• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Grafik Tasarımı dersini daha etkili Ģekilde sunulabilmeleri için yenilikçi ve kendini geliĢtiren, hizmet içi eğitim almıĢ, bilgisayar teknolojiler

ÖNERĠLER

5) Öğretmenlerin Grafik Tasarımı dersini daha etkili Ģekilde sunulabilmeleri için yenilikçi ve kendini geliĢtiren, hizmet içi eğitim almıĢ, bilgisayar teknolojiler

konusunda bilgili, piyasanın ihtiyaçlarına duyarlı, alanında uzman olmaları gerekli ve önemlidir. Öğrencilerin yetenek sınavıyla gelmesi, öğrenmeye istekli ve araĢtırmacı, bilimsel alt yapısı ile maddi olanaklarının yeterli, bölümünü tanıyan ve bilinçli olması eğitim kalitesi açısından gereklidir. Okul fiziki ve teknik açıdan donanımlı, yöneticilerinin duyarlı ve ilgili, öğrenci sayısının belirli ve sınırlı, çevre koĢullarının iyileĢtirilmiĢ, sayı ve nitelikçe yeterli öğretmene sahip olmalıdır. Her okulun kendine ait küçük de olsa mutlaka bir kütüphanesi olmalıdır. Öğrenciler teorik bilgilerle desteklenirken araĢtırma yapma konusunda geliĢmelidirler. Müfredatı yetiĢtirme konusunda kaygı yaĢanmamalı, dönem baĢında hazırlanan program mümkün olduğunca yetiĢtirilmelidir. Aksi takdirde eksik kalan programın telafisi daha da zor olabilir. Araç-gereç kullanma konusunda okulda bir rehberin bulunması gerekmektedir. Ders öğretmeni yokken öğrenciler araç kullanımında teknik elemanlardan; grafik teknisyenleri, matbaacılar, baĢka eğitim kurumundaki eğitimcilerden yardım alabilirler. Öğretmenin sınıftaki rolü hakkında birçok görüĢ vardır: Amidon ve Hunter (1966), öğrenmeyi etkileĢim süreci olarak algılamakta ve

öğretmenin sınıf içi rolünü Ģu Ģekilde açıklamaktadır: Öğrencileri güdülemek, sınıf etkinliklerini planlamak, onlara bilgi vermek, öğrencileri disipline sokmak, danıĢmanlık yapmaktır. Diğer taraftan öğretmenin yapıcı ve koruyucu olmasını savunanların yanı sıra, öğretmeni öğretimsel boyutta ele alanlar da vardır. Grafik tasarım gibi yaratıcı yanı geniĢ olan bir dal için sınıf ya da atölye ortamı yeterince özgürlüğün tanındığı bir ortam olmalıdır. Bununla birlikte öğretmen yukarıda sıralanan tüm özellikleri de taĢımalıdır. Sınıf içinde öğretmenin rolünü Havighurst ve Neu-Garten (1967) Ģöyle sıralamaktadırlar: Öğrenmeyi sağlama, disiplin sağlama, anne-baba yerine geçme, değerlendirme, güven verme, mesleksel ustalık, topluluk liderliği. Tüm bu koĢulların sağlandığı sınıf ya da atölye ortamında istenilen eğitim kalitesini yakalamak oldukça mümkün olacaktır. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin değerlendirilmesi mutlaka yapılmalıdır. ÇalıĢmalar sonucunda elde edilen ürünün yani geliĢtirilen öğrenci davranıĢlarının niteliği hakkında karar verilmelidir. Bu davranıĢların oluĢumunu etkileyen tüm unsurların (program, öğretmenler, araç- gereçler vb.) kalitesini belirlemek gerekmektedir. Değerlendirme, bir ölçme iĢlemi sonucunda bir ölçütle karĢılaĢtırılması ve buna bağlı olarak bir yargıya varılmasıdır. Sanat faaliyetleri içinde bir değerlendirme yapmak güç olabilir; bu bilinçle yaklaĢıldığı takdirde öğrenci kendi kendisiyle kıyaslanarak geliĢimi, baĢarısı ve öğrenme düzeyi göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir.

