• Sonuç bulunamadı

5. BULGULAR

5.5 Dördüncü Alt Amaca ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

5.6.4 Zorluk Derecesi Teması Altında Katılımcıların GörüĢleri

“Zorluk Derecesi” teması altında öğrencilerin verdikleri cevapların çoğunluğu zorluğun artması yönünde olmuştur. Tablo 5.21‟de gözüktüğü üzere görüşmeye katılan 13 öğrenciden 12‟si zorluk derecesinin artmasını istemiştir.

Bu konuda bazı öğrencilerin görüşleri aşağıda verilmiştir;

“Ayrıca seviyelerinin basamak basamak zorlaşmasını da isterim. Çünkü zoru başarmak isterim her zaman.” (K13)

“Zorluk derecesi artmalı gelişmek için ve daha farklı soru çeşitleri olmalı ve benim alanıma göre de yönelmeli yani ne eksikse bende ona göre yoğunlaşmalı, derslere paralel olarak entegre edilebilmeli.” (K3)

Bulgulardan ve öğrencilerin görüşlerinden yola çıkılarak öğrencilerin zorluk derecesini arttırmak isteme sebeplerinin kendilerini geliştirdikleri noktanın daha da üstüne çıkarmak istedikleri sonucuna varılmıştır. Akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin öğrencileri fazlasıyla geliştirdiği gözlemlenmiş olup öğrencilerin öz-yeterliklerini daha da arttırmak istedikleri kanısına varılmıştır.

89 5.7 Altıncı Alt Amaca ĠliĢkin Bulgular ve Yorumlar

ġekil 5.9: Akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin öğrencilerin blok tabanlı programlama becerilerine yönelik öz-yeterlilik algısı üzerinde etkisine ilişkin temalar.

Altıncı alt amaca yönelik olarak “Akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin öğrencilerin blok tabanlı programlama becerilerine yönelik öz-yeterlilik algısı üzerinde etkisi nedir?”

sorusuna cevap bulmak amacıyla yapılmış yarı yapılandırılmış görüşmelerin sonucunda Şekil 5.9‟da görülen temalar oluşturulmuş ve Tablo 5.22‟de bu temalar daha da arttırılmıştır.

Tablo 5.22‟de “Blok Tabanlı Programlama Becerisine Olumlu Etkileri” teması araştırılmış olup içerik analizinin sonucunda tabloda verilen sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre 13 öğrencinin 12‟sinin akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin blok tabanlı programlama becerisine olumlu katkı sağladığını düşündüğü ortaya koyulmuştur.

Tablo 5.22: Akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin öğrencilerin blok tabanlı programlama becerilerine yönelik öz-yeterlilik algısı üzerinde etkisine ilişkin görüşleri.

Amaç 6 Katılımcılar Referanslar

Blok Tabanlı Programlama Becerisine Olumlu Etkileri 12 34

Adım Adım Düşünme Olması 7 7

Algoritmik Düşünceyi Geliştirmesi 5 5

Farklı Bakış Açısı 3 3

Planlama Olması 3 3

Problem Çözme Odaklı Olması 4 4

90

Amaç 6‟ya yönelik olarak 5 adet tema geliştirilmiştir, bu temalar sırasıyla şu şekildedir:

“Adım Adım Düşünme Olması”, “Algoritmik Düşünceyi Geliştirmesi”, “Farklı Bakış Açısı”, “Planlama Olması” ve “Problem Çözme Odaklı Olması”. Bu temalardan toplamda 34 referans kodlanmıştır ve katılımcıların çoğu olumlu etki yarattığını ileri sürmüştür.

Sıradaki alt başlıkta Tablo 5.22‟de verilen sonuçlar incelenmiştir ve öğrencilerin bazılarının görüşleri sunulmuştur.

5.7.1 Blok Tabanlı Programlama Becerisine Olumlu Etkileri Teması Altında Katılımcıların GörüĢleri

Katılımcıların görüşlerine bakılacak olursa akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin blok tabanlı programlama becerisine olumlu etkiler yarattığı söylenebilir. Yarı yapılandırılmış görüşmelere katılan 13 öğrenciden 12‟sinin olumlu etki yarattığı belirtmesi ve bu 12 kişinin toplamda 34 referansı kapsayan cümleler ile kendilerini ifade ettikleri de göz önünde bulundurulacak olursa akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin önemli bir etkiye sahip olduğu görülüyor.

