• Sonuç bulunamadı

ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ)

C. ÇALIŞMALARIMIZDA ESAS ALDIĞIMIZ İLKELER

1.6. UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZLERİ

1.6.2. ÇOCUK EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ)

Sinop Üniversitesi Çocuk Üniversitesi 30 Ocak 2012 Tarihli ve 28189 Sayılı Resmî Gazete ilanı ile resmi olarak faaliyete geçmiştir. Çocuk Üniversitesi kapsamında yer alacak etkinlikler için faaliyetler devam etmektedir.

Sinop Üniversitesi Çocuk Üniversitesi olarak amacımız, bilimsel düşünce yöntemini ve özgün düşünmeyi çocuklara kazandırmak, çocukların bilimi ve bilimsel konuları keşfederek anlamalarını sağlayacak bir ortam oluşturmak, çocukları daha ileri düzey araştırmalara dâhil ederek üretken bir bilim insanı profili oluşturmaktır.

1.6.3. OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

29.04.2012 tarihli ve 28278 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sinop Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin 7. maddesi uyarınca, Merkez Müdürlüğü görevine 17.01.2014 tarihinden itibaren 3 yıl süreyle Yrd. Doç.

Dr. Abdullah Nuri DİCLE atanmıştır.

Merkezin amaçları şöyle sıralandırılabilir:

1-Bölgenin okul öncesi eğitim çağı çocuklarının eğitim sorunlarının tespiti ile sorunların giderilmesine yönelik yeni projeler üretmek ve bu suretle eğitim kalitesini arttırmak, okul öncesi eğitim, aile-çocuk iletişimi, çocuk sağlığı ve çocuk psikolojisi alanlarında bilimsel araştırmalar ve çalışmalar yapmak.

25

2-Uygulama amaçlı anaokulları açarak. Üniversitenin bu alanda öğrenim gören öğrencilerine ve öğretim elemanlarına uygulama, araştırma ve bilimsel çalışma ortamları hazırlamak.

3-Uygulama anaokullarında eğitim görecek çocukları ilköğretime hazırlamak, eğitim ve sağlık bilimleri gereklerine uygun fiziksel, zihinsel, sosyal, duygusal, ruhsal açılardan gelişimlerini ve yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak, Türkçelerini geliştirmek, problem çözme, düşünme ve karar verme becerilerini desteklemek ve bu alanda eğitim kalitesini geliştirecek programlar oluşturmak.

4-Eğitimin sürekliliği ve okul öncesi eğitim çağındaki çocukların tüm alanlardaki gelişimlerini desteklemek amacıyla, ailelerinin çocuklarıyla iletişimlerinin arttırılması ve çocuk bakımını üstlenen bireylere yönelik eğitim programları ve kurslar düzenlenmesi.

5-Faaliyet konularıyla ilgili olarak, ulusal ve uluslararası alanda, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak, ortak projeler üretmek.

6-Okul öncesi ve ilgili alan öğretmenlerinin mesleki yeterliliklerinin artırılması konusunda resmi ve özel kuruluşların ihtiyaç duydukları hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim desteğini sunmak.

7-Faaliyet alanına giren konularda yayınlar yapmak, konferans, kongre, sempozyum, seminer, panel ve benzeri toplantılar düzenlemek.

1.6.4. SÜREKLİ EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

30.01.2012 tarihli ve28189 sayılı Resmi Gazetede ilan edilerek resmi olarak faaliyete geçmiştir.

Üniversitenin eğitim verdiği ve araştırma yaptığı tüm alanlarda; akademik programlar dışında halkın, özel sektör ve kamunun, ihtiyaçlarına cevap verecek eğitim-öğretim programları düzenlemek ve bu programlar aracılığıyla Üniversitenin; toplum, kamu, özel sektör ve bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile olan işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Ayrıca Merkez, hayat boyu öğrenme süreçleri kapsamında her türlü faaliyet vasıtası ile Üniversite-toplum işbirliği ve toplumsal kalkınma adına üzerine düşen görevleri yerine getirmeyi amaçlamaktadır.

26

1.6.5. TÜRK DEVLETLERİ, DOST VE AKRABA TOPLULUKLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (TÜDAM)

Sinop Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı Türk Devletleri, Dost ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi 14.04.2014 tarihli ve 28972 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kısa adı TÜDAM olan bu merkez; yönetmeliğinin 12.

