• Sonuç bulunamadı

Çalışma Hayatına Dair Yapılan Düzenlemeler

● Yurtdışında bulunan kamu görevlile-rinin yurda dönüş tarihinden itibaren 14 gün evde tecrit oldukları sürenin mesai günlerine tekabül eden kısımlarında idari izinli sayılmaları,

● Hamilelerin, yasal süt izni kullanan-ların, engelli çalışankullanan-ların, yönetici pozis-yonlarındakiler hariç 60 yaş ve üzerinde olanların, Sağlık Bakanlığının belirlediği dezavantajlı grupların (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp da-mar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itiba-ren on iki gün idari izinli sayılmaları,

● Ayrıca kamu kurum ve kuruluşla-rının faaliyetlerinin devamını sağlayacak şekilde gerekli tedbirlerin alınması ve zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için as-gari seviyede personel bulundurulması kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının başta okul öncesi ve ilköğretimde çocu-ğu bulunan kadın çalışanlarının yıllık izin taleplerinin karşılanması, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izinlerinin kullandırılması,

Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görül-müştür.”

II. UZAKTAN VE DÖNÜŞÜMLÜ ÇA-LIŞABİLME GENELGESİ

22 Mart tarihinde kamu çalışanlarının uzaktan ve dönüşümlü çalışabilmesini sağlayan Cumhurbaşkanlığı genelgesi (https://www.resmigazete.gov.tr/eski-ler/2020/03/20200322M1-1.pdf) çı-karılmıştır. Genelgede şu ifadelere yer verilmiştir:

● “COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve etkilerinin azaltıl-masına yönelik faaliyetleri zafiyete uğrat-mayacak ve kamu hizmetlerini aksatma-yacak şekilde, ihtiyacı karşılaaksatma-yacak kadar asgari sayıda personelin bulundurulması şartıyla;

● Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir.

● Buna dair usul ve esaslar Cumhur-başkanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklar-ca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başka-nı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu be-lirleme yetkisi devredilebilir.

● Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.

● Bu Genelge kapsamında esnek ça-lışma yöntemlerinden faydalanan çalışan-lar ile idari izinli sayılançalışan-lar bu sürede is-tihdamlarına esas görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılırlar.

● Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hizmetin yü-rütülmesi sorumluluğu açısından eşittir.

● Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile idari izinli sayılanların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır.

● İdari izinliler, uzaktan veya dönü-şümlü çalışanlar amirlerinin izni dışın-da görev mahallerinden ayrılamazlar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda görevine dönmek zorundadır.

● Daha önce, Covid,19 kapsamında idari izinli sayılanlar, yeni bir karar veri-linceye kadar idari izinli sayılmaya devam edecekler, yıllık veya mazeret izni kulla-nabilecekleri belirtilen çalışanlar da bu genelge kapsamında belirlenecek usul ve esas dahilinde idari izinli sayılabilecekler-dir.”

III. KAMUDA ÇALIŞAN HAMİLE PERSONEL İÇİN İDARİ İZİN DÜ-ZENLEMESİ

29 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan ge-nelge (https://www.resmigazete.gov.tr/

eskiler/2020/05/20200529M1-1.pdf) ilgi tutularak kamu görevlileriyle ilgili dü-zenlemelere ilaveten Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Pren-sipler Genel Müdürlüğü’nün “İdari İzin”

başlıklı yazısında “COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarında (Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) istihdam şekline bakılmaksızın görev ya-pan hamile personelin, gebeliğinin 24.

haftasından 32. haftasına kadar olan süre içerisinde idari izinli sayılması Sayın Cum-hurbaşkanımızca uygun görülmüştür” ifa-delerine yer verildi.

IV. KAMU GÖREVLİLERİNE YÖNE-LİK TEDBİRLER GENELGESİ

Genelgede şu ifadeler yer aldı:

“COVID-19 salgınının ülkemizde yayı-lımının en aza indirilmesi amacıyla, bu salgınla mücadeleyi ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik faaliyetleri zafiyete uğratmama ve kamu hizmetlerini aksat-mama şartıyla;

Çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzak-tan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi es-nek çalışma yöntemleri uygulanabilir.

Buna dair usul ve esaslar Cumhurbaşkan-lığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuru-luşları için üst yönetici; bakanlıklar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan; taşra teşkilatları (bakanlıklar-ca belirlenmemiş ise) ile mahalli idareler, bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri için ilgisine göre vali veya belediye başka-nı; diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici tarafından belirlenir. Bu yetki devredilebilir.

Bu kapsamda dönüşümlü çalışanlar fiilen göreve gelmedikleri süre zarfında idari izinli sayılır.

Bu Genelge kapsamında esnek çalışma yöntemlerinden faydalanan çalışanlar ile idari izinli sayılanlar bu sürede istihdam-larına esas görevlerini fiilen yerine getir-miş sayılırlar. Uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar ile görev yerinde çalışanlar hiz-metin yürütülmesi sorumluluğu açısından eşittir. Uzaktan veya dönüşümlü çalışan-lar ile idari izinli sayılançalışan-ların mali ve sosyal

hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklıdır.

İdari izinliler, uzaktan veya dönüşümlü çalışanlar amirlerinin izni dışında görev mahallerinden ayrılamazIar ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağrıldıkları anda gö-revlerine dönmek zorundadır.”

V. KAMU GÖREVLİLERİNİN MESAİ SAATLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME 30 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaş-kanlığı İdari İşler BaşCumhurbaş-kanlığı, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün “Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Mesai Saatleri”

başlıklı yazısında mesai saatlerine düzen-leme getirildi.

COVID-19 salgınının Türkiye’de yayılımı-nın en aza indirilmesi amacıyla salgınla mücadele ve etkilerinin azaltılmasına yö-nelik faaliyetlerin zafiyete uğratılmama-sı ve kamu hizmetlerinin aksatılmamauğratılmama-sı şartıyla mesai saatlerinde düzenlemeye gidilebileceği belirtilen yazıda, ayrıca şu ifadelere yer verildi: “2 Aralık 2020 ta-rihinde başlamak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitme saatlerinin, merkezde Cumhurbaş-kanlığı, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici,

bakanlık-lar, bağlı, ilgili ve ilişkili kamu kurum ve kuruluşları için bakan, diğer kamu kurum ve kuruluşları için üst yönetici, illerde va-liler tarafından 10.00-16.00 olarak belir-lenebilmesi Sayın Cumhurbaşkanımızca uygun görülmüştür.”

VI. SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN

“MESLEK HASTALIĞI” VE “VAZİFE MALULLÜĞÜ” GENELGESİ

Sağlık Bakanlığı, 18 Aralık 2020 tari-hinde COVID-19 tanısı ile tedavi gören ve hayatını kaybeden sağlık çalışanları-nın meslek hastalığı veya vazife malulü hükümlerinden yararlanmalarına ilişkin genelge yayımladı. Genelgede, “Sağ-lık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile COVID-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca ‘malul’ ol-duğuna karar verilenler ile hayatını kay-bedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sos-yal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 14’üncü ve 47’nci madde-lerine göre ‘meslek hastalığı’ veya ‘vazife malullüğü’ hükümlerinden yararlandırıl-maları söz konusu olabilecektir.” şeklinde düzenleme yapıldı.

İKİNCİ BÖLÜM