• Sonuç bulunamadı

Ar-Ge çalışmaları sonucu 2020 yılında geliştirilen ürünler içinden ön plana çıkanlar:

Pandemi sürecinde artan tüketici talepleri ve değişen tüketici alışkanlıklarından yola çıkarak Ultra Hijyen Serisi geliştirilmiş ve pazara sunulmuştur:

UV Bölmeli Buzdolabı, ultra hijyen bölmesindeki ultraviyole ışınları ile ambalajlı gıdaların yüzeylerinin dezenfekte edilmesini sağlamaktadır.

UV Hijyenik Havalandırma Programlı Kurutma Makinesi, özel programla ultraviyole ışınları sayesinde kıyafetleri hijyenik hale getirmektedir.

Dezenfeksiyon Programlı Ankastre Buharlı Fırın, 70°C dezenfeksiyon programı ile satın alınan ambalajlı gıdaların yüzeyindeki bakteri ve virüsleri 15 dakika içerisinde %99,9 oranında yok etmektedir. 3

Oksi Hijyen Programlı Çamaşır Makinesi, deterjan çekmecesi içine takılı özel bir kap sayesinde oksijen bazlı çamaşır suyu kullanımı ile daha hijyenik yıkama performansı sağlamaktadır.

Güncel Homewhiz teknolojisi ile mevcut çamaşır makinelerine oksi hijyen yıkama programı güncellemesi de yapılabilmektedir.4

Çamaşır makinesinde sunulan Hijyenik Havalandırma Sistemi teknolojisi sayesinde çamaşırlar kısa sürede ve kolayca havalandırılmaktadır.5

Ultra Hijyen Fonksiyonlu Bulaşık Makinesi’nde yüksek sıcaklık ve ekstra durulamaya ek olarak tasarlanan çamaşır suyu uygulaması ile doğru zaman ve miktarda çamaşır suyu kullanılarak hijyenik bir yıkama yapılmaktır.6

HygieneIntense özelliğine sahip bulaşık makinesi, yüksek sıcaklıkla oluşan buharın temizleme gücü ve ekstra durulama adımı sayesinde bakteri ve virüsleri %99,9’a kadar yok etmektedir.7

Arçelik UV Temizleme Cihazı’ndaki Ultraviyole ve Isı Destekli Hijyen programı, kişisel eşyalar, paketli gıdalar, bebek ve mutfak malzemeleri için hijyen sağlamaktadır.

Hijyen çözümlerinin yanı sıra pandemi sürecinde kullanıcılarının hayatlarına değer katacak farklı ürün ve teknolojiler de hayata geçirilmiştir. Çevreye değer katan sürdürülebilir ürün ve teknolojilere ise raporun Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sorumluluk bölümünden ulaşılabilirsiniz.

Beko Üçü Bir Arada Ankastre Ocak, dokuz seviyeli ısı ayarı özelliği ile yemeklerin en doğru oranda pişirilmesine ve nano kaplama teknolojisi ile zorlu lekelerin kolayca temizlenmesine imkan vermektedir. Geniş ocak yüzeyi kolay pişirme alanı da sunmaktadır.

Konvansiyonel pişirme fonksiyonları ile çalışabilmesinin yanı sıra Inverter Teknolojisi sayesinde ayarlanan güçte doğrusal olarak çalışan mikrodalga pişirme özelliği olan ankastre fırın geliştirilmiştir.

Amerika pazarına özel olarak 30” genişliğinde, yüksek güçlü yanıcılara ve Re-ignition teknolojisine sahip tezgah üstü gazlı ocak tasarlanmıştır.

Dünyada ilk olma özelliği taşıyan, üst bölmesi soğutucu veya dondurucu, alt bölmesi ise sadece dondurucu olarak ayarlanabilen özel soğutma sistemli, tek kapılı buzdolabı tasarlanmıştır.

Dondurucu ürün için şebeke beslemeli 850 gr/24 h kapasiteli Upright Freezer buz makineli dondurucu geliştirilmiştir.

Mini Inverter kompresör, kompakt tasarımı ile kendi ürün gamında “dünyanın en küçük boyutlarına sahip ilk kompresör”

olarak hayata geçirilmiştir.

