• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM

4.6. Ön ĠĢlemli ve Ön ĠĢlemsiz KumaĢlara Optikli ĠĢlem

Boyama iĢlemleri için yapılan ön iĢlemler alternatif bir çalıĢma optik beyazlatıcılarla da yapılmıĢtır. Boyama tüpü içerisine ön iĢlemli ve ön iĢlemsiz kumaĢ bir arada koyulmuĢtur. Optik iĢlem sonucunda ıĢık haslığı iĢlemi yapılmıĢ ve sonuçlar spektrofotometrede ölçülmüĢtür. Bu iĢlem pamuklu ve viskon kumaĢlara uygulanmıĢtır.

Kullanılan optik beyazlatıcılar ve tüplere koyuluĢ sırası aĢağıda görülmektedir. (Tablo 4.8.)

Tablo 4.8. Deneyde kullanılan optik beyazlatıcılar.

Sıra Optik Beyazlatıcılar 1 Setafor CON-C(Optik Beyazlatıcı) 2 Setafor CON-C(Optik Beyazlatıcı) 3 Setafor CON-C(Optik Beyazlatıcı) 4 Setafor CON-C(Optik Beyazlatıcı) 5 SunWhite BYB(Optik Beyazlatıcı) 6 SunWhite BYB(Optik Beyazlatıcı) 7 SunWhite BYB(Optik Beyazlatıcı) 8 SunWhite BYB(Optik Beyazlatıcı) 9 Blankophor BBU(Optik Beyazlatıcı) 10 Blankophor BBU(Optik Beyazlatıcı) 11 Blankophor BBU(Optik Beyazlatıcı) 12 Blankophor BBU(Optik Beyazlatıcı)

ġekil 4.16. Optik beyazlatıcı ile viskon ve pamuklu kumaĢın iĢlem grafiği.

Ön iĢlem görmüĢ ve ön iĢlem görmemiĢ kumaĢlardan ayrı ayrı 2 g. kesilerek 12 adet hazırlanmıĢtır. 1:20 flotte oranı ile 4 g. kumaĢ, %0,5 (0,02g.) optik beyazlatıcı kullanılmıĢtır. Boyama flottesi 80 ml.‟ye tamamlanır kumaĢlar da koyulup boyama tüpleri kapatılır. Tüpler boyama makinesine koyularak boyama iĢlemine baĢlanır.

Boyama iĢlemi yukarıdaki Ģema ıĢığında yapılmaktadır. (ġekil 4.16.) 4.7. Deneyde Kullanılan Haslık Testleri

4.7.1. Yıkama Haslığı Testleri

Yıkanan numunelerin yıkama haslığı testleri TS EN ISO 105-C06 yıkama haslığı standardına ve D1S deney Ģartlarına göre; Termal marka boyama makinesinde yapılmıĢtır [50].

4.7.2. Sürtme Haslığı Testleri

BoyanmıĢ numunelerin sürtme haslığı testleri TS 717 ISO 105-X12 sürtünme haslığı standardına göre; Termal marka elektronik krokmetrede yapılmıĢtır. Bu haslık ölçümleri yaĢ ve kuru olarak tüm boyalı kumaĢlara uygulanmıĢtır [51].

35 ºC

80ºC

BoĢalt.

Kaynar sabunlama 60dk

30dk

F.O. 1:20 Optik Beyazlatıcı

4.7.3. Ter Haslığı Testleri

BoyanmıĢ numunelerin ter haslığı testleri TS 398 prEN ISO 105-E04 tere karĢı renk haslığı standardına göre; çelik Ģase içine akrilik reçine levhalar arasına yerleĢtirilerek uygun Ģartlar ayarlanarak, Termal marka inkübatörde yapılmaktadır. Haslık ölçümleri yaĢ ve kuru olarak tekrarlanmaktadır [52].

4.7.4. IĢık Haslığı Testleri

BoyanmıĢ numunelerin ıĢık haslığı testleri TS 108 EN ISO 105-B02 ıĢık haslığı standardına göre; Xenotest 150+S ATLAS marka ıĢık haslığı cihazında yapılmıĢtır [53].