“Blok Tabanlı Programlama Becerisine Olumlu Etkileri” teması altında bazı öğrencilerin görüşleri şu şekildedir; “Zekâ oyunlarının benim için pek etkileyeceğini düşünmüyorum.

Programlama öğrenirken etkilemedi beni.” (K7)

Yarıyapılandırılmış görüşmelere katılan 13 öğrenciden sadece 1 katılımcı negatif yönde bir düşünceye sahip olduğunu ve sadece bu katılımcı bir katkı sağlamadığını belirtmiştir.

“Evet, düşünüyorum çünkü örneğin bir zekâ oyunu sorusu çözerken yani bu akıl ve zekâ oyunları etkinliklerini yaparken öncelikle düşünmeniz gereken birkaç şey var başlayabildiğiniz birkaç nokta var. Sorunun çözümüne giden yolu siz hazırlıyorsunuz ve programlamada bu şekilde amacınıza ulaşmak için belli bir yol izlemeniz gerekiyor, belli bir algoritma kurmanız gerekiyor ve ona uyarak oyununuzu ya da programınızı şekillendirmeniz gerek. Aynı şekilde akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinde de ben o yöntemleri kullanıyorum. Yani herkes onu kullanarak bunları çözüyor. Bundan dolay hem blok tabanlı programlama hem de genel algoritma becerilerine etkisi olacağını düşünüyorum.” (K11)

91

“Evet, etkisi olduğunu düşünüyorum. Kodlama da zekâ oyunları gibi geliyor bana, yani ikisi de bence aynı mantıkta, adım adım basamak basamak düşünme var ikisinde de, ikisinde de önceden planlama var, akıl ve zekâ oyunları etkinlikleri sayesinde algoritma zekâmın daha da geliştiğini düşünüyorum. Bu sayede blok tabanlı kodlamayı daha rahat yapabildiğimi düşünüyorum.” (K6)

Yukarıda görüşlerini paylaşan öğrencilerden de görüleceği üzere, birçok anlamda blok tabanlı programlama ve akıl ve zekâ oyunları etkinlikleri birbirlerine benziyor ve benzer yöntemler ikisinde de çözüme ulaşmak amaçlı kullanılıyor.

“Tabi çok oldu. Kendimi daha iyi gelişmiş hissediyorum blok tabanlı kodlamada, blok tabanlı kodlamayı daha rahat öğrenmemi sağladı. Birbiri arasında benzerlikler var zekâ oyunlarındaki öğrendiklerim blok tabanlı programlamada da işime yaradığı için birbirine etkisi var. İkisinde de adım adım düşünme var. Problem çözme odaklı ikiside.” (K1)

“Evet, kesinlikle etkisi var dediğim gibi zekâ oyunları pratik zekâyı, hızlı düşünmeyi ve adım adım ilerlemeyi öğretiyor bize, aynı zamanda programlama da algoritma yazarken çok detaylı, hiçbir şeyi gözümüzden kaçırmadan adım adım düşünmemiz gerekiyor, o yüzden kesinlikle faydası var.” (K10)

Yukarıdaki öğrencilerin görüşleri de bir önce incelenen görüşleri destekler yönde ve aynı zamanda blok tabanlı programlama için akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin ne kadar katkı sağlayıp fayda gösterdiği de göz önünde bulunursa akıl ve zekâ oyunları etkinliklerinin blok tabanlı programlama becerisine olan katkısının çok yüksek derecede önem taşıdığı savunulabilir.

Öğrencilerin görüşlerine göre blok tabanlı programlama becerisine olumlu etki sağlayan en önemli benzerlikler göz önüne alındığında “Adım Adım Düşünme Olması”, “Algoritmik Düşünceyi Geliştirmesi”, “Problem Çözme Odaklı Olması”, “Farklı Bakış Açısı”,

“Planlama Olması” maddeleri çoktan aza doğru sıralanmıştır. Bu bahsedilenlerin dışında daha birçok benzerlikten söz edilmiş olmasına karşın, araştırmacının görüşlerine göre en çok önem arz eden alanlar bunlardır. Katılan 13 öğrenciden 12‟sinin bu görüşleri sunmuş olması, araştırmacının görüşlerini destekler yöndedir.

92

Benzer Belgeler