• Sonuç bulunamadı

Erken yaĢlardan itibaren doğru kahvaltı alıĢkanlıklarının kazandırılması için devamlı ve belirli dönemlerde beslenme eğitimi verilmesi gerekliliğine dikkat çekilmelidir. Okul müfredatlarında beslenme dersleri artırılmalı ve kahvaltının önemi çocuklara değiĢik faaliyetlerle anlatılmalıdır.

Okul ortamı da elde edilen doğru bilgilerin uygulandığı bir yer olarak düzenlenmelidir. Bundan dolayı okul kantinleri daha çok denetlenmeli, hijyen kurallarına uygun Ģekilde besinlerin hazırlanıp satılması sağlanmalıdır. Fast food türü yiyecekler içerdikleri yüksek karbonhidrat ve yağ nedeniye satıĢı sınırlandırılmalı, daha besleyici besinlerin satıĢı sağlanmalıdır. Okul kantininde satılan çikolata-gofret, cips, asitli içececeklerin kahvaltı yapma alıĢkanlığı üzerinde olumsuz etki yaratacağı unutulmamalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenen sağlıklı toplumların oluĢabilmesi için okul idaresiyle aile arasında iĢbirliği sağlanmalı, sabah kahvaltı programları oluĢturulmalıdır. Beslenme programları tekrar gözden geçirilmeli ve tüm sınıflarda olumlu beslenme alıĢkanlıkları kazandırmaya yönelik uygulamalar artırılmalıdır.

Kahvaltıyı özendirici, yeterli ve dengeli beslenmeyi öğretici reklam ve programların yapılması veya varolan uygulamaların niteliklerinin artırılarak sürdürülmesinin önemi kamuoyuna açıklanmalıdır.

Yeterli ve dengeli beslenmenin önemi, beslenmenin sağlık ile etkileĢimi, besin öğelerinin ergenlik dönemindeki çocuklarda büyüme ve geliĢme üzerine etkileri konusunda, aile bireylerini ve öğrencileri eğitmek üzere seminerler düzenlenmelidir. Ayrıca kahvaltının önemi, baĢarı ve günlük performans üzerinde oluĢturduğu olumlu etkilerin belirtilmesi konulu seminerler verilmelidir.

Beslenmenin öğrencilerin biliĢsel performansı üzerine etkisini saptamaya yönelik olarak biliĢsel ve davranıĢ testlerini içeren araĢtırmalar yapılmalıdır. Bunun yanında sosyo-ekonomik düzey ve ilintili psikolojik faktörlerin beslenme ile iliĢkisini araĢtıran uygulamalı çalıĢmalar yapılmalıdır.

6. KAYNAKLAR

Açkurt, Filiz ve Wetherılt, 1991. “ Türk Okul Çağı Çocuklarının Büyüme- GeliĢme Durumlarının Amerikan Normlarına Göre Değerlendirilmesi” Beslenme

ve Diyet Dergisi, Cilt:20, Sayı:1, s:21–34.

Adelman, William ve Ellen, Jonathan, 2003. “Adolesan”. Rudolph’s

Fundamentals Of Pediatrics, Çeviri Editörü: Murat Yurdakök, GüneĢ Kitabevi,

3. Baskı, Ankara, s:70–83.

Ahsen, Ümmühan, 1994. Beslenme Öğrenimi Gören ve Görmeyen Kız Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Durumu Üzerine Bir AraĢtırma, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Ahsen, Ümmühan. ve AktaĢ, Nevin, 1995. “Beslenme Öğrenimi Gören ve Görmeyen Kız Meslek Lisesi Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme AlıĢkanlıkları Üzerinde Bir AraĢtırma”, II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiriler

Kitabı, 12- 14 Nisan 1995, Ankara.

Akaç, Hülya ve diğerleri, 2002. “Kocaeli Bölgesi’ndeki Okul Çağı Çocuklarında Obezite ve Risk Faktörleri” Çocuk Dergisi, Cilt:2, Sayı:1, Mart, s:29–32.

Akar, ġ. Semra, 2002. Çocuktan Çocuğa Eğitim Yöntemi Esas Alınarak Ġlköğretim Okullarında Beslenme Eğitimi Yapılması Üzerine Bir AraĢtırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.