4.8. K/S ve Parlaklık Ġndeksi Değerlerinin Tayini

Boyama iĢlemi sonunda elde edilen renklerin kumaĢ üzerindeki birim alanda ne kadar olduğunu ve parlaklık indeksi değerini belirlemek amacı ile Konika Minolta 3600d marka yansıma spektrofotometresinde D65/10° gözlemci kullanılmıĢtır.

5.BÖLÜM

TEKSTĠL LĠFLERĠNĠN MODĠFĠYE EDĠLEREK BOYAMA VERĠMLERĠNĠ ARTIRMA BULGULARI

Yapılan bu çalıĢmada dört farklı kimyasal karıĢım; Üre+Amonyak+Kalsiyum Oksalat, Üre+Amonyak+Disodyum Oksalat, Üre+Asetik Asit+Kalsiyum Oksalat ve Üre+Asetik Asit+Disodyum Oksalat karıĢımları % 3‟lük olmak üzere; yün, pamuk ve viskon liflerinden yapılmıĢ kumaĢlara bir ön iĢlem olarak uygulanmıĢtır. Yapılan ön iĢlemin liflerin yüzey yapısında meydana getirdiği değiĢikliği gözlemlemek amacıyla elektron mikroskobunda 1000x, 2500x ve 5000x oranlarında büyütme ile fotoğraflar çekilmiĢtir.

Ön iĢlemli kumaĢlar farklı sentetik boyar maddeler ile de boyandıktan sonra renk ölçümleri ile haslık kontrolleri yapılmıĢ elde edilen değerler grafikler yardımıyla karĢılaĢtırılmıĢtır.

5.1.Elektron Mikroskobundan Elde Edilen Görüntü ve Sonuçlar

Ön iĢlem yapılmamıĢ ve dört farlı ön iĢlem yapılmıĢ kumaĢlardan Elektron Mikroskobunda iĢlem yapabilmek için rasgele üçer iplik numunesi seçilmiĢtir. Elde edilen bu iplikler silindir Ģeklide hazırlanmıĢ alüminyum plakalar üzerine çift taraflı bant yardımıyla yapıĢtırılmıĢ ve numaralandırılmıĢtır. Hazırlanan bu plakalar altın polaryum kullanılarak plazma ortamında kaplanmıĢtır. Ölçüm için LEO 440 Elektron Mikroskobu kullanılmıĢtır.

5.1.1. Yün Lifinin Elektron Mikroskobu Görüntüsü ve Sonuçları

ġekil 5.1. Ön iĢlemsiz yün lifinin elektron mikroskobu görüntüsü.

Yukarıda Ģekilde resimlerde ön iĢlemsiz yün lifinin farklı büyütme oranları ile elde edilmiĢ görüntüleridir. Herhangi bir ön iĢlem yapılmadığından dolayı yün lifinin doğallığından gelen pulcuklu yapı düzgün bir Ģekilde gözlemlenmiĢtir.

ġekil 5.2. KAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ yün kumaĢ.

Kalsiyum oksalat, amonyak ve üre ile ön iĢlem yapılmıĢ yün kumaĢtan elde edilen yukarıdaki resimlerde; iĢlem aĢamasında suda kısmen çözünen kalsiyum oksalatın iĢlem sonunda da lif yüzeyinde kalıntı oluĢturduğu net bir Ģekilde gözlemlenmektedir.

ġekil 5.3.DAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ yün kumaĢ.

Di-sodyum oksalat, amonyak ve üre ile ön iĢlemli yün iplikleri görülmektedir. Kalsiyum oksalata göre suda daha kolay çözünen disodyum oksalatın lif yüzeyinde kalıntılara neden olmadığı gözlemlenmiĢtir. Ön iĢlem yapılmamıĢ yün lifinin yüzey yapısıyla kıyaslandığında yüzeydeki pulcuklu tabakanın bazı noktalarda bir miktar parçalandığı gözlemlenmektedir.

