• Sonuç bulunamadı

Bu çalıĢma ile ilgili olarak söylemek istediğin baĢka bir Ģey var mı?

Çizelge 4.10. Bu ÇalıĢma Ġle Ġlgili Olarak Söylemek Ġstediğin BaĢka Bir ġey Var Mı? Sorusuna Verilen Yanıtlar

6. Bu çalıĢma ile ilgili olarak söylemek istediğin baĢka bir Ģey var mı? Sorusuna verilen yanıtlar.

Örnek Cümleler Kodlar

F (Tekrarlanma

Sıklığı) Yüzde %

Diğer dersler ve

ünitelerde de uygulansın.

Çok değiĢik bir yöntem benim için.

Eğitimde teknolojiyi kullandım.

Dersi evden veya biliĢim teknoloji sınıfından takip ettim Derslerime yardımcı oluyor. - Diğer ünitelerde de uygulanması - DeğiĢik yöntemler - Eğitimde teknolojiyi yakalama

- Okuldan uzakta dersi takip etme - Okuldaki derslere destek olma 15 4 6 7 7 72 19 29 33 33

Öğrencilere son olarak, “Sizin bu çalıĢma ile ilgili olarak söylemek istediğin bir Ģey var mı?” sorusu sorulmuĢtur. Öğrenciler soruya, “Diğer dersler ve ünitelerde de uygulansın” (f=15), “Dersi evden, biliĢim ve teknoloji sınıfından takip ettim” (f=7), “Derslere yardımcı oluyor” (f=7), “Eğitimde teknolojiyi kullandım” (f=4) cevaplarını vermiĢlerdir. Cevaplardan da anlaĢıldığı üzere, öğrenciler internet tabanlı öğretim yönteminin diğer ders ve ünitelerde uygulanmasını da çok istemektedirler. Verilen cevaplara baktığımızda “Benim için çok değiĢik bir yöntem” %19 olarak görülmektedir. Bunun nedeni, derse giren öğretmenin daha önce de bu uygulamalara benzer etkinlikler yapmıĢ olması olabilir.

Bu araĢtırmada; öğrencilerin baĢarının ve derse olan ilgisinin artmasının nedeni, öğretim yöntemi olarak internet tabanlı öğretim yönteminin kullanılması olabilir. Yapılan bu araĢtırmada da öğrenciler, uygulanan internet tabanlı öğretim yönteminin devamının olup olmadığını merak etmiĢlerdir. Bu da öğrencilerin dersi ilgiyle takip ettiklerini göstermektedir. Nitekim öğrencinin ilgisi ve merakı derse olan katılımını ve baĢarısını artırır.

Sonuç olarak bu verilerden faydalanarak öğrencilerin internet tabanlı öğretim yöntemine ait görüĢlerinin olumlu olduğu ve uygulanan çalıĢmanın öğrenme sürecini olumlu yönde etkilediği, öğrencilerin ilgisini artırdığı, öğrencilerin dersin iĢleniĢinden memnun olduğu sonucuna ulaĢabiliriz.

BÖLÜM V

Bu bölümde elde edilen bulgular ve yorumlara dayalı olarak sonra ulaĢılan sonuç, tartıĢma ve öneriler yer almaktadır.

5.1. Sonuç

1. Sosyal Bilgiler dersi öğretiminde internet tabanlı öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin akademik baĢarıları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. Bu sonuç, internet tabanlı öğretim yöntemi kullanılarak yapılan öğretim sürecinin öğrencilerin, Sosyal Bilgiler dersinde akademik baĢarılarını arttırdığını göstermektedir.

2. Sosyal Bilgiler dersi öğretiminde internet tabanlı öğretim yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubundaki öğrencilerin bilgileri hatırlama düzeyleri arasında, deney grubu lehine anlamlı bir fark vardır. Bu sonuç, internet tabanlı öğretim yöntemi kullanılarak yapılan öğretim sürecinin Sosyal Bilgiler dersinde öğrencilerin bilgileri hatırlama düzeylerini artırmada geleneksel öğretime göre daha etkili olduğunu göstermektedir.

