• Sonuç bulunamadı

önem verir Ama gerçekten dünyayı çocuklar yönetseydi;

Yönetmek, sözlük anlamı ile yasa­ lara, kurallara ya da belli koşullara uygun biçimde çalışmayı sağlamak, bir diğer anlamı ile birinin bir konu­ daki çalışmasına yön vermek, onu yönlendirmek anlamım taşımaktadır. Her iki anlamda da yönetim eylemini gerçekleştiren bir veya birkaç yöneti­ ci bulunur. Bu kişi veya kişiler yönet­ me gücünü elinde bulunduran ki- şi(ler) dir. Kişilerin elinde bulunan bu güç, onları bazı durumlarda ayrıcalık­ lı konuma getirdiği için bu gücü di­ ğer insanların yararına veya zararına kullanabilmektedirler.

Başkalarının yararına kullanılan iyi amaçlı güç her zaman istenilen bir durumdur. îdeal bir yönetici de elin­ de bulunan gücü etrafındaki kişile­ rin, toplumun, küresel çerçevede in­ sanlığın yararma kullanan, onların gelişmesi, ilerlemesi için çaba harca­ yan, onların ihtiyaçları ile yakından

ilgilenen, sorunlarına pratik ve yapıcı çözümler üreten kişilerdir. Fakat gü­ nümüz rekabet koşulları, hayat şart­ larının daha çok zorlaşması gibi se­ bepler yukarıda sözü edilen ideal yö­ netici tipinin çizilmesini zorlaştır­ maktadır. Bunun nedeni belki de yö­ neticilerin yetişkinlerden oluşması­ dır. Neden birçok yetişkin, çocuklar için nitelendirdiğimiz saf ve temiz duygular ve düşünceler çerçevesinde hareket edemiyor. Çocukluktan ye­ tişkinliğe geçişte neler bunları değiş­ tiriyor? Yetişkinleri daha bireyci dü­ şünmeye iten sebepler neler olabilir? Neden tüm çıkar kavgaları, savaşlar, tabiatın yok edilmeye çalışılması, ül­ keler arası anlaşmazlıklar v.s. hep ye­ tişkinlerin ve de onları yöneten lider­ lerin, yöneticilerin rolüdür? Eğer

dünyayı çocuklar yönetseydi durum ne olurdu?

İşte bu soruya cevap arayan Mary-

land Üniversitesi bilim adamları kısa adı ICONS olan bir proje başlatmış­

lardır. 1

Maryland Üniversitesi, gelişen teknoloji ve dünyanın düzeni hak- kındaki gelişimleri içeren bir müfre­ dat programıyla oldukça farklı bir projeye ön ayak olmuştur.

1981 ’den itibaren 1500’den fazla öğrenci bu projede yer almış ve dün­ yanın birçok ülkesinden katılımlar ol­ muştur. Bu ülkeler arasında Japonya, Kolombiya, İsviçre, Fransa, Almanya, Kore, Venezüella, Norveç, İzlanda, İsveç, Kosta Rika, Finlandiya bulun­ maktadır.

Bu projenin adı Uluslararası Ha­ berleşme ve Müzakere Simulasyonu- dur. (International Communication and Negotiation Simulation) Bilgisa­ yarlardan aktif biçimde yararlanılan bu projede öğrenciler diplomatların ve politikacıların yerini almıştır. Yapı­ lan müzakerelerdeki başlıca konular, dünyada; sağlık, insan hakları, nükle­ er silahların hızla yaygınlaşması gibi konulardan oluşmuştur.

Katılan her okul belirli bir ülkeyi temsil etmiş ve her çalışma 20-30 ül­ ke takımını içermiştir. Bunlar, tama­

men kontrol edilmiş gelişmeler ve olaylardır. Bu simulasyon boyunca öğrenciler haberleşme ağındaki ger­ çek kimliklerden habersiz olmalarına rağmen, ulusal politika adına bir bir­ lik olup arkadaşlık kurabilmektedir­ ler.

Kanlan her takımın; bir bilgisaya­ ra, telefona, kelime yazılımına, ihti­ yaçları vardır. Bu projeye dahil öğ­ renciler günlük olayları ve aktivitele- ri internet sayesinde halledebilmek­ tedirler. Elektronik haberleşme yo­ luyla (Internet) öğretmenler de tartış- ma gruplarına katılıp fikirlerini ve gö­ rüşlerini paylaşabilmektedirler.

