• Sonuç bulunamadı

çalışmaları yapılan, raflar dolusu tezler yapılıp bildiriler

sunulan, ancak değerli olduğu

kadar da talihsiz olan kent.

Sahip olduğu değerleri avazı

çıktığı kadar bağırmasına

karşın sesini yanıbaşındakine

dahi duyuramayan kent.

Her bir otoritenin ah vah

çekmekle yetinip uygulamada

sırtını dönüp gittiği kent.

Kendi halkının dahi şehrine

küstüğü kent.

araştırma / İznik Zamanı

Bütün bunları düşünmeden edemiyor insan. Nedenini niçinini sorgulamak ise uykusuz gecelere gebe. Büyükşehir Bele-diyeleri yasasında yapılan kanun değişikliği ile bütün şehir kapsamında Büyükşehir sınırları içerisine alınan İznik’te belki de bir dönüm noktası olacaktır.

Özellikle Kültür Bakanlığı ve Büyükşehir

Belediyesi arasında yapılan protokol kamu yerel işbirliğinin önemli bir örneğini teşkil ermekte. Bu sayede İznik’te yıllardır ta-mamlanamayan çalışmaların sonuca odaklı olarak yürütülmesinde önemli bir ivme kaydedilecektir. Bunun yanında yeni yeni değerlerin gün yüzüne çıkmasına da vesile olacaktır.

Protokol çerçevesinde Antik Tiyatronun araştırma ve kurtarma kazılarının yanında her türlü proje çalışmasında tüm yükü almak için imza atan Büyükşehir beledi-yesi bu değerin kent turizmindeki yerini almasına Kültür Bakanlığıyla birlikte çaba harcayacak olması oldukça önemli. Çalış-maların haziran sonu itibariyle başlatılması ve hava şartları müsaade ettiği müddetçe devam ettirilmesi öngörülmekte. İznik Müze Müdürlüğü ve Uludağ Üniversitesin-den Yrd. Doç. Dr. Ayşın Özügül ve Belgin Aksoy hocalarımızın yer alacağı çalışmalar kapsamında önemli veriler elde edinilmesi amaçlanmakta.

Protokol dahilindeki bir diğer konu ise İznik’in adını tüm dünyaca duyulmasında önemli bir etken olan çinilerinin topraktan can bulduğu tarihi fırınların alan kazısıdır. Yine burada da hedeflenen kazıların tüm olanaklar sağlanarak bilimsellik içerisinde hızlandırılması, alanın yandaki II. Murat hamamıyla birlikte çini müzesi olarak hem kente hem de Bursa’ya kazandırılması. Bu kapsamda yıllardır kazı çalışmalarını yürüten İstanbul Üniversitesi’nden değerli hocalarımız Yard. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı ve Hakan Arlı ile daha verimli çalışma-lar yapılacağına inanıyoruz.

Başka bir konu da 2014 yılında Büyük-şehir Belediyesi tarafından ilk kez hava-dan görüntülenen İznik Gölü içerisindeki Bazelikadır. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü dergisinde 2014 yılının ilk 10 keşfi arasın-da gösterilen Bazelika’nın bir döneme arasın-dair önemli sırları beraberinde taşıdığı aşikar. İznik ve Bursa adına önemli bir kültür de-ğeri olarak turizme kazandırılmayı bekle-yen Bazelikayla ilgili Kültür Bakanlığımızca yetkilendirilen Uludağ Üniversitesi Arkeo-loji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN hocamızla birlikte çalışmalar heyecanla başlatıldı. Çevresiyle birlikte yapılacak sualtı araştırmaları ve neticesinde ortaya

çıkacak verilerle birlikte yapılacak proje, İznik’in turizm potansiyeline de önemli bir katkı sunacaktır.

Tüm bunlarla birlikte İznik’in sembolleri arasında önemli bir yer tutan Yeşil Cami restorasyonu ve çevre düzenlemesinin Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılmış olması, Kılıçarslan caddesindeki düzenle-me ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlanıyor olması kentin yeniden ayağa kalkmasında önemli gelişmelerdir.

Ayakta duran en uzun kale surlarından birisine sahip olan kentin bu değeri belki de bu zamana değin el atılmamasının telafisi zor sonuçlara yol açtığını görüyo-ruz. Kale kentin dört ana kapısından birisi zaten tamamen ortadan kaldırılmış, üç kapının da bulunduğu durum ortada iken sayısı 114 olarak ifade edilen burçların ve 3500 metreye yakın uzunluktaki sur duvarlarının durumundan söz etmek dahi yersiz. Bu olumsuz tablonun değişmesi adına başlatılan çalışmalar ise heyecan uyandırıcı. Ayakta kalan üç kapıdan Lefke Kapı’da Kültür Bakanlığı’nca başlatılan çalışmalarla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılan İstanbul Kapı ve Yenişehir Kapı’nın restorasyonuna yönelik proje çalışmalarının sonlanmak üzere ol-ması kale sur ve kapılarının yeniden ayağa kaldırılarak eski ihtişamına kavuşturulması ve akabinde turizme yapacağı inanılmaz katkı öngörmemek mümkün değil.