Akdağ ve diğerleri, 1997. “Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinin Yemek Öğün Düzenlerinin AraĢtırılması” V. Halk Sağlığı Günleri Beslenme Sorunları

Ve Yasal Durum, 8–10 Eylül 1997, Bildiri Özet Kitabı, Editörler: Mustafa Öztürk ve

Erdoğan Ünser, Isparta, S.D.Ü.T. Fak. Halk Sağlığı, s:115.

Akman, Mehmet ve diğerleri, 1988. “Konya’da Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylere Sahip Ġki Ġlkokuldaki Öğrencilerin Beslenme Durumu ve Fiziksel GeliĢmelerinin EtkileĢimi Üzerine Bir AraĢtırma”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt: 17, Sayı:1, s:47–57.

AkĢit, M. Arif ve diğerleri, 1994. Beslenme Ġlkeleri, Editör: Ġlhan Ünlü, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayınları, Etam A.ġ. Web-Ofset, Haziran.

AktaĢ, Nazan, 2002. Konya Ġl Merkezinde Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki 9-11 YaĢ Grubu Öğrencilerinin Obezite Prevelansı ve Bunu Etkileyen Etmenler Üzerine Bir AraĢtırma, Ankara Üniversitesi, Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Yayın No:1, Bilimsel AraĢtırma ve Ġncelemeler:1, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara.

Akyıldız, Naciye. 2000. Çocuk Beslenmesi 2, Yapa Yayınları, Turan Ofset Temmuz, I.Baskı, Ġstanbul.

Alaçam, Hamza, 2002. Niğde Ġlinde Özel ve Devlet Okullarında Okuyan 12-15 YaĢ Grubu Öğrencilerin Beslenme ve Fiziksel Aktivite AlıĢkanlıklarının Ġncelenmesi. Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Niğde.

Alanyalı, Ö. Mirhan, 1990. YetiĢtirme Yurtlarında Kalan 13–18 YaĢ Kız ve Erkek Grubun Beslenme ve Büyüme-GeliĢme Yönünden Ġncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı Programı Bilim Uzmanlığı

Tezi, Ankara.

Alphan, M. Emel ve diğerleri, 2002. “Özel Okul Ve Devlet Okulunda Öğrenim Gören Adölesan Dönemindeki Çocukların Beslenme AlıĢkanlıklarının KarĢılaĢtırılması”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt: 31, Sayı:1, s:9–17.

Arslan ve diğerleri, 1994. “Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme AlıĢkanlıklarının Puanlandırma Yöntemi Ġle Değerlendirilmesi”. Beslenme ve Diyet

Dergisi, Cilt: 22, Sayı: 2, s:195–208.

Ay, Nilhan. 2000, 15–17 YaĢ Grubu Gençlerin Beslenme Durumları ve AlıĢkanlıkları Ġle Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir ÇalıĢma, Mezuniyet Tezi, Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara.

Aydın ve diğerleri, 2004. Nilüfer Halk Sağlığı Eğitim AraĢtırma Bölgesinde Dört Ġlköğretim Okulundaki Öğrencilerin Sağlık Durumlarının Değerlendirilmesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 30(1) 1–6.

Aytekin, Hamdi ve diğerleri, 2003. “Gemlik Bölgesinde 6–12 YaĢ Çocuklarda AĢırı Kiloluluk ve ġiĢmanlık Prevelansı”, Sürekli Tıp Eğitim Dergisi, Cilt:12, Sayı:12, Aralık, s:448–450.

Bağcı, Tülay ve diğerleri, 1999. “Ankara Yunus Emre Sağlık Ocağı Bölgesinde 8-14 YaĢ Çocukların, Annelerinin ve Kendi Ġfadelerine Göre Gıda Tüketim Sıklıklarının Ġncelenmesi”. Beslenme Ve Diyet Dergisi, Cilt:28, Sayı:1 s:15-20.

Baker Mr. Normal Nutrition. In: Nelson Jk, Moxness Ke, Jensen Md, Gestineau Cf (Eds). 1994. Mayo Clinic Diet Manuel 7th Ed, Mosby, St. Louis, p:427–441.