Hijyenik havalandırma programı ile %99,9 bakteri giderimini sağlayan yüksek kapasitede yıkama ve kurutma özelliği bulunan ve kurutma için su kullanmayan çevre dostu hava soğutmalı Terma+ kurutmalı çamaşır makinesi tasarlanmıştır.

Arçelik, uluslararası alanda yaklaşık 3 bin 500 tescilli patent sahipliğiyle, geliştirdiği teknolojilerin fikri haklarını korumaya verdiği önemin ve bu konudaki başarısının altını çizmektedir. Patent başvurularında Türkiye’de lider konumdaki Şirket, Dünya Fikri Haklar Örgütü’nün (World Intellectual Property Organisation–WIPO) 2019 yılında gerçekleşen uluslararası patent başvurularına göre dünya sıralamasında ilk 100 listesinde yer almıştır. 1

Ayrıca Arçelik, Avrupa Komisyonu’nun derlediği ve dünyada Ar-Ge’ye en fazla kaynak ayıran ilk 2 bin 500 şirketin bulunduğu “The 2020 EU Industrial R&D Investment Scoreboard2” çalışmasında Türkiye’den listeye giren 6 firma arasındadır.

Arçelik, dayanışma ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan COVID-19 salgının ilk aylarında çok önemli bir rol

üstlenmiştir. T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliği ve koordinasyonunda, Biosys isimli girişim tarafından

prototipi geliştirilen yoğun bakım vantilatörünün tasarım geliştirme ve seri üretime hazırlama aşamalarında rol almıştır. İlk çalışır prototip Arçelik Garage’da oluşturulmuştur. Yerli Solunum Cihazı projesinde Arçelik’in yanında Biosys, Aselsan ve Baykar iş birliğinde farklı disiplinlerden 120 mühendisin ortak çalışmasıyla, 1 ay gibi kısa bir sürede seri üretime geçilmiştir. Çerkezköy’deki Arçelik Elektronik İşletmesi içerisinde oluşturulan özel üretim hattı ile solunum cihazları üretilmiş ve sağlık alanında kullanıma sunulmuştur.

İnovasyona yönelik çalışmalar başlığında Arçelik Garage’da yürütülen Next Big Story programları ve günlük çalıştaylar ile yıl içinde 447 yeni fikir geliştirilmiş ve 90 adet prototip hayata geçirilmiştir. Yaratılan 11 ürün konseptinden 2 tanesi ürün haline getirilmiştir.

AR-GE’DE ÇEVIK DÖNÜŞÜM

Arçelik global yönetim ve iş yapış trendlerini yakından takip etmektedir. Değişen müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili cevap verebilmek, hiyerarşik yapılardan uzaklaşarak paydaşlarla verimli çalışma fırsatı yaratmak ve çalışan bağlılığını yükseltmek amacı ile 2020 yılı başında çevik dönüşüm süreçleri başlatılmıştır.

Çevik proje yönetimi ile Ar-Ge, üretim, satın alma, pazarlama, ürün yönetimi, endüstriyel tasarım ve ürün temin ekipleri gibi farklı birimlerden üyeler 14 pilot projede birlikte çalışmışlardır. Yıl içinde 250’den fazla çalışana çevik proje yönetimi eğitimi verilmiştir.

Önümüzdeki süreçte çevik dönüşümün daha fazla yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

KATMA DEĞERLI ÜRÜN ÇALIŞMALARI

Ar-Ge faaliyet alanları arasında, 2020 yılında öne çıkan başlıklar;

doğaya saygılı geri dönüştürülebilir malzemelerin geliştirilmesi, gıda, hijyen, filtrasyon, sensör, ileri veri analitiği, siber güvenlik algoritmaları, uzaktan erişim protokolleri, motor ve motor sürüş sistemleri, sistem ve bileşen bazlı modelleme ile ileri analiz yöntemlerine ilişkin çalışmalar olmuştur.