Maddesine göre Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu, Afrika, Avrupa, Amerika, Uzakdoğu vb. tüm alanlarda araştırmalar yapan gruplardan oluşur. Her grup gerekli görülen sayıda sabit veya geçici, yerli veya yabancı, seçkin ve genç, emekli veya kadrolu öğretim üyesi, öğretim elemanı, araştırma görevlisi ve lisansüstü öğrencilerden oluşur. Yurt içi ve yurt dışında başka üniversitelerde, kamu veya sivil kuruluşlarda çalışanlar ile sivil ve uzman olmak şartıyla serbest çalışanlar da bu gruplarda görev alabilirler. Çalışma gruplarının görev alanları ve süreleri yönetim kurulu tarafında belirlenir ve çalışmalarında müdüre karşı sorumludur.

1.6.6. ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

09/03/2014 tarihli ve 28936 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sinop Üniversitesi Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin 8 inci maddesi uyarınca, Merkez Müdürlüğü görevine 28/03/2014 tarihinden itibaren 3 yıl süreyle Doç.Dr. Cem Cüneyt ERSANLI atanmıştır.

27

1.6.7. AHMET MUHİP DIRANAS UYGULAMA OTELİ

Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı içerisinde yer aldığı üzere, ülke çapında alternatif turizm türlerinin geliştirilmesi, yöreye özgü turizm ürünlerinin birbiri ile etkileşiminin sağlanarak, ucuz ürünler yerine marka haline gelen turizm bölgeleri oluşturulması birincil amaçlardandır. Bu anlamda sahip olduğu doğal güzellikler, ekolojik unsurlar, tarihi ve kültürel öğeler bakımından zengin olan Sinop, zamanın önemli kişiliklerini ağırlamasının yanı sıra, Türk Edebiyatı için büyük önemi olan bir yazarın da memleketidir. Alternatif turizm anlayışını büyük ölçüde teşvik edebilen bir yapıya sahip, kültürel bir unsur olan ve Avrupa’daki birçok ülkede binlerce turist hareketliliğine sebep olan edebiyatın, ülkemizde de hak ettiği önemi görmesi gereğinden hareketle, Uygulama Otelimize Üniversitemiz almış olduğu yönetim kurulu kararı ile 02.04.2013 tarihinde Sinoplu olan değerli edebiyatçı “AHMET MUHİP DIRANAS”ın ismini vermiştir. Bunun yanında otelimiz, Türkiye’nin ilk “Edebiyat Temalı Uygulama Oteli” olacaktır.

Oluşturulacak kütüphanesinin yanı sıra, otel içindeki birimlere özgün isimler verilerek genel alanlarda da yapılacak düzenlemeler ile ülkemizdeki diğer işletmelere örnek olacak farklı bir konsept ortaya çıkacaktır.

Sinop Üniversitesi “Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli”, zengin flora ve fauna çeşitliliği ile ülkemizin 22. Tabiat Parkı olan “Hamsilos Tabiat Parkı” sınırlarının hemen öncesinde yer alan, yeşil ile mavinin bir araya geldiği muhteşem bir ekoloji içerisinde bulunan ve Sinop Yarımadası’nı karşıdan seyir fırsatı veren eşsiz bir konuma sahiptir. Uygulama otelimiz Sinop Havaalanı’na 6 km. otobüs terminaline 8 km. ve il merkezine ise 12 km. uzaklıkta bulunmaktadır.

28

Uygulama Otelimiz 63 standart oda olmak üzere toplam 63 odaya ve 135 kişilik yatak kapasitesine sahiptir. Standart odaların büyüklüğü 15 m2, suit odalar ise 35 m2’dir. Tüm odalarımızda kalorifer, merkezi klima sistemi, 24 saat sıcak su, telefon, TV, internet, mini bar bulunmaktadır. Uygulama otelimizde 130 kişilik alakart ve 110 kişilik açık büfe restoran olmak üzere iki ayrı yemek salonu bulunmaktadır. Oda+Kahvaltı sistemiyle hizmet veren otelimizde, misafirlerimiz öğlen ve akşam yemeklerinden de ekstra ücret ödeyerek faydalanabilirler. Otel binası içerisinde çeşitli bölümlerden oluşan mutfak departmanının yanı sıra, çamaşırhane bölümü, kat ofisleri, sistem ve santral odası, teknisyen ve personel odaları da mevcuttur. Yerel ve ulusal düzeyde gerçekleşecek toplantı ve konferanslar için 238 kişilik konferans salonu, 50 kişilik toplantı salonu ve çalışma ofisi bulunmaktadır. Ayrıca 30 araçlık açık otopark da vardır.