BaĢ, Murat. 2003. “Okul Döneminde Beslenme”, Çoluk Çocuk Dergisi, Kök Yayıncılık, Ekim, s:56-57.

BaĢ, Murat. 2004. “Kafein, ġeker, Yağ ve Çocuklarımız”, Çoluk Çocuk

Dergisi, Kök Yayıncılık, Mart, s:54–55.

BaĢ, Murat. 2006. “Sağlıklı Beslenme Takıntısı, Ortorexia Nervosa”, Çoluk

BaĢsoy, Gonca. 2000. Özel Ġlköğretim Okullarının Beslenme Servisinin ĠĢleyiĢinin ve Öğrencilerin Beslenme Durumları Üzerine Bir AraĢtırma, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Toplu Beslenme Sistemleri Programı Bilim

Uzmanlığı Tezi, Ankara.

BaĢsoy, Gamze ve Sağlam, Fatma. 2006. Özel Ġlköğretim Okullarının Beslenme Servisinin ĠĢleyiĢi ve Öğrencilerin Beslenme Durumları Üzerine Bir AraĢtırma, V. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiriler Kitabı, 12- 15 Nisan 2006, Bayt Yayınları, Ankara.

Baysal, AyĢe ve diğerleri, 1991. Besinlerin BileĢimleri. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını:1, Ankara.

Baysal, AyĢe. 1997. Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, 7.Baskı, Ankara. Baysal, AyĢe. 1999 a. “Kahvaltı Ve Okul BaĢarısı”. Beslenme ve Diyet

Dergisi, Cilt:28, Sayı:1, s:1–3.

Baysal, AyĢe. 1999 b. “Beden Ağırlığının Denetimi”, Diyet El Kitabı, Hatiboğlu Yayınevi, 3. Baskı, Ankara.

Baysal, AyĢe. 2002. Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınevi, ġahin Matbaası 11.Baskı, Ankara.

Berg, M. Christina At All, 2002. Relation Between Food Choices And Knowledge Of Dietary Fat And Fiber Among Swedish Schoolchildren, Journal Of

Adolescent Health, August, P:199–207.

Braekman L, De Backuer D, Maes L, De Backer G. 1999. Effects Of Low- Ġntensity Work-Site Based Nutrition Ġntervension Occup Med; 49:549–555.

Budak, Nurten ve diğerleri, 2003. “Kahvaltının Öğrencilerin Beslenmesine Katkısı ve Okul BaĢarısına Etkisi”, IV. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik

Kongresi Bildiriler Kitabı, 2–5 Nisan, Antalya, s:220.

Budak, Nurten ve diğerleri, 2005. “Kahvaltının Öğrencilerin Beslenmesine Katkısı ve Okul BaĢarısına Etkisi”, Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt: 32, Sayı: 1, s:47–54.

Budd, Christine and Gardiner, Mark. 2001. Mosby’s Crash Course Pediatri. Çeviri Editörü: YaĢar Anlar, GüneĢ Kitabevi, 1. Baskı, Ankara, s:195.

Bulduk, Sıdıka. 1989. YetiĢtirme Yurtlarında Kalan 12–18 YaĢlarında Adölesan Çağının Beslenme Durumları ve Bunun Sağlıkla ĠliĢkisi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.

Bulduk, Sıdıka ve diğerleri, 2002. Özel Durumlarda Beslenme, Ya-Pa Yayıncılık, Turan Ofset, 1. Baskı, Eylül, Ġstanbul.

Bulut, Bediha. 1995. Ankara Ġline Bağlı Kalecik Ġlçesi ve Köylerinde Ġlkokul Çocuklarının Beslenme Durumları Üzerinde Bir AraĢtırma, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, s: 5–20.

Bundak, Rüveyde. 2003. “Ergenlikte Büyüme”, II. Ulusal Ana Çocuk Sağlığı Kongresi, 4–6 Haziran 2003, Bilimsel Program ve Özet Kitabı, Aka Ofset, Ġstanbul, s:62.

Cenani, Asım. 1986. “Adölesanın Gereksinimleri”, XXIV. Türk Pediatri

Kongresi Adolesanın Sağlık Sorunları, Editörler: Sezai B. Tümay ve diğerleri

Özdem KardeĢler Matbaası, Ġstanbul, s:1–7.

