• Sonuç bulunamadı

E- posta dipnotuna etiket iletisi ekle - Bir e-posta tarandiktan sonra, tarama sonuçlarini içeren bir bildirim iletiye eklenebilir

1. Zamanlanan görev açilir menüsünden Güncelle ögesini seçin

2. Görev adi alanina görevin adini girin.

3. Görev çalistir açilan menüsünden görevin sikligini seçin. Seçilen sikliga bagli olarak sizden farkli güncelleme parametreleri belirtmeniz istenir. Kullanici tanimli seçenegini belirlerseniz, tarihi/saati cron biçiminde belirtmeniz istenir (daha fazla ayrinti için Kullanici tanimli görev olusturma bölümüne bakin).

4. Sonraki adimda, görev zamanlanan saatte yapilamadiginda veya tamamlanamadiginda hangi eylemin gerçeklestirilecegini tanimlayin.

5. Son adimda, geçerli zamanlanmis görevle ilgili bilgileri içeren bir özet penceresi görüntülenir. Son'u tiklatin. Zamanlanan yeni görev o an için zamanlanmis olan görevler listesine eklenir.

ESET Cyber Security varsayilan olarak dogru ürün islevselliginin saglanmasi için önceden tanimlanmis zamanlanmis görevler içerir. Bunlar degistirilmemeli ve varsayilan olarak gizlenmelidir. Bu görevleri görünür yapmak için ana menüde Ayarlar >

Uygulama tercihlerini gir ... (veya cmd+, tusuna basin) > Zamanlayici alanina girin ve Sistem görevlerini göster seçenegini belirleyin.

10.2.2 Kullanıcı tanımlı görev oluşturma

Kullanici tanimli görevin tarihi ve saati, yil uzantili cron biçiminde girilmelidir (boslukla ayrilmis 6 alandan olusan bir dize):

dakika(0-59) saat(0-23) ayin günü(1-31) ay(1-12) yil(1970-2099) haftanin günü(0-7)(Pazar = 0 veya 7) Örnek:

30 6 22 3 2012 4

Cron ifadelerinde desteklenen özel karakterler:

· yildiz isareti (*) - Ifade, alanin tüm degerleriyle eslesir. Örnegin, 3. alandaki (ayin günü) yildiz isareti her gün anlamina gelir.

· kisa çizgi (-) - Araliklari tanimlar. Örnegin, 3-9

· virgül (,) - Liste ögelerini ayirir. Örnegin, 1,3,7,8

· egik çizgi (/) - Araliklarin artisini tanimlar. Örnegin, 3-28/5 3. alanda (ayin günü) ayin 3. günü ve ondan sonraki her 5 günde bir anlamina gelir.

Gün adlari (Monday-Sunday) ve ay adlari (January-December) desteklenmez.

NOT: Hem ayin gününü hem de haftanin gününü tanimlarsaniz komut, yalnizca her iki alan eslestiginde uygulanir.

10.3 Karantinaya alma

Karantinanin ana görevi etkilenen dosyalari güvenli bir sekilde saklamaktir. Dosyalar temizlenemiyorsa, silinmeleri güvenli degilse ya da önerilmiyorsa veya ESET Cyber Security tarafindan hatali bir sekilde algilaniyorsa, bunlarin karantinaya alinmalari gerekir.

Herhangi bir dosyayi karantinaya almayi seçebilirsiniz. Bir dosya süpheli davraniyorsa ancak antivirus tarayicisi tarafindan algilanmiyorsa, bu önerilebilir. Karantinaya alinan dosyalar analiz için ESET Tehdit Laboratuvari'na gönderilebilir.

Karantina klasörüne depolanmis dosyalar karantinanin tarih ve saatini, etkilenen dosyanin özgün konumunun yolunu, bayt olarak boyutunu, nedenini (örnegin, kullanici tarafindan eklenmesi) ve tehdit sayisini (örnegin, birden çok sizintiyi içeren bir arsiv olup olmadigini) görüntüleyen bir tabloda görülebilir. Karantina dosyalarinin bulundugu karantina klasörü (/Library/Application Support/Eset/esets/cache/quarantine), ESET Cyber Security ürünün kaldirilmasindan sonra bile sistem içinde kalir. Karantinaya alinan dosyalar, güvenli olarak sifrelenmis sekilde depolanir ve ESET Cyber Security yüklendikten sonra geri yüklenebilir.