Sinop’un geçmişten günümüze kadar ihtiyaç duyduğu ulaşım olanaklarının, karayolu çalışmalarında giderek sona gelinmesi ve yenilenen havaalanı ile yakın zamanda önemli ölçüde iyileştirilecek olması, bölgeye olan turizm talebinin de olumlu şekilde etkilenmesini beraberinde getirecektir. Bu noktada ortaya çıkan talebe yönelik, modern otelcilik standartları ile misafirlerine konaklama, yiyecek-içecek hizmeti sunacak olan uygulama otelimiz, turizmin en önemli unsuru olan müşteri memnuniyetini sağlayacak kaliteli hizmet anlayışı sunma, mesleki ahlâk koşullarını yerine getirme ve problem çözme odaklı çalışma felsefesi ile Sinop turizmine yön veren bir kuruluş olmayı amaçlamaktadır.

Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Otelimiz, bulunduğu konum itibarıyla, doğa yürüyüşü tutkunlarını, kuş gözlemcilerini, sportif olta balıkçılarını, Sinop’a özgü bitki ve hayvan çeşitlerini fotoğraflamak isteyenler ile yöre kültürünü merak ederek bölgeye gelen ziyaretçiler için de bulunmaz bir alternatiftir.

Açılan yeni birim ve merkezler ile her geçen gün hızla gelişen Sinop Üniversitesi, Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli ile de farklı bir ayrıcalık kazanacaktır. Kuzeyin parlayan yıldızı olan Sinop Üniversitesi, sahip olduğu bu kuruluş ile giderek profesyonel bakış açısı kazanan Türkiye turizm sektörüne, hem nitelikli eleman yetiştirme, hem sektörel anlamda katkı sağlama hem de örnek bir işletme olarak önemli katkı sağlayacaktır.

Uygulama otelimiz, Üniversitemizin turizm bölüm ve programlarında eğitim öğretim gören öğrencilerin mesleğe yönelik bakış açılarını hem sektörel hem de bilimsel açıdan geliştirerek, bölgenin ve ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli turizm personeli ve yöneticisi ihtiyacını karşılamayı ilke edinmiştir. Bu ilke doğrultusunda, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak, hem bölgemiz hem de ülkemiz için önemli bir değer olmayı amaçlamaktadır.

29

1.7. BÖLÜM BAŞKANLIKLARI

1.7.1 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLÂP TARİHİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5. Maddesi, Yükseköğretimin planlanması, programlanması ve düzenlenmesinde ana ilkeleri belirlemektedir. Yükseköğretim Kanunu’nun 5. Maddesinin (a) bendi uyarınca, “Öğrencilere, ATATÜRK İnkılâpları ve İlkeleri doğrultusunda ATATÜRK milliyetçiliğine bağlı hizmet bilincinin kazandırılması sağlanır.” Aynı maddenin (ı) bendi uyarınca “Yükseköğretim kurumlarında, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil zorunlu derslerdendir. Ayrıca, zorunlu olmamak koşuluyla beden eğitimi veya güzel sanat dallarındaki derslerden birisi okutulur.” Bölümümüz, bu doğrultuda, Sinop Üniversitesi’nin fakülte ve yüksekokullarının birinci sınıflarında iki yarıyıllık “Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi” derslerini okutmaktadır.