3. Sosyal Bilgiler dersi öğretiminde, internet tabanlı öğretim yönteminin uygulandığı grupta, öğrencilerin ünite sürecine iliĢkin görüĢlerinin olumlu olduğu ve uygulanan çalıĢmanın öğrenme sürecini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaĢılmıĢ ve öğrenilenlerin somutlaĢtırılması ile daha kalıcı öğrenmeyi sağladığı anlaĢılmıĢtır.

AraĢtırma sonuçları göstermektedir ki, internet tabanlı öğretim yöntemi kullanımı ile yapılan öğretim, öğrencilerin Sosyal Bilgiler dersine iliĢkin akademik baĢarılarını ve bilgileri hatırlama düzeylerini arttırmaktadır. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin, ünite sürecine iliĢkin olumlu görüĢler ifade etmeleri, uygulanan öğretim sürecinin etkili olduğunu göstermektedir.

5.2. TartıĢma

1. Ġnternet tabanlı öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik baĢarıları, hatırda tutma düzeyleri üzerindeki etkisi ve deney grubundaki öğrencilerin sürece yönelik görüĢlerinin yansıtıldığı bu çalıĢmada, elde edilen veriler, bu yöntemin uygulandığı deney grubundaki öğrencilerin akademik baĢarıları ve hatırda tutma düzeyleri üzerinde etkili olduğunu göstermiĢtir.

Ġnternet tabanlı öğretim yönteminin, öğrencilerin akademik baĢarıları üzerindeki etkisine baktığımızda deney grubunda ki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere göre daha baĢarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanına deney grubunda internet tabanlı öğretim yöntemine uyum sağlayamayan, biliĢim ve teknoloji sınıfında rahat çalıĢamayan öğrenciler gözlenmiĢtir. Eğer bu gibi nedenler olmasaydı, internet tabanlı öğretim yönteminin deney grubu öğrencilerinin akademik baĢarıları üzerindeki etkisi daha fazla olabilirdi.

Birinci alt problemin bulguları; Arıkan (2006), Ayas (2006), Açıkalın ve Duru (2005), Ulusoy (2005), Adıyaman (2002), KarakuĢ, F., KarakuĢ, G. ve Kösa (2008), SavaĢ ve Arıcı (2009), Akçay, Tüysüz ve Feyzioğlu (2003), Akpınar, AktamıĢ ve Ergin (2005), ĠĢman, Dabaj, Altınay ve Altınay (2004), EĢgi (2006), Çakır (2003), Öğüt, Altun, Sulak ve Koçer (2004), Arıcı ve Yekta (2005), BintaĢ ve Barut (2008)’de yapılan araĢtırmaların bulgularıyla benzerlik gösterdiği anlaĢılmıĢtır.

2. Ġnternet tabanlı öğretim yönteminin, öğrencilerin hatırda tutma düzeylerine baktığımızda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark görülmektedir.

Uygulama sürecine baktığımızda kontrol grubundaki öğrenciler, ünite içerisinde birçok okuma parçasının bulunması, konuların birbiri ile bağlantılarının sağlanamaması ve ünitenin uzun sürmesinden kaynaklanan bazı olumsuz nedenler yüzünden geleneksel öğretim yöntemine karĢı ilgi göstermemiĢlerdir. Diğer yandan deney grubu öğrencilerine baktığımızda, öğrencilerin bilgisayar ve internete olan ilgisi, ünite içeriğinin görsel ve iĢitsel olarak fazla zengin olması ve serbest çalıĢabilme ve istediği zaman tekrar etme gibi fırsatlarının olmasından dolayı derse olan ilgileri artmıĢtır.

Deney grubunun derse olan ilgisinin artmasının sonucunda öğrenilen öğeleri hatırda tutma oranı kontrol grubuna göre daha fazla olmuĢtur.

Ġkinci alt problemin bulguları; Hazari ve Schnorr (1999), Alper ve Deryakulu (2008), Irizarry, R. (2002), Nguyen ve Kulm (2005), Marshall ve Taylor (2009)’da yapılan araĢtırmaların bulgularıyle benzerlik gösterdiği anlaĢılmıĢtır.

3. Üçüncü alt problemde de öğrencilerin internet tabanlı öğretim sürecine yönelik görüĢlerinden elde edilen verilere baktığımızda; öğrencilerin internet tabanlı öğretim yöntemine karĢı olumlu tutum ve görüĢlere sahip oldukları kanısına varılabilir.