Arçelik, 2030 Sürdürülebilirlik Hedefleri’nde %40 geri

dönüştürülmüş plastik kullanımını amaçlamıştır. Ürünlerde kullanılan plastiklerdeki büyük dönüşüm projesi de bu amaçla hayata geçirilmiştir. Arçelik, Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından her yıl verilen Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “Atık Plastiklerin Katma Değerli Bir Şekilde Geri Dönüştürülerek Uzun Ömürlü Süpürge Parçalarında Kullanımı” projesi atık yönetimi kategorisinde finale kalmıştır. Aynı ödüllerde “Beyaz Eşya Uygulamaları için Atık Balık Ağlarından Elde

1 https://www.wipo.int/ipstats/en/statistics/pct/xls/y_top_applicants.xlsx

2 https://iri.jrc.ec.europa.eu/scoreboard/2020-eu-industrial-rd-investment-scoreboard

3 Buhar destekli fırın üzerinde bulunan 70°C 15 dakika dezenfeksiyon programı ve 120°C 20 dakika yoğun dezenfeksiyon programı Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Aspergillus niger bakteri ve küflerinin ve Poliovirüs type 1, Adenovirüs type 5, Murine Norovirüs, Bovine Coronavirus virüslerinin %99,9’unu öldürmektedir.

4 Çamaşır Makinesi üzerindeki 1 saat 10 dakika süreli, 4 kg yük kapasiteli ve 40°C’de çalışan Oksi Hijyen Programı Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterilerinin ve Poliovirus type 1 ve Adenovirus type 5, Murine Norovirus ve Bovine Coronavirüs %99,9’unu öldürmektedir. Çamaşır makinesi için oksijen bazlı çamaşır suyu kullanılmalıdır.

5 Çamaşır Makinesi üzerindeki 58 dakika süreli ve 2 kg kapasitelik Hijyenik Havalandırma programı 60°C’nin üzerinde minimum 20 dakika kalarak Escherichia coli ve Staphylococcus aureus bakterilerinin ve Poliovirus type 1, Murine Norovirus ve Bovine Coronavirus virüslerinin %99,9’unu öldürmektedir.

6 Bulaşık Makinesi üzerindeki 164 dakika süreli Yoğun 70°C / Süper 70°C programının UltraHİJYEN / Aktif Hijyen fonksiyonu ile çalıştırılması koşulunda Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Candida albicans bakterilerinin ve Poliovirus type 1, Adenovirus type 5, Murine Norovirus ve Bovine Coronavirus virüslerinin %99,9’unu öldürmektedir.

7 Enterococcus Faecium, Bovine Coronavirus, Murine Norovirus’a karşı etkilidir. Rhein-Waal Üniversitesi tarafından test edilmiştir.

Yenilikçilik Arçelik Faaliyet Raporu 2020

62 63

Grundig Heinzelmann Radyo, ilk ürün tasarımından esinlenerek, 75. yıla özel olarak yenilenmiş olup internet, analog, dijital yayınlara ek olarak Spotify, Bluetooth gibi bağlantı seçenekleri ile üretilmiştir.

Sahip olduğu modül sayesinde Soundbar kategorisini TV ile bağlı kalmaksızın ev içi eğlence merkezine dönüştürebilen, FM, DAB+ ve internet radyo özelliklerine ek olarak Bluetooth, Podcast ve Spotify bağlantısı sunabilen Multimedia Soundbar geliştirilmiştir.

20 saat kullanım süresi, 30 metre kapsama alanı, 20 W güce sahip hoparlör sürücüsü ve mobil ürünleri şarj etme özelliği ile rekabetten ayrılan Grundig Club Bluetooth Speaker tasarlanmıştır.

SEKTÖR TRENDLERINI BELIRLEYEN ÜRETIM ANLAYIŞI

Arçelik, katma değerli, tüketici beklentilerini karşılayan ve sürdürülebilir bir üretim modeli yaratmak amacıyla dijital teknolojilerin sunduğu tüm yenilikleri kullanmaktadır. 2020 yılında Şirket, Üretim Teknolojileri Ar-Ge Merkezi tarafından fabrikalardaki insan-makine-ürün ve çevresel verilerin gerçek zamanlı

toplanmasını hedefleyen projeleri hayata geçirmiştir. Bu verilerin ışığında veri analitiği, makine öğrenmesi algoritmaları ile proseslerin optimizasyonu, otonom hale getirilmesi ile tüm süreçlerde verimlilik artışı amaçlanmaktadır.