1.7.2 TÜRK DİLİ BÖLÜM BAŞKANLIĞI

Türk Dili Bölümü, Sinop Üniversitesi Rektörlüğünün, 2547 sayılı Kanun’un 5/i maddesi kapsamındaki zorunlu Türk Dili derslerini yürütmek üzere Rektörlükleri bünyesinde Ortak Dersler Bölümü açılması konusundaki teklifi 15/11/2007 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca 2007 yılında Sinop Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak kurulmuştur. Bölümümüz, Sinop Üniversitesine bağlı fakülte ve yüksekokulların birinci sınıf öğrencilerine okutulması zorunlu “Türk Dili-I” ve “Türk Dili-II” olmak üzere iki dönemi kapsayacak şekilde, haftada iki saat öğretim verilmektedir. Bölüm, ayrıca bazı fakülte ve yüksekokullardaki "Türkçe-1: Yazılı Anlatım" ve "Türkçe-2: Sözlü Anlatım" derslerini de vermektedir.

1.7.3 YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI

Sinop Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde hizmet veren Yabancı Diller Bölümü 2007 yılında kurulmuştur. Bölümümüz, Üniversitenin farklı akademik birimlerinde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5/ı maddesi kapsamında okutulması zorunlu Yabancı Dil servis derslerinin tamamını ve ayrıca bazı programlarda sunulan mesleki yabancı dil derslerinin büyük çoğunluğunu yürütmekle sorumludur. Yabancı dil olarak İngilizce eğitimi birinci sınıf öğrencilerine haftada 2 ya da 3 saat olmak üzere 1 yıl boyunca verilmektedir.

Üniversitemiz Sağlık Yüksekokulu’nun ikinci sınıflarında Seçmeli Yabancı Dil olarak Almanca dersi, müfredatta yer almaktadır. Ayrıca, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nda da, birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar Almanca ile Rusça dersleri Seçmeli Yabancı Dil olarak verilmektedir. Birimimiz tarafından her öğretim yılı başında Yabancı Dil muafiyet sınavı yapılır ve bu sınava giren öğrencilerden 100 üzerinden 60 ve yukarı alan öğrenciler bu dersten muaf olurlar. Muaf olamayan öğrenciler dersi almak zorundadırlar.

30

2. PERSONEL DURUMU

2.1. AKADEMİK PERSONEL DURUMU

Üniversitemizde 31.12.2014 tarihi itibariyle; 20 Profesör, 16 Doçent, 120 Yardımcı Doçent, 109 Öğretim Görevlisi, 112 Araştırma Görevlisi, 11 Uzman, 20 Okutman olmak üzere toplam 408 Öğretim Elemanı görev yapmaktadır. 2013-2014 Eğitim–Öğretim Yılında Akademik Personelimizin unvanlarına göre dağılımları Tablo 2’de, hizmet süresine göre dağılımı Tablo 3’te, yaş itibariyle dağılımı Tablo 4’de ve eğitim durumu dağılımı da Tablo 5’de gösterilmiştir.

TABLO 2. AKADEMİK PERSONELİN DURUMU (31.12.2014 Tarihi itibariyle)

BİRİM ADI PROFESÖR DOÇENT YRD.DOÇ. ÖĞR.GÖR. ARŞ.GÖR. UZMAN OKUTMAN TOPLAM

*Eğitim Fakültesinde 1 adet Profesör Doktor Üniversitemiz kadrosunda bulunmaksızın Dekan olarak görev yapmaktadır.

**İlahiyat Fakültesinde 1 adet Profesör Doktor Üniversitemiz kadrosunda bulunmaksızın Dekan olarak görev yapmaktadır.

***İlahiyat Fakültesinde 1 adet yabancı uyruklu sözleşmeli Yardımcı Doçent Doktor görev yapmaktadır.

****Rektörlük bünyesinde 1 adet yabancı uyruklu sözleşmeli Uzman görev yapmaktadır.

31

TABLO 3. AKADEMİK PERSONELİNİN HİZMET SÜRESİNE GÖRE DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE 1-3 YIL 4-6 YIL 7-10 YIL 11-15 YIL 16-20 YIL 21+

KİŞİ SAYISI 118 112 60 58 26 34

YÜZDE 28,9 27,4 14,7 14,3 6,3 8,4

TABLO 4. AKADEMİK PERSONELİNİN YAŞ İTİBARİYLE DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE 23 YAŞ ALTI 23-30 YIL 31-35 YIL 36-40 YIL 41-50 YIL 51+