6. Grafik Tasarımı Dersi‟nde öğretmenlerin öğretim yöntem ve teknikleri ile araç- gerç kullanımında öğretmen cinsiyetinin çok değiĢken bir durum olmadığını ortaya koymaktadır. Ancak, bayan öğretmenlerin önemli derecede çokluğu dikkat çekicidir. Öğretmenlerin hizmetmet süresi, farklı süreler içinde avantajları ve dezavantajlarıyla ortaya konmaktadır. Belli bir süre için daha iyi ve ya daha kötü demek olası değildir. Öğretmenlerin mezun olduğu kurum göz önünde bulundurulduğunda, Eğitim Fakültesi çıkıĢlılar sayıca daha fazladır. Öğretmenlerin hizmetiçi eğitimden faydalandıkları ve gerekliliğini savundukları açıktır. Öğretmenlerin özel sanat çalıĢmalarında bulunma değiĢkenleri anlamlı farklılıklar göstermemekle birlikte, özel sanat çalıĢmalarının ayrıcalığı ve gerekliliği vurgulananlar arasındadır.

Yeni Yapılacak AraĢtırmalarla Ġlgili Öneriler:

1) Grafik tasarımı eğitiminde çağdaĢ yaklaĢımlar ve geliĢmelerle ilgili araĢtırmaların sürekliliği sağlanmalıdır.

2) Toplumla iç içe olan grafik tasarımın, sanat eğitimine katkıları açısından incelenmelidir.

3) Grafik tasarımında tipografinin yeri, önemi ve kullanım biçimleri araĢtırılmalıdır.

4) Grafik tasarımı eğitimi ile ilgili projeler değerlendirilmeli ve elden geldiğince birçok kaliteli yayın yapılması sağlanmalıdır.

5) Meslek Liseleri Grafik tasarımı eğitimi öğretim programının öğretmenlerce genel bir değerlendirmesi incelenmelidir.

6) Meslek Liseleri Grafik tasarımı öğrencilerinde bilgisayar destekli öğretimin etkisi incelenmeli ve yeni çıkan programlar hakkında yayınlar yapılmalıdır.

7) Meslek Liseleri Grafik tasarımı eğitiminde baĢarıya ve baĢarısızlığa neden olan etmenler üzerine bir araĢtırma yapılabilir.

8) Meslek Liseleri Grafik tasarımı eğitimi öğretim programının uygulamadaki etkililiğinin değerlendirilmesi araĢtırılmalıdır.

9) Meslek Liseleri ile ilgili araĢtırmalar çoğalmalı ve desteklenmelidir.

10) Ġnsan kaynağını geliĢtirme bakımından hizmet içi eğitim kurslarının bir değerlendirilmesi yapılabilir.

11) Meslek Liselerinde görev yapan grafik tasarım öğretmenlerinin karĢılaĢtıkları problemler ve öğretim programındaki aksamalar üzerinde bir araĢtırma yapılabilir. 12) Meslek Liselerindeki öğrencilerin ana baba tutumlarının algılanmasına iliĢkin bir araĢtırma gerçekleĢtirilebilir.

13) Cumhuriyetin ilanından günümüze Grafik tasarımı eğitiminin orta öğretimdeki tarihi geliĢimi nedir?

14) Ortaöğretim programlarında, varsa grafik tasarımı ders kitapları üzerine bir değerlendirme yapılabilir, yoksa nasıl olamalıdır? Sorusu araĢtırılabilir.

KAYNAKÇA

ADORNO, Theodor W. (2007). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. Ġstanbul: ĠletiĢim Yayınları.

AKYÜZ, Yahya. (2008). Türk Eğitim Tarihi M.Ö. 1000-2008. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

ALKAN, Cevat. (1998). Eğitim Teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.

ARTUT, Kazım.(2004). Sanat Eğitimi Kuramları ve Yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.

