• Sonuç bulunamadı

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

Yaşam Bilimleri

Zooloji ve bitki bilimlerinden gelişimsel biyolo-jiye, nörobilim araştırmalarına, hücre biyolojisine veya genel mikroskobik incelemeye kadar, yaşam bilimlerindeki dalların bu denli çeşitli olması gibi, mikroskopi de yaygın ve çok önemli bir araçtır.

Biyolojik numuneleri ayrıntılı olarak karakterize ediyor, hücresel veya alt hücresel prosesleri ortaya çıkarıyor veya bir numunenin mikroskobik yapısını keşfediyor olabilirsiniz. Taramalı elektron mikroskobu, hücre-hücre temaslarını bile çözen bir çözünürlükle örneğin beyin numunelerinin 3D görüntülenmesine izin verir. Hücre biyolo-jisi, kanser araştırması ve sinirbilimde, bilimsel sorunuzu yanıtlamak için genellikle tamamlayıcı mikroskopi teknolojilerini veya zıt teknikleri birleş-tirmeniz gerekir. Numuneleriniz üzerinde bütünsel bir görünüm elde etmek için 3D hücre kültürünüz-den, sferoidlerkültürünüz-den, organoidlerden ve hatta tüm organizmalardan elde edilen çok modlu verileri nasıl bağlayacağınızı öğrenin.

Tipik Çalışmalar ve Uygulamalar

• Topoloji nitelemesi

• Hassas, iletken olmayan, gaz salınımı yapan veya düşük kontrastlı numuneleri görüntüleme

• Hücrelerin, dokuların vb. mikroskobik yapısının yüksek çözünürlüklerde görselleştirilmesi

• Seri kesitler veya numune kesme yüzeyleri gibi çok geniş alanları görüntüleme

ZEISS GeminiSEM'den Yararlanma Yolları

• SE2 ve Inlens SE dedektör ile yüksek vakumda ortaya çıkan topoloji ve aBSD ile bileşim

• VP veya NanoVP altında görüntülenen iletken olmayan numuneler (örneğin C2D dedektör ile)

• Mikroskobik yapının yüksek çözünürlüklü görüntülemesi için yüksek çözünürlüklü geri saçılım görüntüleme veya aSTEM dedektörü kullanılabilir

• Dizi Tomografisi ile ya da 3View ile Focal CC seçeneği kullanılarak görüntülenen büyük seri kesit alanları veya numune kesme yüzeyleri

Fabaceae fasulyesinin kök nodülleri. Bu kök nodülleri kök nodül bakterileri ile enfekte olduğundan geniş görüş alanı, enfeksiyonların istatistiksel analizini sağlar. Hizalanmış görüntü yığınları, seri kesitlerden 3D birimlerin oluşturulmasını sağlar. GeminiSEM 360 ve Atlas 5 Dizi Tomografisi ile görüntülenmiştir.

1 µm 1 µm 200 nm 200 nm

20 nm 30 µm

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

Mikrometreden Nanometreye Karakterizasyon

GeminiSEM 360, bilim insanlarının numune hasarını önlemek için ideal olan düşük voltaj koşullarında bile hassas numuneleri analiz etmesini sağlar. Bu böcek bacağı 1 kV'ta görüntülenmiştir.

Bir yaban arısı yuvası yüzeyinde nanometre ölçeğindeki yapısal ayrıntılar. Bitkisel lifler, çiğnenmiş ağaçtan oral bir salgı ile birbirine yapıştırılmış yuvanın duvarını oluşturur. Liflerin dokusu, tercih edilen yönde stabilite kazanır. GeminiSEM 560, Değişken Basınç, C2D dedektör ile 5 kV'ta görüntülenmiştir.

Kamçılar, GeminiSEM 460'daki BSD dedektörle görüntülenmiştir.

Centrinler, eurkaryotların kamçılarındaki özel proteinlerdir. Bazal cisimciğin sentrin bakımından zengin bölgesi açıkça görünür (ok).

Burada kullanılan BSD dedektörü, yoğun kontrasttaki en küçük farklılıkları göstermektedir. Numune: P. Purschke, University of Osnabrück, Almanya'nın izniyle.

Yaşam bilimleri genellikle düşük kontrastlı numunelerle ilgilenir ve korelatif mikroskopi gibi yaklaşımlar özellikle kontrast bakımından zengin özelliklerden yoksundur. Tandem yavaşlama ile bir elektriksel yavaşlama ya da numune ile objektif merceği arasında sapma oluşturabilir ve kontrast bakımından çarpıcı bir artış elde edebilirsiniz. Resimde Tandem yavaşlama seçeneği (sol) olmadan görüntülenmiş düşük kontrastlı bir beyin kesiti gösterilmiştir. Tandem yavaşlama (sağ) uygulamak, kontrastı tüm hücre organellerinin yüksek çözünürlükte net bir şekilde görünür olacağı ölçüde artırır. GeminiSEM 560 ile görüntülenmiştir.