KİŞİ SAYISI - 119 115 87 66 21

YÜZDE - 29,1 28,2 21,3 16,2 5,2

TABLO 5. AKADEMİK PERSONELİNİN EĞİTİM DURUMU DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE LİSANS YÜKSEK LİSANS VE

DOKTORA

KİŞİ SAYISI 101 307

YÜZDE 24,7 75,3

32

GRAFİK 1. YILLAR İTİBARİYLE ÖĞRENCİ BAŞINA DÜŞEN AKADEMİK PERSONEL SAYISI

2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

ÖĞRENCİ SAYISI 2763 3323 4230 4727 5158

AKADEMİK PER. SAYISI 237 279 279 353 408

ÖĞRENCİ/A.PERSONEL 11,65 11,91 15,16 13,39 12,64

0 1000 2000 3000 4000 5000 6000

YILLAR İTİBARİYLE ÖĞRENCİ BAŞINA DÜŞEN AKADEMİK PERSONEL SAYISI

33

2.2. İDARİ PERSONEL DURUMU

Üniversitemizin Rektörlük ve Akademik Birimlerinde 31.12.2014 tarihi itibariyle; 202’Sİ GİH, 47'ü THS, 4’i SHS, 13'i YHS ve 1’i de AHS olmak üzere toplam 268 personel görev yapmaktadır. 2013-2014 Eğitim–Öğretim Yılında İdari Personelimizin unvanlarına göre dağılımları Tablo 6’da, hizmet süresine göre dağılım Tablo 7’de, yaş itibariyle dağılımı Tablo 8’de ve eğitim durumu dağılımı da Tablo 9’da gösterilmiştir.

TABLO 6. İDARİ PERSONELİN DURUMU (31.12.2014 Tarihi itibariyle)

BİRİMİ GİH THS SHS AHS YHS Toplam

34

TABLO 7. İDARİ PERSONELİNİN HİZMET SÜRESİNE GÖRE DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE 1-3 YIL 4-6 YIL 7-10 YIL 11-15 YIL 16-20 YIL 21+

KİŞİ SAYISI 89 48 21 31 31 48

YÜZDE 33,20 17,92 7,83 11,57 11,57 17,91

TABLO 8. İDARİ PERSONELİNİN YAŞ İTİBARİYLE DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE 23 YAŞ ALTI 23-30 YIL 31-35 YIL 36-40 YIL 41-50 YIL 51+

KİŞİ SAYISI 13 77 73 36 46 23

YÜZDE 4,85 28,73 27,23 13,43 17,17 8,59

TABLO 9. İDARİ PERSONELİNİN EĞİTİM DURUMU DAĞILIMI

SAYI/YÜZDE İLKÖĞRETİM LİSE ÖN LİSANS LİSANS YÜKSEK LİSANS VE

DOKTORA

KİŞİ SAYISI 8 21 57 177 5

YÜZDE 2,98 7,84 21,27 66,05 1,86

35

2.3. ÖĞRENCİ DURUMU

2.3.1. ÖNLİSANS, LİSANS ve LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİ

Üniversitemiz; 2013–2014 Eğitim–Öğretim yılında yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile birlikte, I. Örgün Eğitime 3654 öğrenci, II. Örgün Eğitime 1364 öğrenci ve lisansüstü öğrenim gören 140 öğrenci olmak üzere toplam 5158 öğrenci sayısına ulaşmış durumdadır. 2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımızda mevcut olan kayıtlı öğrenci sayılarımızın dağılımı Tablo 10’da gösterilmiştir.

TABLO 10. 2013– 2014 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ SAYILARI (02.01.2014 tarih itibariyle)

TOPLAM KIZ ERKEK TOPLAM

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ TOPLAMI 69 71 140

LİSANS I. ÖĞRETİM 1243 752 1995

LİSANS II. ÖĞRETİM 369 246 615

LİSANS ÖĞRENCİ TOPLAMI 1612 998 2610

ÖNLİSANS I. ÖĞRETİM 562 1097 1659

ÖNLİSANS II. ÖĞRETİM 178 571 749

ÖNLİSANS ÖĞRENCİ TOPLAMI 740 1668 2408

I. ÖĞRETİM TOPLAMI 1805 1849 3654

II. ÖĞRETİM TOPLAMI 547 817 1364

LİSANSÜSTÜ TOPLAMI 69 71 140

GENEL TOPLAM 2421 2737 5158

2009-2010 Öğretim Yılı ile 2013-2014 Öğretim Yılı arasındaki yıllar itibariyle kayıtlı öğrenci dağılımı aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