ASLIER, Mustafa. (1975). Çocuk Kitaplarının Grafik Düzeni. Ġkinci Türk Yayın Kongresi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 16-21.

ASLIER, Mustafa. (1989). Sandoz Bülteni. Ġstanbul: sayı:1

AYDIN, Emin Doğan. (2004). Temel Tasarıma ÇağdaĢ YaklaĢımlar. Ġstanbul: Mor Ajans Reklam ve Tanıtım.

BARNARD, Malcolm.(2002). Sanat Tasarım ve Görsel Kültür. Ankara: Ütopya Sanat Dizisi.

BAġ, Türker. (2006). Anket Nasıl Hazırlanır Uygulanır Değerlendirilir?. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

BECER, Emre.(1998). ĠletiĢim ve Grafik Tasarım. Ankara: Dost Kitap Evi.

BEKTAġ, Dilek. (1992). ÇağdaĢ Grafik Tasarımının GeliĢim. Ġstanbul, Yapı Kredi Yayınları.

BĠLEN, Mürüvvet.(2000). Plandan Uygulamaya Öğretim: Strateji, Yöntem, Teknik. Ankara: Anı Yayıncılık.

BĠLĠM, Cahit Yalçın. (1999). Türkiye’de ÇağdaĢlaĢma. Ġstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

BOYDAġ, Nihat ve Y. B. BALCI. (1997). Eğitim-Sanat ĠliĢkisi: Sanat Eğitimi. Eğitim Bilime GiriĢ. Ankara: Gazi Kitapevi.

BOYDAġ, Nihat. (2004). Sanat EleĢtirisine GiriĢ (Örneklerle Sanat EleĢtirisi), Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

BUYURGAN, Serap-Ufuk.(2007). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

BUYURGAN, Serap.(2007). Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Resim öğretmenlerinin Bölümlerinde Uygulanan Sanat Eğitimi ile Ġlgili GörüĢleri. Millî Eğitim Üç Aylık Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi. Yıl:36, Sayı:175 Ankara: MEB.

BUYURGAN, Serap. (1996). Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Öğrencilerinin Okul Beklentileri ve Eğitimleri Arasındaki ĠliĢki. (BasılmamıĢ Doktora tezi).

Ankara: Gazi Üniversitesi.

BUYURGAN, Serap. (1992), Anadolu Güzel Sanatlar Liselerine Devam Eden Öğrencilerin Eğitim-Öğretim Durumları Bu Alanda KarĢılaĢılan Güçlükler Eğitim –Öğretimden Beklentileri. (BasılmamıĢ Doktora tezi). Ankara: Gazi Üniversitesi

BÜYÜKKARAGÖZ, SavaĢ ve ÇĠVĠ, Cuma. (1999). Genel Öğretim Metotları: Ġstanbul: Beta.

BÜYÜKÖZTÜRK, ġener. (2006). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ġstatistik, araĢtırma deseni, SPSS uygulamaları ve yorum. 6. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

CEMAL, Ahmet.(2002). Sanat Üzerine Denemeler. Ġstanbul: Can Yayınları. 19- 23

ÇEPNĠ, Salih. (2007). AraĢtırma ve Proje ÇalıĢmalarına GiriĢ. Trabzon: Celepler Matbaacılık .

ÇĠLENTĠ, Kâmuran. (1982). Bilimin GeliĢimi Ġçinde Ġbni Sina ve Eğitim Teknolojisi. Eğitim Fakültesi Dergisi. Sayı:1

DEMĠREL, Özcan. (1999). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DEMĠREL, Özcan. (2002). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DEMĠREL, Özcan (2003). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DEMĠREL, Özcan. (2004). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

DEMĠREL, Özcan. SAĞLAM, Mustafa. KÜRÜM, Dilruba. YÜKSEL, Ġbrahim. (2006). On Yedinci Millî Eğitim ġûrası. KüreselleĢme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi. Ankara:MEB.

DOĞAN, Hıfzı. ALKAN, Cevat. SEZGĠN, Ġlhan. (1998). Mesleki ve Teknik Eğitim Esasları. Ankara: Alkım Yayınları.

