• Sonuç bulunamadı

2. MATERYAL VE YÖNTEMLER

2.2. Kullanılan Yöntemler

2.2.3. Frekans Analiz İşlemi

2.2.3.2. Zaman-Frekans Sinyal Analizi

Sinyal işlemede, zaman-frekans analizi, geçici ve istatistikleri zamanla değişen sinyalleri karakterize etmek ve değiştirmek için kullanılan teknik ve yöntemler bütünüdür. Zaman-frekans analizi, genellikle düzenli zaman aralıklarında bir spektrum hesaplayarak, çeşitli sinyal frekanslarının mevcut olduğu zamanı tanımlar. Bir sinyale zaman-frekans dönüşümü uygulamanın en büyük yararlarından biri, sinyalin yapısını netleştiren frekans değişimlerinin örüntülerini keşfetmektir. Zaman-frekans analizinin bir diğer önemli kullanımı, gürültüye bağlı sinyallerde rastgele gürültüyü azaltmaktır.

2.2.3.2.1. Kısa Zamanlı Fourier Dönüşümü (KZFD)- Spektrogram

“Kısa Zamanlı Fourier Dönüşümü” olarak da bilinen bir sonogram, kayan bir geçici pencere kullanarak Fourier spektrumlarını hesaplayarak oluşturulan iki boyutlu bir görüntüdür. KZFD zaman-frekans gösterimi için doğrusal bir yaklaşım izler. Pencerenin genişliğini ayarlayarak, sonuçtaki spektrumun zaman çözünürlüğünü belirleyebilir. Daha dar pencereler daha iyi zaman çözünürlüğü ama daha düşük frekans çözünürlüğü sağlarken, daha geniş pencereler tam tersini sağlayacaktır. İstenmeyen çapraz terimlerin yokluğu [99] ve hesaplama basitliği [100] KZFD’ nin pratikte yaygın kullanımında ana faktörlerdir. Daha hızlı işlemcilerin gelişmesiyle birlikte, KZFD tekniklerinin etkinliği daha az önem kazanmıştır. Bununla birlikte, sinyallerin zaman frekansı içeriğini çapraz terimlerden arındırılmış olarak gösterme yeteneği, KZFD tekniklerinin diğer zaman-frekans dağılımlarına göre hala en büyük avantajıdır. Birçok önemli özelliği arasında, KZFD sonuçta ortaya çıkan dağılımın yorumlanmasını kolaylaştıran temel bir özelliğe sahiptir: yani hem zaman hem de frekansta büyüklük-değişken kayma değişmezliği [101].

KZFD’ nin hem zaman hem de frekansta büyüklük-değişken kayma değişmezliği özelliğine sahip tek doğrusal dağılım olduğunu kanıtlanmıştır.

KZFD yöntemi, x(t) sinyalinin yarı-durağan olduğunu varsayar ve pencereli sinyalin Fourier dönüşümünü alarak sinyali analiz eder. Bu yöntem, atom denilen temel bileşenler üzerindeki sinyali ayrıştırır. Her atom h(t) penceresinden zamanın çevirisi ve frekansın çevirisi (modülasyon) ile elde edilir. x(t) sinyali için KZFD denklem 4 gibi tanımlanır [102]:

𝑋(𝑡, 𝑓) = ∫+∞𝑥(𝜏)ℎ(𝑡 − 𝜏)𝑒−𝑗2𝜋𝑓𝜏

−∞ 𝑑𝜏 (4)

h(t), sürgü analizi penceresidir. Sinyalin pencerelenmesi, frekans çözünürlüğüne karşı zaman çözünürlüğünde bir uzlaşmaya yol açar. 𝑃𝑥(𝑡, 𝑓), kısa süreli Fourier dönüşümünün gücünü ifade eder ve denklem 5’ de tanımlandığı gibi kısa süreli Fourier dönüşümünün genlik karesine eşittir.

𝑃𝑥(𝑡, 𝑓)= |𝑋 (𝑡, 𝑓)|2 (5)

𝑛 ve 𝑘 zaman ve frekans uzayı endekslerini, 𝑥 giriş sinyalini, ℎ pencere fonksiyonunu,

𝑚 pencere uzunluğunu ve 𝑋 (𝑛, 𝑘) kısa süreli ayrık Fourier dönüşümünü temsil etmek üzere

bu dönüşüm denklem 6’ de verildiği gibi hesaplanır.