Deney grubundaki her öğrencinin evlerinde kendilerine ait internet bağlantılı bilgisayarları ve her öğrenci aynı oranda interneti kullanma bilincine sahip olsaydı; öğrencilerin internet tabanlı öğretim süresine iliĢkin görüĢleri daha olumlu olabilirdi.

Elde edilen verilere baktığımızda uygulanan öğretim yöntemi hakkında öğrenci görüĢlerinin olumlu olduğunu görmekteyiz. Öğrencilerin olumlu cevap verdiği görüĢler “Ġlgimiz arttı”, “ “Görsel/ĠĢitsel olarak gördüm”, “Daha çok ilgimi çekti”, “Ġnternet tabanlı öğretim daha zevkli” , “Diğer derslerde de uygulansın” olarak belirlenmiĢtir. Deney grubundaki öğrencilerin sürece yönelik olumlu görüĢler ifade etmeleri de yapılan çalıĢmanın etkili olduğunu göstermiĢtir.

Üçüncü denence de ĠĢman, A., Gürgün, S. (2008), Atıcı (2007), Baki, KarakuĢ ve Kösa (2008), Çetin ve Günay (2009), Tüysüz ve Aydın (2007), Çuhadar (2010), Çatlıoğlu ve Kutluca (2010), ġendağ ve Gündüz (2007), Tanyıldızı ve Semerci (2005), Filiz, Arslan ve CoĢtu (2008), Aktürk, ġahin ve Sümbül (2008), Demirli (2002)’de

yapılan araĢtırmaların bulgularıyla benzerlik gösterdiği anlaĢılmıĢtır.

Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dıĢında yapılan araĢtırmalarda derste, ders kitabı dıĢında kullanılan internet tabanlı öğretim yönteminin öğrencinin baĢarısını ve derse olan ilgisini artırdığı belirtilmektedir.

Bu araĢtırma sonucunda öğrencilerin baĢarısının ve derse olan ilgisinin artmasının nedeni, öğretim yöntemi olarak internet tabanlı öğretim yönteminin

kullanılması olabilir. Yapılan bu araĢtırmada öğrenciler, uygulanan internet tabanlı öğretim yönteminin devamının olup olmadığını merak etmiĢlerdir. Bu da öğrencilerin dersi ilgiyle takip ettiklerini göstermektedir. Nitekim öğrencinin ilgisi ve merakı derse olan katılımını ve baĢarısını artırır. Ġnternet tabanlı öğretim yöntemi, internet tabanlı öğrenme öğelerinden oluĢmaktadır. Eğer öğretim sadece bilgi aktarımı olarak görülseydi, öğrencide bu aktarım çok az düzeyde gerçekleĢecekti. Çünkü öğrenci algılama yollarının birçok kısmını bu bilgi aktarımına kapatacaktı. Bu çalıĢmada ki anket sonuçlarına bakarak öğrencinin algılama yollarını açık tuttuğunu ve derse olan ilgisinin olumlu düzeyde olduğunu görebiliriz.

Bütün bu sonuçlar dikkate alındığında Sosyal Bilgiler dersinde ve diğer derslerde de internet tabanlı öğretim yönteminin kullanmanın önemine, öğrencinin ilgisini ve baĢarısını artırdığına vurgu yapan ilk araĢtırmalardan olması ve bu amaçla program geliĢtirme uzmanlarına, öğretmenlere yol göstermesi ve bilgi sunması açısından yararlı olabileceğini belirtmek mümkündür.

5.3. Öneriler

1. AraĢtırma sonuçları incelendiğinde, internet tabanlı Sosyal Bilgiler öğretim yönteminin Sosyal Bilgiler öğretiminde akademik baĢarıyı artırdığı ve kalıcılığı sağladığı görülmektedir. Bu nedenle Sosyal Bilgiler dersi öğrencinin ilgisini çekebilecek internet tabanlı öğrenme araçları ile desteklenmeli ve yaygınlaĢtırılmalıdır. Sadece ders kitabıyla yetinilmemelidir.

