• Sonuç bulunamadı

2.4. İlgili Araştırmalar

2.4.3. Örgütsel Bağlılık ile İlgili Araştırmalar

2.4.3.2. Yurt dışında yapılan araştırmalar Colodarci (1992), “Öğretmenlerin

Etkililiklerine İlişkin Algıları ve Öğretmenlik Mesleğine Bağlılıkları” adlı araştırmada öğretmenlerin etkililik derecelerine ilişkin algılarının mesleğe bağlılıklarına etkisini incelemiştir. Genel ve kişisel etkinlikleri yüksek düzeyde olan, az öğrenci ile eğitim yapan, eğitim liderliği, okul temsili, karar alma, öğrenci ve personelle ilişkiler gibi konularda

olumlu olarak değerlendirilen bir yöneticiyle birlikte görev yapan öğretmenlerin mesleğe bağlılık düzeyi daha yüksek olmuştur. Kadın öğretmenlerin mesleğe bağlılıkları erkek öğretmenlerden daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.

Billingsley ve Cross (1992), “Öğretmenlikte Bağlılığın Belirleyicileri, İş Doyumu ve Örgütte Kalma Niyeti: Genel ve Özel Eğitimcilerin Karşılaştırılması” adlı araştırmalarında genel ve özel eğitimcilerin arasında öğretmen bağlılığını ve iş doyumunu etkileyen değişkenleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bağlılık ve iş doyumu değişkenlerinin öğretmenlerin örgütte bulunma niyetini, öğretmenleri ne dereceye kadar etkilediğini bulmaya çalışmışlardır. Sonuçlara göre, liderlik desteği, rol çatışması ve belirsizliği, stres gibi işle ilgili olan değişkenler örgütsel bağlılığı ve iş doyumunu demografik değişkenlerden daha çok etkilemektedir. Genel ve özel eğitimcilere ait olan bulgular birbirine yakın düzeyde bulunmuştur. Bağlılık ve iş doyumu, öğretmenlerin örgütte kalma niyetini güçlü bir biçimde etkilemektedir.

John ve Taylor (1999), “Liderlik Tarzı, Okul İklimi ve Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığı” adlı araştırmalarında yöneticilerin liderlik tarzı, okul iklimi ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı arasındaki ilişkileri ele almışlardır. Araştırma sonuçlarında, yöneticilerin liderlik tarzı, okul iklimi, öğretmenlerin örgütsel bağlılığı birbirleriyle ilişkilidir. “Bireyi dikkate alan” liderlik tarzına sahip olan müdürlerle birlikte çalışan öğretmenlerin örgütsel bağlılık seviyeleri yüksek bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel bağlılıkları, okul ikliminin niteliği, destekleyici yönetici davranışları, samimiyetle pozitif ilişkili olarak gözlemlenmiştir.

Lok ve Crawford (2004), “Örgütsel Kültür ve Liderlik Tarzının İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi: İki Uluslu Bir Karşılaştırma” adlı araştırmada örgütsel kültür ve liderlik tarzının iş doyumu ve örgütsel bağlılık üzerindeki etkilerini araştırmışlardır. Araştırma için, 219 Hong Kong’tan 118’i Avustralya’dan olmak üzere 337 yönetici katılmıştır. Araştırma sonucunda, yenilikçi ve destekleyici kültürlerin “kişiyi dikkate alan “liderlik tarzının iş doyumu ve bağlılığa etkisi olumlu düzeyde, “işe ağırlık veren” liderlik tarzının iş doyumu ve bağlılığa etkisi olumsuzdur. Yaş, cinsiyet, çalışma süresi, eğitim seviyesi Hong Kong ve Avustralya yöneticileri örneklem grubu için farklı olmazken cinsiyet ve yaşın iş doyumu üzerinde etkisi farklı olmaktadır.

Bogler ve Somech (2004), “Öğretmen Yetkilendirmesinin Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığı, Mesleki Bağlılığı ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Üzerine Etkisi” adlı araştırmalarında öğretmen yetkilendirmesi öğretmenlerin bağlılığı, mesleki bağlılık ile örgütsel vatandaşlık ilişkisini ele almıştır. Öğretmen yetkilendirmesinde hangi boyutların

araştırmayı açıklayabildiğini bulmaya çalışmışlardır. Öğretmenlerin yetkilendirme düzeylerine ilişkin algılarıyla örgüte ve mesleğe bağlılık duygusu ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasında ilişki vardır. Öğretmen yetkilendirmesi, mesleki gelişim, statü ve öz- yeterlik alt boyutlarının örgütsel bağlılık belirleyicisidir.

Gaylor (2005) araştırmasında düşük duygusal bağlılığı az olan öğretmenlerin çalışmayı bırakmayı düşündükleri ortaya çıkmıştır. Yüksek duygusal bağlılığa sahip öğretmenlerin örgütte çalışmayı sürdürdükleri bulunmuştur.