Claude, Michaud At All. 1991. Effects Of Breakfast-Size On Short-Term Memory, Concentration, Mood And Blood Glucose, Journal Of Adolescent

Health Care, Volume:12, Ġssue 1, January, p:53–57.

Conklin, Martha T. and Bordi L Peter. 2003. Middle School Teachers’ Perceptions Of A “Grab’n Go” Breakfast Program. Topics Ġn Clinical Nutrition; Vol:18 No:3, p:192–198. Jul-Sep; Lippincott Williams& Wilkins, Ġnc.

Connaughton Dennis ve Kotulak, Dona. 2002. Amerikan Tıp Birliği Çocuk

Sağlığı Rehberi, Çeviri: Dilek Tunalı, Epsilon Yayıncılık Hizmetleri, 2.Baskı,

ġubat.

Çetinarslan, Ġbrahim. 2002. Ankara ġehir Merkezinde Bulunan Ġki Lisedeki Öğrencilerin Yeme AlıĢkanlıklarının AraĢtırılması, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, s:3–19.

Çetin, Ali Kemal ve diğerleri, 1995. “Biri Özel Biri Devlete Ait Ġki Ġlkokulun Öğrencilerinde Büyüme GeliĢme Durumunun KarĢılaĢtırılması”. Beslenme Ve

Diyet Dergisi, Cilt:24, Sayı:2, s:215–227.

DaĢbaĢı, Mevlüde, 2003. Ġlköğretim Öğrencilerinin Beslenme AlıĢkanlıkları, Beslenme Eğitimine Ġhtiyaç Duyma Durumları ve Beslenme Eğitiminden Beklentileri, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Demir, Burcu ve diğerleri, 2006. “Üniversite Öğrencilerinin Kahvaltı AlıĢkanlıkları”, V. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiriler Kitabı, 12- 15 Nisan 2006, Bayt Yayınları, Ankara.

Demirci, Mehmet. 2002. Beslenme, Rebel Yayıncılık, Birinci Baskı, Ocak, Tekirdağ.

Demirezen, Esma ve CoĢansu Gülhan. 2005. “Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme AlıĢkanlıkların Değerlendirilmesi”, Sted, Cilt: 14, Sayı: 8, s:174–178.

Doğan ve diğerleri, 2003. “Ankara Ġlinde Bir Lisenin 1. ve 2. Sınıf Öğrencilerinde ġiĢmanlık ve Zayıflık Sıklığı” IV. Uluslararası Beslenme ve

EkĢi, Aysel. 1990. Çocuk, Genç, Ana Babalar, Bilgi Yayınları, Ġstanbul. s:183–186.

EkĢi, Aysel. “Anoreksia Nervosa”. 1996. Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Cilt:2, Editör: Teoman Onat, Eksen Yayınları, 1. Baskı, Ġstanbul, s:1088–1089.

EkĢi, AyĢe. 2002. “Adolesans Döneminde Uyum ve DavranıĢ Bozuklukları”

Pediatri, Cilt:2, Editörler: Olcay Neyzi ve Türkan Ertuğrul, Nobel Tıp Kitapevleri, 3.

Baskı, Ġstanbul, s:1424–1428.

Elmacıoğlu, Funda. 1995. “Klinik Öncesi Tıp Öğrencilerinin Beslenme ve Yemek AlıĢkanlıklarının Değerlendirilmesi”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:24, Sayı:2, s:263–271.

Elmas, Bahri. 2002. Editörler: OkumuĢ, Nurullah ve Selçukbiricik, Sami.

Pediatri. Nobel Tıp Kitapevleri, 3. Baskı, Ġstanbul, s:28.

Erdem, Canan ve Arslan, Perihan. 1989. “Adölesanlarda, Sosyo- Ekonomik Düzeye Göre Hazır Et Ürünlerinin Tüketim Sıklığı, Ürünlerin Protein, Yağ ve Boya Maddesi Yönünden Analizleri”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:18, Sayı:2, s:177–183.

Erdoğan, Samiye. 2005. Beslenme ve Besin Teknolojisi, Detay Yayıncılık, Sistem Ofset, 1. Baskı, Eylül, Ankara.