2. Ġlköğretim Sosyal Bilgiler dersi ve Türkiye Cumhuriyeti Ġnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi öğretiminde internet tabanlı öğretim yaygınlaĢtırılmalıdır.

3. Sosyal Bilgiler grubu derslerinin yanında diğer derslerde de internet tabanlı öğretim yöntemi kullanılmalıdır.

4. Ġlköğretim çağındaki öğrencilere bilinçli bilgisayar ve internet kullanımı hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Bu konuda ilköğretim okullarındaki bilgi ve teknoloji öğretmenleri ile iletiĢim kurulmalı ve biliĢim teknolojileri laboratuarlarından yararlanılmalıdır.

5. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim – öğretim kurumlarına devam eden öğrencilere internet tabanlı eğitim ile destek verilerek, öğrencilerin baĢarıları arttırılabilir.

6. Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarının internete bağlanma hızını arttırmalı ve internete bağlanma sorunlarını ivedilikle çözmelidir.

7. Aynı bölgedeki ya da farklı bölgelerdeki okullarla iletiĢim kurularak bir internet tabanlı öğrenme ortamı oluĢturularak, internet tabanlı eğiti-öğretim faaliyetlerin yanında öğrenciler arasında paylaĢım da sağlanabilir.

8. Sadece Sosyal Bilgiler dersinde değil diğer derslerde de internet tabanlı öğrenme öğelerinin kullanımını kolaylaĢtırmak ve yaygınlaĢtırmak için gerek özel kurum/kuruluĢlar gerekse de Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin düzeylerine uygun, birden fazla duyu organına hitap edebilecek internet tabanlı öğrenme öğelerini/materyallerini geliĢtirme ve yaygınlaĢtırma konusunu ele alarak çalıĢmalar yapmalısı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Fakültesi Dekanlığı kanalıyla M.E.B. Ġl Milli Eğitim Müdürlüğüne öneriler götürmelidir.

9. Öğrenciler, internet tabanlı öğretim yöntemini çok beğendiklerini, internet tabanlı öğretim yönteminin anlatımı ve anlamayı kolaylaĢtırdığını belirtmiĢlerdir. Öğretmenler, Sosyal Bilgiler öğretiminde öğrencilerin ilgisini çekebilecek internet tabanlı öğrenme öğelerini kullanmalıdır.

10. Ġnternet tabanlı öğrenme öğelerinde resimli, hareketli, video-animasyon ve interaktif öğeler tercih edilmelidir.

11. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Ġl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Eğitim Fakültesi Dekanlığı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü kanalıyla ilgili iĢbirliği, danıĢmanlık hizmetleri konusunda güç birliği yapmaları söz konusu tez gibi, benzer çalıĢmaların artırılmasına yardımcı olacaktır.

KAYNAKÇA

Ada, S., Baysal, Z.N., Kadıoğlu, H. (2009). “Projeye Dayalı Öğrenme YaklaĢımı‟nın

Öğrencilerin Sosyal Bilgiler Dersine ĠliĢkin Tutumlarına Ve Görsel Sunu Uygulamalarına Etkisi”. Ahi Evran Üniversitesi KırĢehir Eğitim Fakültesi

Dergisi, C.10, S.3, s.89-96,

http://kefad.ahievran.edu.tr/archieve/pdfler/Cilt10Sayi3/JKEF_10_3_2009_89_96. pdf (Son eriĢim tarihi: 00:19 25/06/2010)

Adıyaman, Z. (2002) “Uzaktan Eğitim Yoluyla Yabancı Dil Eğitimi”. The Turkish Online Journal of Educational Technology, C.1, S.1, s.92-97,

http://www.tojet.net/articles/1111.pdf (Son eriĢim tarihi: 03:33 19/08/2010)

Açıkalın, M., Duru, E. (2005) “The Use of Computer Technologies In The Social

Studies Classroom”. The Turkish Online Journal of Educational Technology,

Nisan, C.4, S.2, s.18-26, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 18:57, 12/08/2010)

Açıkgöz, K, Ü. “Tarih Derslerinde Öğrencileri Güdüleme Stratejileri”. TÖDK, s. 313 vd.

Açıkgöz, K, Ü. (1992). “ĠĢbirlikli Öğrenme”. Malatya: Uğurluel Matbaası, s.207.

