• Sonuç bulunamadı

4. Bölüm Bulgular - Tasarım

4.1. İhtiyaç Analizine İlişkin Bulgular

4.1.8. Öğrencilerin geliştirilecek ortamın bulundurması gereken özelliklerine

ortamının özelliklerine ilişkin görüşleri öğrenilmeye çalışılmıştır. Bu soru ile elde edilecek

verilerin öğrenme ortamı konu anlatım modüllerinde ne tarz yaklaşımlar kullanılabileceği, modüllerin öğretim elemanlarının ders anlatım süreciyle nasıl uyumlu çalışabileceğine ilişkin sonuçlar vereceği beklenmektedir.

Tablo 10

Öğrencilerin geliştirilecek ortamın bulundurması gereken özelliklerine ilişkin görüşleri

Öğrenme ortamının özellikleri Frekans

Simülasyon 5

Teorik Olmamalı 2

Öğrencilerin Elektronik Devre Elemanları dersine yönelik geliştirilen öğrenme ortamının özelliklerine ilişkin görüşleri değerlendirilerek 2 madde halinde kodlanmıştır.

Kodlar ve frekans değerleri Tablo 10’da listelenmektedir.

Öğrenciler tasarlanacak öğrenme ortamının daha çok teorik değil uygulama ağırlıklı olmasını ve ortamın görev odaklı değil serbest öğrenme odaklı olması gerektiğinden

bahsetmişlerdir. Elde edilen veriler incelendiğinde Elektronik Devre Elemanları dersine ilişkin geliştirilecek öğrenme ortamının, dersin işleniş sürecinde teorik kısımların yeterince anlatılması, öğrencilerin öğrendikleri konulara ilişkin uygulaması mümkün olan bileşenlerde uygulama yapamamaları nedeniyle çok fazla teorik bilgi barındırmaması gerektiği, öğreteceği bileşene ilişkin mümkün olduğunca simülasyonlar sayesinde yaparak öğretmesinin gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Öğrencilerin soruya ilişkin verdikleri cevaplar öğrenci isimleri kodlanarak aşağıda sunulmuştur.

Ö1: “Uygulama imkânı sunabilmesi bence en önemli özellik olabilir, biz derste yeterince uygulama imkânı bulamıyoruz mesela bu tarz bir öğrenme ortamı ile

uygulama imkânı bulsak ne bileyim artırılmış gerçeklik ile ulaşamadığımız bileşenleri görebilsek onların özelliklerini bilsek hem ders içinde hem ders dışında da kendimizi geliştirsek iyi olabilir. Çok fazla karmaşık görüntü oluşturmayan bir yapı iyi olabilir.

İçeriğin sade ve anlaşılır olması en önemli özelliği olabilir.”

Ö2: “Mesela bileşenlerin olduğunu o bileşenlerin ne işe yaradıklarını gösterebilir.

Mesela potansiyometre bu potansiyometre ne işe yarar bunu nereye koyarsak çalışır ya da ne yaparsak hata verir ya da bir kablo bağlantısı nasıl yapılır, bir kabloyu takmadığımızda nasıl olur gibi bu tarz bir özellikleri olabilir. ”

Ö3: “Mesela devre elemanlarını çizerken sadece çizgilerden yararlanıyorduk burada devre elemanının kendisini oluşturabiliriz. Mesela bir gerilim koyarız kabloları yine 3 boyutlu gözümüzün önüne koyabiliriz. Çizgilerden çıkıp artık nesneye yönelik anlatım sağlayabilir. Konu anlatımları akıcı olmalı az önce söylediğim gibi bence renkli olmalı anlamlar kavramlar birbirlerinden renkler ile ayrılmalı yani bu kadar.”

Ö4: “Genel olarak insanlar uygulamada takıldığı için teori kısmıyla çok ilgilenmiyor artık bir süre sonra ilgileri kaçıyor ama onları gerçekmiş gibi gördükleri zaman ve uygulamada onu işte bu işe yarıyormuş diye gördükleri zaman hem uygulama

kafalarında netleşiyor hem de teoriğe daha çok ilgi duyuyorlar yani. Öğrenme ortamı da bizim uygulama kısmındaki eksiğimizi kapatırsa teorik kısıma daha çok ilgi duyarız diye düşünüyorum. Yani yakın zamanda çıkan uygulamaları düşündüğüm zaman sanki hikaye anlatır gibi sürekli böyle ileri ileri dediğimiz sıkıcı gelen bilgiler var öyle olmasını tercih etmem çünkü onları gerçekten kimse okumak istemiyor bence uygulamayı yaparken kısa ve öz olarak bilgilerin verilmesi daha sağlıklı olur. Şöyle bir senaryo istemezdim kesinlikle direnç şudur, şu renk kodlarında şu olur gibi

denmesi yerine ben direnci alıp tutup bıraktığım zaman işte 1K lık direnç koydunuz renk kodları şudur şeklinde böyle daha uygumalar arasına sıkıştırılmış bilgileri tercih ederdim. Yani öbür türlüsü çok sıkıcı olurdu ben şahsen ilgim olmasına rağmen ilk baştaki bilgileri ileri ileri deyip atlardım muhtemelen. ”

