• Sonuç bulunamadı

6.1. Sonuç

Bu araştırma, konunun alt amaçlarına uygun olarak hazırlanmış olan Görüş Belirleme Formu‟ nun kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evren ve örneklemini 2008-2009 öğretim yılında Ankara‟da bulunan Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı‟nda okuyan 35, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı‟ nda okuyan 31, İzmir‟de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı‟nda okuyan 66, Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı‟ nda okuyan 27, Malatya‟da bulunan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi‟ nin Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı‟nda okuyan 38 ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı‟ nda okuyan 26 öğretmen adayı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre;

Okul öncesi müzik etkinliklerini okul öncesi ya da müzik öğretmeninin uygulamasına ilişkin sorularda, öğretmen adaylarının okudukları bölümlere ve mezun olunan lise türüne göre, müzik etkinliklerini kendi branşıyla ilgili öğretmenin uygulaması gerektiğini ifade ettikleri görülmüştür. Ayrıca öğretmen adayları müzik etkinlikleri sırasında öğretmenin çocukları yönlendirmesi yerine çocukların etkin katılabileceği çalışmaların yapılması gerektiğini ve bu çalışmalar sırasında öğretmenin sadece kendi sesini değil farklı ses kaynaklarından da yararlanılmasının gerekli olduğunu ifade etmektedirler (Tablo 4, 5, 6, 7).

Cinsiyetin, mezun olunan lise türünün, okunan bölümün ve öğretmen adaylarının bölümlerini isteyerek seçip seçmemelerine göre incelendiğinde tüm sorularda öğretmen adaylarının okul öncesi müzik etkinlikleri ile çocukların bilişsel, dil, sosyal duygusal ve psikomotor, gelişimlerinin desteklendiği görüşüne katıldıkları görülmektedir (Tablo 8, 9, 10, 11).

Öğretmen adaylarının büyük bir kısmının okul öncesi dönemdeki çocuklara her çalgının çaldırılamayacağı ve bu dönemdeki çocuklara basit müzik aletlerinin yaptırılabileceği görüşüne katıldıkları, ancak öğretmen adaylarının blokflütün okul

öncesi dönemde kullanılmasına ilişkin verdikleri cevaplara göre her üç görüşün de birbirine yakın olduğu görülmektedir. Ayrıca bu maddelerin cinsiyet, mezun olunan lise türü, bölüm ve öğretmen adaylarının bölümlerini isteyerek seçip seçmemelerinin bir öneminin olmadığı görülmektedir (Tablo 12, 13, 14, 15).

Öğretmen adaylarının okul öncesi müzik etkinliklerinde artık materyallerin, popüler şarkı cd‟lerinin, çocuk şarkı cd‟lerinin ve resimlerin kullanılabileceği görüşüne katıldıkları görülmektedir. Ancak öğretmen adayları okul öncesi eğitim kurumlarında müzik etkinliklerini uygulayabilmek için yeterli materyal olmadığını düşünmektedirler. Ayrıca cinsiyetler, mezun olunan lise türleri, bölümler ve öğretmen adaylarının bölümlerini isteyerek seçip seçmemelerinin bir öneminin olmadığı görülmektedir (Tablo 16, 17, 18, 19).

Öğretmen adayları müzik etkinliklerinde şiirlerden, tekerlemelerden ve parmak oyunlarından yararlanılabileceğini düşünmektedirler. Cinsiyetin, mezun olunan lise türünün, bölümün ve okudukları bölümleri isteyerek seçip seçmemelerinin bu konular üzerinde bir öneminin olmadığı saptanmıştır. Güzel sanatlar lisesinden mezun olup Müzik EABD‟nda okuyan öğretmen adaylarının büyük bir kısmının okul öncesi müzik etkinliklerinde şarkı seçerken ses aralığı geniş olan şarkıların tercih edilmemesi görüşüne katıldıkları ve nota öğretimi konusunda her iki bölümde okuyan öğretmen adaylarının kararsız oldukları görülmektedir. Ayrıca öğretmen adaylarının okul öncesi müzik etkinliklerinde kullanılabilecek kitapları yetersiz olarak gördükleri saptanmıştır (tablo 20, 21, 22, 23).

