• Sonuç bulunamadı

Öğrencilerin müzik dersi için braille alfabesini kullanma yeterliliklerine ilişkin görüşleriniz nelerdir?

BULGULAR VE YORUM

1) Öğrencilerin müzik dersi için braille alfabesini kullanma yeterliliklerine ilişkin görüşleriniz nelerdir?

Müzik Öğretmeni 1

Braille alfabesini ilk dört sınıfta özel eğitim sınıf öğretmeni kendi sınıfı bünyesinde öğretmektedir. Başarı düzeyi öğrencilerin zihinsel kapasite ve akademik başarılarına göre değişmektedir. Öğrenci zihinsel yönden ve çift engelli değilse dört yıl içerisinde braille alfabesini öğrenebilmektedir. Müzik eğitimi dersi dört yıldan sonra branşlaştığı için öğrenci Braille alfabesinin kullanımında zorluk yaşamamaktadır.

Müzik Öğretmeni 2

Genel olarak öğrenciler Braille alfabesini kullanarak şarkı sözlerini yazıyorlar. Oradan öğrenerek şarkılarımızı bu şekilde söyleyebiliyoruz. Ancak her çocuk yazı yazmaktan pek hoşlanmıyor normal okullarda olduğu gibi. Yazı yazmayı kullanmaktansa ezberlemeyi tercih ediyorlar. Ama uzun şarkılarda, unutabilecekleri şarkı sözlerini ya da türküleri kabartma yazıyla yazdırıyoruz. Çocuklar 5. Sınıftaki müzik eğitimi dersine kadar Braille yazı sisteminde yeterlilik sahibi olarak gelebiliyorlar eğer çift engelli değillerse. Hem görme hem de zihinsel engelli çocuklar okulumuzda çok daha fazla ve öğrenmeleri daha zor. Çünkü ilkokuldan beri öğretmenleri onları daha çok davranış eğitimi, sosyal beceri kazandırma, tuvalet alışkanlıkları, yön bulma, bağımsız hareket becerileri kazandırmaya çalışıyor. Zihinsel engelli çocuklar kabartma okuma- yazma öğrenemiyorlar. Onlarla da ezberleyebildikleri küçük şarkıları çalışıyoruz. Akademik olarak başarısız olan bazı

42

çocuklar şarkıları çok çabuk ezberliyorlar. Müziğe karşı eğilimleri çok iyi. Çocuklara halay açıyorum asma davullarla çok güzel ritimsel eşlik yapıyorlar. Tabi bazen farklı olabiliyor her zaman aynı şeyler değil.

Müzik Öğretmeni 3

Okulumuzda artık çift engelli, üç engelli çocuklarda olduğundan bu çocuklar alfabeyi öğrenmekte çok zorluk yaşıyorlar ve öğrenemiyorlar. Ama sadece görme engeli olan öğrenciler Braille alfabesini öğrenmekte sıkıntı yaşamıyorlar.

Elde edilen bulgulara göre, sadece görme engeli olan öğrencilerin ilk dört sınıfta Braille alfabesini öğrendikleri ve sıkıntı yaşamadıkları ancak okulda eğitim gören çift engelli üç engelli ve zihinsel engelli öğrencilerin alfabeyi öğrenemedikleri gözlenmiştir.

Tablo 1

Öğrencilerin Müzik Eğitimi Dersi İçin Braille Alfabesini Kullanma Yeterliklerine İlişkin Görüşlerin Dağılımı

Öğretmen

1 2 3

 Zihinsel engelli değilse  Çift engelli değilse

 Zihinsel engelli değilse  Çift engelli değilse  Yazmayı sevmiyorlar

 Zihinsel engelli değilse  Çift engelli değilse

Öğretmenlerin tamamı sadece görme engelli öğrencilerin Braille alfabesini kullanmada zorluk çekmediklerini ve 4 yıl sonunda alfabeyi kullanma yeterliliğine sahip olduklarını ifade etmişlerdir. Diğer yandan, öğretmenler çift engelli veya üç engelli öğrencilerin alfabeyi öğrenme yeterliliklerinin olmadığı görüşündedir. 2. öğretmene göre öğrenciler yazmak yerine ezberlemeyi daha çok tercih ediyorlar.