İznik’in en önemli manevi duraklarından ve adına yakın zamanda Büyükşehir tara-fından sempozyum düzenlenen Davud’i Kayseri’nin gerçek mezarının ortaya çıkartılması adına yapılan kamulaştırma çalışmaları tamamlanıyor olmasıyla, hem Osmanlı medrese sistemini kuran bu önemli şahsiyetin mezarının ortaya çıkartı-lıp çevresiyle birlikte düzenlenmesi manevi iklimin güçlenmesine vesile olacaktır.

Yine önemli manevi ziyaret yerlerinden olan Abdûlvahab Sancaktârî mezarının yer aldığı ve İznik’in kuş bakışı en güzel göründüğü yer olan tepede yapılması hedeflenen düzenlemeyle, gelen ziya-retçilerin yapacakları ziyaretin yanında, İznik manzarasıyla hoş vakit geçirecekleri ortamları da bulabilmeleri adına titizlikle projelendirilmekte.

Yıllardır atıl ve harabe olarak kalan İsmail Bey diğer adıyla Selçuk Hamamı’nın, res-tore edilip kentin sosyal ve kültürel anla-mındaki atmosferine katkı koyacak şekilde yeniden ayağa kaldırılma adına başlatılan proje çalışmasında sona doğru gelinmekte. Yakın zamanda Büyükşehir Belediyesi’nce tahsisi alınarak yapılan çalışmalarla hem bir kültür merkezi hem de kentin tanı-tımının yapıldığı, kent adına tarihsel ve kültürel bilgilerin verildiği I. Murat Hamamı şimdiden önemli bir işlevi yerine getirmeye başladı bile.

Tüm bunların yanında İznik merkezinde yer alan Süleyman Paşa Medresesi’nin

restorasyonundan, merkez çevresinde yer alan İnikli Cami restorasyonu ve evlerinin turizm materyali olarak değerlendirilmesi-ne değin birçok proje başlatılmış durumda. Fiziki çalışmaların yanında İznik uluslarara-sı camiada daha iyi tanıtılıp anlatılmauluslarara-sına yönelik Ekim ayında düzenlenecek olan Uluslararası İznik Sempozyumu yapacağı katkı önemsenmektedir.

Kent turizminin geliştirilmesi adına İznik merkezli yürüyüş ve gezi parkurlarının oluşturulmasıyla ilgili BEBKA destekli bir projenin hayata geçirilmesi için ilk adım atılmış olması önemli.

Önümüzdeki süreçte Büyükşehir Belediye-si öncülüğünde gerçekleştirilecek proje-lerle, geçici listede yer alan İznik’in asıl listeye girmek adına önemli bir avantajı yakalayacağı düşüncesindeyiz. Burada yalnızca yerel yönetimler değil, başta yerel halk olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve kent dinamikleri önemli bir rol üstelene-ceklerdir.

haber / İznik Yeşil Cami restorasyonu

İznik’in

637 yıllık

sembolüne

büyükşehir

eli değdi

Tarihi ve kültürel miras çalışmalarıy-la Tarihi Çarşı ve Hançalışmalarıy-lar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, İznik ilçesinin de evrensel bir değer olarak UNESCO listesin-de yer alması için çalışmalara başladı. Daha önce tarihi eser tespit çalışmaları kapsamında yapılan hava çekimleri ile göl içindeki 1500 yıllık bazilikanın görüntü-lenmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi sayesinde, bu çalışma Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından 2014 yılının en önem-li 10 keşfi arasında gösterilmişti. Böyleönem-likle İznik’in isminin yeniden dünya gündemine taşınmasını sağlayan Büyükşehir Bele-diyesi, şimdi de ilçedeki ecdat yadigarı eserlerin ilk günkü orijinal halini alması için

restorasyon çalışmaları başlattı.

İznik ilçe merkezinde 1. Murat Hüdavendi-gar döneminde 1378 yılında Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılan ve minaresinde yeşil çini kullanılması nedeniyle yeşil cami olarak adlandırılan tarihi yapıdaki restoras-yon çalışmaları kapsamında cami çevresi de yeniden düzenlenerek bölge ayrıcalıklı bir yaşam alanına dönüştürülecek. Büyükşehir Belediyesi Bütünşehir Yasa-sının ardından tüm ilçelerde olduğu gibi İznik’te te çalışmalara hemen başladı ve özellikle inanç turizmi açısından evrensel birçok değere sahip olan ilçede tarihi ve kültürel miras çalışmalarına ağırlık verdi.

Kültür Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında surlardan antik tiyatroya ve Roma Yolu’na kadar ilçedeki tüm eserle-rin sorumluluğunu üstlenen Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Cami restorasyonundan sonra sırasıyla İznik’in tüm tarihi değerle-rini gün yüzüne çıkaracak olan projeleri bir bir uygulayacak.

Tarihi miras çalışmaları ile Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, İznik’in bu yıl aday listeye alınmasıyla harekete geçti ve 160 adayın yer aldığı listede İznik’in üst sıralara çıkabilmesi için çalışmalar gerçek-leştirecek. Bütün bu çalışmalarla, sadece Müslümanlar için değil Hristiyanlar için de önemli evrensel değerlere sahip olan İznik hak ettiği değeri bulacak.

haber / Cumalıkızık Etnografya Müzesi

CUMALIKIZIK’A

ETNOGRAFYA MÜZESİ