• Sonuç bulunamadı

ÖNCELİKLİ KONULAR Risklerin Yönetilmesi

Belgede 2020 Entegre Faaliyet Raporu (sayfa 66-70)

STK’lar, Uluslararası

ÖNCELİKLİ KONULAR Risklerin Yönetilmesi

Paydaş İlişkileri ve Kurumsal Yönetim

Çevresel ve Sosyal Etki Alanı İLETİŞİM KANALLARI

Başlıca iletişim kanalları ‘Bir Fikrim Var’ uygulaması, performans değerlendirme toplantıları, iç iletişim mecraları, bilgilendirme/paylaşım toplantıları, memnuniyet anketleri ve sendika görüşmeleridir.

İLETİŞİM KONULARI

Performans süreçleri, yetenek yönetimi, organizasyonel düzenlemeler, çalışma ortamının iyileştirilmesi 2020’DEKİ BAŞLICA KONULAR ve GELİŞMELER

Yetenek Yönetimi

Çalışanlar ile “İK ile Kahve Arası” adı verilen görüşmeler başlamıştır. Bu görüşmelerle çalışanların geri bildirimlerinin anlık olarak alınması ve sorunlara çözüm bulunması amaçlanmıştır.

Organizasyon yapısında değişiklikler gerçekleştirilmiş; direktörlük bazında görev tanımları oluşturulmuş; optimum kadro çalışması yapılarak birimlerde ihtiyaç duyulan çalışan sayıları saptanmıştır.

2020 yılı Yetenek Yönetimi Süreçlerinin dijitalleşmesine başlandığı yıl olmuştur. Şirkette çalışanların önerilerini

sunabileceği Bir Fikrim Var uygulaması devreye alınmıştır. Bu uygulama ile çalışanların ilettiği önerilerin değerlendirilmesi, çalışanların uygun öneriler için ödüllendirilmesi amaçlanmıştır.

2021 yılında tüm Yetenek Yönetimi Süreçlerinin dijitalleşmesi ve kritik pozisyonlar için yedekleme planlarının hayata geçirilmesi planlanmaktadır. İzin karşılıklarının ve fazla çalışmaların azaltılması, iş sürekliliğinde herhangi bir aksamaya mahal vermeden sağlıklı bir izin ve çalışma planı oluşturulması hedeflenmektedir.

Ücretlendirme

2018’de çalışanların çoğunluğunun üyesi olduğu Banka-Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) ile imzalanan ve 2019 ve 2020 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, 2020 yılı sonunda sonlanmıştır.

Görev tanımlarının ötesinde katmadeğer yarattığı ve performansı ile öne çıktığı gözlenen çalışanlara ayrıca üstün performans ödülü olarak ilave mali teşvik sağlanmıştır.

2021 yılında değerlendirmelerin hem hedef hem de yetkinliklerle yapılmasını teminen; 2021 yılı yetkinlikleri belirlenmiş ve Şirketimizin kurumsal hedefleri çerçevesinde yöneticilerimizin hedef kartları oluşturulmuştur. Oluşturulan hedef kartları çerçevesinde; her bir çalışanın kendi hedef kartı oluşturulacak ve çalışanların 2021 yılı boyunca yılda 4 kez hedef ve yetkinliklerle değerlendirileceği bir Performans Yönetim Sistemi uygulanacaktır.

İş sağlığı ve güvenliği

Pandemi sürecinde, iş sağlığı ve güvenliği önlemleri çerçevesinde kampüste/ofiste çalışan sayımızı minimize ederek çalışanlarımıza evden çalışma imkânı sağlanmıştır. Kovid-19 önlem formu oluşturularak çalışanlarımızın her gün doldurmaları sağlanmış ve riskler anında tespit edilmiştir. Çalılanların HES kodu her gün sorgulanmakta, riskli çalışanlar tespit edilerek evden çalışmaya yönlendirilmektedir.

Paydaşlarımız

65

BORSA İSTANBUL 2020 Entegre Faaliyet Raporu

Çalışan memnuniyeti

Çalışanlara yapılan memnuniyet anketine verilen cevaplar analiz edilerek, gerekli adımların atılması için raporlanmıştır.

Ankete katılım oranı %72 ve ortalama memnuniyet oranı %75’tir. Ankette belirlenen genel memnuniyet seviyeleri oransal olarak aşağıda sıralanmıştır:

Eğitimler

Zorunlu eğitimlerin yanısıra proje yönetimi ve BT alanındaki teknik eğitimler gibi direktörlüklerin teknik olarak yürüttüğü ve mesleki bilgi gerektiren işleri konusunda daha verimli çalışmaları için talep ettikleri eğitimleri almaları sağlanmış; ayrıca yine benzer alanlarda verilen çeşitli seminer ve konferanslara katılım sağlanmıştır. 2021 yılında bütün pozisyonların gerektirdiği yetkinlikler ve eğitim ihtiyaçları tespit edilerek, performans değerlendirme sonuçları da göz önünde bulundurularak, çalışanlarımız için oluşturulacak eğitim kataloğu üzerinden standart eğitimler ile birlikte teknik ihtiyaçlar çerçevesinde teknik eğitimler düzenlenecektir.

Borsa İstanbul, büyümesine ve gelişimine yönelik en önemli katkının çalışanları tarafından sağlandığını düşünmektedir.