Erginel, Ayten. 1996. “Adolesan Döneminin Sağlığı”. Çocuk Sağlığı ve

Hastalıkları, Cilt:1, Editör: Teoman Onat, Eksen Yayınları, Ġstanbul, s:30–31.

Ersoy, Gülgün. 1989. “Beslenme Eğitimi Alan ve Almayan Ġlkokul Çocuklarının Yiyecek Seçiminde Televizyon Reklamlarından Etkilenme Durumu”

Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:18, Sayı: 2, s:165–175.

Ersoy, “Gülgün ve Pirkul Tülin. 1990. “Beslenme Eğitimi AlmıĢ Olan Ġlkokul Çocuklarının Okuldaki Beslenme Durumları”, Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Dergisi 4, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı Ve Eğitimi Bölümü Yayını. Editör: Meziyet Arı, s:43–50.

Ersoy, Gülgün. 1991. “Yeme DavranıĢı Bozuklukları”. Beslenme ve Diyet

Dergisi, Cilt:20, Sayı:1, s:95–106.

Eser, Kayhan. ġirin ve diğerleri, 2000. “Konya’da Ġki YetiĢtirme Yurdunda

Barınan Adölesanların Beslenme Durumları”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:29, Sayı:2, s:25–33.

Friedman B.J, Phd, Rd; Sylvıa L. Hurd-Crıxell, Phd, Rd. 1999. Nutrient Ġntake Of Children Eating School Breakfast, Journal Of The American Dıetetıc

Gökçay, Gülbin ve Garibağaoğlu, Muazzez. 2002. Çocukluk ve Ergenlik

Döneminde Beslenme. Saga Yayınları, 1. Baskı, Ġstanbul.

Gökçay, Gülbin ve Garibağaoğlu Muazzez. 2002 a. “Ergenlik Döneminde Beslenme” Pediatri Cilt:1, Editörler: Olcay Neyzi ve Türkan Ertuğrul, Nobel Tıp Kitapevleri, 3. Baskı, Ġstanbul, s:203.

Göktürk, Ülkü. 2000. “Anoreksi”. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi, Editör: Özgür Polvan, Nobel Tıp Kitapevleri Yayınları, Ġstanbul, s:144–148.

Güneral, Feza ve diğerleri, 1988. “Gülveren Gecekondu Bölgesindeki Kız Adolesanlarda Serum, Çinko, Magnezyum ve Bakır Düzeylerinin Diyet Ġle ĠliĢkisi”.

Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:17, Sayı:2, s:207–220.

Güneyli, Ufuk. 1984. “Ankara’nın Sosyo-Ekonomik Yönden Farklı Semtlerinde Bulunan Ġlkokul Çocuklarının Beslenme Durumları Konusunda Bir AraĢtırma”. Beslenme ve Diyet Dergisi, Çağ Matbaası, Cilt: 13, Sayı:2

Güneyli, Ufuk. 1986. “Ankara’nın Sosyo-Ekonomik Yönden Farklı Semtlerinde Bulunan Ġlkokul Çocuklarının Beslenme Durumları Konusunda Bir AraĢtırma- II”, Beslenme ve Diyet Dergisi, Cilt:15, Sayı:1, s:31- 45.

Günöz, Hülya, 2001. “Çocuk ve Adölesanlarda Obezite” Aktüel Tıp

Dergisi, Cilt:6, Sayı:2, Mart-Nisan, s:58–62.

Gürman, Ülker. 1992. Temel Beslenme Bilgileri, Alfa Yayıncılık, Emel Ofset, Birinci Baskı, Ekim.

Güzey, Aysel. 1991. Ġlkokul Öğrencilerine Yapılan Uygulamalı Beslenme Eğitiminin Çocukların ve Bilgi Aktarımı Ġle Annelerin Beslenme, Sağlık Konusundaki Bilgi-Tutum ve DavranıĢlarına Etkisi Üzerine Bir AraĢtırma, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik Programı, Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara.

Hasipek, Seniha ve Aytekin, Fulya. 1995. Ankara’da Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Ailelerin Beslenme AlıĢkanlıkları ve Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir AraĢtırma”, II. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiriler Kitabı, 12- 14 Nisan 1995, Ankara.