Akengin, H., Sağlam, D. ve Dilek, A. (2002). “Ġlköğretim 4. ve 5. Sınıf Öğrencilerinin

Sosyal Bilgiler Dersi Ġle Ġlgili GörüĢleri”, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim

Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, S.16, s.1-12,

http://ebd.marmara.edu.tr/arsiv/pdf/2002_16_1-12_45.pdf (Son eriĢim tarihi: 21:25 24/06/2010)

Akbaba-Altun, S. ve Altun, A. (2000). “Bir Eğitim Aracı Olarak Ġnternet”, Milli Eğitim Dergisi, S.147, s.23-26, http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/147/sadegul.htm adresinden 00:26. (Son eriĢim tarihi: 12/08/2010)

Akbaba, B. (2005). “Tarih Öğretiminde Fotoğraf Kullanımı” Gazi Üniversitesi KırĢehir Eğitim Fakültesi Dergisi, C.6, S.1, s.185-197,

http://kefad.ahievran.edu.tr/arsiv/61.htm (Son eriĢim tarihi: 24/06/2010)

Akçay, H., Tüysüz, C., Feyzioğlu, B. (2003) “Bilgisayar Destekli Fen Bilgisi Öğretiminin Öğrenci BaĢarısına ve Tutumuna Etkisine bir Örnek: Mol Kavramı ve Avogadro Sayısı” The Turkish Online Journal of Educational Technology, Nisan, C.2, S.2, s.57-66, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 17:00, 12/08/2010)

Akpınar, E., AktamıĢ, H., Ergin, Ö. (2005) “Fen Bilgisi Dersinde Eğitim Teknolojisi

Kullanımına ĠliĢkin Öğrenci GörüĢleri”, The Turkish Online Journal of

Educational Technology, Haziran, tef.selcuk.edu.tr/salan/sunbul/i/cilt1.pdf (Son eriĢim tarihi: 16:50, 12/08/2010)

Aktürk, O., ġahin, Ġ. ve Sünbül, M. (2008). “Bilgisayar Öğretmen Adaylarının Web

Temelli Öğretim Hakkındaki GörüĢleri”. 8. Uluslar arası Eğitim Teknolojileri

Konferansı, IETC, 6-9 Mayıs, 2008, Anadolu Üniversitesi, EskiĢehir, s.855-861.

Akyol, H. (1998). “Kelime Tanıma ve Okumaya Etkisi”, VII. Ulusal Eğitim Bilimleri

Kongresi, Selçuk Üniversitesi, C.1, s.677-683, Konya,

tef.selcuk.edu.tr/salan/sunbul/i/cilt1.pdf (Son eriĢim tarihi: 18:58, 12/08/2010)

Akyüz, Y. (1997). “Türk Eğitim Tarihi”. Ġstanbul: Ġstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları.

Alkan, C. (1997). “Uzaktan Eğitimin Tarihsel GeliĢimi”. Türkiye 1. Uluslar arası Uzaktan Eğitim Sempozyumu, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Alkan, C. (2005). “Eğitim Teknolojisi”. Ankara: Anı Yayıncılık, 8. Baskı.

AlkıĢ, S. ve Güleç, S. (2006). “Ġlköğretim Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersine

Yönelik GörüĢleri”. Ġlköğretim Online Dergisi, C.5, S.1 s.7-22, http://ilkogretim- online.org.tr/vol5say1/v5s1m2.PDF (Son eriĢim tarihi: 22:52 24/06/2010)

AltınıĢık, S., Orhan, F. (2002). “Sosyal Bilgiler Dersinde Çoklu Ortamın

Öğrencilerin Akademik BaĢarıları ve Derse KarĢı Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:23, s.41-49,

Ankara, http://193.140.216.63/200223SERTEL%20ALTINI%C5%9EIK.pdf (Son eriĢim tarihi:19:46, 24/06/2010)

Alper, A., Deryakulu, D. (2008). “Web Ortamlı Probleme Dayalı Öğrenmede BiliĢsel

Esneklik Düzeyinin Öğrenci BaĢarısı ve Tutumları Üzerindeki Etkisi”. Eğitim

ve Bilim Dergisi, C.33, S.148, s.49-63,

egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/article/viewFile/675/126 (Son eriĢim tarihi: 00:46, 06/09/2010)