Öğretmen adayları müzik etkinliklerinde bireysel çalışmalardansa grup çalışmalarının daha uygun olacağını ve okul öncesi eğitim kurumlarında müzik sınıfının ve müzik köşesinin gerekli olduğunu ifade ettikleri görülmektedir. Ayrıca öğretmen adayları müzik etkinliklerinin okul öncesi eğitim kurumlarının yıl sonundaki gösterilerine hazırlık yapılması amacıyla uygulandığı konusunda kararsız oldukları görülmektedir. Cinsiyetin, mezun olunan lise türünün, bölümün ve okudukları bölümleri isteyerek seçip seçmemelerinin bu konuları üzerinde bir öneminin olmadığı saptanmıştır (tablo 24, 25, 26, 27).

Öğretmen adaylarının, müzik etkinlikleri planını kendileri hazırlayabilmede ve bunu çocukların gelişim özelliklerine göre planlayabilmede biraz desteğe ihtiyaç duydukları ve ayrıca öğretmen adaylarının mevcut donanımlarıyla okul öncesi müzik

etkinliklerini çocukların ilgilerine göre planlayabileceklerini düşündükleri görülmektedir (tablo 28, 29, 30, 31).

Öğretmen adayları müzik etkinlikleri sırasında dramayı çocuklarla birlikte uygulayabileceklerini, bu etkinlikler sırasında çocuklarla birlikte dans edebileceklerini ve ayrıca öğrettikleri şarkıyı daha sonrasında dansa/ ronta dönüştürebileceklerini düşündükleri görülmektedir. Lisans eğitimleri süresince aldıkları dersler sonucunda okul öncesi müzik etkinliklerini uygulayabilecekleri konusunda öğretmen adaylarının kendilerini yeterli olarak gördükleri saptanmıştır (tablo 32, 33, 34, 35).

Öğretmen adaylarının şarkı söylerken seslerini doğru kullanabileceklerini, çocuklara şarkı öğretirken bir çalgı ile eşlik edebileceklerini, okul öncesi müzik etkinliklerinde kullanacakları materyalleri kendilerinin yapabileceklerini ve çocukları Orff çalgılarını doğru kullanmaları konusunda yönlendirebileceklerini düşündükleri görülmektedir. Fakat öğretmen adaylarından meslek lisesi ve genel liselerden mezun olup Okul Öncesi ÖABD‟nda okuyanların orff çalgılarının kullanımı ve öğretimi konusunda eksikliklerinin olduğu görülmüştür (tablo 36, 37, 38, 39).

Öğretmen adaylarının Orff yöntemini diğer yöntemlere göre daha rahat uygulayabileceklerini düşündükleri, Kodaly yöntemi için biraz daha çalışmaları gerektiğini ancak Suzuki ve Dalcroze yöntemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını düşündükleri görülmektedir (tablo 40, 41, 42, 43).

Her iki cinsiyetin ve bölümünü isteyerek seçenlerle seçmeyenlerin, daha yüksek oranlarla def, çelik üçgen, marakas ve ritim çubuklarının eğitimci ve çocuklar tarafından kullanılabileceğini ifade ettikleri görülmektedir. Hem her üç lise türünden mezun olanların, hem de her iki bölümde okuyan öğretmen adaylarının defin eğitimci ve çocuklar tarafından kullanılabileceğini belirttikleri görülmektedir. Çelik üçgen, marakas ve ritim çubuklarını güzel sanatlar lisesinden mezun olup Müzik EABD‟nda okuyan öğretmen adaylarının sadece çocukların kullanabileceğini, meslek lisesinden ve genel liselerden mezun olup Okul Öncesi ÖABD‟nda okuyan öğretmen adaylarının bu çalgıların hem eğitimci hem de çocuklar tarafından kullanılabileceğini ifade etmişlerdir. Ayrıca tablo 44, 45, 46 ve 47‟de öğretmen adaylarının daha yüksek oranlarla agogoyu tanımadıklarını ifade ettikleri görülmektedir (tablo 44, 45, 46, 47).