Huang. Y., Song, W., Schemmel, R., Hoerr, S. 1994. What Do College Students Eat? Food Selection And Meal Pattern. Nutrition Research, 14:8.

IĢık, Nermin. 1995. Adölesan Çağında Beslenme, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayınlanmamıĢ Seminer ÇalıĢması, Ankara.

IĢık, Nermin. 1998. Karaman’dan Yurt DıĢına Giden Ailelerin Beslenme AlıĢkanlıkları, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, YayınlanmamıĢ

IĢıksoluğu, K. Müberra. 2000. Beslenme, Mili Eğitim Bakanlığı Yayınları, 12.Baskı, Ilıcak Matbaası, Ankara.

Ġlçin, Ersen ve diğerleri, 1987. “Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeyde Bulunan Ġki Ġlkokulda Çocukların Beslenme Durumları Üzerine Bir AraĢtırma”, Beslenme ve

Diyet Dergisi, Cilt:16, s:7–16.

Kabakçı, Elif ve Demir, BaĢaran. 2001. ”Yeme Bozuklukları”. Hacettepe Tıp

Dergisi Cilt:32, Sayı:2. s:125–131.

Kaplan, David W. ve Mammel, Kathleen A. 1993. “Adölesans”. Çocuk

Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Cilt: 1, Editör: Williams E. Hathaway ve diğerleri,

Çeviri Editörü: Faik Sarıalioğlu ve diğerleri, GüneĢ Kitabevi, Feryal Matbaası, 1. Baskı, Ankara, s:269–281.

Karaağaoğlu, Nilgün. 1999. “Çocukların Beslenme Durumları: Okul Çağı Çocuklarda ve Adölesanlarda Beslenme Durumu”, Ankara Ġli Beslenme

AlıĢkanlıkları ve Mutfak Kültürü Sempozyum Bildirileri, Vekam Yayın No:1

Ankara s:111–125.

KarakaĢ, Sacide ve diğerleri, 2002. “Aydın Ġli Kentsel ve Kırsal Bölge Ġlköğretim Okulları 7- 14 YaĢ Grubu Öğrencilerinin Beden Kitle Indeksi”, 8. Ulusal

Halk Sağlığı Kongresi, 23- 28 Eylül 2002, Kongre Kitabı:II., Diyarbakır s:741-743.

Karayormuk, Nurhayat Özpınar. 2002. Beslenme Dersi Alan ve Almayan Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Ve AlıĢkanlıkları Üzerine Bir AraĢtırma, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, s:18–21.

Kaya, Mehtap. 1999. Ana-Baba Eğitimi Destekli Beslenme Eğitiminin 3–6 YaĢ Grubu Çocukların Beslenme Bilgisi ve DavranıĢlarına Etkisi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Master Tezi, Ankara.

Kennedy E, Davis C. 1998. Us Department Of Agriculture School Breakfast Program. Am J Clin Nutr.;67, p:798-803.

Kınık, Erol. 1992. “Adölesan”. Çocuk Sağlığı, Editör: E. Tunçbilek, GüneĢ Kitabevi, Feryal Matbaası, 2. Baskı, Ankara, s:275- 280.

Kınık, Erol. 1995. “Adölesansda Fiziksel Büyüme ve Cinsel GeliĢme”.

Pediatri Yeni Bilgiler Yeni GörüĢler, Editör: Murat Yurdakök ve Turgay CoĢkun,

GüneĢ Kitabevi, ÖzıĢık Ofset, Ankara, s: 3- 21.

Kınık, Erol 1996 (a). “Adölesansta Beslenme Gereksinimleri ve AlıĢkanlıkları”. Katkı Pediatri Dergisi, Cilt:17, Sayı:1, s:146–161.

Kınık, Erol. 1996 (b). “Adölesansta Yeme ve Beslenme Bozuklukları”. Katkı

Kınık, Erol. 2000. “Adölesan Hastaya YaklaĢım”. Katkı Pediatri Dergisi, Cilt:21, Sayı:6, s:713–719.

Kırkıncıoğlu, Meliha. 2003. Çocuk Beslenmesi, Ya-Pa Yayınları, Turan Ofset-Ġstanbul.