DOĞANAY, Ahmet. (2007). Öğretim Ġlke ve Yöntemleri. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

EDMAN, Ġrwin.(1998). Sanat ve Ġnsan, Batı Klasikleri, Çeviren: Turhan

ERCAN, Ahmet Rahmi. (2002). Etkin Öğrenme Sürecinde Öğretmen ve Yöntemler. Ankara: BaĢak Matbaacılık.

ERGĠN, Erginer. (2000). Öğretimi Planlama Uygulama ve Değerlendirme. Ankara: Anı Yayıncılık

ERGĠN, Akif. (1998). Öğretim Teknolojisi-ĠletiĢim. Ankara: Anı Yayıncılık.

ERĠNÇ, Sıtkı M.(1998). Sanatın Boyutları. Ġstanbul: Çınar Yayınları.

ERĠNÇ, Sıtkı M.(2004). Kültür Sanat Sanat Kültür. Ankara: Ütopya Yayınevi

ERĠNÇ, Sıtkı M.(2004). Resim EleĢtirisi Üzerine. Ankara: Ütopya.

ERĠNÇ, Sıtkı M.(2004). Sanatın Boyutları. Ankara: Ütopya Yayınevi.

ERĠġEN, Y. (2001). Öğretmen YetiĢtirme Programlarına ĠliĢkin Kalite Standartlarının Belirlenmesi ve Fakültelerin Standartlara Uygunluğunun Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

EROĞLU, Özkan. (2003). Resim Sanatı Sözlüğü. Ġstanbul: Öke Yayınevi

ERTEL, Mengü. (2001). Egemenler ve Yaratıcılar. 1980-2000 Gösteri Yazıları. Ġstanbul: Doğan Kitapçılık

ERGÜN, Mustafa ve Diğerleri. (2002). Maarif-i Umumiye Nezareti Tarihçe-i TeĢkilat ve Ġcraati. Anakara: Millî Eğitim Bakanlığı Yayınları

ERGÜN, Mustafa- DUMAN, Tayip. (1996). 19. Yüzyılda Osmanlı Askeri Okullarının Ders Programları ve Yeni Ders Kitapları, Yeni Türkiye, Eğitim Özel Sayısı, 7.

ERZEN, Jale Nejdet. (1990). ÇağdaĢ Avrupa‟da Sanat Eğitimi. Ortaöğretim Kurumlarında Resim-ĠĢ Öğretmeni ve Sorunları, Türk Eğitim Derneği Vlll. Öğretim Toplantısı. Ankara: TED Yayınları.

ESGĠN, Esma. (2004). Ġnsan Kaynakları-Eğitim ĠliĢkisi Bağlamında Meslek Liseleri. (BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi). Ġzmir: Ege Ün.versitesi

ESKĠCĠ, Ercan.(2005). Öğretmenlerin Performans Değerlendirme Sisteminde Memnuniyet Düzeyler ve ĠĢ Doyumları Arasındaki ĠliĢkinin Değerlendirilmesi. Ankara: Gazi Üniversitesi.

ETĠKE, Serap.(1995). Sanat Eğitimi Yazıları. Ankara: Ġlke Yayınevi.

FISCHER, Ernest. (1993). Sanatın Gerekliliği, Çeviren: Cevat ÇAPAN, Ankara: Verso Yayıncılık.

GENÇ, ReĢat. (1974). Divan-ü Lûgat-it Türk Müellifi KaĢgarlı Mahmud’a Göre, XI. Yüzyılda Türk Ġllerinin Siyasî, Etnik, Sosyal ve Kültürel Durumu, Ankara: BasılmamıĢ Doktora Tezi.

GENÇAYDIN, Zafer. (1993). Sanat Eğitimi. Açık Öğretim Fakültesi Lisans Tamamlama Programı, EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları

GÖKAYDIN, Nevide. (1998). Eğitimde Tasarım ve Görsel Algı. Ġstanbul: Milli Eğitim Yayınları

Grafik Tasarım Dergisi, 2008 sayı: 19, s. 65.