2) Öğrencilerin müzik dersi için Braille nota sistemini kullanma yeterliliklerine ilişkin görüşleriniz nelerdir?

Müzik Öğretmeni 1

Okulda müzik dersleri birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar sınıf öğretmenleri tarafından notasız, kulaktan şarkılarla ve dinleti şeklinde yürütülüyor. Müzik derslerine beşinci sınıftan itibaren müzik öğretmenleri girmekte ve nota eğitimine başlamaktadır. Öğrencilerin Braille nota sistemini öğrenmelerindeki başarısı yine öğrencilerin akademik

43

başarılarıyla ilişkili olmaktadır. Diğer derslerde başarılı ve kabartma yazısı iyi olan öğrenciler notayı da çabuk öğreniyor. Ezberleyerek ve pratik yaparak hızlı bir ilerleme sağlanabiliyor. Müziğe yeteneği, ilgisi olan ve disiplinli çalışan öğrenciler hızlı ilerlemekte ancak kulaktan çalmaya çalışan öğrencilerde pek ilerleme görülmemektedir. Önceki yıllarda öğrencilerin akademik düzeyleri yüksek olduğundan sistematik bir şekilde ilerleyebiliyorduk ve öğrenciler nota sistemini kullanıyorlardı. Okulda artık çift engelli ve zihinsel yönden engelli öğrencilerde olduğundan Braille nota sistemini kullanma yeterlilikleri eskiye göre daha düşük. Ayrıca öğrencilerin teknik yöne olan ilgi ve istekleri de daha az.

Müzik Öğretmeni 2

Zeka olarak bir problemi olmayan, akademik yeterlilikleri olan öğrenciler Braille nota sistemini çok çabuk kavrayıp öğrenebiliyorlar. Yeteneği olan öğrenciler onda da aynı şekilde parçayı bir iki kez çalıyorum hemen ezberliyor. Yazmaktan çok hoşlanmadıklarından kulaktan çalmayı tercih ediyorlar. Yazmanın vakit kaybı olduğunu onun yerine daha fazla şarkı öğrenebileceklerini söylüyorlar. Unuttuğunuzda elinizde döküman olsun hatırlamanız için dersem o zaman zorla yazıyorlar. Ama 5. Sınıfın başında müzik dersleri başaladığında mutlaka Braille nota yazısını öğretiyorum onlara. Braille yazısını parmak hassasiyetiyle okuma bilgim yok ama Milli Eğitim’in gören bireylerin, öğretmenlerin öğrenmesi için yayınlamış olduğu müzik işaretleri sistemi kılavuz kitabından bakarak çocuklara okuyup yazdırıyorum. Her notaya ve süre değerine karşılık gelen sayıları okuyorum ve onlar kendisi yazıyor. Dersleri bu şekilde idare ediyorum takıldığım yerde okulumuzda görev yapan görme engelli müzik öğretmeni arkadaşımdan yardım alıyorum.

Müzik Öğretmeni 3

Çocukların Braille nota yazısını kullanma yeterlilileri çok fazla değil. Bunun nedeni ders sayısının azlığından kaynaklanmakta. Derste çocuğa konuyu mu vericen, şarkıyı mı vericeksin yoksa Braille nota yazısını mı öğreticen. Veriyorum tabi yine de ama bu çocuğun isteğine bağlı çocuklar çok fazla çalışmıyor. Önceden müziğe ilgili öğretmen arkadaşlar 5. sınıfa kadar çocuklara biraz Braille notası öğretirlerdi. Çocuklarda da istek olurdu. Eskiden çocuklarda sadece görme engeli vardı ama artık engel sayısı da arttığı için ortalama daha da düştü. Okulun başında Braille nota yazısını çocuklara veriyorum ama istekli olmadıklarından öğrenemiyorlar. Çocuklar kulaktan öğrenmeyi tercih ediyorlar ama

44

yazmadıklarından bir sonraki derse kadar unutuyorlar ve derste yine benim tekrarlamam gerekiyor.