Kleinman R.E., Hall S., Green H., Korzec-Ramirez D., Patton K., Pagano M., Murphy J. 2002. “Diet, Breakfast And Akademic Performance Ġn Children”.

Annals Of Nutrition Metabolism, Number: 46, Suppl:1, p:24–30.

Kocaoğlu, Bike Aksu. 1982. Ergenlik Çağındaki Çocukların Büyüme GeliĢme ve Beslenme Durumları ile Ġlgili Metodolojik Bir ÇalıĢma, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Doçentlik Tezi, Meslekte 30 yıl (1966- 1996) Tez Özetleri, Ankara.

Kurtoğlu, Selim., 1997. “Ġyot Eksikliği Sorununun Değerlendirilmesi ve Çözüm Yolları”, Türk Pediatri ArĢivi, Cilt:32, Sayı:4, s:4-12.

Kutluay, Türkan. 1979. Ankara Kız Lisesi 16–19 YaĢ Grubu Öğrencilerin Kahvaltı AlıĢkanlığı Ġle Sağlık BaĢarı Durumu ĠliĢkileri Üzerinde Bir AraĢtırma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu, Doçentlik Tezi, Ankara.

Küçükerdönmez, Özge ve Diğerleri, 2006. Okul Çağı Çocuklarında Beslenme Durumu Ġle Bazı Hematolojik ve Biyokimyasal Parametrelerin ĠliĢkilendirilmesi. V. Ulusal Beslenme ve Diyetetik Kongresi Bildiriler Kitabı, 12- 15 Nisan 2006, Bayt Yayınları, Ankara.

Küçükkömürler, Saime. 2003. “Adölesan Çağında Beslenme”. Anne ve

Çocuk Beslenmesi, Editör: Mine Arlı ve diğerleri, Pegem A Yayınları, 2. Baskı,

Ankara, s:189–206.

Martinchik An, Baturin Ak, Khel’sing E. at all. 1996. Monitoring Of Dietary Ġntake And Nutritional Status Of Moscow’s School Children, 1992–1994. Methodology Of The Study. Energy And Nutrient Ġntakes. Vopr Pitan, p:6–12.

Mazıcıoğlu, M. Mümtaz ve Öztürk Ahmet, 2003. “Üniversite 3 Ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme AlıĢkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler”. Erciyes Tıp

Dergisi, 25(4) s:172–178,

Merdol, K. Türkan, 1996. Ankara Kız Lisesi 16–19 YaĢ Grubu Öğrencilerinin Kahvaltı AlıĢkanlığı Ġle Sağlık ve BaĢarı Durumu ĠliĢkileri Üzerinde Bir AraĢtırma. Meslekte 30 Yıl (1966–1996), Tez Özetleri, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Cem Ofset, Ankara,

Merdol, K. Türkan ve diğerleri, 1997. Beslenme Ve Diyetetik Açıklamalı

Sözlük. Hatiboğlu Yayınları, Ankara.

Merdol, K. Türkan ve diğerleri, 1999. Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı

Merdol, K. Türkan, 2001. “Kahvaltının Önemi ve Kahvaltı Örüntümüz”,

Türk Mutfak Kültürü Üzerine AraĢtırmalar, Türk Halk Kültürünü AraĢtırma ve

Tanıtma Vakfı Yayın No:28, Yayına Hazırlayan: Kamil Toygar, Takav Matbaası, ġubat, Ankara.

Mc Gahren, Eugene O. Ve Wilson, William G. 2002. “Adölesan Hekimliği”,

Pediatri Hatırlatmalar, Çeviri: Zuhal Aydan Sağlam, Nobel Tıp Kitapevleri,

Ġstanbul, s:152–153.

Mclntyre L.; Horbul B.A. 1995. A Survey Of Breakfast-Eating Among Young Schoolchildren Ġn Northeastern Ontario, Canadian Journal Of Public Health, Volume:86, Issue:5, p:305-308.

Mousa Z., Prakash P., Jackson R., Raqua M. 2003. “A Comparison Of Selected Nutrient Intakes Anemic And Nonanemic Adolescent Girls Ġn Kuwait”.

Elsevier, Nutrition Research, No: 23, p:425–433.

