• Sonuç bulunamadı

ÖG Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Açık Hava Oyun Parklarına Yönelik Olumsuz

4.2. Nitel Boyuta İlişkin Bulgular

4.2.1. ÖG Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Açık Hava Oyun Parklarına Yönelik Olumsuz

verilerin içerik analizi ile incelenmesi sonucunda dört ana kategori belirlenmiştir: 1) Ebeveynlerin açık hava oyun parklarına yönelik olumsuz görüşleri 2) Ebeveynlerin açık hava oyun parkları ile ilgili kaygıları 3) Ebeveynlerin açık hava oyun parklarından beklentileri 4) Ebeveynlerin açık hava oyun parklarına yönelik olumlu görüşleri.

Şekil 4.1.ÖG çocuğa sahip ebeveynlerin açık hava oyun parklarına yönelik görüşleri

4.2.1. ÖG Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Açık Hava Oyun Parklarına Yönelik Olumsuz Görüşleri

Araştırmanın nitel verilerinin analizi sonucunda “ÖG çocuğa sahip ebeveynlerin açık hava oyun parklarına yönelik olumsuz görüşleri” ile ilgili katılımcıların (a) fiziksel çevreye ilişkin, (b) sosyal çevreye ilişkin faktörleri dile getirdikleri görülmüştür.

(a) Fiziksel Çevre. ÖG çocuğa sahip ebeveynlerin açık hava oyun parklarındaki materyallerle ilgili olumsuz düşüncelerine ilişkin olarak hijyen, parktaki materyallerin çeşitliğinin yetersizliği, materyallerin dayanıksızlığı ve sağlık açısından güvensiz olması

unsurlarını dile getirdikleri görülmüştür. ÖG çocuğu olan 12 ebeveynden 5 katılımcı parkların yeterince temiz olmadığını belirtmiştir. Örnek olarak, bir ÖG çocuğa sahip ebeveyn materyallere yönelik hijyen açısından olumsuz görüşlerini şu şekilde açıklamıştır:

K.7.“Toprak temiz olmadığı için ben izin vermiyorum çünkü çevrede (bir) büfe var.

Büfedeki insan kedi besliyor. Birkaç tane kedisi oluyor. Biz orada bir şeyler alıp yemek istediğimizde kedi bizim etrafımızda dolaşıyor, bir şeyler istiyor, rahatsız ediyor. Ona verdiğimiz zaman da ayağımızın dibinde yiyor mesela …çocuğu oraya bastırmak istemiyorum çünkü ekmek vs. kırıntıları oluyor. Ondan sonra o kedi tabi ister istemez pisliğini gömüyor o toprağın içine. Ben de onun kum doldurmasına, kumla oynamasına izin vermiyorum. Bu durumda çocuğum mecbur ya top oynayacak ya salıncağa binecek, başka şeye yönelecek….”şeklinde düşüncelerini dile

getirmiştir.

Bunun yanı sıra bazı ebeveynler parkın hijyeni konusunda parktaki insanların temizlik kurallarına uymadığını söylemiştir. Örnek olarak bir ebeveyn bu konudaki düşüncelerini şu şekilde belirtmiştir:

K.8.“Hijyen olarak temiz oluyor ama biz insanlar yediğimizi poşetleyip çöpe atsak

daha iyi olacak ama her taraf çok kötü oluyor. Hijyen parka ilk geldiğimizde çok güzel oluyor ama herkes piknik yaptığı zaman çok kötü oluyor.”

Açık hava oyun parklarında bulunan materyallere yönelik olumsuz düşüncesini bir ebeveyn şu şekilde belirtmiştir.

K.9. “… parka götürmüştük, orada düştü, bacağı bayağı kötü oldu. Çünkü çakıl taşlı

yapmışlar parkı, bence çocuk parklarının öyle taş olmaması gerekiyor ya kum olmalı, temiz kum ya da yeşillik olmalı, çimen olmalı, yumuşak bir zemini olmalı çocukların oynadığı alanlar, sonuçta düşüyor bu çocuklar haliyle o taş parçaları kafalarına, gözlerine gelebiliyor; bacağı bayağı yaralıydı çocuğun o akşam” şeklinde ifade

etmiştir.

Açık hava parkında materyal ve parktaki araçların yetersizliğinden rahatsızlığını 12 ebeveynden 6’sı dile getirmiştir. Parktaki araçların yetersizliğinden rahatsızlığını dile getiren bir ebeveyn;

K2: “…bazen biz oturacak yer bulamıyorduk. Çimlerin üzerine ıslak yere

oturulmuyor. Ayakta dikiliyoruz….”demiştir.

Açık hava oyun parkındaki materyallerden dolayı yaşadığı olumsuzluğu dile getiren başka bir ebeveyn ise bu konuda şunları söylemiştir.