Çalgılardan tırtır, ksilofon, metalofon, davul ve zilli defi güzel sanatlar lisesinden mezun olup Müzik EABD‟nda okuyan öğretmen adaylarının bu çalgıları daha çok tanımakta oldukları; fakat diğer liselerden mezun olup Okul Öncesi ÖABD‟nda okuyanların davul ve zilli defin dışındaki çalgıları çoğunlukla tanımadıkları görülmektedir. Öğretmen adaylarının cinsiyetleri ve okudukları bölümleri isteyerek seçip seçmemelerinin bir öneminin olmadığı saptanmıştır (tablo 48, 49, 50, 51).

Çalgılardan parmak zilleri, zil, ses blokları ve kastanyet ile ilgili tablolarda birbirine benzer sonuçların olduğu ve cinsiyetin, mezun olunan lise türünün, okudukları bölümlerin ve okudukları bölümleri isteyerek seçip seçmemelerinin bir öneminin olmadığı saptanmıştır. Öğretmen adaylarının parmak zilleri ve zili daha çok eğitimci ve çocukların kullanabileceği konusunda bilgi sahibi oldukları, ses blokları ve kastanyeti ise tanımadıkları görülmüştür (tablo 52, 53, 54, 55).

Çalgılardan blokflüt, keman, piyano ve gitarın verilerinin içerdiği tablolarda birbirine benzer sonuçların olduğu ve cinsiyetin, mezun olunan lise türünün, okudukları bölümlerin ve okudukları bölümleri isteyerek seçip seçmemelerinin bir öneminin olmadığı saptanmıştır. Bu çalgıları ağırlıklı olarak sadece eğitimcinin kullanabileceğini düşünen öğretmen adaylarının, kendilerini bu çalgılara ilişkin yeterli bilgiye sahip olarak gördükleri saptanmıştır (tablo 56, 57, 58, 59).

6.2. Öneriler

Müziğin son yıllarda artan bir değer olduğu ve yürütülen beyin çalışmalarında da önemli bir etkisinin olduğu görülmektedir. Müziğin insan yaşamına henüz anne karnında girmesinin gerekli olduğu uzmanlarca vurgulanmaktadır. Bu nedenle konuyla ilgili anne babaların, eğitimcilerin ve hamilelik sürecinde anne ile iletişim halinde olan uzmanların bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Okul öncesi eğitimde yapılan müzik etkinlikleri birçok yönden çocukların gelişim alanlarını desteklemektedir. Şarkılarda kullandıkları sözcüklerle dil gelişimi ve sözcük dağarcığı gelişmektedir. Söylenen şarkılarla ve ritim çalışmalarıyla birlikte yapılan hareketler sayesinde çocukların psikomotor gelişimleri de desteklenmektedir. Yapılan müzik etkinliklerinde kullanılan şarkılar sayesinde çocukların birçok kavramı öğrenmelerine yardımcı olunmaktadır. Aynı zamanda estetik duygusu da bu sayede gelişmiş olmaktadır.

Müzik etkinliklerinin okul öncesi eğitimde bu kadar yararı olmasına karşın ülkemizde bu çalışmalara gereken önem gösterilmemektedir. Üniversitelerin okulöncesi öğretmenleri yetiştiren lisans programlarında müzik eğitimine gereken önemin yeteri kadar gösterilmediği gibi, müzik öğretmeni yetiştiren lisans programlarında da okul öncesi eğitime yönelik gerekli çalışmalar yapılmamaktadır. Bu nedenle çocukların gelişimlerini desteklemek için okul öncesine yönelik öğretmen yetiştiren programlarda müzik etkinliklerine gereken özen gösterilmelidir. Okul öncesi öğretmeni yetiştiren lisans programlarında uygulanan müzik dersleri 2 dönem olarak uygulanmaktadır. Müzik öğretmeni yetiştiren lisans programlarında ise direkt okul öncesinde müziğe ilişkin dersin olmadığı görülmektedir. Her iki bölümde de bu derslerin okul öncesine yönelik çalışan bir müzik öğretmeni ve müzik etkinlikleri üzerinde çalışan bir okul öncesi öğretmeninin işbirliğiyle verilmesinin daha doğru olabileceği düşünülmektedir.