Ö5: “Yani aslında az önce de bahsetmiştim teorik kısmı zaten biz derste işliyoruz burada teorik bilgiye çok fazla boğulmamalı bence daha uygulama kısmına yönelmeli yani Elektronik Devre Elemanlarında işte mesela kondansatör ya da direnç bunların böyle hepsini bir yerde tek seferde anlatabilmeli ben böyle bunların bir devre de ne işlem yaptığını görebilmeliyim. Üzerine tıkladığımda böyle ona has bilgileri

görebilirsem daha güzel olur ama ben zaten onu böyle uygulayarak gördüğüm zaman öğrenirim diye düşünüyorum.”

4.1.9. Öğrencilerin geliştirilecek ortamın tasarımsal özelliklerine ilişkin görüşleri.

Öğrencilerin Elektronik Devre Elemanları dersi için geliştirilecek öğrenme ortamının tasarımsal özelliklerine ilişkin görüşleri sorulmuştur. Bu soru ile öğrencilerin geliştirilecek öğrenme ortamının materyallerinin tasarımsal hatlarına yön vermesi ve öğrenme ortamının materyal tasarımında ihtiyaca uygun karakteristik yapıya sahip olmasını sağlayacağı değerlendirilmektedir.

Tablo 11

Öğrencilerin geliştirilecek ortamın tasarımsal özelliklerine ilişkin görüşleri

Öğrenme ortamının tasarımı Frekans

Basit 4

İlgi Dağıtmayan 3

Gerçekçi 2

Çoklu Platformu Desteği 2

Görsel Odaklı 2

Öğrencilerin Elektronik Devre Elemanları dersine yönelik geliştirilen öğrenme ortamının tasarımsal özelliklerine ilişkin görüşleri değerlendirilerek 5 madde halinde kodlanmıştır. Kodlar ve frekans değerleri Tablo 11’de listelenmektedir.

Öğrenci görüşleri doğrultusunda öğrenme ortamının kesinlikle basit ve kullanışlı olması gerektiği, ilgiyi çok fazla bölmemesi, tasarımsal bileşenlerinin gerçek hayat

boyutlarına uygun olması, çok fazla teorik bilgi barındırmayan ama basit düzeyde neyin ne işe yaradığını kısaca ifade eden bir yapıya sahip olması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.

Öğrencilerin soruya ilişkin verdikleri cevaplar öğrenci isimleri kodlanarak aşağıda sunulmuştur.

Ö1: “Bence basit olmalı herkesin kullanabileceği düzeyde olmalı sadece öğrenci değil başka bir birey kullandığında da zorluk çekmemeli. Sonra ilgi dağıtıcı şeyler

barındırmamalı. Birde birden fazla öğrenme stiline hitap eden bir tasarıma sahip olabilir. ”

Ö2: “Bence her ortamda her şekilde çalışabilmeli telefon tablet ya da web sayfasında çalışabilmeli kimi telefonla bakmak ister kimi tabletle sonuçta ekran ne kadar büyükse o kadar güzel görünür ve çok fazla renkli görselli şeyler kullanarak ilgiyi dersten almamalı ama objelerde kendini yansıtmalı yani gerçeği göstermeli.”

Ö3: “Mesela menülerden bahsetmek istiyorum. Böyle açılır menülerden ziyade hemen böyle karşıma çıkan kolay bulabileceğim erişebileceğim bir menü olmasını isterdim.

Sade olmalıdır yani daha anlaşılabilir olması açısından sade olmalı. Tasarımı biraz da öğrenciye bırakmak lazım aslında devreyi verdik devre canlanıyor mesela sadece

görmek isteyen birisi bunu kullanabilir ama mesela yazılı görmek isteyen biri aynı zamanda buna erişebilmeli.”

Ö4: “Kesinlikle grafik ağırlıklı bir şey isterdim. Pratik ve görsel ağırlıklı olmasını isterdim. Çok renklere boğulmadan standart ana iki üç rengin olması ve grafik

ağırlıklı bir menü ve tasarıma sahip olmasını tercih ederdim. Eklenen bileşenlerin işte direncin mesela boyutları endüstriyel ya da gerçek hayatta gördüklerimizle çok yakın olmalı amacımız gerçekten insanlara bu direnç dediğimiz zaman dışarıda gördüğünde ha evet ben bunu görmüştüm diyebilmeli.”

Ö5: “Bence kafa karıştırmamalı basit tutulmalı çünkü basit şeyler daha kolay anlaşılırdır. İlgiyi çeksin ama çok fazla da karışık düzeyde olmaması gerekir daha sade ve basit düzeyde olması gerektiğini düşünüyorum. Ana renklerin olduğu yazıdan çok görsellerin olduğu bir şey olabilir.”

4.1.10. Öğrencilerin geliştirilecek ortamın performans değerlendirmesine ilişkin

Benzer Belgeler