ġekil 5.4. KAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ yün kumaĢ.

Farklı bir iĢlem olarak kalsiyum oksalat, asetik asit ve üre ile yapılan diğer iĢlemde kalsiyum oksalat ile yapılan bir önceki iĢlem gibi kimyasal madde kalıntıları lif yüzeyinde gözlemlenmiĢtir.

ġekil 5.5. DAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ yün kumaĢ.

Yün kumaĢ için yatığımız diğer bir iĢlemde ise; disodyum oksalat, asetik asit ve üre kullanılmıĢtır. Elde edilen resimlerde lif yüzeyinde herhangi bir kimyasal madde kalıntısı görülmemekte ve lifin pulcuk tabakasının korunduğu gözlemlenmiĢtir.

5.1.2. Pamuk Lifinin Elektron Mikroskobu Görüntüsü ve Sonuçları

ġekil 5.6.Ön iĢlem yapılmamıĢ pamuklu kumaĢ.

Pamuk ipliğinin ön iĢlemsiz olarak elde edilen görüntüleri Ģekildeki gibidir. Lif yüzeyinin pürüzsüz ve üniform olduğu da ayrıca görülmektedir.

ġekil 5.7. KAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ pamuklu kumaĢ.

Kalsiyum oksalat, amonyak ve üre ile ön iĢlem yapılmıĢ pamuklu kumaĢtan alınan iplik numuneleri incelendiğinde, lif yüzeyinde suda kısmen çözünen kalsiyum oksalat kalıntıları görülmektedir. Ayrıca kullanılan üçlü karıĢımın lif yüzeyinde hafif tüylenmeye neden olduğu gözlemlenmiĢtir.

ġekil 5.8. DAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ pamuklu kumaĢ.

Yukarıdaki görüntüleri elde ettiğimiz disodyum oksalat, amonyak ve üre karıĢımı ile iĢlemli ipliklerde ise lif yüzeyinde herhangi bir deformasyon görülmemiĢtir.

ġekil 5.9. KAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ pamuklu kumaĢ.

Pamuklu kumaĢı kalsiyum oksalat, asetik asit ve üre ile yaptığımız çalıĢmada lif yüzeyinde kalsiyum oksalat kalıntıları ve lif yüzeyinde tüylenmeler gözlemlenmiĢtir. Bu tüylenmeler lifin boyar madde alımını etkilemesi açısından önemlidir.

ġekil 5.10. DAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ pamuklu kumaĢ.

Di-sodyum oksalat kullanılarak ön iĢlem yapılan pamuklu mamul lifleri üzerinde kullanılan kimyasal karıĢımdan kaynaklanan herhangi bir değiĢiklik gözlenmemektedir.

Fakat lif yüzeyine yapıĢmıĢ halde bulunan kimyasal madde kalıntıları bulunmaktadır.

5.1.3. Viskon Lifinin Elektron Mikroskobu Görüntüsü ve Sonuçları

ġekil 5.11. Ön iĢlem yapılmamıĢ viskon kumaĢ.

Ön iĢlemsiz viskon kumaĢtan elde edilen viskon iplikleri diğer kullanılan lif çeĢitleri gibi 1000x, 2500x ve 5000x oranlarında büyütülerek görüntülenmiĢtir. Lif yüzeyinin çubuksu bir görüntüsünün olduğu görülmüĢtür.

ġekil 5.12. KAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ viskon kumaĢ.

Kalsiyum oksalat, amonyak ve üre kimyasal karıĢımı kullanarak ön iĢlem yaptığımız viskon lifi yüzeyinde herhangi bir değiĢiklik olmadığıanlaĢılmıĢtır. Ancak görüntülerde dikkati çeken pul Ģeklindeki maddelerin kimyasal kalıntı olduğu bilinmektedir.

ġekil 5.13. DAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ viskon kumaĢ.

Yukarıda görünen disodyum oksalat, amonyak ve üre ile ön iĢlem yaptığımız viskon lifinde bir önceki çalıĢmada olduğu gibi herhangi bir değiĢiklik gözlenmemiĢtir.

