• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının

Aşağıda Tablo 4.6’da öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları hakkındaki görüşleri görülmektedir.

Öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları hakkındaki görüşlerine ilişkin cevaplarını incelediğimizde; küresel eğitimle ilgili konuların programda yer alması durumunda; öğretmenlerin “Dünya sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirmeye katkı sağlar” 25. maddesine (X=3.44) en çok katıldıkları görülmektedir. En çok katıldıkları diğer maddeler ortalamalarına göre sırasıyla; 24.

madde (X=3.41) “Bireylerin hem kendilerinin hem de kendi ülkelerinin dünyadaki yerini anlamalarına katkı sağlar” maddesi; 26. madde (X=3.39) “Dünya sorunlarına çözüm üretebilen, yeni stratejiler geliştirebilen bireyler yetiştirmeye katkı sağlar” maddesi, 28.

madde (X=3.33) “Uluslararası barışın sağlanmasına katkı sağlar” maddesi ve 40. madde (X=3.33) “Demokrasiyi benimseyen bireyler yetişmesine katkı sağlar” maddeleridir.

84 Tablo 4.6. Öğretmenlerin Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer

Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşleri

85 Öğretmenlerin, küresel eğitimle ilgili konuların programda yer alması durumunda öğretmenlerin 32. maddeye (2.86) “Ekonomik ve politik adaletsizliklerin azalmasına katkı sağlar” maddesine daha az katıldıkları görülmektedir. Öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda yer alması durumunda; daha az katıldıkları maddeler ortalamalarına göre sırasıyla; 31. madde (X=2.99) “Savaşların ve uluslararası terörizmin azalmasına katkı sağlar”, 38. madde (X=3.04) “Bazı çok uluslu şirketlerle bağlantılı olan adaletsizliklerin farkına varılmasına katkı sağlar”, 29. madde (X=3.09) “Tüm insanlığın paylaşabileceği ortak bir kültür oluşumuna katkı sağlar”, 30. madde (3.10) “Ülkeler arasında dayanışma ve işbirliğini artırır” maddesidir. Bu maddeler ve diğer maddelere ilişkin yorumlara sonuç ve tartışma bölümünde ayrıca yer verilmiştir.

Tablo 4.6’daki verilere göre, öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurgularına ilişkin olarak; öğretmenler bir taraftan küresel eğitimin dünya sorunlarına duyarlı bireyler yetiştirmeye, bireylerin hem kendilerinin hem de kendi ülkelerinin dünyadaki yerini anlamalarına, dünya sorunlarına çözüm üretebilen, yeni stratejiler geliştirebilen bireyler yetiştirmeye katkı sağlayacağına katılırlarken diğer taraftan ekonomik ve politik adaletsizliklerin azalması, savaşların, terörizmin azalması, bazı çok uluslu şirketlerle bağlantılı olan adaletsizliklerin farkına varılması, tüm insanlığın paylaşabileceği ortak bir kültür oluşumuna katkı sağlayacağı konularına ise diğer maddelere göre daha az katılmaktadırlar.

4.4.Öğretmenlerin Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşlerinin Cinsiyet, Kıdem, Branş Ve Üye Olunan Sendikaya Göre Farklılaşıp Farklılaşmadığına İlişkin Bulgular

Bu bölümde, öğretmenlerin küresel eğitimle ilgili konuların programda ne kadar yer alması gerektiği ile ilgili görüşlerinin cinsiyet, kıdem, branş ve üye olunan sendikaya göre farklılaşıp farklılaşmadığına ilişkin bulgulara sırasıyla yer verilmiştir.

Bu bölümde yapılan faktör analizinde bütün maddeler bir faktörde toplandığından karşılaştırmalar toplam puanlar üzerinden yapılmıştır.

86 4.4.1.Öğretmenlerin Cinsiyetlerine Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşleri

Öğretmenlerin cinsiyetlerine göre küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında farklılıklar olup olmadığı t testi ile belirlenmiş ve sonuçlar Tablo 4.7. de verilmiştir.