GÜRER, Latife.(1990). Temel Tasarım. Ġstanbul: Ġst. Teknik Üniversite Matbaası. 1-2

GÜROL, Mehmet. (2004). Öğretimde Planlama Uygulama Değerlendirme. Elazığ: Üniversite Kitabevi.

HELLER, Steven. – FERNANDES, Teresa. (2002). Becoming a Graphic Designer. Amerika: John Wiley & Sons, INC.

HESAPÇIOĞLU, Muhsin. (1994). Öğretim Ġlke ve Yöntemleri Programları ve Öğretim Eğitim. Ġstanbul:Beta Basım.

ĠÇMELĠ, MürĢide. (1985). ÇağdaĢ Açıdan Türk Grafik Sanatları. Türkiye’de Sanatın Bugünü Yarını. Ankara: H. Ü. G. S. F. Yayınları, 61-67

ĠHSANOĞLU, Ekmeleddin, S. AYDÜZ. (2002). YenileĢme Döneminde Osmanlı Bilim ve Eğitimi, Türkler Ansiklopedisi, Yeni Türkiye yayınları, 14

ĠPġĠROĞLU, Nazan. (2000). Alılmama Boyutları ve ÇeĢitlemeleri Resim. Ġstanbul: Papürüs Yayınları

ĠSTEK, Ragıp. (2004). Görsel ĠletiĢimde Tipografi ve Sayfa Düzeni. Ġstanbul: Pusula Yayıncılık.

ĠSTĠFOĞLU, Berna. (1996). Kız Meslek Liseleri Resim Bölümü Eğitim- Öğretim Programı Ġle Ġlgili Öğretmenler GörüĢleri ve Değerlendirme. (YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi), Ankara: Ankara Üniversitesi.

ĠġLER, Ahmet ġinasi. (2001). Temel Sanat Eğitiminde Bilgisayarın Yeri ve ĠĢlevi. (YayımlanmamıĢ Doktora Tezi), Ġstanbul: Marmara Üniversitesi.

ĠġMAN, Aytekin.-ESKĠCUMALI, Ahmet. (1999). Eğitim Teknolojisinin Kuramsal Boyutu: Yapısalcı YaklaĢımın (Constructivisim) Eğitim Öğretim Ortamlarına Etkisi. Öğretmen Eğitiminde Çağdaş Yaklaşımlar Sempozyumu. Ġzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi.

JOHN, Fiske (1996). ĠletiĢim ÇalıĢmalarına GiriĢ. (Çev: Süleyman Ġrvan). Ankara: Bilim Sanat Yayınları/ARK.

KAHRAMAN, Hasan Bülent. (2002). Sanatsal Gerçeklikler, Olgular ve Öteleri. Ġstanbul: Everest Yayınları.

KARASAR, Niyazi. (2005). Bilimsel AraĢtırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın.

KARAMUSTAFA, Sadık. (2003). 21.Yüzyıl Türkiye’sinde Görsel ĠletiĢim Tasarımı Eğitimi. (BasılmamıĢ Sanatta Yeterlilik Tezi). Ġstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi.

KAVCAR, Cahit. (1974). II. MeĢrutiyet Devrinde Edebiyat ve Eğitim. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları

KAZANCI, Osman. (1989). Eğitimde EleĢtirici DüĢünme ve Öğretim, Ankara: Kazancı Hukuk Yayınları.

KEMERTAġ, Ġsmet. (2003). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ġstanbul: Birsen Yayınevi.

KESER, Nimet. (2005). Sanat Sözlüğü. Ankara: Ütopya Yayınevi.

KESĠCĠ, Seçil, (2000). Meslek Liseleri Ġle Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin Grafik/Sanat Eğitiminin Ġncelenmesi. (BasılmamıĢ Yüksek Lisans Tezi). EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi.

