• Sonuç bulunamadı

2.2. İlgili Araştırmalar

2.2.1. Yurt içinde evde eğitim hizmeti ile ilgili yapılan araştırmalar

rastlanmaktadır. Bu araştırmaların bir kısmı incelendiğinde şu şekildedir:

Kılıç ve Önen’ in “Homeschooling in Turkey (Focus Grup İnterviewing)” (2012) adlı çalışmasında evde eğitim hizmetinin ülkemizde uygulanabilirliği ve Türk eğitim sistemine etkisi üzerine 2006-2007 eğitim öğretim yılında Burdur ve Isparta illerinde ilköğretim okullarında (devlet okullarında) görev yapan öğretmenlerin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel yaklaşımlardan odak grup görüşmesi yönteminin kullanıldığı araştırmanın evrenini 2006-2007 öğretim yılında Isparta ve Burdur'da ilköğretim okullarında çalışan sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Evren içinden seçilen 10 sınıf öğretmeni ve 10 branş öğretmeni olmak üzere toplam 20 öğretmen dört eşit gruba ayrılarak odak grup görüşmesi yapılmıştır. Evde eğitim hizmetinin ne olduğu, ülkemizde uygulanabilirliği, evde eğitim hizmetinin avantajları ve dezavantajları öğretmenlerin görüşlerine göre incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; ebeveynlerin denetimi altında çocuğun eğitiminde ödül, ceza gibi eğitimle ilgili süreçlere ne zaman, nerede, neyi, nasıl öğreteceğine ebeveynlerin karar verdiği eğitim faaliyetlerinin evde verildiği modeldir. Öğretmenlerin bir kısmına göre okuldaki eğitim sistemi kimi zaman yetersiz veya yanlış olabilmektedir. Bu nedenle katılımcılar ebeveynlerin daha iyi eğitim sunabileceğini düşünmektedir. Bir kısım katılımcıya göre de ülkemizde evde eğitim hizmeti zorunlu eğitim için tehdit oluşturabilir ve devletin ana politikasına karşı çatışmalara neden olabilir. Bu nedenle evde eğitim hizmeti uygulanmasının imkânsız olduğunu düşünmektedirler. Evde eğitim hizmetinin avantajları yönündeki düşünceler, çocukların hasta olsa bile eğitime devam edebileceği ve kendilerine olan güvenlerinin gelişebileceği doğrultusundadır. Katılımcıların bir kısmına göre ise bazı pilot semtlerde öğretmenler ve gönüllü ebeveynlere seminerler düzenlenerek evde eğitim hizmeti uygulanabilir. Evde eğitim hizmetinde öğrencinin akademik ihtiyaçlarının karşılanması için bireyin özelliklerine göre esnek bir program geliştirilmelidir. Aynı zamanda öğretmenler bir ebeveynin evde çocuğun eğitimiyle ilgilenmesi nedeniyle ailenin tek maaşla geçinmesinin önemli bir dezavantaj olabileceğini düşünmektedir.

37

Arslan (2015), “Türkiye’de Kitlesel Bir Eğitim Topluluğu: Gezerek Özel Eğitim Hizmeti Veren Öğretmenler ve Sorunları (Batman Örneği)” adlı çalışmasında okula gidemeyen özel gereksinimli öğrencilere, gezerek özel eğitim hizmeti veren öğretmenlerin karşılaştıkları sorunların incelenmesi amaçlanmaktadır. Nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı araştırmanın örneklemini 2013-2014 eğitim öğretim yıllarında Batman kent merkezindeki okullarda görevli gezerek özel eğitim hizmeti veren 30 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri anket ve görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, “öğretmenlerin düşük ücret, ulaşım sıkıntısı, ders materyallerinin yetersizliği, ev ortamının fiziki şartlarının uygunsuzluğu gibi sorunlarla” karşılaştıkları ve karşılaşılan sorunların öğretmenin verimliliğini azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Belirlenen sorunların çözümlenmesinin eğitim etkililiği için gerekli olduğu ortaya koyulmuştur.