Elde edilen bulgularda görme engelli bireylerin Braille nota sistemini öğrenme yeterliliklerinin akademik başarılarıyla orantılı olduğu gözlenmiş ve yine çift engelli öğrencilerin öğrenmede yaşadıkları zorluklar sebebiyle başarı ortalamalarında düşüş olduğu saptanmıştır. Görme engelli çocukların şarkıları yazmak yerine kulaktan öğrenme tercihleri nota yazısının öğrenilmesinde sıkıntılar oluşturduğu ve sistematik ilerlemeye engel olduğu gözlenmiştir.

Tablo 2

Öğrencilerin Müzik Eğitimi Dersi İçin Braille Nota Sistemini Kullanma Yeterliklerine İlişkin Görüşlerin Dağılımı

Öğretmen

1 2 3

 Diğer derslerde başarılı olanlar

 Kabartma yazısı iyi olan öğrenciler

 Kulaktan çalan

öğrencilerde başarı düşük  Zihinsel veya çift

engellilerde başarı daha düşük

 Zihinsel engelli değilse  Çift engelli değilse  Yazmayı sevmiyorlar  Diğer dersleri başarılı

olanlar

 Ders sayısı az  5. sınıftan önce nota

bilgisi verilmeli  Engel sayısı etkili  Yazmaları yeterli

olmadığı için kulaktan çalıyorlar

Öğretmenlerin tamamı sadece görme engeli dışında engeli olan öğrencilerin Braille nota sistemini kullanmada zorluk çektiklerini ifade etmişlerdir. Öğrencilerin yazma yetenekleri yeterli olmadığı için ezbere çalmayı tercih ettikleri izlenmiştir. Ancak öğretmenlere göre bu öğrenciler yazmadıkları için çabuk unutmaktalar. 3. öğretmene göre 5. sınıfa gelmeden de nota bilgisini verilmeye başlanması gerekmektedir.

3) Öğrencilerin müzik dersi için çalgı kullanma yeterlilliklerine ilişkin görüşleriniz nelerdir?

Müzik Öğretmeni 1

Okulumuzda 1 saat normal müzik dersi 2 saat seçmeli müzik dersi adı altında çalgı dersi yapılmaktadır. Okulda duvar piyanosu, bateri, akordiyon, orglar, vurmalı çalgılar,

45

melodika, blok flüt ve orff çalgıları bulunmakta. Çalgı dersleri toplu şekilde yapılmakta ama bireysel yürütülmekte. Öğrencilerin hepsinin farklı düzeylerde olması ve farklı çalgılar çalmaları hepsi ile ayrı şekilde ilgilenmemi gerektiriyor. Mesela bir çocuk ilerlemiş oluyor başka parçaya geçiyor, diğeri daha geriden devam ediyor, başka bir çocuk ritmde daha iyi oluyor, parmaklarını kullanamadığından klavyesi iyi olmayabiliyor. Dersin sınıfça seçilmesi bireysel isteklerin dikkate alınmaması derse katılan öğrencilerin bazılarının isteksiz, ilgisiz davranışlarına neden oluyor. Bu da diğer istekli, çalgı çalan öğrencileri etkiliyor, dersin ve öğretmenin verimliliğini düşürüyor. Bunun yanında çalgı dersine istekli, ilgili öğrencilerin kendi yetenekleri doğrultusunda çalgı çalma durumları iyi düzeyde.

