyler denemeyi tercih ederim. 0 1 2 3 4

9 İnsan hatalarından öğrenir ve gelişir.. 0 1 2 3 4 10 Kaderimi değiştirebileceğime inanırım. 0 1 2 3 4 11 Yargılarıma ve kararlarıma daima güvenirim. 0 1 2 3 4 12 Kişisel özgürlüklerimin sınırlandırılmasına genellikle

büyük tepki gösteririm.

0 1 2 3 4

13 Kendimle ilgili bir şeyler öğrenmek benim için

heyecan vericidir. 0 1 2 3 4

14 “Öldürmeyen şey güçlendirir” cümlesi beni ifade ediyor.

0 1 2 3 4

15 Önceden yaptığım bir programın dışına çıkmak

zorunda kaldığımda rahatsız olurum. 0 1 2 3 4

16 Yeni şeyler denemekten hoşlanırım. 0 1 2 3 4 17 Yaşamımda olan önemli değişikleri, kişisel gelişimim

için bir fırsat olarak görürüm. 0 1 2 3 4

18 Keyif aldığım etkinliklere düzenli olarak katılırım. 0 1 2 3 4 19 Yarın bana ne olacağı bugün yaptıklarıma bağlıdır.. 0 1 2 3 4 20 Yeni bir işe/projeye/göreve başladığımda ayrıntılı bir

plan yapmayı tercih ederim. 0 1 2 3 4

57

ÖZGEÇMİŞ

a. Adı Soyadı: Engin ÇORUH

b. Doğum Yeri ve Yılı : 30.11.1985 Giresun

c. Uyruğu: T.C. d. Medeni hali: Bekar

e. E-posta: e-coruh@hotmail.com f. Öğrenim Durumu:

Derece Ala Üniversite Yıl

LİSANS SPOR YÖNETİMİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ 2013 g. İş Deneyimi

Kurum Görevi Süre (Yıl - Yıl)

ÖZEL BİLYON ANADOLU LİSESİ GENEL KOORDİNATÖR 3 YIL

h. Sertifika ve Belgeler

Benzer Belgeler