Mukaddes Motavallı, Nahit. 2000 “Ergenlik Çağı Ruhsal GeliĢim Özellikleri”.

Çocuk Ve Ergen Psikiyatrisi, Editör: Özgür Polvan, Nobel Tıp Kitabevleri

Yayınları, Ġstanbul, s:15–20.

Nicklas Ta, Meyers L, Reger C, at all. 1998. Impact Of Breakfast Consumption On Nutritional Adequacy Of The Diets Of Young Adults Ġn Bogalusa, Louisiana: Ethnic And Gender Contrasts. J Am Diet Assoc.;12:1432-1438.

Nicklas Ta, Reger C, Myers L, O’neil C. 2000. Breakfast Consumption With And Without Vitamin-Mineral Supplement Use Favorably Ġmpacts Daily Nutrient Ġntake Of Ninth-Grade Students. J Adolesc Health.; 27:314-321.

Nolte, William A. 1990. Ağız Mikrobiyolojisi. Çeviren: Özdem Anğ, Nobel Tıp Kitabevi, 3. Baskı, Ġstanbul, s:332–333.

Nursal Berat., 2002. “Büyümede Besinler” Amerikan Diyetisyenler

Derneği’nin GeliĢtirilmiĢ Besin Ve Beslenme Rehberi, Roberta Larson, Duyff,

Ms, Rd, Cfcs. Çeviri Editörleri: Prof.Dr. Sevinç Yücesan ve diğerleri. Acar Matbaacılık, Yay. Hiz. San. ve Tic. Ġstanbul.

Ortega, Rosa M. ve diğerleri. 1998. The Realitionshıp Between The Consumptıon Of An Inadequate Breakfast And Energy Profıle Imbalance In Preschool Chıldren. Nutrition Research, Volume:18, No:4, p:703–712.

Odağ, Celal ve Tamar, Müge. 2002. “Ergenlik Dönemi: Üstbenliğin GeliĢmesinde Kritik Bir Evre”. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, Cilt:9 Sayı:3, s:190–191.

Oktar, Ġlhan ve ġanlıer, Nevin. 1999. “Ġlköğretim Okullarında Uygulanan Beslenme Programları ve Öğrencilerin Beslenme DavranıĢları Ġle Ġlgili Öğretmen ve Yöneticilerin GörüĢleri”. Mesleki Eğitim Dergisi, Cilt:1, Sayı:2, s:55–63.

Onat, Teoman ve Koptagel, Günsel. 1991. “Adölesan Çağının Psikolojisi”.

Pediatri Ders Notları Cilt:1, Editörler: Lamia Ulukutlu ve Ahmet Aydın, Ġstanbul

Üniversitesi Basımevi ve Film Merkezi, Ġstanbul, s: 42–43.

Onat, Teoman. 1996. “Büyüme ve GeliĢme”. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Cilt:1, Editör: Teoman Onat, Eksen Yayınları, Ġstanbul, s:40–53.

Onur, B. 1993. Çocuk Ve Ergen GeliĢimi, Ġmge Kitabevi 1. Baskı, Ankara. Önay, Didem. 2002. Ankara’da Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylerdeki 14–15 YaĢ Grubu Öğrencilerin Beslenme Durumu ve Bunu Etkileyen Bazı Faktörler, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Önay, Didem ve AktaĢ, Nevin. 2004. Çocuk ve Aile Yazıları I, Editör: Nurcan Koçak, Atlas Kitabevi,1. Baskı, Nisan, s:229- 239.

Örmeci, AyĢe Özfer. 1987. Isparta Ġline Bağlı Senirkent Ġlçesi ve Köylerinde Ġlkokul Çocuklarının Beslenme Durumları Üzerinde Bir AraĢtırma, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Özdoğan, Betül. 1991. “Amasya Ġli, Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde Beslenme AlıĢkanlıkları”, Beslenme ve Gıda Bilimleri Uzmanlığı Tezi, Ankara.

Pannel-Van, Eamand D. 1990. School Food Service Manegement Fourth Edition. Van Nostrand Reinhold. Newyork.

Pekcan, Gülden. 1982. Ġlkokul Çocuklarında Beslenme AlıĢkanlıkları, Demir

Benzer Belgeler