Bu projede (ICONS) yoğun tekno­ loji ürünleri kullanılmakla birlikte amaç teknoloji kullanımı değildir. Si­ mulasyon programı öğrencilerin dün­ yalarını aydınlatmak ve alternatif po- likalar üretmelerine yardımcı olmala­ rı amacıyla yapılmıştır.

1. Aşama : Ülke Araştırması

ilk 4-6 hafta arasında öğrenciler kendi ulusal politikalarını ve yerini alacakları devlet adamlarının araştır­ masını yürütürler. Araştırmayı yürü­ ten Maryland Üniversitesi tartışma­ lardaki konuların taslağını çıkarıp, se­ naryolarını düzenleyerek her okul ta­ kımının üyeleri temsil edeceği ülkey­ le ve diğer takımlarla ilgilenir.

Öğrenciler bilgisayar kullanımına çok çabuk alışırlar. Genelde lise ça­ ğındaki çocukların motivasyonu ol­ dukça zordur. Fakat bu tür simulas- yona, müzakerelerde ilgi artmakta­ dır. Araştırma sırasında öğrenciler birbirlerine kütüphaneyi ve diğer araçları nasıl kullanmaları gerektiği konusunda yardımcı olurlar.

2.

Aşama : Müzakere

Çalışmanın ikinci aşaması en geç dört haftada sonuçlanır. Bu süre­ de öğrenciler temsil edecekleri ülke­ lere mesajlar gönderip, cevaplarını alırlar. Müzakereye katılacaklar (dip-

lomatlar) telekonferans sistemiyle ile­ tişim sağlarlar. Müzakereler başladı­ ğında öğrencilerin teklifleri karşılık olarak tartışmaya açılır. Teklifler ka­ bul ya da red edilir.

Yirminci listeyi içeren son simu- lasyonda çocuklar sürekli değişime uğrayan sorularla karşılaşırlar. Öğ­ renciler bu çalışma için özellikle ha­ zırlanmış bir yazılım olan POLNET

H’yi kullanmışlardır. Bu yazılım 2.000 - 3.000 mesaj içermektedir.

Simulasyon sürerken ederken ye­ ni mesajlar gelmeye devam eder. Bu yeni mesajların gelişiyle öğrenciler çok kısa bira sürede dialoglarını nasıl geliştirebileceklerini öğrenirler. Öğ­ renciler, dünyanın çok değişik ülke­ lerinden (Kanada, İsrail, Japonya gi­ bi) öğrencilerin müzakereye kaüldık- larını öğrendikçe çalışma konusunda­ ki gayretleri de artar. Bu kadar yay­ gın olan bir katılım öğrencilerin pers­ pektiflerinin genişlemesini sağlar. Kültürel farklılıkları ve ulusal prob­ lemlerin çözümlerine nasıl yaklaşım­ larda bulundukları konusunda bilgi sahibi olurlar.

3. Aşama : Yansıma ve

Soruşturma

Mayıs’ta biten bu simulasyondan sonra yeni bir değişim bekleniyordu. ICONS’un bu bölümünde, öğrenciler simulasyondaki aktiviteleri hakkında bilgilendirildiler. Projenin son bölü­ münde ise öğrenciler yeni öğrendik­ lerini farklı bir probleme ya da geniş

bir aktiviteye uygulayacaklardı. Çalış­ ma boyunca müzakere yöntemi, da­ yanışma, müzakerelerdeki karar ver­ me aşaması ve uygulanan stratejiler hakkında çocuklara sorular yöneltil­ di.

Öğrencilerin çalışma sırasında ya­ şadıkları kırıklıkları, başarıları, lider­ lik davranışları ve benzeri zorlu uğ­ raşlarını düşünüp yazmaları istendi. Birçoklarının yapılan müzakerelerin

YAŞADIKÇA EĞİTİM/49/199--- --- --- --- ---

daha iyi yürütülmesi için yeni fikirle­ ri vardı. Çocukların yeteneklerini bu kadar geliştirmeleri karşısında birçok yetişkinin şaşkınlık yaşadığı bir ger­ çektir.

“Dünyanın liderleri” statüsünden vazgeçmekte oldukça isteksiz olan çocuklar, günlük fikir alışverişlerini bilgisayarlarla yapmaktan mutluydu­ lar. Bu mesajlar (fikir alışverişleri) okulun son günlerine kadar devam etmiştir.

Gayretli öğrencilerin

Benzer Belgeler