İnsana saygıyı temel alan insan kaynakları politika ve süreçleri geliştiren Borsa İstanbul, hem yeni yeteneklerin kuruma kazandırılması hem mevcut çalışanlarıngelişmesi amacıyla çalışmalar yürütmektedir.

5-Direktör ile İlişkiler

80%

6-Fiziksel Çalışma Ortamı

74%

4-Kurumsal İmaj

81%

3-Kurumsal Bağlılık

83%

2-Yapılan İşin İçeriği

86%

1-Takım Arkadaşı İlişkileri

87%

9-İnsan Kaynakları Politikaları

53%

8-İç İletişim

64%

7-Üst Yönetim (İlgili Genel

Müdür Yardımcısı)

ile İlişkiler

67%

590

%23,9 6,4

(Kadın)

2,9

(Erkek)

37,9 8,5

Çalışan Sayısı

Kadın Çalışan Oranı Personel Devir Oranı (Gönüllü)

Çalışan Yaş Ortalaması Çalışma Süresi Ortalaması (Yıl)

66

Kadın-Erkek Ücret Analizi

Kurumumuzda ücretler cinsiyete göre belirlenmemektedir. Kıdeme göre belirlenen ücret aralıkları kadın ve erkek çalışanlar için aynıdır. Yasalardaki düzenlemelere ek olarak, çocuğu olan kadın çalışanlara kreş yardımı yapılmaktadır.

Grafikte 1 en kıdemli olmak üzere, çalışanlar kıdeme göre gruplandığında solda kalan bölüm erkeklerin, sağda kalan bölüm kadınların daha yüksek ücret aldığını göstermektedir.

Çalışan Sayıları

2019 2020

2019 442

142 2018

440

125 2017

389

122

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

1 2 3 4 5 6 7 8 9 2020

erkek kadın

449

141

-8% -11%

2% 9%

2%

9% 4%

-6% -5%

-2% -1%

-5%

-2%

-1%

-12% -6%

Yaş Çeşitliliği

Paydaşlarımız

erkek

kadın erkek

kadın

67

BORSA İSTANBUL 2020 Entegre Faaliyet Raporu

İŞTİRAKLERİMİZ

Grup şirketleri, yurt içi ve yurt dışı ortaklıkları STRATEJİ İLE BAĞLANTISI BÜYÜME İNOVASYON

ÖNCELİKLİ KONULAR Piyasaların Geliştirilmesi ve Derinleştirilmesi

Paydaş İlişkileri ve Kurumsal Yönetim İLETİŞİM KANALLARI

Yönetim kurulu üyelikleri, genel kurul toplantıları İLETİŞİM KONULARI

Grup sinerjisi, yeni projeler, ortak ürün ve etkinlikler 2020’DEKİ BAŞLICA KONULAR ve GELİŞMELER

2020 yılında iştiraklerin yeniden yapılandırılması planı çerçevesinde Bitü Teknoloji A.Ş.’nin tasfiyesi tamamlanmıştır, Finans Teknopark A.Ş ise tasfiye sürecine girmiştir.

Eurasia Data Dissemination Network (EDDN) kapsamında aynı zamanda iştiraklerimiz olan Saraybosna Borsası ve Karadağ Borsası’nın verileri Borsamızca dağıtılmaktadır. Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul verileri de Borsamız tarafından dağıtılmakta olup bu kurumlarla ortak veri paketlerinin oluşturulması kapsamında çalışmalar yapılmaktadır.

Grup şirketleri ile Sinerji Komitesi toplantıları düzenlenmekte olup kurumlar arasında sinerji oluşturulması amacıyla ortak satın alımlar toplantılarda değerlendirilmekte, benzer özellikteki taleplerin (fiyat avantajı ve operasyonel kolaylık sağlanması amacıyla) topluca ve tek seferde temini yoluna gidilmektedir.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Borsalar Forumu sekretaryasını üstlenen kurum olarak, her yıl düzenlenen Forum toplantısının koordinasyonu ve oluşturulan görev güçlerinin çalışmaları kapsamında Takasbank ve MKK ile iş birliği yapılmaktadır.

İştirakler* Doğrudan Ortaklık Oranı (%) Dolaylı Ortaklık Oranı (%) Sermaye Piyasası Kurumları

İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. 64,18

Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. 30,10 71,75

Sermaye Piyasası Lisanslama, Sicil ve Eğitim

Kuruluşu A.Ş. 20,00 34,27

Borsalar

Karadağ Borsası 24,43

Kırgız Borsası 16,33

Saraybosna Borsası 9,89 16,70

Bakü Borsası 4,76

Emtia ve Finansal Piyasalar

Enerji Piyasalası İşletme A.Ş. 30,83

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. 17,33 19,98

Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. 15,00 21,80

JCR Avrasya Derecelendirme A.Ş. 18,50

Birleşik İpotek Finansmanı A.Ş. 5,00

*Tasfiye Halinde Finans Teknopark A.Ş ortaklık oranı %51’dir.

68

yüksek kalitede yönetişime sahip olmalıdır.

Borsa İstanbul, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 73 üncü maddesi ve SPK tarafından çıkartılan Borsalar ve Piyasa İşleticilerinin Kuruluş, Faaliyet, Çalışma ve Denetim Esasları Hakkında Yönetmeliğin 40 ıncı maddesi uyarınca II-17.1sayılı

Belgede 2020 Entegre Faaliyet Raporu (sayfa 66-70)