36 GRAFİK 2. YILLARA GÖRE KAYITLI ÖĞRENCİ DAĞILIMI

2.3.2. ENSTİTÜ ANABİLİM DALLARI ÖĞRENCİ SAYILARI

Üniversitemiz; 2013–2014 Eğitim–Öğretim yılında Enstitü Anabilim Dallarımızda öğrenim gören 140 öğrencimiz mevcuttur. 2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında lisansüstü programlarımızda kayıtlı olan öğrencilerimizin dağılımı Tablo 11’de gösterilmiştir.

TABLO 11. 2013– 2014 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI ENSTİTÜ ÖĞRENCİ SAYILARI (02.01.2014 tarih itibariyle)

ENSTİTÜ PROGRAM KIZ ERKEK TOPLAM

2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

Kız 1358 1642 1984 2178 2421

Erkek 1405 1681 2246 2549 2737

Toplam 2763 3323 4230 4727 5158

0

YILLARA GÖRE KAYITLI ÖĞRENCİ DAĞILIMI

37

2.3.3. LİSANS BÖLÜM VE PROGRAM ÖĞRENCİ SAYILARI

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında lisans programlarımıza kayıtlı olan öğrencilerimize ait sayısal veriler Tablo 12’de gösterilmiştir.

TABLO 12. 2013– 2014 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI LİSANS BÖLÜM VE PROGRAM ÖĞRENCİ SAYILARI (02.01.2014 tarih itibariyle)

OTELCİLİK YÜKSEKOKULU KONAKLMA İŞLETMECİLİĞİ 14 20 34

TOPLAM 1612 998 2610

38

2.3.4. ÖNLİSANS BÖLÜM VE PROGRAM ÖĞRENCİ SAYILARI

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans programlarımıza kayıtlı olan öğrencilerimize ait sayısal veriler Tablo 13’de gösterilmiştir.

TABLO 13. 2013– 2014 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI ÖNLİSANS BÖLÜM VE PROGRAM ÖĞRENCİ SAYILARI

39

2.3.5 ÜNİVERSİTEMİZDE ÖĞRENİM GÖREN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ (YABANCI UYRUKLU) SAYISI

2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Üniversitemize kayıt yaptıran Uluslararası öğrenci sayıları Tablo 14’te verilmiştir.

TABLO 14. YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SAYILARI (02.01.2014 tarih itibariyle)

FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL/MESLEK YÜKSEKOKULU I. ÖĞRETİM II.ÖĞRETİM

KIZ ERKEK KIZ ERKEK

GRAFİK 03. 2013-2014 ÖĞRETİM YILINDA KAYIT YAPTIRAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN UYRUKLARINA GÖRE SAYILARI VE ORANLARI

2013-2014 ÖĞRETİM YILINDA KAYIT YAPTIRAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN UYRUKLARINA GÖRE SAYILARI VE ORANLARI

TÜRKMENİSTAN

40

3. EĞİTİM-ÖĞRETİM 3.1. PROGRAMLAR

Üniversitemizin 2013–2014 akademik yılında yürütülen öğretim programları aşağıda belirtildiği şekildedir.

AKADEMİK BİRİM ÖĞRETİM DÜZEYİ Fakülteler : Lisans Öğretimi

Yüksekokullar : Önlisans ve Lisans Öğretimi Enstitüler : Lisansüstü Öğretim

3.2. DOLULUK DURUMU

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımıza ait öğrenci kontenjanları ve ÖYS sonucu yerleşenler ile oluşan doluluk oranlarımız Tablo 15’de gösterilmiştir.

TABLO 15. 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DOLULUK ORANLARI

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/Y.OKUL KONTENJAN YERLEŞEN KAYITLANAN

YERLEŞEN /

41 GRAFİK 4. YILLAR İTİBARİYLE DOLULUK ORANLARI DAĞILIMI

3.3. DİSİPLİN CEZASI ALAN ÖĞRENCİLER

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımızda disiplin cezası alan öğrencilerin dağılımı Tablo 16’da gösterilmiştir.