Müzik Öğretmeni 2

Halk arasında yaygın olan görme engelli bireylerin müziğe daha yatkın olma düşüncesi aslında çok doğru değil. Gören bireylerin müziğe ne kadar yeteneği varsa görme engelli bireylerinde o kadar. Çalgı kullanma konusunda buradaki öğrencilerin diğer okullardaki öğrencilere göre daha çok önemsediklerini bu işe dört elle sarıldıklarını gördüm. Bu okullarda müzik dersi çok önemli. Bu okula geldiğimde 9 yıllık bir öğretmendim ve bu okulda branşım açısından kıymetli olduğumu anladım. Diğer branş öğretmenleride bunun farkında ve çocukları müzik dersine yönlendiriyorlar kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için. Bu okula geldiğimde 4 saat sanat dersleri vardı ve müzik bölümüne girecek öğrenciler gibi kulaklarına bakıp seçiyorduk öğrencileri. Gerçekten müziğe yeteneği olan öğrencilerle müzik ders yapıyorduk. Müzik dersinin karşısında 4 saat de iş- eğitimi dersleri vardı. Müziğe yeteneği olmayan öğrencilerde iş-eğitimi dersine katılıyordu. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesine ve üniversitelerin müzik bölümüne giden çok güzel öğrenciler yetişti. Ama şimdi sanat dersleri kalktı normal okullarda uygulanan 1 saat zorunlu 2 saat de seçmeli zorunlu müzik dersleri geldi. Seçmeli müzik dersleri de yine sınıfça seçiliyor bireysel olarak değil. Yeteneği olanda olmayanda dersi alıyor. Çift engelli öğrencilerde derse katıldıklarından onlara da ayrı bir zaman ayırmamız gerekiyor bu yüzden aslında diğer öğrencilerin hakkını yemiş oluyoruz. Sadece görme engelli öğrencilerle ders yapmış olsak daha başarılı işler çıkarabiliriz ama yinede iyi çalgı çalanlar var. Çift engelli öğrencilerimizden ritmi çok iyi çalanlar da var. Şu an 6. Sınıfta olan doğru düzgün okuma yazma bilmeyen ama dört beş tane basit çocuk şarkısını ezbere orgla çalabilen öğrencilerim var. Öğrencilerimizi kendi ortamlarında değerlendirdiğimiz zaman çalgı çalma kousunda iyiler.

46 Müzik Öğretmeni 3

Öğrencilerin çalgı çalma yeterlilikleri yine ders sayısıyla ilgili. Önceden seçmeli müzik dersleri çok daha fazlaydı ve çocuğun müzik yeteneğine göre seçilirlerdi. Seçmeli müzik dersi 2 saate düştü ve öğrencilerin isteğine ve yeteneğine göre seçim yapılmıyor. Müziğe olan ilgi ve yeteneğe bakılmaksızın dersi sınıf toplu seçmek zorunda. Zeka düzeyleri farklı, el düzeyleri farklı öğrencilerin hepsi aynı saatte ders almak zorunda. İlgi ve istek az olduğundan çocuğa şarkıyı veriyosun iki hafta sonra birşey öğrenmemiş gibi geliyor. Tabi öğrenenlerde var. Öğrencilerden oluşan grubumuz var gidiyoruz bir yerlerde çalıyoruz. Ama çeşitli çalgılar üzerinden gitmiyoruz ya gitar ya da bağlama kullanıyoruz genelde. Önceden okulun yatılı olması öğrenciler için büyük avantajdı. Ders sonrasında öğrencilerin okulda çalışma imkanları vardı. Özel yeteneklerin dışında çalgılarında çok yetkin değiller. Elde edilen bulgulara göre; müzik ders saatlerinin eskiye nispeten azalması, yeteneği, ilgisi olmayan öğrencilerin ve çift engelli öğrencilerin bu dersi sınıfça alması öğrencilerin başarı düzeyinde düşüşe neden olmuştur. Bireyler arasındaki yetenek ve zeka düzeylerindeki farklılıklar toplu derslerin bireyselleşmesine ve müzik dersi saatinde yetersizliğe neden olmaktadır. Bu da dersin sistemli bir şekilde ilerlemesini engellemektedir. Yetenekli ve istekli öğrencilerin çalgı çalma yeterliliklerinin olduğu ancak çoğunlukta olan diğer öğrencilerin yeterliliklerinin olmadığı belirtilmiştir.

Tablo 3

Öğrencilerin Müzik Eğitimi Dersi İçin Çalgı Kullanma Yeterliklerine İlişkin Görüşlerin Dağılımı Öğretmen 1 2 3  Dersin tüm sınıfla birlikte yapılması öğrencilerin öğrenmesini olumsuz etkiliyor.  Okuldaki müzik

aletlerinin sayısı yeterli

 Öğrenciler çalgı öğrenme konusunda çok istekli  Dersin tüm sınıfla

birlikte yapılması

öğrencilerin öğrenmesini olumsuz etkiliyor.