Nörofil granülositler, GeminiSEM 560'ın Nano-twin merceği gibi özelliklerin düşük voltaj koşulları altında görüntülemeye nasıl olanak tanıdığına ve mümkün olan en iyi kontrastı nasıl sağladığına ilişkin mükemmel bir örnek sunar. Keseciklerin kotamerleri açıkça görünür. Görüntü: I. Wacker, University of Heidelberg, Almanya'nın izniyle. GeminiSEM 560 ile görüntülenmiştir.

10 µm

1 µm

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

NanoVP ile Kaplanmamış Numuneleri Görüntüleme

NanoVP, Inlens SE dedektörünüzü değişken basınçla birlikte kullanma avantajını sunar. Bu özellik, yüklemeye yatkın numunelerin yüksek çözünürlüklü yapısal görüntülemesini sağlar. Genellikle daha yüksek çözünürlük daha yüksek bir prob akımı gerektirir ve bu yüzden yükleme olasılığı yükselir. Artık NanoVP'yi kullanarak değişken basınç koşulları altında 4 nm/

piksel çözünürlükle 2 kV'ta kaplanmamış diyatomun hassas özelliklerini görüntüleyebilirsiniz. Bununla birlikte, bu yakın plan görünümde yüzey ve derinde yatan yapılar NanoVP sayesinde artekfaktsız olarak ve çözünürlük kaybı olmadan görüntülenebi-lir. Diyatom hücre iskeletinin ayrıntılı mikroskobik yapısı resimlerde görselleştirilmiştir. GeminiSEM 560 ile görüntülenmiştir.

200 nm 20 nm

100 nm

200 nm 100 nm

40 nm

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

Doku, Hücreler veya Virüsler ve STEM Görüntüleme

Üst beyin korteksinin çok ince kesiti. GeminiSEM 460, mümkün olan en iyi çözünürlüğü hızlı görüntü alımı ile birlikte sağlar.

Vesikül kaplamaları gibi yapısal ayrıntılar bu STEM görüntüsünde açıkça görünür.

GeminiSEM 560'ın gelişmiş özellikleri STEM dedektör ile bir araya gelerek, mikroskopik yapı ayrıntılarını, beyin hücreleri gibi biyolojik numunelerde lipid çift katmanlılar görünür hale gelecek şekilde görüntülemenize olanak tanır. Fare beyni numunesi:

M. Cantoni, EPFL Lozan, İsviçre'nin izniyle.

Bir doku kültüründe büyütülen ve kimyasal fiksasyonla inaktive edilen SARS-CoV-2. Virüs negatif olarak boyanmıştır. GeminiSEM 560, aSTEM ile görüntülenmiştir, yanlış boyanmıştır. Numune:

M. Hannah, Public Health England, Birleşik Krallık'ın izniyle.

STEM dedektörünün yüksek hassasiyeti, yüksek tarama hızlarıyla düşük voltajlı elektronların kullanılmasını, böylece en yüksek çözünürlükle hızlı STEM görüntülemesini sağlar. Resimde STEM dedektörü ile görüntüsü alınan negatif boyanmış bir T4-Phage gösterilmiştir. Virüsle ilişkili spiral kuyruk ve kuyruk lifleri gibi yapısal ayrıntılara dikkat edin. Görüntü: D. Frey, S. Modla, and J. Caplan, University of Delaware, ABD'nin izniyle. GeminiSEM 560 ile görüntülenmiştir.

Fare beyin dokusu, çok ince kesit, Miyelin kılıf ayrıntısı, STEM, aydınlık alan, 28 kV'ta.

Kobay faresi karaciğeri, ultra ince kesit, hemosideroz, aralditte osmiyum tetroksit ile fikse edilmiştir. İlave ağır metalli tuzlarla başka son boyama yapılmamıştır. Tek ferritin molekülü (çap yaklaşık 8 nm) STEM'de açıkça tanımlanabilir. Sol: aydınlık alan.

Sağ: HAADF görüntüsü (yüksek açılı halkalı karanlık alan), 28 kV'ta.