10.3.1 Dosyaları karantinaya alma

ESET Cyber Security dosyalari otomatik olarak karantinaya alir (bu seçenegi uyari penceresinde iptal etmediyseniz). Süpheli herhangi bir dosyayi Karantinaya al... seçenegini tiklatarak manuel olarak karantinaya alabilirsiniz. . Bu amaçla içerik menüsü de kullanilabilir; CTRL tusuna basin, bos alani tiklatin, Karantinaya al... seçenegini belirleyin, karantinaya almak istediginiz dosyayi seçin ve Aç dügmesini tiklatin.

10.3.2 Karantinadan geri yükleme

27

10.3.3 Karantinadan dosya gönderme

Program tarafindan algilanmayan süpheli bir dosyayi karantinaya aldiysaniz veya bir dosya yanlislikla etkilenmis olarak degerlendirilmis (örn., kodun sezgisel tarama analizi tarafindan) ve sonra da karantinaya alinmissa, lütfen dosyayi ESET Tehdit Laboratuvari'na gönderin. Karantinadaki bir dosyayi göndermek için CTRL tusuna basin, dosyayi tiklatin ve içerik menüsünden Dosyayi analiz için gönder seçenegini belirleyin.

10.4 Çalışan işlemler

Çalisan islemler listesi, bilgisayarinizda çalisan islemleri görüntüler. ESET Cyber Security, kullanicilari ESET Live Grid teknolojisi ile korumak amaciyla, çalisan islemlerle ilgili ayrintili bilgi saglar.

· Islem - Bilgisayarda o anda çalismakta olan islemin adi. Çalisan tüm islemleri görmek için Etkinlik Monitörü'nü (/Applications/Utilities alaninda bulunur) de kullanabilirsiniz.

· Risk seviyesi - Çogu durumda ESET Cyber Security ve ESET Live Grid teknolojisi, her bir nesnenin özelliklerini inceleyen bir dizi sezgisel tarama kurali araciligiyla nesnelere (dosyalar, islemler vb.) risk seviyeleri atar ve ardindan bunlarin kötü amaçli etkinlik olma olasiligini ölçer. Bu sezgisel tarama kurallarina dayali olarak nesnelere bir risk seviyesi atanir. Yesil renkle isaretlenen bilinen uygulamalar kesinlikle temizdir (beyaz listeye alinmis) ve tarama disinda birakilirlar. Bu, hem Istege Bagli hem de Gerçek Zamanli taramanin hizini artirir. Bir uygulama bilinmeyen olarak (sari) isaretlendiginde, kötü amaçli yazilim olmak zorunda degildir. Genellikle bu daha yeni bir uygulamadir. Bir dosyadan emin degilseniz incelenmesi için ESET Tehdit Laboratuvari'na gönderebilirsiniz. Dosyanin kötü amaçli bir uygulama oldugu anlasilirsa, dosyaya yönelik imza yaklasan güncellemelerden birine eklenir.

· Kullanici Sayisi - Belirtilen bir uygulamayi kullanan kullanici sayisi. Bu bilgiler ESET Live Grid teknolojisi tarafindan toplanir.

· Bulunma zamani - Uygulamanin ESET Live Grid teknolojisi tarafindan kesfedilmesinden bu yana geçen süre.

· Uygulama Paketi Kimligi - Saticinin veya uygulama isleminin adi.

Belirtilen bir islem tiklatildiginda pencerenin alt kisminda asagidaki bilgiler görünür:

· Dosya - bilgisayarinizdaki bir uygulamanin konumu

· Dosya Boyutu - disk üzerindeki dosyanin fiziksel boyutu

· Dosya Açiklamasi - isletim sistemindeki açiklamaya dayali dosya özellikleri

· Uygulama Paketi Kimligi - saticinin veya uygulama isleminin adi

· Dosya Sürümü - uygulama yayimcisindan alinan bilgiler

· Ürün adi - uygulama adi ve/veya isletme adi

10.5 Live Grid

Live Grid Erken Uyari Sistemi, yeni sizintilar konusunda ESET'i aninda ve sürekli olarak bilgilendirmeye devam eder. Çift yönlü Live Grid Erken Uyari Sistemi'nin tek bir amaci vardir; sizin için sunabilecegimiz korumayi artirmak. Yeni tehditlerin ortaya çiktiklari anda görüldügünden emin olmanin en iyi yolu, mümkün oldugunca fazla sayida müsterimizle "baglanti kurmak" ve onlari tehdit gözcülerimiz olarak kullanmaktir. Iki seçenek bulunmaktadir:

1. Live Grid Erken Uyari Sistemi'ni etkinlestirmemeyi tercih edebilirsiniz. Yazilimda islevsel açidan hiçbir kaybiniz olmaz ve sundugumuz en iyi korumayi almaya devam edersiniz.

