• Sonuç bulunamadı

Öğretmen Görüşlerine Göre Farklı Sosyoekonomik Düzeydeki Ailelerin 1. Sınıftaki

BÖLÜM 3: BULGULAR

3.7. Öğretmen Görüşlerine Göre Farklı Sosyoekonomik Düzeydeki Ailelerin 1. Sınıftaki

Karşılaştıkları Sorunlara İlişkin Bulgular

Örneklemde yer alan öğretmenlerin görüşlerine göre farklı sosyoekonomik düzeydeki ailelerin birinci sınıftaki çocuklarının ilkokuma yazmayı öğrenme sürecinde yardım ederken karşılaştıkları sorunları ile ilgili elde edilen bulgular aşağıda açıklanmıştır. Görüşme sonuçlarının sunumunda kolaylık olması amacıyla, önce cevaplar analiz edilmiş, kategoriler oluşturulmuştur. Kategoriler tablolaştırılmış ve daha sonra açıklanmıştır.

3.7.1. Öğrencinin Ev Çalışmalarında Yaşadığı Sorunlar

Örneklemde yer alan öğretmenlerin temsil ettikleri sosyoekonomik gruba göre 24. soruya verdikleri cevaplar Tablo 87’de verilmiştir.

Tablo 87. Öğrencinin Ev Çalışmalarında Yaşadığı Sorunlar

Soru 24. Öğrenciler kendilerine verilen ev ödevlerini yaparken ne gibi sorunlarla karşılaşıyorlar? Bu sorunlar neden kaynaklanmaktadır?

Özel Bireysel çalışmaktan ziyade büyüklerinden yardım almak istiyorlar. Yardımsız çalışmak

istemiyorlar. Veliler mükemmeliyetçi olduklarından çoğu zaman çocuklarının ödevlerini kendileri yaparak çocuklarını ön plana çıkarmak istiyorlar.

Üst1 Bu sorunlar bana yansıtılmıyor. Genelde bütün öğrencilerim ev çalışmalarını yapmış

olarak okula geliyorlar. Herhangi bir sorun yaşamıyoruz.

Üst2 Sorun yaşamıyorlar. Bazı ailelerde ilgisizlik var.

Orta1 Pek fazla sorun yaşamıyorlar, bireysel çalışabiliyorlar. Veli çocuğa anlamadığı yerde

destek oluyor.

Orta2 Herhangi bir sorunla karşılaşmıyorlar.

Alt1 Bazen çocuklar ev çalışmalarını nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Veli de anlamıyor. Çoğu

öğrenci bireysel çalışmayı bilmiyor.

Alt2 Öğrencilerde, aile ilgisizliğinden de kaynaklanan okula ve eğitime karşı istek ve

motivasyon eksikliği var. Aile çocuğa yol gösterici olmuyor.

Tablo 87. incelendiğinde, örneklemde yer alan özel okul öğretmeni, öğrencilerin ev ödevlerini yaparken yaşadıkları sorunlar olarak şunları belirtmiştir; öğrencilerin bireysel çalışmayı bilmemesi, ödev yaparken ailesinden yardım almak istemesi, yardımsız çalışamaması gibi sorunlar yaşadıklarını ifade etmiştir. Velilerin mükemmeliyetçi olması ve bu sebeple çoğu zaman velinin çocuğunun ödevini bizzat kendinin yapması gibi sorunların yaşandığını belirtmiştir. Üst sosyoekonomik grubu temsil eden okulların öğretmenleri ise öğrencilerinin ödevlerini yaparken sorun yaşamadıklarını, bunların kendilerine yansıtılmadığını ifade etmişlerdir. Alt sosyoekonomik grubu temsil eden okulların öğretmenlerinden biri, öğrencinin ev ödevlerini yaparken karşılaştığı sorunlar olarak, öğrencilerin ödevlerini nasıl yapacaklarını bilmemelerini, velinin de çocuğa nasıl yardımcı olacağını bilmemesi, öğrencinin bireysel çalışamaması gibi sorunları ifade etmiştir. Alt sosyoekonomik grubu temsil eden diğer okulun öğretmeni de öğrencilerde ailelerinin ilgisizliğinden kaynaklanan okula ve eğitime karşı isteksizliğin ve motivasyon eksikliğinin olduğunu ifade etmiştir.