TABLO 16. 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DİSİPLİN CEZASI ALAN ÖĞRENCİ SAYILARI

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL BİRİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ ÖĞRETİM

UYARMA KINAMA UZAKLAŞTIRMA ÇIKARMA UYARMA KINAMA UZAKLAŞTIRMA ÇIKARMA BOYABAT İ.İ.B.F.

EĞİTİM FAKÜLTESİ 4

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ 1 SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ

SAĞLIK YÜKSEKOKULU 1

TURİZM İŞL. VE OTELCİLİK Y.O.

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

ORAN 90 75 74 70 69,6 68,33

YILLAR İTİBARİYLE DOLULUK ORANLARI DAĞILIMI

42

GRAFİK 5. YILLAR İTİBARİYLE DİSİPLİN CEZASI ALAN ÖĞRENCİLERİN DAĞILIMI

3.4. KAYDI SİLİNEN ÖĞRENCİLER

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımızda öğrenim görmekte iken kaydını sildiren öğrencilerimizin sayıları Tablo 17’de gösterilmiştir.

TABLO 17. 2013–2014 EĞİTİM–ÖĞRETİM YILI KAYDI SİLİNEN ÖĞRENCİ SAYILARI

KAYIT SİLME NEDENİ TÜRK ULUSLARARASI ÖĞRENCİ

TOPLAM ERKEK KIZ TOPLAM ERKEK KIZ TOPLAM

DİĞER 1 2 3 - - - 3

DİSİPLİN - - - - - - -

KENDİ İSTEĞİ İLE 89 46 135 7 5 12 147

TOPLAM 90 48 138 7 5 12 150

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

ÖĞRENCİ SAYISI 4 25 14 21 13 14

0 5 10 15 20 25 30

YILLAR İTİBARİYLE DİSİPLİN ALAN ÖĞRENCİLERİN DAĞILIMI

43 GRAFİK 6. YILLAR İTİBARİYLE KAYDI SİLİNEN ÖĞRENCİ DAĞILIMI

3.5. YATAY GEÇİŞ

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımıza yatay geçişle gelen, Üniversitemizden ayrılan ve kurum içi geçiş yapan öğrencilerimize ait sayısal veriler Tablo 18’de gösterilmiştir.

TABLO 18. 2013–2014 EĞİTİM–ÖĞRETİM YILINDA YATAY GEÇİŞLE GELEN, AYRILAN, KURUM İÇİ YATAY GEÇİŞ YAPAN ÖĞRENCİ SAYILARI

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ VE OTELCİLİK Y.O. 1

YÜKSEKOKULLAR 10 16

AYANCIK MESLEK YÜKSEKOKULU 4 17 1

BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU 1 18

GERZE MESLEK YÜKSEKOKULU 6 1 2

SİNOP MESLEK YÜKSEKOKULU 12 12 2 3

MESLEK YÜKSEKOKULLARI 23 48 4 4

TOPLAM 89 240 5 5

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

Öğrenci Sayısı 119 141 138 104 117 169

0

YILLAR İTİBARİYLE KAYDI SİLİNEN ÖĞRENCİ DAĞILIMI

44

GRAFİK 7. YILLAR İTİBARİYLE KURUM DIŞI YATAY GEÇİŞ YAPAN ÖĞRENCİ DAĞILIMI

3.6. ÖĞRENCİLERİN MEZUNİYET DURUMU

2013–2014 Eğitim–Öğretim Yılında önlisans, lisans ve lisansüstü programlarımızdan mezun olan öğrencilerin dağılımı Tablo 19’da gösterilmiştir.

TABLO 19. 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MEZUN ÖĞRENCİ SAYILARI FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL

ENSTİTÜLER YÜKSEK LİSANS DOKTORA TOPLAM

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 6 6 1 - 13

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ - - - - -

ENSTİTÜ TOPLAMI 6 6 1 13

GENEL TOPLAM 406 406 148 232 1192

2008-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

GELEN 12 17 16 27 24 51

YILLAR İTİBARİYLE KURUM DIŞI YATAY GEÇİŞ YAPAN

ÖĞRENCİ DAĞILIMI

45

3.7. YILLARA GÖRE ENSTİTÜ MEZUN ÖĞRENCİ SAYILARI

Yıllara göre Lisansüstü Anabilim Dallarımıza ait mezun öğrenci sayılarımız Tablo 20’de gösterilmiştir.