2. Yeni tehditler ve yeni tehdit kodunun bulundugu konumla ilgili anonim bilgileri göndermek için Live Grid Erken Uyari Sistemi'ni yapilandirabilirsiniz. Bu bilgiler, ayrintili analiz için ESET'e gönderilebilir. Bu tehditler üzerinde çalismak, ESET'in kendi tehdit veritabanini güncellemesine ve programin tehdit algilama yetenegini gelistirmesine yardimci olur.

Live Grid Erken Uyari Sistemi, yeni algilanan tehditlerle iliskili bilgisayariniz hakkinda bilgiler toplar. Bu bilgiler; tehdidin ortaya çiktigi dosyanin bir örnegini veya kopyasini, söz konusu dosyanin yolunu, dosya adini, tarih ve saati, bilgisayarinizdaki tehdidi ortaya çikaran islemi ve bilgisayarinizin isletim sistemi ile ilgili bilgileri içerir.

Bunun, sizinle veya bilgisayarinizla ilgili bazi bilgileri (bir dizin yolundaki kullanici adlari vb.) zaman zaman ESET Tehdit Laboratuvari'na açiklama olasiligi olsa da, bu bilgiler yeni tehditler konusunda bize aninda yanit göndermeye yardimci olmak disinda HIÇBIR amaçla kullanilmaz.

Live Grid ayarlarina erismek için ana menüde Ayarlar > Uygulama tercihlerini gir ... (veya cmd+, tusuna basin) > Live Grid seçeneklerini tiklatin. Live Grid'i etkinlestirmek için Live Grid Erken Uyari Sistemi'ni Etkinlestir seçenegini belirleyin ve ardindan

10.5.1 Live Grid ayarları

ESET Cyber Security ürünü, varsayilan olarak süpheli dosyalari ESET Tehdit Laboratuvari'na ayrintili analiz için gönderecek sekilde yapilandirilmistir. Bu dosyalarin otomatik olarak gönderilmesini istemiyorsaniz Dosyalari gönder seçeneginin seçimini kaldirin.

Süpheli bir dosya bulmaniz durumunda, bunu Tehdit Laboratuvarimiza analiz için gönderebilirsiniz. Bunu gerçeklestirmek için ana program penceresinde Araçlar > Örnegi analiz için gönder seçenegini tiklatin. Kötü amaçli bir uygulama olmasi halinde, algilanmasi bir sonraki güncellemeye eklenir.

Anonim istatistik bilgilerini gönder – ESET Live Grid Erken Uyari Sistemi, yeni algilanan tehditlerle iliskili bilgisayariniz hakkinda anonim bilgiler toplar. Bu bilgilere sizintinin adi, algilandigi tarih ve saat, ESET güvenlik ürünü sürümü, isletim sisteminizin sürümü ve konum ayarlari dahildir. Bu istatistikler, ESET sunucularina genellikle günde bir veya iki kez gönderilir.

Asagidaki, gönderilen bir istatistik paketi örnegidir:

# utc_time=2005-04-14 07:21:28

# country=“Slovakia“

# language=“ENGLISH“

# osver=9.5.0

# engine=5417

# components=2.50.2

# moduleid=0x4e4f4d41

# filesize=28368

# filename=Users/UserOne/Documents/Incoming/rdgFR1463[1].zip

Özel Durum Filtresi – Bu seçenek belirli türdeki dosyalari gönderim islemine dahil etmemenize olanak tanir. Örnegin, belgeler veya elektronik tablolar gibi gizli bilgiler tasiyabilecek dosyalari disarida birakmak faydali olabilir. En yaygin dosya türleri (.doc, .rtf vb.) varsayilan olarak disarida birakilir. Disarida birakilan dosyalar listesine dosya türü ekleyebilirsiniz.

Iletisim E-postasi (istege bagli) – E-posta adresiniz, analiz için baska bilgiler gerekli olursa kullanilir. Daha fazla bilgi gerekmedigi sürece ESET'ten yanit almayacaginizi lütfen unutmayin.

Benzer Belgeler