Altun, E. (2008) “6th, 7th and 8th Graders‟ Attıtudes Towards Online Homework

Assignment Sites”, The Turkish Online Journal of Educational Technology,

Ekim, C.7, S.4, s.5-18, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 16:54, 12/08/2010)

ArıbaĢ, S. ve Fırat, ġ. (2010) “Ġlköğretim 4. Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler

Dersine Yönelik Akademik BaĢarıları Üzerinde Proje Tabanlı Öğrenme YaklaĢımın Etkisi”. Milli Eğitim Dergisi, S.186, s.310-319, Ankara, http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/186/186.pdf 14:43 (Son eriĢim tarihi: 24/06/2010)

Arıcı, N., Yekta, M. (2005). “Mesleki ve Teknik Eğitimde Çoklu Ortam Araçları

KullanılmıĢ Web Tabanlı Öğretimin Öğrenci BaĢarısına Etkisi”. Ticaret ve

Turizm Egitim Fakültesi Dergisi, S.1, s.144-153, ttefdergi.gazi.edu.tr (Son eriĢim tarihi: 03:19, 20/08/2010)

Arıkan, Y.D. (2007) “Web Destekli Etkin öğrenme Uygulamalarının Öğretmen

Adaylarının Derse Yönelik Tutumları Üzerindeki Etkileri”. Ege Eğitim

Dergisi, C.7, S.1, s.23-41, Ġzmir,

http://egitim.ege.edu.tr/efdergi/arsiv.php?sayi=2006_7_1 (Son eriĢim tarihi: 16:45, 12/08/2010)

Arslan, Ö. (2008). “Ġlköğretim 8. Sınıf T.C. Ġnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi

Öğretiminde Görsel ve ĠĢitsel Materyal Kullanımının Öğrencilerin Akademik BaĢarıları ve Hatırda Tutma Düzeyleri Üzerindeki Etkisi”. YayınlanmamıĢ

Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ġzmir.

Atıcı, B. (2007). “Sosyal Bilgi ĠnĢasına Dayalı Sanal Öğrenme Çevrelerinin Öğrenci

BaĢarısı ve Tutumlarına Etkisi”. Eğitim ve Bilim Dergisi, C.32, S.143, s.41-54, http://egitimvebilim.ted.org.tr/index.php/EB/issue/view/40 (Son eriĢim tarihi: 04:07 20/08/2010)

Au, W. (2009). “The “Building Tasks” of Critical History: tructuring Social Studies

for Social Justice”. Social Studies Research and Practice, Volume 4 Number 2,

p.25-35, http://www.socstrp.org (Son eriĢim tarihi:13:52, 26/08/2010)

AvĢar, Z. ve AlkıĢ, S. (2007). “ĠĢbirlikli Öğrenme Yöntemi “BirleĢtirme I”

Tekniğinin Sosyal Bilgiler Derslerinde Öğrenci BaĢarısına Etkisi”. Ġlköğretim

Online Dergisi, C.6, S.2, s.197-203, http://ilkogretim-online.org.tr/vol6say2.html adresinden 05:42, (Son eriĢim tarihi:12/08/2010)

Ayas, C. (2006) “An Examination of The Relationship Between The Integration of

The Tecnology Into Social Studies And Constructivist Pedagogies”. The

Turkish Online Journal of Educational Technology, Haziran, C.5, S.1, s.14-25, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 16:41, 12/08/2010)

Aybay, I. (2004). “Doğu Akdeniz Üniversitesi: Uzaktan Eğitim Programları”. The Turkish Online Journal of Educational Technology, Nisan, C.3, S.2, s.136-141, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 19:32, 12/08/2010)

Bair, S, D. (2008). “Integrating Women‟s History in Social Studies: Lessons

Learned from a College/School Partnership”. Social Studies Research and

Practice, Volume 3, Number 1, p.80-95, www.socstrp.org (Son eriĢim tarihi: 01:27 02/09/2010)

Baki, A., KarakuĢ, F. ve Kösa, T. (2008). “Web Destekli Öğretim Yardımıyla Fraktal

Geometri Kavramlarının Öğrenilmesine Yönelik Öğretmen ve Öğrenci GörüĢleri”. 8. Uluslar arası Eğitim Teknolojileri Konferansı, IETC, 6-9 Mayıs,

2008, Anadolu Üniversitesi, EskiĢehir, s.87-92.