Okul Öncesi ÖABD‟larında ve Müzik EABD‟larında okulöncesi müzik öğretimi ve eğitimine yönelik yaklaşımlar konularında öğrencilerin yeterli bilgi düzeyine sahip olmalarını sağlamak amacıyla bu derslere giren öğretim elemanlarının alanında uzman ve her iki alanda da donanımlı olmalarına dikkat edilmelidir.

Okul öncesindeki müzik etkinliklerinin daha iyi uygulanabilmesi amacıyla, Matematik, Fen Bilgisi öğretmenliklerinde olduğu gibi Müzik öğretmenlerinin de

mezun olduktan sonra atölye çalışmaları, dersler, sertifika programları vb. ile okul öncesi, ilköğretim ve lise şeklinde bir alana daha çok eğilmelerinin uygun olacağı düşünülmektedir. Ayrıca müzik öğretmenliğinde okuyan öğretmen adaylarının okul öncesi eğitim kurumlarında da staj yapabilmeleri için fırsatlar yaratılmalıdır.

Üniversitelerde ve okul öncesi eğitim kurumlarında okul öncesi müzik etkinliklerinde kullanılabilen çalgıların bulundurulması konusunda gereken özen gösterilmeli ve öğretmen adaylarının bu çalgıları iyi tanıyabilmeleri için bolca kullanabilmeleri konusunda olanaklar sağlanmalıdır. Böylelikle çalıştıkları kurumlarda daha etkili bir müzik eğitimi uygulayan öğretmenleri görme olasılığı her zaman daha yüksek olacaktır.

Öğretmen adaylarını daha iyi yetiştirebilmek amacıyla, yurt içinde bu alanla ilgili çalışan uzmanlar ve yurt dışından gelen hocalardan oluşan paneller, konferanslar, atölyelervb. düzenlenebilir.

Ayrıca öğretmen adaylarındaki okul öncesi müzik etkinliklerine ilişkin eksikliklerin, kurumlarda çalışan öğretmenlerde de olabileceğine dikkat edilmeli. Bu nedenle müzik etkinliklerine yönelik hizmet içi eğitimler verilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Özellikle ilköğretim okullarında müzik derslerinin yerine matematik, fen gibi farklı branşlardaki derslerin yapılmasının müziğe verilen saygının yeterli olmadığını göstermektedir. Öncelikle okullardaki öğretmenler, idareciler ve hatta müfettişlerde müziğe verilen değer ve saygıyı arttırmak ve bu kişilerin müzik hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak okul öncesinde müzik eğitiminin kalitesini de arttıracaktır.

KAYNAKÇA

Aktan Kerem, E., Cömert, D. (2006). Siirt İlinde Okul Öncesi Eğitimin Sorunlarının

Tespitine Yönelik Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi. Milli Eğitim Dergisi. (170). 35

http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/170 adresinden 20 Şubat 2009 tarihinde alınmıştır.

Altaş, B. (2006). Anasınıfı Öğretmenlerinin Müzik Eğitimine Yönelik Algıladıkları

Yeterlilikler ve Müzik Eğitimi Ortamına Yönelik Düşünceleri. Yayınlanmamış Yüksek

Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. www.yok.gov.tr adresinden 25 Ekim 2007 tarihinde alınmıştır.

Aral, N.,Akyol, K.A. ve Sığırtmaç, A. (2006). Beş-Altı Yaş Grubundaki Çocukların

Yaratıcılıkları Üzerinde Orff Öğretisine Dayalı Müzik Eğitiminin Etkisinin İncelenmesi.