Bu kapsamda Atölye 4.0 yetkinlik ve altyapısının da kullanımı ile;

Kapı Hattı Dijitalizasyonu Projesi ile buzdolabı kapı üretim hatlarına yönelik geliştirilen yazılım sayesinde bu hattın performansı ve verimliliği, dijital olarak manuel veri girişine gerek olmadan görüntülenebilmektedir. Hattın durması halinde nedenleri otomatik olarak tespit edilebilmektedir. Arçelik işletmelerinin makine parkurundaki tüm üretim hatları, bu teknolojinin kullanımına uyarlanabilecek standart bir yapıya dönüştürülmektedir.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından Global Lighthouse Network’te yer alan Arctic Ulmi Çamaşır Makinesi fabrikasında,

‘Non-touch’ kalite kontrol çalışmasıyla, ilk kez nokta bulutu tabanlı ölçüm sistemi ile çamaşır makinesi tamburlarının 3 boyutlu ölçümünü gerçekleştiren otomasyon sistemleri geliştirilmiştir.

Arçelik buzdolabı üretiminde, termoform prosesi dijital ikiz çalışması ile, ‘gövde termoform’ prosesinin girdi ve çıktı ilişkileri

‘sonlu elemanlar yöntemi’ ile fiziksel verilerle anlık beslenerek modellenmiştir.

AGV (Automated Guided Vehicle-Otomatik Yönlendirmeli Araç) tasarım projesi kapsamında, malzeme taşıma süreçlerinin standartlaşması hedeflenmiştir. Endüstriyel Tasarım Direktörlüğü ile birlikte tasarım çalışmalarına başlanmıştır.

Horizon 2020 Programı’nın Excellent Science teması altında 2020 yılı Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange (MSCA-RISE) çağrısında Arçelik’in de ortak olarak yer aldığı AI4LABOUR isimli proje fonlanmaya hak kazanmıştır.

Yapay zeka kullanımı ile iş gücü katılımının yeniden şekillendirilmesi üzerine çalışmaların yapıldığı projenin koordinatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi üstlenmiştir.

Arçelik, COVID-19 pandemisinin başladığı ilk günden itibaren çalışanlarının, müşterilerinin ve iş ortaklarının sağlıklarını korumak için farklı önlemler almıştır. Bu amaçla sürekli güncellenen COVID-19 protokolü oluşturulmuştur. Bu protokol, tüm Türkiye’ye rol model olacak şekilde çalışılabileceğini göstermek, üretimin devamlılığını sağlamak, çalışanlar için en az evleri kadar güvenli bir çalışma ortamı yaratmak, bilgi ve öğrenimlerini kamuoyu ile paylaşarak Türkiye’ye katkı sağlamak vizyonuyla belirlenmiştir. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 23 Mart 2020 tarihli yazısında8 Arçelik ve Koç Holding’in bu konudaki uygulamalarına değinilmiştir.

Üretim Teknolojileri Direktörlüğü tarafından, global operasyonlardaki iş süreçlerinde direkt etki yaratan pandeminin ilk döneminde, COVID-19 mücadelesi kapsamında uyulması gereken kuralları tanımlayan protokol tüm işletmelere ulaştırılmıştır. Bu protokol, süreç içinde ihtiyaç olan yeni kural setleri ve dijital uygulamalar göz önüne alınarak güncellenmiş ve yaşayan bir doküman oluşturulmuştur. Belirtilen uygulamaların etkinliğini ölçmek ve iyileştirilmesini sağlamak amacıyla ölçme değerlendirme sistematiği de geliştirilmiştir. Birçok farklı lokasyonda faaliyet gösterilmesi nedeniyle değerlendirmeler ve denetimler, salgında bulaş riski gözetilerek oluşturulan kontrol listesi ile dijital altyapı üzerinden uzaktan yapılmıştır. Tüm işletmeler, depolar, seçilen tedarikçiler ve kritik öneme sahip yurt dışı ofisleri bu yöntemle denetlenmiştir.

