• Sonuç bulunamadı

2.5. Eleştirel Düşünme

2.5.10. Eleştirel Düşünme ile İlgili Araştırmalar

2.5.10.2. Yurt Dışında Yapılan Araştırmalar

Appling (2001), üniversite öğrencilerinin, 4 yıl sonunda, problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerine yönelik öz değerlendirme değişimine (self-ratig change) 6 faktörün etkisini araştırmıştır. Bu altı faktör; akademik yetenek puanları, sosyo- ekonomik düzeyleri, cinsiyet, akademik benlik algısı, akademik alan ve üniversitede bir önceki yıl yaptıkları etkinliklerdir. Araştırma 1056 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmacı değişkenlere at modelin test edilmesinde Path analizi tekniğini kullanmıştır. Bulgular test edilen modele ait yedi yol (path) dan beşini doğrulamıştır. Verilerin analizinde çoklu regresyon tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin problem çözme ve eleştirel düşünmede öz değerlendirme değişimlerini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyen en önemli faktör, öğrencilerin bir öncekim yıl etkinliklere katılma durumları bulunmuştur. Bunun yanında akademik benlik algısının da doğrudan ve dolaylı etkileri olduğu görülmüştür. Akademik alanın doğrudan veya dolaylı etkisi bulunamamıştır. Öğrencilerin önceki başarı durumları ise sadece dolaylı etkiye sahip bulunmuştur (Akt. Akar, 2007: 38) .

Jackson and Wasson (2003), çalışmalarında eleştirel düşünme kullanılarak, öğretmen adaylarına çoklu kültürel deneyimleri analizinin yapılmasını amaçlamışlardır. Araştırma sonunda, eleştirel olarak ele alınan bir olayda öğrencilerin çoğunluğu kendi yaşamlarında yerleşmiş olan kültürel dinamiklerin çok az farkında oldukları ve onları ayırt etme uygulamalarında toplumsal ve sistematik problemleri tanıyıp adlandıramadıkları sonucuna varılmıştır. Bunun nedeni ise eleştirel düşünme eksikliği olduğu ifade edilmiştir.

Mckee (1988), sosyal bilgiler öğretim programında okuma, tartışma ve deneme yazılarıyla eleştirel düşünmeyi kazandırma ve öğrencilerin eleştirel düşünmelerini geliştirmeyi hedefleyen bir proje hazırlamıştır. Bu projede, üç yıl boyunca eleştirel düşünme becerilerinin öğretimi konusunda hizmet-içi eğitim verilen yedi onbirinci sınıf Tarih öğretmeni ve bu sınıflarda okuyan öğrenciler denek olarak alınmıştır. Araştırmada, veriler yapılandırılmış görüşme, gözlemler ve öğretmenler ile yapılan informal görüşme ve konuşmalarla toplanmıştır. Araştırma sonucunda, eleştirel düşünmenin etkin bir araştırma gerektirdiği öğretilmesine rağmen, öğretmenlerin eleştirel düşünmeyi ders içeriğinde ayrı ve farklı bir beceri olarak yorumladıkları görülmüştür. Ayrıca, öğretmenlerin öğrenciler karşısındaki otoriter konumlarını korumak ve meslektaşları ile olan bağlılıklarını sürdürmek için, araştırma için geliştirilen öğretim programını değiştirdikleri, uyarlamalar yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır (Akt. Aybek, 2006: 70).

Philley (2005), makalesinde olay araştırmasında eleştirel düşünme becerilerinin kullanımına dikkat çekilmiştir. Bu amaçla oluşturulan araştırma takımları sık sık çelişen bilgiyle karşı karşıya bırakılmış ve olay araştırması, eleştirel düşünme becerilerinin kullanılmasıyla artırılmaya çalışılmıştır.

Walkner ve Finney (1999), yaptıkları çalışmada eleştirel düşünmenin yüksek öğretimde beceri geliştirmeyi desteklemede nasıl bir etkisinin olduğunu belirlemeye çalışmışlardır. Uygulama çalışması süresince çeşitli araştırma becerileri öğretilmeye çalışılmış, katılımcı öğrencilerle yapılan grup çalışmaları ve görüşmeler sonucunda öğrencilerde yansıtımcı düşünme aracılığıyla eleştirel farkındalıkların gelişimi gerçekleşmiştir. Böylece öğrencilerin becerileri ve bu becerileriyle ilgili genel bilinçleri gelişmiştir.

Young ve Haris (2000), tarafından Illinois State Üniversitesi 602 birinci sınıf öğrencisinin eleştirel düşünmelerini ölçmek üzere bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada Üniversite Değerlendirme Ofisi tarafından geliştirilen Eleştirel Düşünme Testi kulla- nılmıştır. Test, 14 mantıksal muhakeme (logical reasoming) ve 14 okuma anlamayı ölçen maddeden oluşmuştur. Çalışma sonucunda mantıksal muhakeme ve okuma anlama açısından öğrencilerin ön-son test puanları arasında anlamlılık bulunmuştur.

Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan araştırmalarda eleştirel düşünme becerileri ölçülmüş ve eleştirel düşünme becerilerinin yüksek olduğu, öğrencilerin kendilerini geliştirmeye istekli oldukları tespit edilmiştir. Lise öğrencileri üzerinde yapılan araştırmada eleştirel düşünmeyi yaşantılarında uygulamadıkları, öğretmenlerin otoriter oldukları saptanmıştır. Öğretmenler üzerinde yapılan araştırmada içinde yaşadıkları kültürün ayırt edici özelliklerinin farkında olmadıkları eleştirel düşünmeyi bu alanda kullanmadıkları tespit edilmiştir.

Eleştirel düşünme, kapsam olarak çok geniş bir düşünme becerisidir. Hayatın her alanına girmektedir. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalar genel olarak okullarda ve üniversitelerde okuyan öğrencilerle, ders veren öğretmenler üzerinde yapılmıştır. Hayatın diğer alanlarını kapsayan araştırmalar ihmal edilmiştir. Eleştirel düşünme konusunda iş dünyasını ilgilendiren alanlarla ilgili araştırmalar yapılması gerekmektedir. Aile hayatı ve iş hayatı incelenmelidir. Buralarda eleştirel düşünmenin hangi boyutta olduğu ve bireylerin eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi için nelerin yapılabileceği araştırılmalıdır.

YÖNTEM

Araştırmanın bu bölümünde, araştırmanın modeli, evreni, örneklemi, veri toplama aracı, verilerin toplanması, verilerin analizi ve kullanılan istatistiksel işlemler yer almaktadır.

3.1. Araştırmanın Modeli

İlköğretim programının, eleştirel düşünme becerisini geliştirmeye ne ölçüde uygun hazırlandığını, ilköğretim sınıf ve branş öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, tarama modelinde olup, betimsel nitelikte bir çalışmadır. Betimsel nitelikteki araştırmalar; olayların, varlıkların, kurumların, grupların, objelerin ve çeşitli alanların “ne” olduğunu ortaya koymaya çalışır ve var olan durumların daha önceki koşullarla ilişkileri dikkate alınarak, olaylar arasındaki ilişkileri açıklar (Karasar, 2003: 77). Bu amaçla araştırmacı tarafından konu ile ilgili açık ve kapalı uçlu sorular ile likert tipi anket hazırlanmıştır. Anket hazırlanırken uzman görüşlerinden yararlanılmıştır.