A

B

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

Numune Kesme Yüzeyi Görüntülemeniz İçin Odak Yükü Dengelemeli 3View®'dan Yararlanın

ZEISS GeminiSEM 360 veya GeminiSEM 460'ınızı Gatan, Inc. şirketinin 3View® teknolojisi ile son derece hızlı bir yüksek çözünürlüklü 3D görüntüleme sistemine dönüştürün. 3View®, mümkün olan en kısa sürede ve en kolay yöntemle reçine gömülü hücre ve doku numunelerinden yüksek çözünürlüklü 3D veriler elde tanıyan bir ultra mikrotomdur ve SEM haznesinin içinde yer alır. Numune sürekli olarak kesilip görüntülenir, böylece tek bir günde binlerce seri görüntü üretebilirsiniz. Eşsiz ZEISS Gemini kolon teknolojisi, GeminiSEM'leri bu uygulamayı desteklemek için ideal hale getirir. Yükleme etkilerini ortadan kaldırmak için artık GeminiSEM'i Odak Yükü Dengelemesi ile iyileştirebilirsiniz. ZEISS, National Center for Microscopy and Imaging ile iş birliği halinde bu gaz enjeksiyon sistemini kullanıma sundu. Odak Yükü Dengelemesi ile olağanüstü görüntü kalitesi elde edilir. 3D nano-histoloji ger-çekleştirirken karaciğer, böbrek ve akciğer gibi doku numunelerinin numune kesme yüzeyi görüntüleme yoluyla elektron mikroskobik araştırma yapılması, patolojik araştırma için son derece değerlidir. Yüklemeyi ortadan kaldırmak için Odak Yükü Dengelemesini kullanarak, bu yüklemeye yatkın doku numuneleri yüksek çözünürlük ve hız ile üç boyutlu olarak görüntülenebilir.

Odak Yükü Dengelemesi ile (A) ve Odak Yükü Dengelemesi olmadan (B) fare akciğer dokusunun numune kesme yüzeyi görüntüleri. Ölçek çubuğu: 1 mikron. Görüntüler: NCMIR, University of San Diego, ABD'nin izniyle.

2 µm

Videoyu izlemek için buraya tıklayın

Videoyu izlemek için buraya tıklayın

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

ZEISS GeminiSEM İş Başında: Yaşam Bilimleri

Dizi Tomografi, Seri Kesit ve Numune Kesme Yüzeyi Görüntüleme ile Geniş Alanları İnceleyin

Burada, Gatan 3View® veri kümesinin bir kesiti görüntülenmiştir.

VP özellikleri seri numune kesme yüzeyi teknolojisi ile birlikte kullanıldığında yükleme artefaktları olmadan büyük görüntüleme alanlarının kesitini oluşturup görüntülemenize olanak tanır, böylece optimum kontrast sağlar. Çok sayıda mitokondrinin görünür olduğu tipik hepatositler. GeminiSEM 360 ile görüntülenmiştir.

Görüntülenen beyin kesitinin geniş görüş alanı 3View® kullanılarak GeminiSEM 360 ile birlikte görüntülenmiştir.

1 mm²'nin altındaki büyük kaplanmamış numuneler bile, yükleme artefaktlarını ortadan kaldırmak üzere değişken basınç ve düşük voltajlı görüntüleme bir arada kullanılarak artefaktsız olarak görüntülenebilir. GeminiSEM 360 ile görüntülenmiştir.

Filmde ikili kondenser sistemi olan bir GeminiSEM'de 3View® ile görüntülenen numune kesme yüzeyi numunesinden elde edilmiş bir görüntü yığını gösterilmiştir. Rodopsin disklerine ve ekleme noktalarına dikkat edin. Görüntü: Ch. Genoud, FMI Basel, İsviçre'nin izniyle. GeminiSEM 460 ile görüntülenmiştir.

Geniş görüntüleme alanlarının 3D istatistiksel analizi, yaşam bilimlerinde önemlidir. Burada bu işlem, granülositlerin seri kesitleri üzerinde Atlas 5'in Dizi Tomografisi modülü kullanılarak ve farklı granülosit popülasyonları analiz edilerek yapılır. Sol:

dokuz kesitli bir şerit üzerinde genel görünüm. Sağ: ayrıntı.

GeminiSEM 360 ile görüntülenmiştir.

Fabaceae fasulyesinin kök nodülleri. Bu kök nodülleri bakteriler ile enfekte olduğundan geniş görüntüleme alanı, kesit şeritlerindeki nadir olayların analiz edilmesi veya enfeksiyonların istatistiksel analizi için de önemlidir. Atlas 5'in Dizi Tomografi modülü, seri kesitlerden 3D hacimler oluşturmanıza olanak tanır. Film tek bir şeritten 78 bölüm göstermektedir.

› Kısaca

› Avantajlar

› Uygulamalar

› Sistem

› Teknoloji ve Ayrıntılar

› Servis

Benzer Belgeler