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi. www.e-sosder.com adresinden 13.03.2010 tarihinde alınmıştır.

Aral, N., Kandır, A., Can Yaşar, M. (2002). Okul Öncesi Eğitim ve Okul Öncesi Eğitim

Programı. (İkinci Baskı). İstanbul: YA-PA Yayınları.

Arslan, A. (2005). Erken Çocuklukta Müziğin Önemi ve Şarkı Öğretimi. Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar. Sevinç. M. (Ed). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları .

Artan, İ. (2001).Okul Öncesinde İşitsel Algı ve Müzik. Müzik Öğretimi 2. Öztürk, A (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Artan, İ (2005). Okul Öncesi Dönemde İşitsel Algının Geliştirilmesi. Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar. Sevinç. M. (Ed). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları .

Ashcroft, K., Palacio, D.,( (1997), Music. Implementing The Primary Curriculum, Palacio,D.,(Ed.), The Falmer Press, London.

Bal, S., Artan, İ. (1995). Seslerle Tanışalım. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.

Bektaş, B. (2001). Okul Öncesi (3 – 6 Yaş Grubu) Çocuklarının Müzik Eğitiminde

Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üniversitesi. Fen

Bilimleri Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Choi, J. (2007). 5-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Hazırlanan Ritim Eğitimi Programının

Çocukta Ritim Duyusunun Gelişimine Etkisinin İncelenmesi, Marmara Üniversitesi,

Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Çevik, B. (2007). Müzik Öğretim Yöntemlerinden, Orff Müzik Öğretisine Genel Bir

Bakış. Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi.

http://fbe.balikesir.edu.tr/dergi/20071/BAUFBE2007 Adresinden 10.04.2010 tarihinde alınmıştır.

Dere, Z. (2008). Ankara İl Merkezindeki Anasınıflarında Görev Yapan Öğretmenlerin

Müzik Eğitiminde Yaşadıkları Sorunların İncelenmesi. Gazi Üniversitesi, Eğitim

Edden, J. (1999). ”Can I Play the Drum, Miss?”,Music in the Early Years. Teaching and Learning in the Early Years. Whitebread,D. (Ed). London: Taylor and Francis Group.

Ersoy;Ö. (2003). Müzik Etkinliklerinde Öğretmenin Rolü. Ritim. Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması. Ankara: Kök Yayıncılık.

Göncü, İ. Ö. (2002). 4 - 6 Yaş Anaokulu Çocuklarına Uygulanan Müzik Eğitiminin

Müziksel Ses ve İşitsel Algı Gelişimlerine Etkileri. Gazi Üniversitesi. Fen Bilimleri

Enstitüsü. Yayımlanmamış Doktora Tezi.

Göncü, İ. Ö. (2009). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin

Müzik Eğitiminde Kullanılan Farklı Eğitsel Yaklaşımları Kullanma Durumlarının İncelenmesi. Öğrenmenin Doğası ve Değerlendirme Sempozyumu. Bolu.

Hirsh, R.,A. (2004). Musical Education. Early Childhood Curriculum. Boston: Pearson Publishing.

Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Tekışık Web Ofset Tesisleri, Ankara: Bilim Kitap Kırtasiye Ltd. Şti.

Kandır, A. (2003). Okul Öncesi Eğitim Programında Müzik, Ses Dinleme ve Ayırt Etme. Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması. Ankara: Kök Yayıncılık.

Lee, Y. (2009). Music Practices and Teachers’ Needs for Teaching Music in Public

Preschools of South Korea. International Journal of Music Education

Macnaughton, G., Williams, G. (2004). Singing, Teaching Young Children. Australia: Open University Press.

Mertoğlu,E. (2005). Müzik ve Ritm Eğitimi. Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar-2. Sevinç,M.(Ed.). İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Moore, T. (1990). Perceptions and Practices of Kindergarden Teachers Regarding The

Role of Music in The Kindergarden Curriculum. Indiana State University. Department

of Elementary Education. Yayımlanmamış Doktora Tezi.