ġekil 5.14. KAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ viskon kumaĢ.

Kalsiyum oksalat, asetik asit ve üre kullanarak iĢleme tabii tuttuğumuz viskon lifini daha önce elde ettiğimiz standart görüntüyle kıyasladığımızda lif yüzeyinde çok derin olmayan çizik Ģeklinde yaralanmalar olduğu gözlenmiĢtir.

ġekil 5.15. DAAÜ ile ön iĢlem yapılmıĢ viskon kumaĢ.

Viskon lifi için kullanılan diğer bir karıĢım olan disodyum oksalat, asetik asit ve ürenin lif yüzeyinde ve yapısında herhangi bir değiĢikliğe neden olmadığı görüntülerde açık bir Ģekilde gözlemlenmiĢtir.

5.2. Yünlü Tekstil Ürünü için Elde Edilen Sonuçlar

5.2.1. Synacid Bordeaux BW Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.1.1. Renk Verimi ve Parlaklık

0 5 10 15 20 25

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

0 2 4 6 8 10 12

ISO Parlaklık Ġndeksi

K/S Parlaklık indeksi

ġekil 5.16. Synacid Bordeaux BW ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

K/S değeri incelendiğinde ön iĢlemsiz kumaĢın tüm ön iĢlemli kumaĢlara göre daha düĢük renk verimine sahip olduğu görülmektedir. Dört farklı ön iĢlem için en iyi sonuç YDAÜ ön iĢlemi ile elde edilmiĢtir. Parlaklık açısından değerlendirmede ise ön iĢlemsiz kumaĢın en yüksek parlaklık verdiği görülmüĢtür.

5.2.1.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Hask Derecesi

ġekil 5.17. Synacid Bordeaux BW ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

Ön iĢlemsiz ve farklı ön iĢlemlere sahip boyamaların ıĢık haslıları sonucunda YKAAÜ, YDAAÜ ön iĢlemlerinin boyalı yün kumaĢın ıĢık haslığını yükselttiği, YKAÜ, YDAÜ ön iĢlemlerinin ıĢık haslığını düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.1.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 1 2 3 4 5 6

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Hask Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.18.Synacid Bordeaux BW ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Standart olarak belirlediğimiz YS boyalı kumaĢ ile farklı ön iĢlemlere sahip boyalı kumaĢlara yapılan yıkama haslığı sonucunda; YDAÜ‟ nin standart ile aynı oranda akma, diğer kumaĢların ise daha fazla akma ve lekeleme meydana getirerek haslığı

düĢürdüğü gözlenmiĢtir. Buradan yola çıkarak YDAÜ ön iĢlemli kumaĢla daha iyi yıkama haslığı sonucu elde edileceği söylenebilir.

5.2.1.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

SÜRTME HASLIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.19. Synacid Bordeaux BW ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

Sürtme haslığı açısından boyanmıĢ kumaĢlar incelenecek olursa; yaĢ akmada ön iĢlemli kumaĢların daha iyi olduğu bunlar içinden de YKAAÜ ve YDAAÜ‟ nin diğer iki ön iĢlemli kumaĢa göre daha az akma meydana getirerek haslığı iyileĢtirdiği görülmüĢtür.

YaĢ lekelemede genel olarak tüm ön iĢlemli kumaĢların iyi olduğu görülmektedir. Kuru sürtme haslığı olarak değerlendirecek olursak; akmada YKAAÜ‟ nin, lekelemede ise YKAÜ‟ nın daha az akma ve lekeleme meydana getirerek haslığı yükselttiği görülmüĢtür.

5.2.1.5.Ter Haslığı Sonuçları

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

ġekil 5.20.Synacid Bordeaux BW ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Renkli kumaĢlara yapılan asidik ve bazik ter haslığı iĢlemlerinden sonra renkte meydana gelen değiĢiklikleri ön iĢlemli kumaĢlar açısından kıyaslayacak olursak; standart kumaĢa göre daha iyi sonuçların açığa çıktığını söyleyebiliriz. Sadece YKAÜ ön iĢlemli kumaĢın daha asidik ve bazik lekeleme haslığını düĢürdüğü görülmüĢtür.