K.10. “Kaydıraktan kayarken kulağı işitme cihazlı olduğu için orada elektrik yapıyor

ve cihaza zarar veriyor. Cihazın pilini bitiriyor kayarken elektrik çıkması sonucu cihaz çalışmıyor.”

(b) Sosyal çevre. ÖG çocuğa sahip ebeveynlerin açık hava oyun parklarındaki sosyal çevreden kaynaklanan olumsuz yaşantı ve düşüncelerine ilişkin olarak; duyarsız insanların olması ve ailevi/özel sebeplere ilişkin unsurları dile getirdikleri görülmüştür. Öncelikle açık hava parkında çocuğunun ÖG olması açısından sosyal çevre kaynaklı yaşadığı olumsuzluğu dile getiren bir ebeveyn bu konuda şunları söylemiştir.

K.9. “…Benim çocuğum doğallığı içerisinde hırçın değil, kimseyi itip kakmıyor,

çocukları itip kakmıyor ama bir aile geldi. Eee diğer çocuklardan farklı harekette bulunuyor sonuçta benim oğlum. Aile sürekli tedirginlik içinde, çocuklarının peşinde haliyle, hepimiz bunu yapıyoruz. Ama sürekli M***’e bir şey yapıyorlar, müdahalede bulunuyorlar. “Yaklaşma, yaklaşma, uzak dur” diyerek. Ben de zaten sürekli çocuğumun peşindeyim. Kızları kaydırağın tepesine çıktı, oturdu, kaymıyor. Orada kaç tane çocuk bekliyor, kaymıyor. Benim çocuğum da en sonunda kaysın diye arkasından hafifçe itti. Onun yüzünden söylemedikleri lafı bırakmadılar… Madem öyle problemi var çıkartmayın (gibi). Ben bu tarz olaylarla çok sık karşılaştım aslında. Onun için bir dönem çocuğumu dışarıya çıkarmama kararı aldıydım. Kendi çocuğuma resmen ben zarar verdiydim, bile bile hem de.”

Açık hava oyun parkında sosyal çevrenin ÖG çocuğa yönelik yaklaşımlarından ve bakış açısından dolayı yaşadığı güçlükleri dile getiren başka bir ebeveyn ise bu konuda şunları söylemiştir.

K.4. “(Parkta) arkadaş edinmeye çalışıyor ama biz engelli olduğumuz için genelde

çocuklar uzak durmayı tercih ettiği için o yakınlaşmaya çalışsa da, aileler de bilinçli değil bu konuda, çocuklar hiç bilinçli değil. Biz engelli olduğumuz için her yerde bize engel teşkil ediyor engelli olmamız. Böyle durumlarda ben genelde çocuğumu oradan uzaklaştırıyorum. Kandırıyorum başka bir oyuncakla. İlgisini başka bir oyuncağa çeviriyorum… Okulda yaşadım, parkta yaşamadım parka çok fazla gitmediğim için. O çocuk hastalıklı ondan uzak dur demiş velinin bir tanesi çocuğuna. Anaokulundaydı. Çocuk geldi. Teyze F*** hastalıklı mı dedi. Hayır teyzem, dedim ben o nereden çıktı. Annem hastalıklı ondan uzak dur dedi, bana dedi. …. Bu çocuk sadece sizden geri, sizin gibi ama sizden geri, biraz daha küçük gibi hareket ediyor, olay sadece o dedim ve ertesi gün annesi geldi, özür diledi benden.”

Sosyal çevreden kaynaklanan olumsuz deneyimlerle ilgili K.4. ayrıca şunları da dile getirmiştir:

“Bizim engelli çocuklarımız zaten dışlanıyor. Biz dışlamıyoruz diyen yalan yani. Ben inanmıyorum. Dışlanıyor her konuda ama normal çocuklar içerisinde, tabi bu da ailelerin bilinçlendirilmesi ile alakalı. Sadece parkta çocuğumu salıvereyim, kendi başına oynasın değil. Bunda büyüklerin de büyük sorumluluğu var.

Açık hava oyun parkında çevresel olarak kötü alışkanlıkların çocuklara olumsuz örnek olmasından dolayı rahatsızlığını dile getiren bir ebeveyn bu konuda;

K.9. “Ben çocuk parkında sigara içilmesini istemiyorum, karşıyım. Çünkü orada

çocuklar oynuyorlar seni seyrediyorlar, görüyorlar. Doğallığı içerisinde daha çok etkileniyorlar bu durumdan. Mesela parkın yanında evet yine ama çocuklardan biraz daha uzakta, yine hem çocuğunu görebileceği hem de çocuğun seni göremeyeceği, dikkatini direkt çekemeyeceği bir noktada sigara içilebilecek bir şekilde yer ayarlanması gerekir insanlar için. Çünkü öyle elinde sigara çocukların başında durulmasını sevmiyorum ben.” ifadelerini kullanmıştır.

4.2.2. ÖG Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Açık Hava Oyun Parklarına Yönelik Kaygıları