TABLO 20. FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YILLARA GÖRE MEZUN ÖĞRENCİ SAYILARI

ANABİLİM DALI

2007-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014

TOPLAM

Y. LİSANS DOKTORA Y. LİSANS DOKTORA Y. LİSANS DOKTORA Y. LİSANS DOKTORA Y. LİSANS DOKTORA

SU ÜRÜNLERİ TEMEL BİLİMLER

K 1 1 1 3

E 1 1 2

SU ÜRÜNLERİ AVLAMA VE İŞLEME TEKNOLOJİSİ

46

3.8. YILLARA GÖRE MEZUN ÖĞRENCİ SAYILARI

1987–2014 yılları arasında önlisans ve lisans programlarımızdan mezun olan öğrenci sayılarımız Tablo 21’de gösterilmiştir.

TABLO 21. YILLAR İTİBARİYLE ÖNLİSANS VE LİSANS MEZUNU ÖĞRENCİ SAYILARI

ENSTİTÜ/FAKÜLTE/Y.O.

1987-2009 2009-2010 2010-2011 2011-2012 2012-2013 2013-2014 TOP.

K E K E K E K E K E K E

47

4.BİLİMSEL FAALİYETLER 4.1.ARAŞTIRMA FAALİYETLERİ

Öğretim üyelerimizce sunulan ve Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca kabul edilen Araştırma–Geliştirme Projeleri ile Avrupa Birliğince ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından desteklenen Araştırma–Geliştirme Projelerine Rektörlüğümüzce gerekli destek ve imkânlar sağlanmaktadır. 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde yeni başlayan ve daha öncesinde başlamış ve bu dönemde halen devam etmekte olan Erasmus ve Farabi Projeleri, Avrupa Birliğince Desteklenen Araştırma Projeleri, TÜBİTAK Destekli Araştırma Projeleri, Bilimsel Yayın Çalışmaları ve Bilimsel Toplantılar Tablo 22, Tablo 23, Tablo 24, Tablo 25, Tablo 26, Tablo 27, Tablo28, Tablo 29 ve Tablo 30’da gösterilmiştir.

TABLO 22. ERASMUS VE FARABİ PROJESİ LİSTESİ

SIRA NO PROJE ADI PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ PROJE ÖDENEĞİ

1 FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI Doç. Dr. Tuncay

BAYRAM 11.300 TL

2 ERASMUS HAREKETLİLİK FAALİYETİ Yrd. Doç. Dr.

Cemalettin AYAS 93.500 Avro

TABLO23. SİNOP ÜNİVERSİTESİ ERASMUS HAREKETLİLİĞİ

DOKTORA/Y.LİSANS LİSANS ÖNLİSANS

GİDEN ÖĞRENCİ SAYISI 4 14 1

GELEN ÖĞRENCİ SAYISI - - -

TABLO 24. SİNOP ÜNİVERSİTESİ FARABİ HAREKETLİLİĞİ

DOKTORA/Y.LİSANS LİSANS ÖNLİSANS

GİDEN ÖĞRENCİ SAYISI 98 1

GELEN ÖĞRENCİ SAYISI 14 -

48

TABLO 25. ERASMUS PROJESİ DÂHİLİNDE SİNOP ÜNİVERSİTESİ İLE ANLAŞMALI ÜNİVERSİTE LİSTESİ

SIRA NO ÜNİVERSİTE ADI

1 Jan Evangelista Purkyne University

2 Charles University

3 University of West Bohemia

4 Estonian University of Life Sciences

5 University West

6 Riga Teacher Training and Educational Management Academy

7 Kaunas College

8 Klaipeda State College

9 Vilnius University

10 Bialystok University

11 Jagiellonski University

12 West Pomeranian University of Technology

13 Szczecinski University

14 University of Bielsko-Biala

15 Uniwersytet Rzeszowski

16 Bucharest University

17 Oradea University

17 Oradea University

Benzer Belgeler