 Dersi isteyen öğrenciler seçebilmeli

 Ders saati yetersiz  Dersi isteyen

öğrenciler seçebilmeli  Çalgılarda çok yeterli

47

Öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde öğrencilerin çalgı kullanma yeterliliklerinin olmadığı sonucuna ulaşılabilir. Çalgı kullanma yeterliklerinin arttırılması için müzik dersinin tüm sınıfa aldırılması yerine öğrenciler tarafından seçilebilir olması önemli. Çalgı konusunda istekli öğrencilerin olduğu fakat toplu olarak ders yapıldığı için bu öğrencilerle yeterince ilgilenilmediği ifade edilmiştir.

4) Okulunuzun müzik derslikleri öğrenciler için nasıl imkanlar sunmaktadır?

Müzik Öğretmeni 1

Okulumuzda bir tane müzik dersliği bulunmakta ve o da geçen yılın başında yenilendi. Dersliğe ses yalıtım sistemi yapıldı ve yeni çalgılar getirildi Vurmalı çalgılar çoğunlukta olduğundan ritm çalışmalarımız daha fazla olmakta. Derslikte akıllı tahtada bulunmakta. Okulumuzun müzik dersliği öğrencilerin eğitimi için yeterli düzeyde imkan sunmaktadır. Müzik Öğretmeni 2

Okulumuzun birçok okuldan daha fazla imkanları var. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Yenimahalle belediyesinin birlikte yürüttüğü proje kapsamında Yenimahalleye bağlı zihinsel engelliler okullarına ritim çalgıları alındı ve ritim çalgıları odası yapıldı. Okulumuzda bu projeden yararlanan okullar arasında. Okulumuzda piyano ve orgumuz vardı ama vurmalı çalgılar ve orff çalgıları, gitar, bağlama onlardan geldi. Müzik Öğretmeni 3

Müzik dersi için mevcut olan okulumuzun imkanları diğer okullarda bile yok. Gerek enstrüman gerek sınıf ortamı açısından durumumuz çok iyi.

Elde edilen bulgulara göre; görme engelli ilköğretim okullarının donanımlı dersliklere sahip oldukları ve bu konuda bir sıkıntı yaşamadıkları gözlenmiştir. Dersliklerin proje kapsamında son derece kullanışlı ve donanımlı bir şekilde yenilendiği anlaşılmıştır.

48 Tablo 4

Okulun Müzik Dersliklerinin Öğrenciler İçin Sunduğu İmkanlar Öğretmen

1 2 3

 Okulun imkanları yeterli  Vurmalı çalgılar

açısından daha zengin

 Okulun imkanları yeterli  Vurmalı çalgılar

açısından daha zengin

 Okulun imkanları yeterli

Öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde okul imkanlarının oldukça yeterli olduğu görülmekte.

5) Çalgı eğitimi derslerinin materyal yeterlilikleri hakkında görüşleriniz nelerdir? Müzik Öğretmeni 1

Müzik dersliğimizde materyal açısından sıkıntımız çok yok aslında. Sadece öğrencilerin notaları yazması için sıra ve masalarımız mevcut değil. Öğrencilerin oturması için sandalyelerimiz var. Yazı yazmamız gerektiğinde sınıfa gitmek zorunda kalıyoruz. Sandalyelerimiz çok dayanıklı değil ve plastik olduklarından çabuk aşınıyorlar.

Müzik Öğretmeni 2

Çalmak isteyen öğrenciler için yeteri kadar çalgımız mevcut. Belirttiğim gibi piyano, org, akordiyon, bağlama, gitar, ritim çalgıları ve orff çalgılarının hepsi yeterli derecede mevcut. Öğrenciye bir parça verdiğimde yatılı değilse ve eğer okulda çalışma imkanı yoksa ailesinin gözetiminde haftasonu için, pazartesi getirme koşuluyla akordiyonu veriyorum. Evde çalışıyor sonra geri getiriyor. Bu konuda hiç sıkıntımız yok.