Taşdemir ve Bulut (2015) “Ev Okulu Uygulaması Üzerine Bir Durum Çalışması: Kuram ve Özel Eğitimde Uygulama” adlı çalışmasında evde eğitim hizmetinden yararlanan ailelerin uygulama hakkındaki düşünceleri, sorunları, uygulamaya yönelik önerileri tespit etmeyi ve var olan durumu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma türünde betimsel bir durum çalışması olan çalışmanın örneklemini, 2013-2014 öğretim yılı amaçsal örnekleme yöntemlerinden benzeşik örnekleme yöntemiyle belirlenen Ankara Pursaklar ilçesinde X ortaokulunda kayıtlı evde eğitim hizmeti alan 13 öğrencinin velileri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemlerinden frekans analizi yoluyla analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre evde eğitim hizmeti alan öğrencilerin velileri uygulamayı yararlı bulmakta ve öğrencinin gelişimine katkı sağladığını düşünmektedir. Velilerin evde eğitim hizmetinde öğrencinin okulu özlemesi, eğitimin okul ortamındaki gibi olmaması, materyal gibi konularda sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Veliler evde eğitim hizmeti sürecinin ve uygulamasının daha etkili olabilmesi için evde eğitimin hizmetinin aileye, programa, öğretmene yönelik iyileştirilmesi ve geliştirilmesi görüşündedirler.

Yıldırım, Talas, Yazıcı, Nural, Çelebi, Çetin, Acet, Pelitli, Çaylak (2015) “Evde Eğitim Alan Öğrencilerin Eğitim Süreçlerinin Değerlendirilmesi (Tokat İli Örneği)” adlı çalışmasında evde eğitim hizmeti alan öğrenci, öğrencilerin velileri ve

38

evde eğitim hizmeti sunan öğretmenlerin görüşleri nitel araştırma türünde durum çalışması olarak incelenmiştir. Evde eğitim hizmeti alan özel gereksinimli bireylerin evde eğitim hizmeti süreci öncesi, eğitim sürecinde ve eğitim sonrasında yaşadıkları sorunların tespiti ve uygun çözüm önerileri sunulması amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini amaçlı örneklem yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemi ile belirlenen Tokat ilinde evde eğitim hizmeti alan 17 öğrenci, aileleri ve evde eğitim hizmeti veren 17 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmış ve elde edilen verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılarak veriler incelenmiştir. Çalışmanın bulgularına göre öğrenciler, aileler ve öğretmenlerin evde eğitim hizmetinden memnun oldukları, evde eğitim hizmeti alan öğrencilerde eğitim sayesinde önemli gelişmeler olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir. Materyal temini, öğrencinin sosyalleşmesi imkanların arttırılması, sınıf ortamının kurulması gibi unsurların gerekliliği ortaya konulmuştur.

Çiftçi (2016), “Türkiye’de Evde Eğitim Uygulamalarının Bu Eğitimi Veren Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi” adlı çalışmasında evde eğitim hizmeti uygulamalarını öğretmen görüşlerine göre değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nitel bir durum çalışması olan çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış ve elde edilen verilerin analizi betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Konya ili merkez ilçelerinde (Selçuklu, Meram ve Karatay) evde eğitim hizmetlerinde görev yapan 9 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin evde eğitim hizmetleri uygulamasından memnun oldukları ve yararlı buldukları, ailelerin evde eğitim hizmeti hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğu, ailenin beklentileri ve ders programının ayarlanması gibi konularda sorunlar yaşadıkları, işbirlikçi hareket edilmesi gerektiği gibi sonuçlara ulaşılmış ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.

2.2.2. Yurt dışında evde eğitim hizmeti ile ilgili yapılan araştırmalar

Benzer Belgeler