5.2.2. Synacid Red 3G Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.2.1.Renk Verimi ve Parlaklık

0

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

ġekil 5.21. Synacid Red 3G ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid Red 3G boyar maddesi ile boyanmıĢ dört farklı ön iĢleme tabii tutulan kumaĢlar K/S ve parlaklık değeri açısından değerlendirilecek olursa; K/S değerinde en yüksek

oran YDAÜ ön iĢleminde elde edilmiĢ ve YS ile YDAAÜ‟ nün parlaklıklarının eĢit olduğu görülmüĢtür.

5.2.2.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Hask Derecesi

ġekil 5.22. Synacid Red 3G ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

Ön iĢlemsiz ve farklı ön iĢlemlere sahip kumaĢları ıĢık haslığı açısından değerlendirecek olursak; YKAAÜ VE YDAAÜ ön iĢlemlerinin kumaĢların ıĢık haslıklarını iyileĢtirdiği görülmektedir.

5.2.2.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Hask Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.23. Synacid Red 3G ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslık iĢlemi sonucunda YS‟ ye kıyasla haslıkta iyileĢme olduğu fakat en iyi sonucun YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemli kumaĢlara ait olduğu görülmektedir.

5.2.2.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

SÜRTME HALIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.24.Synacid Red 3G ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

BoyanmıĢ standart ve ön iĢlemli kumaĢlarının sürtme haslığında YKAAÜ ön iĢleminin yaĢ akma, lekeleme ve kuru akmayı iyileĢtirdiği, YDAAÜ ön iĢleminin ise yaĢ ve kuru akma iĢlemini iyileĢtirdiği görülmektedir. Standart kumaĢla kıyaslandığında diğer ön iĢlemlerinin haslıkta düĢüĢlere sebep olduğu görülmektedir.

5.2.2.5.Ter Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

TER HASLIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.25.Synacid Red 3G ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Ter haslığında elde edilen sonuçlara göre; asidik en az lekeleme YKAÜ, bazik en az akma YKAAÜ ve bazik en az lekeleme YDAAÜ ön iĢlemlerinde haslığı yükseltmektedir. Diğer ön iĢlemlerin ise standarda göre haslığı bir miktar düĢürdüğü görülür.

5.2.3. Synacid Yellow NFG Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.3.1.Renk Verimi ve Parlaklık

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ ÖN ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

ISO Parlaklık Ġndeksi

K/S Parlaklık indeksi

ġekil 5.26. Synacid Yellow NFG ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid Yellow NFG boyar maddesi ile boyanmıĢ farklı ön iĢlemlere sahip kumaĢlar parlaklık ve K/S açısından değerlendirilecek olursa; en yüksek K/S oranının YDAÜ ön iĢleminde, en yüksek parlaklık ise YKAÜ ön iĢlemli kumaĢta elde edilmiĢtir. Parlaklık ve K/S değerleri arasında ters orantı olduğu görülmektedir.

5.2.3.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Haslık Derecesi

ġekil 5.27. Synacid Yellow NFG ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

IĢık haslığında elde edilen sonuçlara göre; YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinin ıĢık haslığını düĢürdüğü, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin ise ıĢık haslığını iyileĢtirdiği görülmektedir.

5.2.3.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Haslık Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.28. Synacid Yellow NFG ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslığı ile elde edilen sonuçlarda YDAAÜ ön iĢleminin akma haslığını yükselttiği, diğer ön iĢlemlerin ise haslığını düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.3.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

SÜRTME HASLIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.29. Synacid Yellow NFG ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

Sürtme haslığı sonucunda YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin haslık sonuçlarını iyileĢtirdiği YDAÜ ön iĢleminin ise hiçbir değiĢikliğe neden olmadığı gözlenmektedir.