Oktay, A. (2007). Yaşamın Sihirli Yılları: Okul Öncesi Dönem. (Altıncı Baskı).İstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Ömeroğlu, E., Ersoy, Ö., Şahin, F.,T., Kandır, A., Turla, A. (2003). Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması . Ankara: Kök Yayıncılık.

Özdemir, A. T. (2008). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Müzik Yeterlilikleri İle

Duygusal Zekâ Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. Abant İzzet Baysal

Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Özgül, İ. (2000). Müzik Eğitimi ve Öğretimi. (Dördüncü Baskı), Ankara: Gazi Kitabevi.

Özkardeş, O. G. (2005). Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Müziğin Kullanımı, Okul Öncesi Eğitimde Güncel Konular. İstanbul: Morpa Yayınları.

Öztürk, A. (2008). Okul Öncesi Kurumlarda Uygulanan Müzik Eğitiminin Öğretmen

Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi. Marmara Üniversitesi. Eğitim Bilimleri

Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Öztürk, A. (2001). Okul Öncesinde Müzik Öğretim Yöntemleri. Müzik Öğretimi 2. Öztürk, A (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Prentice, R., Matthews, J., Taylor, H. (2003). Music education,Learning in theEarly Years. (Ed: Jeni Riley). London: Paul Chapman Publishing.

Poyraz, H., Dere, H. (2003). Okul Öncesi Eğitiminin İlke ve Yöntemleri. Ankara:Anı Yayıncılık.

Sun, M., Seyrek, H. (2002). Okul Öncesi Eğitimde Müzik. İzmir: Mey Müzik Eserleri Yayınları.

Sun, M. (2001). Okul Öncesi Müzik Öğretiminin Öğeleri. Temel Müzik Bilgileri. Müzik Öğretimi 2. Öztürk, A (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Sungurtekin, Ş. (2005). Orff Çalgılarının Okul Müzik Eğitimindeki Yeri ve Okul Öncesi

Eğitim Kurumlarındaki Uygulamalarının Değerlendirilmesi, Uludag Üniversitesi,

Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sükan, Z. (1983). Müzik Etkinlikleri. Okul Öncesi Etkinlikleri. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.

Şahin, F. (2003). Müzik ve Hareket. Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması. Ankara: Kök Yayıncılık.

Trainor,L.,Fujioka,T. (2006). Musical Training Affects Brain Development in Young

Children. Journal Brain Online Publishing. Oxford University Pres.

www.sciencedaily.com adresinden 06 Kasım 2007 tarihinde alınmıştır.

Tufan, S. (2006). Okul Öncesi Müzik Öğretmeni Profili. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Denizli. www.muzikegitimcileri.net adresinden 27 Ekim 2007 tarihinde alınmıştır.

Turla, A. (2003). Şarkı Söyleme. Müziğin Okul Öncesi Eğitimde Kullanılması. Ankara: Kök Yayıncılık.

Uçan, A. (2001). Okul Öncesi Müzik Eğitimi ve Programı, Müzik Öğretimi 2. Öztürk, A (Ed.). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Warner, L. (1999). Self Esteem. A Byproduct of Quality Classroom Music. Childhood Education. Huntsville. Texas: Sam Houston State University.

Ek. 1. Anket

Sevgili öğrenci,

Bu form okul öncesi dönemde müzik etkinlikleri konulu araştırmanın verilerini toplamak amacıyla uygulanmaktadır.

Form 2 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde kişisel bilgilere, 2. bölümde ise okul öncesi müzik etkinlikleri konusuna ilişkin görüşlerinize yer verilmektedir.

Değerli vaktinizi ayırdığınız ve vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

BAŞARILAR

ARZU ÇEVİKER

DİKKAT : Tüm soruların cevaplarını doldurarak boş bırakmamanız çalışmanın daha sağlıklı

OKUL ÖNCESĠ MÜZĠK ETKĠNLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN

Benzer Belgeler