KETENCĠ, Hasan Fehmi- BĠLGĠLĠ, Can. (2006). Görsel ĠletiĢim ve Grafik Tasarımı. Ġstanbul: Beta Basım

KILIÇ, Levend. (2003). Görüntü Estetiği. Ankara: Inkılap Yayınevi

KIRIġOĞLU, Olcay Tekin. (2002). Sanatta Eğitim. Ankara: Pegem A Yayıncılık

KLEE, Paul. (2002). Modern Sanat Üzerine. Ġstanbul: AltıkırkbeĢ Yayın.

KOCAÇINAR, Muhip. (1969). Genel Öğretim Metodu (Bilgisi). Ġstanbul.

KOÇER, Hasan Ali. (1987). Türkiye’de Modern Eğitimin DoğuĢu (1773- 1923). Ankara: Uzman Yayınları.

KOġAR, Edip. (1998). Eğitim Teknolojileri. Ankara: Kadıoğlu Matbaacılık.

KÜÇÜKAHMET, Leyla. (1994). Öğretim Ġlke ve Yöntemleri. Ankara: Gazi Büro Kitabevi.

KÜÇÜKAHMET, Leyla. (2005). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Tanıtım Dağıtım.

KÜÇÜKAHMET, Leyla. (2006). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Nobel Tanıtım Dağıtım.

LANDA, Robin. (1998). Thinking Creatively. Cincinnati, Ohio: North Light Books.

LANDA, Robin. (2001). Graphic Design Solution. Kanada: OnWord Press.

LIPTON, Ronnie. (2004). Information Graphics. Amerika:Rockport.

MADEN, Sait. (2007). Grafik Tasarım Dergisi, sayı:16

MALE, Alan. (2007). Illustratioan. Switzerland: An Ava Book.

MEB. (2005). Meslekî ve Teknik Eğitimin Tarihçesi. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi.

MEB. (2006). GeçmiĢten Günümüze Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü. Ankara.

MEGEP. (2005). Meslekî ve Teknik Eğitim Alanları. Ankara: MEB.

MERAL, Mustafa ve ZERAYAK Ertan. (2002). Öğretmenlerin Eğitimde Bilgisayar Kullanımına ĠliĢkin Tutumları. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (4) c.I. Sakarya.

METEM. (2006). Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi Olarak Yapılandırılan Ortaöğretim Kurumlarının Değerlendirilmesi AraĢtırması. Ankara: EARGE.

METGE. ( 2004). Meslekî ve Teknik Eğitimi GeliĢtirme Projesi 1993-2003. Proje KapanıĢ Raporu. Ankara.

METGE. ( 2004). Meslekî ve Teknik Eğitimi GeliĢtirme Projesi 1993-2003. Program GeliĢtirme. Ankara: MEB.

METGE. ( 2004). Meslekî ve Teknik Eğitimi GeliĢtirme Projesi 1993-2003. Proje Okullarına Ait Sayısal Veriler (1993 – 2003). Ankara: MEB.

MĠLLÎ EĞĠTĠM. (Yaz 2007). Üç Aylık Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi. Yıl:36, Sayı:175. Ankara: MEB.

MÜLAYĠM, Selçuk. (1994). Sanata GiriĢ, Ġstanbul: Bilim Teknik Yayınevi

ODABAġI, Hatice Aslan. (2006). Grafikte Temel Tasarım. Ġstanbul: Yorum Sanat Yayınları.

17. Millî Eğitim ġurası. (2006). Hazırlık Dokümanı (AraĢtırma Raporu). 13 – 17 Kasım 2006, Ankara: TC. Millî Eğitim Bakanlığı.

ÖGEL, Bahattin. (1984). Ġslamiyet’ten Önce Türk Kültür Tarihi. Ankara.

OĞUZKAN, Ferhan. (1985). Orta Dereceli Okullarda Öğretim. (Amaç, Ġlke, Yöntem ve Teknikler) Ankara: Emel Matbaacılık San.

OSKAY, Ünsal. (2001). ĠletiĢimin ABC’si. Ġstanbul: Der Yayınları.