Ulaşılan denetim sonuçları dijital ortamda tüm paydaşlara periyodik olarak raporlanmıştır.

“Dünyanın en hızlı su soğutmalı” Tornado (Ultrafast) kurutmalı çamaşır makinesi, tasarlanan yeni Yıka & Kurut programı ile çamaşırı 3 saatten kısa sürede daha yüksek performansta yıkama/kurutma yapabilmekte ve homojen kurutmaya da olanak tanımaktadır.

SuperDry teknolojisine sahip bulaşık makinesine ek ısıtıcı yerleştirilmiştir. SuperDry, aktive edildiğinde parlatıcı

kullanılmadığı durumlarda bile mükemmel kurutma performansı sunulmaktadır.

InterACT bulaşık makinesi, tek dokunuşla kir seviyesi, su sertliği ve deterjan tipini analiz ederek optimum yıkama ve kurutma performansı sunmaktadır. Geniş dokunmatik ekran kullanımı ve mod seçenekleri ile kullanıcı deneyimi mükemmelleştirilmiştir.

Şişe, sürahi ve kavanoz gibi derin bulaşıkların en iyi şekilde temizlenmesi için üç su jeti ve özel sepet aksesuarlarıyla DeepWash teknolojisi geliştirilmiştir. Bu teknoloji ile aynı zamanda yoğun kirli bulaşıklar için özel bir alan oluşturulmakta ve 5 kata kadar daha iyi temizlik sağlanmaktadır.

Perfection Kurutucu tasarımı ile alanı ve enerji seviyesini koruyarak daha yüksek kapasiteye ulaşılmıştır.

Uzman Alman markası ELAC ile iş birliği sayesinde izlenilen tüm içeriklerde akustik ses tasarımına sahip ve sinemadaki gibi zengin, çok boyutlu bir ses deneyimi sunan 49”-55”-65” UHD ürün ailesi devreye alınmıştır.

Smart Remote uygulaması ile mobil telefonlara indirilen bir program sayesinde mevcut fiziki kumanda ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır.

Dijital eğitimde önemli role sahip olan akıllı tahta ekran gamı, 86”

touch akıllı tahta ile genişletilmiştir.

3D Printer ekosistemi ile okullara ve öğrencilere yönelik kullanımı kolay 3D Printer, endüstride ilklerden olan bulut tabanlı dilimleme yazılımı, eğitim içerikleri ve kendine özel güvenilir PLA filamenti geliştirilmiştir.

Digital Signage sektörü için bulut ve lokal server teknolojisine sahip ürünlerin uzaktan içerik yönetimini sağlayan Arsigna Digital Signage Platformu geliştirilmiştir.

Kettle, çay demleme, ileri zamana ayarlama gibi farklı modları olan ve Bluetooth özelliğine, dokunmatik ara yüze ve kompakt tasarıma sahip çayı posasından ayırabilen Filtersense teknolojisi ile çayın bir saate kadar taze kalmasını sağlayan otomatik çay makinesi üretilmiştir.

Optimum ısı ve buhar oranıyla 30 saniyede virüs ve bakterilerin

%99,9’unu öldüren Phoenix SteamXtra-Pro Generator, T.C.

Sağlık Bakanlığı kayıtlı ilk buhar kazanlı ütü olmuştur.

63 g/dk sürekli buhar debisi ile Avrupa ve Türkiye’nin en yüksek buhar gücü ve en iyi kırışıklık açma performansına sahip El Ütüsü geliştirilmiştir.

360 derece anlık lokalizasyon ile evin haritasını çıkarabilen, yasaklı alan, sanal duvarlar gibi haritanın kullanıcı tarafından şekillendirilebildiği, seçili alanları temizleyebilen ve mop yapabilen Lidar Slam Navigasyon teknolojisi ile tasarlanmış Arçelik’in ilk akıllı connected Robot Süpürgesi Beko Robot tasarlanmıştır.