5.2.3.5.Ter Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

TER HASLIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.30. Synacid Yellow NFG ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Ter haslığı sonucunda; ön iĢlemli boyanmıĢ kumaĢların asidik ve bazik akma değerlerinde çok fazla düĢüĢ görülmemekte, fakat lekeleme haslığında YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinin diğerlerine oranla lekelemeyi azaltarak haslığı yükselttiği görülmektedir.

5.2.4. Synacid N.Blue RL Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.4.1.Renk Verimi ve Parlaklık

0

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜYDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

ġekil 5.31. Synacid N.Blue RL ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid N.Blue RL boyar maddesi ile boyama iĢlemi sonucunda; YDAÜ ön iĢleminin K/S oranını artırdığı ve en yüksek parlaklık değerinin ise standart ön iĢlemsiz boyamada elde edildiği görülmektedir.

5.2.4.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Haslık Derecesi

ġekil 5.32. Synacid N.Blue RL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

IĢık haslığında elde edilen sonuçlara göre bütün ön iĢlemlerin haslığı iyileĢtirdiği görülmekte fakat en iyi sonucun YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinde elde edildiği görülmektedir.

5.2.4.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 1 2 3 4 5 6

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Hask Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.33. Synacid N.Blue RL ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslığı sonucunda YKAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemleri lekeleme miktarlarını azaltarak haslığı yükselttiği, YKAAÜ ön iĢleminin akma ve lekelemeyi artırarak haslığı düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.4.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

SÜRTME HASLIĞI

Haslık Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.34. Synacid N.Blue RL ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

Sürtme haslığı sonuçlarında YKAÜ ön iĢleminin yaĢ ve kuru lekeleme haslığını iyileĢtirdiği, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin yaĢ lekeleme haslığını iyileĢtirdiği buna rağmen diğer sürtme haslıklarında standartla aynı değeri aldığı kuru sürtme haslık değerini düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.4.5.Ter Haslığı Sonuçları

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

ġekil 5.35. Synacid N.Blue RL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Ter haslığı açısından incelenecek olursa; bütün ön iĢlemlerin asidik ve bazik lekelemeyi artırarak haslığı düĢürdüğü görülmekte, YKAÜ, YDAÜ, YDAAÜ ön iĢlemlerinin asidik ve bazik akmada herhangi bir değiĢikliğe neden olmadığı görülmektedir

5.2.5. Synacid Brown ABL Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.5.1.Renk Verimi ve Parlaklık

0

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

ġekil 5.36. Synacid Brown ABL ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid Brown ABL boyar maddesi ile ön iĢlemli kumaĢların boyanması sonucunda YDAÜ ön iĢleminin K/S değerini artırdığı fakat parlaklığı düĢürdüğü görülmektedir.

YDAAÜ ön iĢleminin de parlaklık değerini standarda yaklaĢtırdığı görülmektedir.

5.2.5.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Hask Derecesi

ġekil 5.37. Synacid Brown ABL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

IĢık haslığı açısından elde edilen sonuçlara göre; YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinin haslığı düĢürdüğü fakat YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin ıĢık haslığını iyileĢtirdiği görülmektedir.

5.2.5.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 1 2 3 4 5 6

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Hask Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.38. Synacid Brown ABL ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslığı ile elde edilen sonuçlara göre YDAÜ ve YDAAÜ ön iĢleminin akma haslığını düĢürdüğü, YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinde ise lekeleme haslık değerini düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.5.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

ġekil 5.39. Synacid Brown ABL ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

Sürtme haslığı sonunda elde edilen verilere göre; YKAÜ, YKAAÜ, YDAAÜ ön iĢlemlerinin kuru akma ve yaĢ lekeleme haslığını iyileĢtirdiği, kuru lekeleme de ise sadece YKAÜ ön iĢleminin haslığı iyileĢtirdiği görülmektedir.