Bakar, A., Tüzün, H ve Çağıltay, K. (2008). “Öğrencilerin Eğitsel Bilgisayar Oyunu

Kullanımına ĠliĢkin GörüĢleri: Sosyal Bilgiler Dersi Örneği”. Hacettepe Eğitim

Fakültesi Dergisi, S.35, s.27-37,

http://193.140.216.63/200835AYġEGÜL%20BAKAR.pdf (Son eriĢim tarihi: 19:16 24/06/2010)

BaĢıbüyük, A. ve Çıkılı, Y. (2002). “Ġlköğretim 6. ve 7. Sınıf Sosyal Bilgiler

Coğrafya Konularında ÇalıĢma Yaprağı ve Dilsiz Harita Kullanımının Öğrenci Motivasyon ve BaĢarısı Üzerine Etkisi”. Marmara Üniversitesi Atatürk

Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, S.16, s.29-38,

http://ebd.marmara.edu.tr/arsiv/pdf/2002_16_29-38_52.pdf (Son eriĢim tarihi: 21:26 24/06/2010)

Berktay, H. (1983). “Cumhuriyet Ġdeolojisi ve Fuat Köprülü”. Ġstanbul: Kaynak Yayınları.

BintaĢ, J. ve Barut, A., (2008) “The Effect of Classic And Web Based Educational

Application, Applied for Turbo Pascal Lesson, On Student Success Level”.

The Turkish Online Journal of Educational Technology, Ekim, C.7, S.4, s.92-99, http://www.tojet.net/ (Son eriĢim tarihi: 19:03, 12/08/2010)

Bogdan, R. C. & Biklen, S. K. (1992). “Qualitative research for education: An

introduction to theory and methods”. Boston: Allyn and Bacon.

Boldt, D. J., Gustafson, L. V., & Johnson, J. E. (1995) “The Internet: A curriculum

Brooks, S. (2009). “Historical Empathy in the Social Studies Classroom: A Review

of the Literature”. Journal of Social Studies Research, October,

http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3823/is_200910/?tag=content;col1 (Son eriĢim tarihi: 01:54 02/09/2010)

Bulduk, S. (2003). “Psikolojide Deneysel AraĢtırma Yöntemleri”. Ġstanbul: Çantay Kitapevi

Büyükkaragöz, ġ. S. Ve Çivi, C. (1999). “Genel Öğretim Metodları”. 10. Baskı, Ġstanbul: Beta Basım Yayıncılık.

Büyüköztürk, ġ. (2001). “Deneysel Desenler”. Ankara: Pegem A Yayıncılık,

Büyüköztürk, ġ. (2002). “Sosyal Bilimler Ġçin Veri Analizi El Kitabı”. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Büyüköztürk, ġ. (2008). Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E., Karadeniz, ġ., Demirel, F., “Bilimsel AraĢtırma Yöntemleri”. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Brookfield, S. (1992). “Ethnographic Research Methods Course notes”. Teacher College, Columbia University.

Byford, J., Russell, W. (2007). “The New Social Studies: A Historical Examination

of Curriculum Reform”. Social Studies Research and Practice, Volume 2,

Number 1, p.38-48, www.socstrp.org (Son eriĢim tarihi: 19:27, 26/08/2010)

Cebeci, Zeynel. (2004), “Türkiye‟de E-Öğrenim Sorular, Sorunlar ve Bazı

Öneriler”. Akademik BiliĢim Konferansı 11-13 ġubat 2004. KTÜ, Trabzon”

Çakır, H. (2003). “Web Destekli Öğretimin Cobol Programlama Dili Dersindeki

Öğrenci BaĢarısına Etkisi”. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim

Fakültesi Dergisi, S.44, s.55-111,

www.esef.gazi.edu.tr/html/yayinlar/13_pdf/13_4.pdf (Son eriĢim tarihi: 04:28 20/08/2010)

Çağlar, A. (1992). “Ġlkokul 4. ve 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğretim Programı Üzerine

Bazı GörüĢler”. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri

Eğitim Bilimleri Dergisi. S.4.