Filtrasyon sistemi sayesinde 30-40 çalışma sonucu ortamdaki Influenza A (H1N1) virüslerinin %99,9’unu tutabilen Air Purifier (Hava Temizleyici) serisi, T.C. Sağlık Bakanlığı kayıtlı ilk Hava Temizleyici ürünü olmuştur.

Mobil uygulamanın yanı sıra Google Asistan ve Amazon Alexa ile sesli kontrol özelliğine sahip Arçelik’in ilk akıllı Portatif Kliması geliştirilmiştir.

Yeni geliştirilen LED ekranlı Arçelik’in ilk Çok Amaçlı Pişiricisi, ayarlanabilen basınç seviyelerinde sensör kontrolü ile güvenli pişirme imkanı vermekte, kişiselleştirilebilen programların yanında tanımlanmış 10 farklı otomatik programı ile lezzetli yemekler sunmaktadır. Ayrıca özel tandır programı ve aksesuarı ile uzun sürede pişen etleri çok kısa sürede pişirebilmektedir.

9 https://www.weforum.org/agenda/2020/03/how-are-companies-responding-to-the-coronavirus-crisis-d15bed6137/

Yenilikçilik Arçelik Faaliyet Raporu 2020

64 65

Konya Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu’nun organizasyonu ile 4 Mart tarihinde gerçekleştirilen söyleşide genç mühendis adayları ile dijitalleşme, Ar-Ge ve inovasyon üzerine bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmuştur.

COVID-19’un etkileriyle şekillenen yeni normal yaşam stili üzerine, Mayıs 2020’de “Hack the Normal” temalı inovatif çözümlerin üretildiği bir ‘Hackathon’da Arçelik ev sahipliğini üstlenmiştir. Atölye firmasının organizasyonunda yapılan uluslararası katılımın olduğu inovasyon etkinliğine Temin Ürün Direktörlüğü’nü temsilen katılan ekip “Welcome Home Sanitizer”

konsepti ile birinciliğe layık görülmüştür. Birincilik alan ürünün prototiplenerek hayata geçirmesi için çalışmalara başlanmıştır.

27 Mayıs’ta TÜSİAD’ın düzenlediği etkinlikte COVID-19 pandemi dönemi boyunca Arçelik Ar-Ge’nin dijital ortama taşıdığı süreçler, etkinlikler ve tasarım faaliyetleri konusunda sunum gerçekleştirilmiştir.

9 Haziran’da TUSİAD’ın düzenlediği Ufuk Avrupa Programı konulu etkinlikte Türk sanayi sektörünün bu programda daha etkin yer almasına yönelik görüş ve önerileri içeren bilgilendirme sunumu yapılmıştır.

25 Ağustos 2020’de TOBB’un koordinasyonundaki etkinlikte, Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa konulu bilgilendirme çalıştayı gerçekleştirilmiştir.

18 Eylül’de TÜBİTAK uzmanları ve Koç Grubu şirketlerinin çevre ve Ar-Ge uzmanlarından oluşan geniş katılımlı bir ekip ile Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Mutabakat konusunda açılmış çağrılarına yönelik bir çalıştay yapılmıştır.

22-24 Eylül tarihlerinde online olarak düzenlenen Avrupa Araştırma ve İnovasyon Günleri’nde Avrupa Komisyonu’nun politika belirleyicileri, araştırmacıları, girişimcileri ile bir araya gelinmiştir. Etkinlik çerçevesinde araştırma ve yeniliğin geleceğinin tartışıldığı pek çok farklı konu ile ilgili çalıştay ve konferanslara katılım sağlanmıştır.

23 Ekim’de TÜBİTAK tarafından çevrimiçi düzenlenen

“Horizon 2020 Green Deal Call International Networking Event”

etkinliğinde, Ufuk 2020 programının son çağrısı olan Green Deal ile ilgili bilgilendirici çalıştaylar yapılmış, etkinlik kapsamında ikili iş birliği görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.

5 Kasım’da Ufuk Avrupa konulu farkındalık eğitimine, Arçelik tedarik ekosistemindeki yardımcı sanayi firmalarının temsilcileri katılmıştır.