𝑋 (𝑛, 𝑘) = ∑𝑁−1𝑛=0𝑥(𝑚)ℎ(𝑛 − 𝑚)𝑒−𝑗2𝜋𝑛𝑛𝑘𝑁 (6)

Pencere fonksiyonu olarak tezde Hanning penceresi kullanılmıştır. 𝑤, Hanning pencere fonksiyonunu göstermektedir ve 𝑤(𝑛) = 0.5(1 − 𝑐𝑜𝑠(2𝜋𝑛𝑁)),0 ≤ 𝑛 ≤ 𝑁 şeklindedir.

KZFD’ nin kare modülünü göz önüne alırsak, bölgesel olarak pencereli sinyalin spektral enerji yoğunluğu olan spektrogramı alırız. Bu EEG sinyalin güç spektrum yoğunluğu Gauss pencere fonksiyonuna sahip KZFD spektrogram yöntemiyle

hesaplamıştır. Spektrogram ikinci dereceli bir gösterimdir. KZFD spektrogram, KZFD tarafından üretilen katsayılarının normalize kare büyüklüğüdür. Normalleştirme, KZFD spektrogramının Parseval’in enerji koruma özelliğine uymasını sağlar, yani KZFD spektrogramındaki enerjinin orijinal zaman-alan sinyalindeki enerjiye eşittir. KZFD spektrogramıyla, KZFD spektrogramındaki yüksek frekanslarda düşük enerji yoğunluğunu arayarak sinyalin makul şekilde aşırı örneklenip örneklenmediğini görebiliriz.

2.2.3.2.2. Ayrık Dalgacık Dönüşümü (ADD)

Sayısal ve fonksiyonel analizde, ADD dalgacıkların ayrı ayrı örneklendiği herhangi bir dalgacık dönüşümüdür. Fourier dönüşümü bir sinyali bir karmaşık sinüzoid ailesine dönüştürürken, dalgacık dönüşümü bir sinyali dalgacık ailesinin içine dönüştürür. Simetrik, pürüzsüz ve düzenli olan sinüzoidlerin aksine, dalgacıklar simetrik veya asimetrik, keskin veya pürüzsüz, düzenli veya düzensiz olabilir. Çok çeşitli sinyal işleme problemlerine uygulanan dalgacık dönüşümü [103], ilerici çözünürlük kavramını tanıtarak KZFD’ yi geliştirir. DD, yüksek frekanslarda daha iyi zaman çözünürlüğü ve düşük frekanslarda daha iyi frekans çözünürlüğü sağlar. Bununla birlikte, DD frekansı ölçmez, sadece ölçek denilen bir analogu ölçer. Ek olarak, DD, hepsi farklı lokal referanslara göre olan faz bilgisi veya faz ölçümleri sağlamaz [104]. Bu, tüm faz ölçümlerinin global bir referansla göreceli olduğu FD tarafından sağlanan geleneksel faz kavramının aksinedir. Aslında ayrık dalgacık dönüşümü, Fourier dönüşümü ile aynıdır, çünkü bir sinyalin temel fonksiyonlar açısından ayrışmasıdır. Fourier dönüşümlerinde temel küme sinüs ve kosinüslerden oluşur ve genleşmenin tek bir parametresi vardır. Dalgacık dönüşümünde genleşmenin iki parametresi vardır ve fonksiyonlar (dalgacıklar), iki parametreye tekabül eden dilatasyon ve ofsetler kullanılarak tek bir "ana" dalgacıktan üretilir. Dalgacık sinyal işleme, sinyallerini seyrek olarak temsil edebilir, sinyallerin geçici özelliklerini yakalayabilir ve çoklu çözünürlüklerde sinyal analizini sağlayabilir. Dalgacık sinyal işleme, spektral içeriği zamanla değişen durağan olmayan sinyaller için uygundur. Dalgacık sinyal işlemenin adaptif zaman-frekans çözünürlüğü, durağan olmayan sinyaller üzerinde çoklu çözünürlük analizi yapmamıza olanak sağlar. Dalgacıkların özellikleri ve seçme esnekliği, dalgacık sinyal işlemesini özellik çıkarma

uygulamaları için yararlı bir araç haline getirir.

“Ana fonksiyon” veya “dalgacık analizini” Φ(x) ifadeleri ve çevirileri (dilatasyon ve ofsetler), dalgacık tabanımızı ortogonal bir temel olarak tanımlar [105], bu fonksiyon denklem 7’ de gösterilmektedir.