ÖZDĠL, Ġ. (1986). Uzaktan Öğretimin Evrensel Çerçevesi ve Türk Eğitim Sisteminde Uzaktan Öğrenmenin Yeri. EskiĢehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No.69.

ÖZSOY, Vedat. (1996). Resim-ĠĢ Eğitimi (Sanat Eğitimi): Amacı ve Yapılanması. Milli Eğitim. 131, (38)

ÖZSOY, Vedat. (1998). YetmiĢbeĢinci Yılda Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Milli Eğitim. 139, (58-65)

ÖZSOY, Vedat. (2003). Görsel Sanatlar Eğitimi. Ankara: Ümit Ofset Matbaacılık

ÖZTUNA, H.Yakup. (2007). Görsel ĠletiĢimde Temel Tasarım. Ġstanbul: Tibyan Yayıncılık

PUNCH F., Keith. (2005). Sosyal AraĢtırmalara GiriĢ Nicel ve Nitel YaklaĢımlar. Ankara: Siyasal Kitabevi.

RIZA, (2000). Eğitim Teknolojileri Uygulamaları ve Materyal GeliĢtirme. Ġzmir: Anadolu Matbaası.

SAN, Ġnci. (2003). Sanat Eğitimi Kuramları, Ankara: Ütopya Yayınevi.

SAN, Ġnci. (1979). Sanatsal Yaratma, Çocukta Yaratıcılık. Ankara: Türkiye ĠĢ Bankası Yayınları.

SARIKAVAK, Namık. (2004). ÇağdaĢ Tipografinin Temelleri: FreeHand Uygulamalarıyla. Ankara: Seçkin Yayınları.

SEZGĠN, Saim Ġlhan. (1994). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program GeliĢtirme. Ankara: Özkan Matbaacılık.

SEZER, Ayten. (1999). Atatürk Döneminde Yabancı Okullar. (1923-1938). Ankara.

SÖZER, Ersan. (1996). Türk Eğitim Sisteminde YenileĢme ve DeğiĢme. Eğitim ve Bilim, Sayı 101.

ġEKER, Mustafa. (2004). Kuramsal Temeller ve Uygulama Ġlkeleriyle Sayfa Düzeni. Konya: Çizgi Kitapevi.

ġENEL, Ahmet. (2002). ĠĢ Eğitimi Dersini Yürüten Öğretmenlerin Güncel Teknolojilerden Haberdar Olma Olma Durumları Üzerine Bir AraĢtırma. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi (4) c.II. Sakarya.

TAN, ġeref. (2005). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme. 7. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

TAN, ġeref- KAYABAġI, Yücel ve ERDOĞAN, Alaattin, (2002). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme. Ankara: Anı.

TAN, ġeref.- ERDOĞAN, Alaattin. (2004). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme. GeniĢletilmiĢ 5. Baskı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

TANYELĠ, Uğur.-SÖZEN, Metin. (1994). Sanat Kavramları ve Terimleri Sözlüğü. Ġstanbul: Remzi Kitabevi.

TAġPINAR, Mehmet. (2005). Kuramdan Uygulamaya Öğretim Ġlke ve Yöntemleri. Ankara: Üniversite Kitabevi.

TELLĠ, Hidayet. (1996). Eğitimin Genel Hedeflerinin DavranıĢ Biçimine DönüĢmesinde Sanat Eğitiminin Katkısı Vardır. Milli Eğitim. (131), 41-43

TEPECĠK, Adnan. (2002). Grafik Sanatlar. Ankara: Detay & Sistem Ofset Yayıncılık.

TEPECĠK, Adnan-OĞUZOĞLU Dilek. (2002). Erken Çocukluk Dönemlerinde Resim Eğitiminin Yeri ve Önemi (Bildiri). Ankara: Kök Yayıncılık

TEKIġIK, Hüseyin. (2005).Yeni Ġlköğretim Programları.