9-12 Kasım’da Otomotiv Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Otomotiv Mühendisliği Konferansında (IAEC), Arçelik “Education and R&D” panelinde yer almıştır.

11 Kasım’da düzenlenen HIMSS Eurasia-Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı’nda, Arçelik İnovasyon Ekibi tarafından geliştirilen yeni nesil tele-sağlık çözümü “Corensis®

Sağlık Kiosku”, sağlık sektörünün önemli temsilcileriyle buluşmuştur.

21 Aralık’ta online olarak düzenlenen “Reliability Day”de Arçelik’in ürün kalitesi ve güvenlik konularındaki çalışmaları paylaşılmış ve başarılı çalışmalar ödüllendirilmiştir.

Ayrıca…

Tüketici malları sektöründe verilen en prestijli ödüllerden TCG (Technical Consumer Goods) Ödülleri’nde Endüstriyel Firmalar alanında, çevre dostu teknoloji geliştirme çalışmaları ile Arçelik, Sürdürülebilirlik kategorisinde finale kalmayı başarmıştır.

Arçelik, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için farklı paydaş grupları arasındaki ortaklık projelerinin yarıştığı, Birleşmiş Milletler Global Compact Network Ukrayna–Sürdürülebilirlik Ödül Ortaklığı’na başvurusunu yapmıştır.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Enerji Verimliliği Ödülleri’nde, Arçelik Kompresör İşletmesi tarafından geliştirilen KIK COP+ teknolojisi, Büyük Ölçekli İşletme Enerji Verimli Ürün Kategorisi’nde Birincilik Ödülü’nü almıştır.

Türkiye’nin İnovasyon Lideri firmalarının yarıştığı ve uluslararası standartlarda IMP3rove Academy tarafından değerlendirmelerin yapıldığı İnovalig Programı’nda, Arçelik, “İnovasyon Stratejisi”

kategorisinde birincilik ödülüne layık görülmüştür.

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürlerini eksiksiz yerine getiren Arçelik’in 9 işletmesi, denetimleri hiçbir uygunsuzluk ve ek süre almadan tam başarı ile tamamlamıştır. TSE denetçilerinin birçok farklı kriter ve konuda detaylı kontrolünden geçen işletme kampüsleri, TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi almaya hak kazanmıştır.

IŞ BIRLIKLERI

Arçelik 2020 yılında etkin iş birlikleriyle hem yurt içinde hem yurt dışında çalışmalar gerçekleştirmiştir. Farklı alanlarda fonlanan 23 projede, 20’den fazla ülkeden 500’ün üzerinde üniversite, araştırma enstitüsü ve firma ile iş birlikleri yapılmıştır. Avrupa Birliği Ufuk 2020 Programı kapsamında bağlanabilir ürünler, siber güvenlik, sensör, robotik, siber fiziksel sistemler, yapay zeka, enerji verimliliği, döngüsel ekonomi, yenilikçi malzeme teknolojileri ve gıda saklama teknolojileri alanlarında önemli iş birliklerine gidilmiştir.

Eureka ve Eurostars platformlarında da çok sayıda projeye devam edilmektedir.

Arçelik, Koç Üniversitesi, İTÜ, ODTÜ, Sabancı Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile kabul olan 16 adet TÜBİTAK2244 Sanayide Doktora Programı projesi ile programın en büyük yararlanıcısı olmuştur.

Nanoteknolojik sensörlerin geliştirilmesi alt başlığında, TÜBİTAK 1004 Mükemmeliyet Merkezleri Programı kapsamında SUNUM (Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi) liderliğinde ikinci faza geçmeye hak kazanan

“Nanomalzemeler, Nanoyapılar ve Sistemler” projesinde, yürütücülük görevi üstlenilmiştir.

Aynı şekilde Arçelik, Akıllı Ev Projesi ile TÜBİTAK SAYEM Programı’nda konsorsiyum liderliği görevini üstlenmiştir.

Aynı şekilde Arçelik, Akıllı Ev Projesi ile TÜBİTAK SAYEM Programı’nda konsorsiyum liderliği görevini üstlenmiştir.