Tablo 4.7. Öğretmenlerin Cinsiyetlerine Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşlerine İlişkin Bağımsız Gruplar t Testi Sonuçları

Cinsiyet N X Ss Sd t p

Kadın 148 3,28 1,03

Erkek 83 3,13 ,99 229 1,07 ,286

Tablo 4.7 incelendiğinde öğretmenlerin cinsiyetlerine göre küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında (p>0.05) olduğundan anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Bu durum kadın ve erkek öğretmenlerin küresel eğitimin programda yer almasına ilişkin doğurgularına benzeşik oranlarda katıldıklarını göstermektedir. Öğretmenlerin cinsiyetlerinin, farklılıkların belirlenmesinde önemli bir değişken olmadığını göstermektedir.

4.4.2.Öğretmenlerin Kıdemlerine Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşleri

Öğretmenlerin kıdem durumlarına göre küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında farklılık olup olmadığı Tek Yönlü Varyans Analizi ile belirlenmiş ve sonuçlar Tablo 4.8. de verilmiştir.

87 Tablo 4.8. Öğretmenlerin Kıdemlerine Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşlerine İlişkin Tek Yönlü Varyans Analizi Sonuçları

Kıdem N X SS Sd F p

1-5 yıl 31 3,30 ,95

6-10 yıl 61 3,27 ,95

11-15 yıl 44 3,19 1,13

16-20 yıl 42 3,04 1,20

21 ve üzeri 53 3,29 ,91

4 .462 .764

Toplam 231 3,22 1,02

Tablo 4.8 incelendiğinde öğretmenlerin kıdemlerine göre; küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında (p>0.05) olduğundan anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Bu durum kıdemlerine göre öğretmenlerin küresel eğitimin programda yer almasına ilişkin doğurgularına benzeşik oranlarda katıldıklarını göstermektedir. Öğretmenlerin kıdem durumlarının, farklılıkların belirlenmesinde önemli bir değişken olmadığını göstermektedir.

4.4.3.Öğretmenlerin Branşlarına Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşleri

Öğretmenlerin branşlarına göre küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında farklılıklar olup olmadığı bağımsız gruplar t testi ile belirlenmiş ve sonuçlar Tablo 4.9. da verilmiştir.

Tablo 4.9. Öğretmenlerin Branşlarına Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşlerine İlişkin Bağımsız Gruplar t Testi Sonuçları

Cinsiyet N X SS sd t p

Sınıf

öğretmeni 103 3.31 1.05

Branş

öğretmeni 128 3.15 .99

229 1.189 .236

88 Tablo 4.9. incelendiğinde öğretmenlerin branşlarına göre; küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında (p>0.05) olduğundan anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Bu durum sınıf ve branş öğretmenlerinin küresel eğitimin programda yer almasına ilişkin doğurgularına benzeşik oranlarda katıldıklarını göstermektedir. Öğretmenlerin branşlarının farklılıkların belirlenmesinde önemli bir değişken olmadığını göstermektedir.

4.4.4.Öğretmenlerin Üye Oldukları Sendikaya Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşleri

Öğretmenlerin üye oldukları sendikaya göre küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında farklılıklar olup olmadığı Tek Yönlü Varyans Analizi ile belirlenmiş ve sonuçlar Tablo 4.10.’da verilmiştir.

Tablo 4.10. incelendiğinde öğretmenlerin göre; üye oldukları sendikaya küresel eğitimle ilgili konuların programda yer almasının doğurguları ile ilgili görüşleri arasında (p>0.05) olduğundan anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Bu durum tüm sendika üyesi olan öğretmenlerin ya da üye olmayan öğretmenlerin küresel eğitimin programda yer almasına ilişkin doğurgularına benzeşik oranlarda katıldıklarını göstermektedir.

Tablo 4.10. Öğretmenlerin Üye Oldukları Sendikaya Göre Küresel Eğitimle İlgili Konuların Programda Yer Almasının Doğurguları Hakkındaki Görüşlerine İlişkin Tek Yönlü Varyans Analizi Sonuçları

Üye olunan

Sendika N X SS F P

Eğitim Sen 47 3,27 1,14

Türk Eğitim Sen 15 3,06 ,81

Eğitim Bir Sen 9 2,85 ,31

Üye Değil 160 3,24 1,03

,571 ,635

Toplam 231 3,22 1,02

89 BÖLÜM V

SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

İlköğretim öğretmenlerinin küresel eğitime yönelik görüşlerinin değerlendirilmesinin yapıldığı araştırmanın bu bölümünde, elde edilen bulgulardan ortaya çıkan sonuçlar ve ilgili yargılara yer verilmiş, bu doğrultuda öneriler getirilmiştir.