3.7.2. Velinin Çocuğuna Yardımcı Olurken Yaşadığı Zorluklar

Örneklemde yer alan öğretmenlerin temsil ettikleri sosyoekonomik gruba göre 27. soruya verdikleri cevaplar Tablo 88’de verilmiştir.

Tablo 88. Velinin Çocuğuna Yardımcı Olurken Yaşadığı Zorluklar

Soru 27. Veliler öğrencilere ev çalışmalarında yardımcı olurken ne gibi zorluklarla karşılaşıyorlar?

Özel Eğitim-öğretim yılının başında veli, yeni ilköğretim programının gerektirdiği yöntemleri

bilmediği için öğrenciye yanlış yöntemlerle yardımcı oluyorlardı ve okul ile ev arasında farklılık olduğu için çocuk bocalıyordu ancak daha sonra velilerle birebir görüşülüp bilgilendirme yapıldı ve bu sorunlar aşıldı. Özellikle proje ve performans ödevleri tüm velilere gereksiz ve oyun gibi geliyordu.

Üst1 Bir sorunla karşılaşmıyorlar.

Üst2 Türkçe dersinde okuma metni sorularında çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını

bilemediklerini, bazı etkinliklerin nasıl yapılacağını bilemediklerini söylüyorlar. Bazen çocuğun seviyesine inemediklerini ve öğretim yöntemini bilmedikleri için sıkıntı yaşadıklarını bildiriyorlar.

Orta1 Fazla bir zorlukla karşılaşmıyorlar. Çalışma kitapları ile ders kitaplarının paralel

götüremiyorlar. Etkinlik çalışmalarının nasıl yapılacağını anlamadıklarını söylüyorlar.

Orta2 Bazen yardımcı olamadıkları alıştırmalar olmaktadır.

Alt1 Veli ilk okuma yazma öğretiminde kullanılan “ses temelli cümle yöntemini” bilmediği

için evde çocuğuna yanlış yöntemlerle yardımcı oluyordu. Toplantılarla bu problemi aştık. Bazı veliler de çocuğa ders çalışması için bilinçsizce baskı uyguluyorlar, kendi kaygılarını çocuğa yansıtıyorlar.

Alt2 Veli, çocuğa verilen ev etkinliğinin nasıl yapılacağını anlayamadığı için çocuğa yardımcı

olamıyor. Yeni ilk okuma yazma yöntemini bilmedikleri için evde yanlış yöntemlerle yardımcı oluyorlar, sesleri yanlış öğretiyorlar. Bazı veliler ise okuma yazma bilmediği için çocuğuna hiç yardımcı olamıyor. Babalar ise genellikle çalışıp eve geç geldiği için çocukla ilgilenemiyorlar.

Tablo 88. incelendiğinde, örneklemde yer alan özel okul öğretmeni, velinin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken karşılaştığı sorunlar olarak, eğitim-öğretim yılının başında velinin, yeni ilköğretim programının gerektirdiği yöntemleri bilmemesinden öğrenciye yanlış yöntemlerle yardımcı olduğunu ve bunun, okul ile ev arasında farklılığa sebep olup çocuğun bocalamasına neden olduğunu belirtmiştir. Üst sosyoekonomik düzeyi temsil eden okullardan birinin öğretmeni, velilerin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade ettiği görülmüştür. Üst sosyoekonomik düzeyi temsil eden diğer okulun öğretmeni ise velinin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken karşılaştığı sorunlar olarak, Türkçe dersinde okuma metni sorularında çocuklarına nasıl yardımcı olacaklarını bilememelerini, çocuğun seviyesine inemediklerini için sorun yaşadıklarını ve öğretim yöntemini bilmedikleri için bir takım zorluklar yaşadıklarını belirttiği görülmüştür. Orta sosyoekonomik düzeyi temsil eden okulların öğretmenleri, velinin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken karşılaştığı sorunlar olarak, ders kitaplarıyla çalışma kitaplarını birlikte devam ettirememeleri, bazı etkinliklerin nasıl yapılacağını anlayamamaları gibi sorunları yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Alt sosyoekonomik

düzeyi temsil eden okulların öğretmenleri, velinin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken karşılaştığı sorunlar olarak, velinin ilk okuma yazma öğretim yöntemini bilmemesinden dolayı çocuğuna yanlış yardımcı olmasını, velinin çocuğa verilen ev etkinliğinin nasıl yapılacağını anlayamadığı için çocuğa yardımcı olamadığını, bazı velilerin ise okuma yazma bilmediği için çocuğuna yardımcı olamadığını, babaların ise genellikle çalışıp eve geç geldiği için çocukla ilgilenemediğini ifade ettikleri görülmüştür.