Chugtai ve Zafar (2006), “Pakistanlı Öğretim Üyelerinin Örgütsel Bağlılıklarının Etkenleri ve Sonuçları” adlı araştırmalarında kişisel özelliklerin, iş tatmininin ve örgütsel adaletin Pakistanlı öğretim üyelerinin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkilerine örgütsel bağlılığın iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini ele almışlardır. Kişisel özelliklerin, iş tatmininin ve örgütsel adaletin öğretim üyelerinin örgütsel bağlılıklarıyla yüksek seviyede ilişkilidir. Bağlılık, işi bırakma niyetiyle negatif, iş performansıyla pozitif ilişkilidir.

Liu (2006) araştırmasında duygusal sözleşmenin örgütsel bağlılık, duygusal güçlendirme ilişkisini ele almıştır. Araştırmada çalışanlardan faydalanılmıştır. Duygusal güçlendirmenin kariyer bağlılığı ekonomik ve normatif bağlılığı etkilediği saptanmıştır.

School (2008) çalışmasında örgütte uzun zamanda çalışan bireylerde bağlılığın meydana geldiğini bulmuştur. Çalışanların iş arkadaşları ile örgütlerine güven oluşturmanın bağlılıklarını artırdığı sonucuna ulaşmıştır.

Cheung ve Wong (2011) yaptıkları araştırmada özel üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin artan seviyede duygusal, normatif bağlılık gösterdiklerini süreklilik bağlılıklarının azalan seviyede olduğu sonucunu ortaya çıkarmışlardır.

Nawab ve Bhatti (2011) araştırmasında işgörenlerin kişisel haklarının iş memnuniyeti ile örgütsel bağlılıkları ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada işgörenlerin örgütsel bağlılık ile kişisel hakları ilişkisi ortaya çıkmıştır. Ayrıca, işgörenlerin duygusal bağlılıkları düşük seviyede bulunmuş, normatif ve devam bağlılıklarında ekonominin daha çok etkilendiği ortaya çıkmıştır.

Eleswed ve Mohammed (2013), “Cinsiyet, Yaş, Kıdem, Eğitim Düzeyi ve Pozisyonun İş Doyumu, Örgütsel Bağlılık Üzerine Etkisi” adlı araştırmalarında cinsiyet, yaş, kıdem, eğitim düzeyi, pozisyon gibi demografik değişkenlerin iş doyumu ve örgütsel bağlılık üzerine etkisini ele almışlardır. Araştırma sonuçlarında, kadın çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık seviyeleri erkek çalışanlardan daha fazladır. Yaş bakımından en yüksek iş tatmini ve örgütsel bağlılığı 60 yaş ve üzeri çalışanlar sergilemektedir. Mesleki kıdem

açısından en yüksek bağlılık ortalamaları 16-20 yıllık deneyime sahip olanlarla, en düşüğü 20 yıl ve üzeri deneyime sahip olanlara ait bulunmaktadır. İş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeyi en yüksek olanlar lise mezunları, en düşük olanlar doktora mezunları olarak bulunmuştur. Pozisyon değişkenine göre, iş doyumu ve örgütsel bağlılık düzeyinin en yüksek ortalamaya sahip olan yöneticilerdir. Yöneticileri memurlar ve yönetici asistanları izlemiştir.

Omidifar (2013) araştırmasında, öğretmenlerin bağlılık seviyelerinin müdürlerin iş tatminleri ve liderlik biçimleri ile ilişkisini ele almıştır. Araştırmanın sonucunda, müdürlerin liderlik biçimlerinin öğretmenlerin bağlılıkları ve iş doyumları ile ilişkisinin bulunduğu ortaya çıkmıştır.

Ahluwalia ve Preet (2017) çalışmasında çalışanların duygusal, devam, normatif bağlılıkların güdülenmeleri üzerinde etkisini incelemiştir. Araştırmada “İş Motivasyonu Ölçeği” ile “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, örgütsel bağlılığın motivasyon üzerinde olumlu etkisi ortaya çıkmıştır.

Literatür taraması yapıldığında, okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ile iş performanslarını inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada, Denizli’de bağımsız anaokullarında görev yapan okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel bağlılıkları ile iş performansları ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonucunda bulgulara bağlı olarak sonuç ve tartışma ile önerilerin öğretmenlere ve okul yöneticilerine yardımcı olacağının tasarlandığı söylenebilir.

araştırmanın evren ve örneklemi hakkında bilgiler açıklanmıştır. Daha sonra veri toplama araçları ile ilgili bilgi verilmiştir. Ardından verilerin nasıl analiz edildiği üzerinde durulmuştur.