Müzik Öğretmeni 3

Okulda her türlü çalgı mevcut. Okulumuzda piyano, bağlama, gitar, ud, keman gibi çalgılar bulunmakta.

Müzik öğretmenleri, çalıştıkları okullarda öğrencilere çalgı konusunda yeteri kadar imkan sunulduğunu ve bu konuda bir sıkıntıları bulunmadığını belirtmektedirler. Öğrencilerin bu çalgılardan yararlanma konusunda bir sıkıntı olmadığı isteyen öğrencilerin istedikleri zaman çalgılara ulaşabildikleri anlaşılmıştır.

49 Tablo 5

Çalgı Eğitimi Derslerinin Materyal Yeterlilikleri Öğretmen

1 2 3

 Müzik materyalleri yeterli

 Müzik dersliğinde masa, sandalye yazı tahtası sıkıntısı var.

 Materyaller yeterli  Materyaller yeterli

Öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde çalgı eğitimi derslerinin materyalleri oldukça yeterli görülmektedir. Okullarda her türlü müzik aleti bulunmakta ve öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.

6) Çalgı eğitimi dersi için kullanılan metot ve kaynaklar hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Müzik Öğretmeni 1

Genelde öğrenci notayla çalacaksa eğer birebir yazdırıyoruz. Ben okuyorum onlar yazıyor. Öğrencinin kendisi de bir metoddan bakarak yazabiliyor. Önceleri kabartma blok flüt kitabı vardı ondan çalışıyorduk. Şimdi kabartmaya geçirdiğimiz org kitabımız da var. Ancak çoğaltılmış hali olmadığından kitaptan alıp çocuğa yazarak çoğaltabiliyoruz. Ekstra kaynak ve notaların çoğaltılmış hali yok. Müfredatta her çalgı için bir metod olmadığından elimizde bu tarz kaynaklar bulunmuyor. Bize ulaşabilmesi için genel bir uygulama gerekiyor. Öğrencinin çalmak istediği parçaya göre öğretmen nota verip yazdırıyor. Bu yüzden dersler çok sistematik bir şekilde ilerlemiyor ama öyle olursa dersler daha disiplinli ve verimli geçer. Daha önceki dönemlerde öyle olduğundan daha iyi sonuçlar elde edilebiliyordu. Şimdi ise daha serbestlik söz konusu.

Müzik Öğretmeni 2

Bu konuda biraz sıkıntımız var. Çünkü her çocuğa farklı metodla öğretmem gerekiyor. Bazıları çok çabuk kavrıyor, normal çocuklara uyguladığımız metodların aynısını uygulayabiliyorum ama çoğunluğu öyle değil. Deneme yanılma yöntemiyle öğrenciye uygun metodu buluyorum. Çalgı metotları açısından da benim açımdan çok sıkıntı yok. Gördüğüm için gören bireyler için basılan çalgı metodlarını kullanabiliyorum. Görme engelli müzik öğretmenleri için tabi bu bir sıkıntı oluşturuyor.

50 Müzik Öğretmeni 3

Ders kitabının haricinde bana ait gören bireyler için olan kitaplarım var. Bunlardan da yararlanıyorum ama amaç olarak değilde araç olarak. Kitaptaki farklı ezgilerden yararlanıyorum. Seçmeli çalgı dersleri için de bilindik metodlardan kullanmıyorum. Çalgı öğretimi için çalgısına göre kendi yöntemlerimi kullanıyorum. Her çocuğun algılama kapasitesi farklı olduğundan metodu takip etmesi, uygulaması pek mümkün olmuyor. Görme engelinden dolayı çocuğa görsel bir model gösteremiyorum bu yüzden çalgıyı tutuş hareketlerini ben yönlendiriyorum. Çocuğun ilerleyişine göre kendi kafamda bir sistem oluşturuyorum. Metod açısından bir sıkıntım yok.