5.2.5.5.Ter Haslığı Sonuçları

4,2

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

ġekil 5.40. Synacid Brown ABL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Ter haslığı sonucuna göre; ön iĢlemlerin asidik ve bazik akmada değiĢikliğe neden olmadığı fakat asidik ve bazik lekeleme haslığını düĢürdüğü görülmektedir.

5.2.6. Synacid Blue BRL Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.6.1.Renk Verimi ve Parlaklık

0

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

ġekil 5.41. Synacid Blue BRL ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid Blue BRL boyar maddesi ile ön iĢlemli kumaĢların boyanması sonucu elde edilen sonuçlara göre; YDAÜ, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin K/S oranını artırdığı görülmektedir. Parlaklık açısından en yüksek değer ise standart kumaĢa aittir.

5.2.6.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Haslık Derecesi

ġekil 5.42.Synacid Blue BRL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

IĢık haslığı açısından elde edilen sonuçları değerlendirecek olursak; YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinin haslığı düĢürdüğü, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin ise ıĢık haslığını attırdığı sonucu elde edilir.

5.2.6.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Haslık Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.43.Synacid Blue BRL ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslığı sonuçlarına göre YKAAÜ ön iĢleminin akma ve lekeleme değerlerini iyileĢtirdiği görülmektedir.

5.2.6.4.Sürtme Haslığı Sonuçları

0 1 2 3 4 5 6

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Yaş Kuru

SÜRTME HASLIĞI

Hask Derecesi YS

YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

ġekil 5.44. Synacid Blue BRL ile boyanmıĢ yün kumaĢın sürtme haslığı.

Sürtme haslığı sonuçlarına göre; YKAÜ, YDAÜ, YKAAÜ ön iĢlemlerinin yaĢ lekelemeyi, YKAÜ ve YDAÜ ön iĢlemlerinin ise kuru lekelemeyi iyileĢtirdiği, haslığı yükselttiği görülmektedir.

5.2.6.5.Ter Haslığı Sonuçları

Akma Lekeleme Akma Lekeleme

Asidik Bazik

ġekil 5.45.Synacid Blue BRL ile boyanmıĢ yün kumaĢın ter haslığı.

Ter haslığı açısından değerlendirecek olursak; ön iĢlemlerin haslığa herhangi bir olumlu etkisi olmadığı asidik ve bazik akma değerlerinin diğer değerlere oranla daha iyi olduğu görülmektedir.

5.2.7. Synacid Cyanine M5R Boyar Maddesi Boyama Sonuçları 5.2.7.1.Renk Verimi ve Parlaklık

0

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ Ön ĠĢlemli Boyama Türleri

K/S

ġekil 5.46.Synacid Cyanine M5R ile boyanmıĢ yün kumaĢın renk ve parlaklık verimi.

Synacid Cyanine M5R boyar maddesi ile boyama sonucu elde edilen verilere göre; en yüksek K/S oranının YDAÜ ön iĢlemine ait olduğu, en yüksek parlaklık değerinin ise standart kumaĢa ait olduğu görülmektedir.

5.2.7.2.IĢık Haslığı Değerlendirmesi

4 4,5 5 5,5 6 6,5 7

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

IġIK HASLIĞI

Haslık Derecesi

ġekil 5.47.Synacid Cyanine M5R ile boyanmıĢ yün kumaĢın ıĢık haslığı.

IĢık haslığı sonuçlarına göre; bütün ön iĢlemlerin haslığı iyileĢtirdiği en iyi sonucun ise YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinde elde edildiği görülmektedir.

5.2.7.3. Yıkama Haslığının Değerlendirilmesi

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5

YS YKAÜ YDAÜ YKAAÜ YDAAÜ

YIKAMA HASLIĞI

Haslık Derecesi

Akma Lekeleme

ġekil 5.48.Synacid Cyanine M5R ile boyanmıĢ yün kumaĢın yıkama haslığı.

Yıkama haslığı sonucunda YKAÜ, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin akma haslığını

Yıkama haslığı sonucunda YKAÜ, YKAAÜ ve YDAAÜ ön iĢlemlerinin akma haslığını

Benzer Belgeler