ÇalıĢkan, H. ve Turan, R. (2008). “AraĢtırmaya Dayalı Öğrenme YaklaĢımının Sosyal Bilgiler Dersinde Akademik BaĢarıya ve Kalıcılık Düzeyine Etkisi”.

Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, C.6, S.4, s.603-627,

http://www.tebd.gazi.edu.tr/arsiv/2008_cilt6/sayi_4/603-627.pdf (Son eriĢim tarihi: 23:04 24/06/2010)

Çatlıoğlu, H., Kutluca, T. (2010). “Matematik Öğretmeni Adaylarının Öğrenme Ortamlarında Ġnternet Kullanımına Yönelik GörüĢleri”. Eğitim Teknolojileri

AraĢtırma Dergisi, C1, S.1. http://www.et-

ad.net/dergi/index.php?journal=etad&page=search&op=titles (Son eriĢim tarihi: 02:31 20/08/2010)

Çengelci, T. (2007). “Sosyal Bilgiler Dersinde Beyin Temelli Öğrenmenin

Akademik BaĢarıya ve Öğrenmenin Kalıcılığına Etkisi”. Ġlköğretim Online

Dergisi, C.6, S.1, s.62-75, http://ilkogretim-online.org.tr/vol6say1.html (Son eriĢim tarihi: 03:03 20/08/2010)

Çetin, O., Günay, Y. (2010). “Fen Öğretiminde Web Tabanlı Öğretimin

Öğrencilerin Akademik BaĢarılarına ve Tutumlarına Etkisi”. Çukurova

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi C.3 S.38 s.19-34, Adana,

http://egitim.cu.edu.tr/efdergi/makaleler.asp?sirano=32 (Son eriĢim tarihi: 23:19, 17/08/2010)

Çetingöz, D. (2006). “Not Alma Stratejilerinin Öğretimi Tarih BaĢarısı, Hatırda

Tutma ve BaĢarı Güdüsü”. YayınlanmamıĢ Doktora Tezi, Dokuz Eylül

Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ġzmir.

Christensen, L, M. (2006). “Early Childhood Social Studies Learning for Social

Justice”. Social Studies Research and Practice, Volume 1, Number 2, p.262-267, www.socstrp.org (Son eriĢim tarihi: 20:53, 01/09/2010)

Çuhadar, S. (2010). “Zihin Engellilerin Öğretmenliği Programı Birinci Sınıf Öğrencilerinin Ġnternetin Öğretim Amaçlı Kullanımına Yönelik GörüĢleri: Trakya Üniversitesi Örneği”. Eğitim Teknolojileri AraĢtırma Dergisi, C1, S.3. http://www.et-ad.net/dergi/index.php?journal=etad&page=search&op=titles (son eriĢim tarihi: 02:29 20/08/2010)

DaĢ, R., Varol, N.(2001). “Günümüzde Uzaktan Eğitim Uygulamalarına Genel

BakıĢ”. UBMK 2001 Ulusal BiliĢim – Multimedya Konferansı, 16-20 Nisan, s.53-

62, Elazığ.

Dawson, I. (1990). “Why Does it Matter? A Personal Response to the Final

Report”. Teaching History, 61, Ekim.

Dean, Lauren. (1994). “Telecomputer Communication: the model for effective

distance learning society”. summary report, UK.

Demir, M. K. (2006). “Ġlköğretim Dördüncü ve BeĢinci Sınıf Öğrencilerinin Sosyal

Bilgiler Derslerinde EleĢtirel DüĢünme Düzeylerinin ÇeĢitli DeğiĢkenler Açısından Ġncelenmesi”. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.26,

S.3, s.155-169, http://www.gefad.gazi.edu.tr//window/dosyapdf/2006/3/2006-3- 155-169-12-mehmetkaandemir.pdf (Son eriĢim tarihi: 20:34 24/06/2010)

Demir, Ö. ve Doğanay, A. (2009). “Sosyal Bilgiler Dersinde BiliĢsel Koçluk Yoluyla

Öğretilen BiliĢsel Farkındalık Strajilerinin Epistemolojik Ġnançlara ve Kalıcılığa Etkisi”. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.3, S.37,