Gören bireyler için olan metotlar görme engelli, zihinsel engelli ve çift engelli öğrencilerin seviyesine uygun olmadığından ve bu bireyler için her çalgıda özel basılan metot ve kaynak olmadığından müzik öğretmenlerinin kendi yöntem ve metotlarını kullandıkları gözlenmiştir. Görüşme yapılan müzik öğretmenlerinden görme engeli olan müzik öğretmeni kendi imkanlarıyla sahip olduğu iki tane metodunun olduğunu bunun dışında bir kaynağı olmadığını belirtmektedir. Diğer gören müzik öğretmenleri ise gören bireyler için olan metotlardan kendi planladıkları sistemle ilerledikleri anlaşılmıştır.

Tablo 6

Çalgı Eğitimi Dersi İçin Kullanılan Metot ve Kaynaklar Hakkındaki Görüşler Öğretmen

1 2 3

 Kabartmalı müzik aletleri kitapları yetersiz

 Müfredatta her çalgı için bir metot olmalı

 Öğrenciye özel metotlar geliştirilmeli

 Görme engelli

öğretmenler için yeterli kaynak yok.

 Müfredatta her çalgı için bir metot olmalı  Kabartmalı müzik

aletleri kitapları yetersiz

 Öğrenciye özel metotlar geliştirilmeli Öğretmenlerin görüşleri incelendiğinde çalgı eğitimi dersi için kaynak eksikliği dikkat çekmektedir. Görme engelli öğretmenlerde dikkate alınarak kaynak hazırlanmalı. Ayrıca çalgılara ve öğrencilere göre farklı metotlar olmalı.

51

7) MEB’nın müzik dersi kitabından ve başka kaynaklardan nasıl yararlanıyorsunuz? Müzik Öğretmeni 1

1 saatlik zorunlu müzik dersi için müfredatta yer alan yıllık planı kullanıyoruz. Zorunlu müzik dersi için Milli Eğitimin yayınlamış olduğu bir kitabımız var. Kitap normal okullar için hazırlanmış müzik ders kitabıyla aynı. Zorunlu müzik eğitimi dersinde Milli Eğitimin kitabından başka bir kaynak kullanmıyorum. Kitabın içindeki temel müzik eğitimi ile ilgili konuları işliyorum, çocuk şarkıları ve marşları öğretiyorum. Diğer okullarla seçmeli derslerde farklılaşıyoruz. Bizim seçmeli derslerimizde çalgı dersleri yapılıyor ama ayrı bir müfredatımız yok plan yaparken kendimiz oluşturuyoruz. Mesela bir sınıfla bu yıl org dersi yapmak istiyorsun ve sınıfa bir yıl içinde neler öğretileceği, ne yapılacağı ile ilgili planı kendin hazırlıyorsun. . Seçmeli çalgı dersinde de önceden kabartma yazıya çevrilmiş org metodunu kullanıyorum. Diğer çalgılarda bir metod olmadığından daha serbest ve öğrenci isteklerine bağlı olarak çalışıyorum.

Müzik Öğretmeni 2

Milli Eğitim’in ders kitabından yararlanmıyorum. Sadece konuların neler olduğuna bakıyorum.

Müzik Öğretmeni 3

Milli Eğitim’in yayınlarından hariç interneti kullanıyorum. Milli Eğitim’in kitabı açıkçası bizim okılumuz göre biraz yoğun ve ağır. Öğretmenliğe başladığım zamandan beri kullandığım kitaplar dolabımda duruyor hala. Elimde olan bu kitaplardanda yararlanıyorum. Bilgi olarak müfredatın dışına da çıkıyorum. Mesela kitapta dizilerden bahsediyor, major minor tonları daha yüzeysel anlatıyor ama ben ince ayrıntısıyla anlatıyorum ya kalıcılığı sağlıyorum verdiğim örneklerle.

Görme engelliler okullarında kullanılan ders kitaplarının görme engelli bireylerde uygulaması zor olduğundan öğretmenlerin kendi kaynaklarını kendileri ürettikleri ve çocukların gelişim durumuna göre ilerledikleri gözlenmiştir. Öğretmenlerin çoğunluğunun ders kitabının konularına göre başka kitaplardan faydalandığı, öğrencilerin seviyesine ve algısına göre anlattıkları tespit edilmiştir.

Benzer Belgeler