𝛷(𝑠,𝑙)(𝑥) = 2𝑠2− 𝛷 (2−𝑠𝑥 − 𝑙) (7)

s ve l değişkenleri, Daubechies dalgacık ailesi gibi dalgacıkları üretmek için ana fonksiyonu ve Φ ölçeklendiren ve genişleten (dilatasyon) tam sayılardır. Ölçek indeksi s dalganın genişliğini gösterir ve konum indeksi l konumunu verir.

Veri alanımızı farklı çözünürlüklerde yaymak için analiz dalgası ölçeklendirme denkleminde kullanılır, bu dalga denklem 8’ de tanımlanır.

𝑊(𝑥) = ∑𝑁−2 (−1)𝑘𝑐𝑘+1𝛷(2𝑥 + 𝑙)

𝑘=−1 (8)

W (x), ana fonksiyonu için ölçeklendirme işlevidir ve 𝑐𝑘, dalgacık katsayılarıdır. Dalgacık katsayıları, formun doğrusal ve kuadratik kısıtlarını sağlamalıdır:

𝑁−1𝑐𝑘 = 2

𝑘=0 , ∑𝑁−1𝑐𝑘𝑐𝑘+2𝑙 = 2𝛿𝑙,0

𝑘=0 (9)

Burada δ, delta işlevidir ve l lokasyon dizinidir.

Haar dalgacık daha da basittir ve genellikle eğitim amaçlı kullanılır. {𝑐0, … , 𝑐𝑛} katsayılarını bir filtre olarak düşünmek faydalıdır. Filtre veya katsayılar, ham veri vektörüne uygulanan bir dönüşüm matrisine yerleştirilir. Katsayılar iki baskın örüntünün çalışması gibi sıralanır, biri yumuşatma filtresi olarak çalışan ve diğeri verinin “ayrıntı” bilgisini ortaya çıkarmak için çalışmakta olanıdır.

ADD hakkındaki bilgileri tamamlamak için dalgacık katsayısı matrisinin veri vektörüne nasıl uygulandığına bakmak gerekir. Matris, bazen piramidal algoritma adı verilen hiyerarşik bir algoritmada uygulanır. Dalgacık katsayıları, tek sıralar, yumuşatma filtresi olarak işlev gören bir dalgacık katsayıları sıralaması içerecek şekilde düzenlenir

ve çift sıralar, verilerin ayrıntılarını ortaya çıkarmak için hareket eden farklı işaretlere sahip dalgacık katsayısı sıralamasını içerir. Matris ilk önce orijinal, tam uzunlukta vektöre uygulanır. Daha sonra vektör düzleştirilir ve yarıya indirilir ve matris tekrar uygulanır. Sonra yumuşamış, yarıya indirilmiş vektör yumuşanır ve tekrar yarıya indirilir ve matris bir kez daha uygulanır. Bu işlem önemsiz sayıda "pürüzsüz-pürüzsüz-pürüzsüz ..." veri kalana kadar devam eder. Diğer bir deyişle, her matris uygulaması, aynı zamanda kalan verileri yumuşatırken, daha yüksek bir veri çözünürlüğü ortaya çıkarmaktadır. ADD’ nin çıkışı, kalan “pürüzsüz (vb.)” bileşenlerden ve biriken “ayrıntı” bileşenlerinin hepsinden oluşur.

Farklı dalgacık aileleri vardır. Bu çalışmada deneme yanılma yöntemini test ederek Coiflets ve Daubechies dalgacık seçilmiştir.

Sonuç olarak, tüm zaman serisinin Fourier dönüşümü, zaman dizisindeki spektral bileşenler hakkında bilgi içermesine rağmen, farklı frekansların zaman dağılımını tespit edememektedir, bu nedenle, büyük bir pratik uygulama sınıfı için Fourier dönüşümü uygun değildir. Boylece, bazı özel durumlarda zaman-frekans analizi teklif edilir ve uygulanır. KZFD en sık kullanılandır. Ancak KZFD, sabit pencere genişliğinin sınırlamaları nedeniyle, sabit olmayan sinyal için sinyal dinamiklerini düzgün izleyemez. DD hem zaman hem de frekans alanlarından bilgi çıkarmada iyidir. Ama, DD gürültüye duyarlıdır.

Benzer Belgeler