3.7.3. Yaşanılan Zorlukların Nedenleri

Örneklemde yer alan öğretmenlerin temsil ettikleri sosyoekonomik gruba göre 28. soruya verdikleri cevaplar Tablo 89’da verilmiştir.

Tablo 89. Yaşanılan Zorlukların Nedenleri

Soru 28. Bu zorlukların neden kaynaklandığını düşünüyorsunuz? Bunun veli ile ilgili olan nedeni nedir?

Özel Velinin yeni ilköğretim programını bilmemesi. Çocuğunun mükemmel olmasını istemesi.

Üst1 Veli çocuğuna yardımcı olurken herhangi bir zorlukla karşılaşmıyor.

Üst2 Veli aslında konuyu biliyor ancak çocuğun seviyesinde, bunu çocuğa nasıl aktaracağını ve

nasıl yardımcı olacağını bilmiyor. Öğretim yöntemini bilmemelerinden kaynaklanan zorluklar oluyor.

Orta1 Veli ders kitabı ile çalışma kitabı arasındaki bağlantıyı kuramadığı için bazı zorluklar

yaşıyor.

Orta2 Veli öğrenciye ödevinde nasıl yardımcı olacağını bilmediği için zorluk yaşıyor.

Alt1 Velinin bu konuda sıkıntı çekmesinin sebebi; sosyokültürel düzeyden kaynaklanıyor. Velinin

eğitim seviyesi çok düşük olduğu için çocuğuna yardımcı olmakta zorlanıyor.

Alt2 Velinin eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Ailede çocuğa yardımcı olacak

kişinin olmamasından kaynaklanıyor. Babalar genelde vardiyalı çalışıyor. Bazı annelerde gündelik işçi olarak çalıştığı için çocuğa vakit ayıramıyorlar.

Tablo 88. incelendiğinde, örneklemde yer alan özel okul öğretmeni, velilerin çocuklarının ev ödevlerine yardım ederken karşılaştıkları sorunlar olarak, velinin yeni ilköğretim programını bilmemelerini, çocuğunun mükemmel olmasını istemelerini ifade etmiştir. Üst sosyoekonomik düzeyi temsil eden okullardan birinin öğretmeni, velinin çocuğunun ev ödevlerine yardımcı olurken herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ifade etmiştir. Üst sosyoekonomik düzeyi temsil eden diğer okulun öğretmeni ise veli aslında konuyu biliyor ancak çocuğun seviyesinde, bunu çocuğa nasıl aktaracağını ve nasıl yardımcı olacağını bilmiyor. Öğretim yöntemini bilmemelerinden kaynaklanan zorluklar oluyor. Orta SED’i temsil eden okullardan birinin öğretmeni, velinin çocuğuna ödevlerinde yardım ederken karşılaştığı sorunların, velinin ders kitabı ile çalışma kitapları arasındaki bağlantıyı kuramamasından kaynaklandığını ifade ettiği

görülmüştür. Orta SED’i temsil eden okullardan diğer öğretmenin, velinin çocuğuna ödevlerinde yardım ederken karşılaştığı sorunların, velinin çocuğuna ödevlerinde nasıl yardımcı olacağını bilememesinden kaynaklandığını belirttiği görülmüştür. Alt SED’i temsil eden okulların öğretmenlerinden biri, velinin çocuğuna ödevlerinde yardım ederken karşılaştığı sorunların, velinin sosyokültürel düzeyinden kaynaklandığını, velinin eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklandığını söylediği görülmüştür. Alt SED’i temsil eden diğer okulun öğretmeni, velinin çocuğuna ödevlerinde yardım ederken karşılaştığı sorunların, velinin eğitim seviyesinin düşük olmasından, ailede çocuğa yardımcı olacak kişinin olmamasından kaynaklandığını ifade ettiği görülmüştür.