TURANĠ, Adnan (1998). Sanat Terimleri Sözlüğü. Ġstanbul: Remzi Kitapevi

UÇAR, Tevfik. Fikret. (2004). Görsel ĠletiĢim ve Tasarım, Ankara: Inkılap Yayınevi.

WALKER, John R. (1980). Graphic Arts. Illinois: The Goodheart-Willcox Company,Inc.

WEILL, Alain. (2007). Grafik Tasarım, Ġstanbul: YKY Genel Kültür Dizisi

YALIN, Ġbrahim. (2002). Öğretim Teknolojileri ve Materyal GeliĢtirme. Ankara: Nobel Yayıncılık.

YILMAZ, Emel. (1993). Sanatçı ve Sanat Eğitimcisi YetiĢtiren Yüksek Öğretim Kurumlarında Grafik Tasarım Eğitiminde Uygulanan Yöntemler. (BasılmamıĢ Doktora Tezi) Ankara: Ankara üniversitesi.

YILMAZ, Meliha. (2005). Görsel Sanatlar Eğitiminde Uygulamalar. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

YOLALICI, Emin. (1999). XIX.Yüzyıl ve Sonrası Osmanlı Devleti‟nde Eğitim ve Öğretim Kurumları, Osmanlı Toplum Ansiklopedisi, 5, Yeni Türkiye Yayınları.

YÜCEL, H. Ali. (1994). Türkiye’de Orta Öğretim, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları

Internet Referanslar

www.gmk.org.tr/dosyalar/Dedi ki.02.FirstThings.pdf adresinden 04.04.2008 tarihinde indirilmiĢtir.

http://www.websitebilgi.com/web-tasarimi-nedir-ve-web-tasariminin-onemi adresinden 08.08.2008 tarihinde indirilmiĢtir.

ttkb.meb.gov.tr/öğretmenler portalı. (Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Grafik Tasarım Dersi Öğretim Programı 11 ve 12. sınıflar) adresinden 06.03.2008 tarihinde indirilmiĢtir.

http://www.gmk.org http://www.grafiktasarım.org http://www.kultur.gov.tr http://www.icograda.org/web/links.shtml http://www.grafist.net http://www.grafikkitapları.com http://www.home.uludag.edu.tr/~ekosar/3.pps

EK 2

Anket Değerli Meslektaşım,

Bu anket, Grafik dersi öğretmenlerinin öğretim yöntem ve teknikleri ile araç-gereç kullanma durumlarını belirlemek için geliştirilmiştir. Ġlginizden ve katkınızdan dolayı teşekkür ederim.

Arş.Gör. Dilek OĞUZOĞLU G. Ü. Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi ĠletiĢim için: dileko@gazi.edu.tr

Tel: (312) 2135371- (533) 746 46 70 BÖLÜM I

Bu bölümde, bazı kiĢisel bilgilerinize iliĢkin seçenekler sunulmuĢtur. Lütfen sizin için uygun seçeneği iĢaretleyiniz.

1. Cinsiyetiniz: ( )K ( )E

2. Meslekteki çalıĢma süreniz: _______ yıl

3. YaĢınız: _______

4. Mezun olduğunuz okul: ( )Ġki yıllık eğitim yüksekokulu ( )Üç yıllık yüksekokul

( )Fakülte (Eğitim)

( )Pedagojik formasyon almıĢ fakülte mezunu (Eğitim Fakültesi dıĢında) ( )Grafik dalında yüksek lisans

( )BaĢka herhangi bir dalda yüksek lisans ( )Doktora

( )Sanatta yeterlilik

5. Güzel Sanatlar Lisesi mezunu musunuz? ( )Evet ( )Hayır 6. ġu anda okuttuğunuz sınıf: ( )9. sınıf ( )10.sınıf ( )11.sınıf ( )12.sınıf

7. Meslek hayatınız boyunca güzel sanatların grafik ya da baĢka bir dalında hizmet içi eğitim kurslarına katıldınız mı?

( )Hiç katılmadım ( )1 kez katıldım

( )2 kez katıldım ( )3 kez ve daha fazla katıldım