• Sonuç bulunamadı

2.11. İlgili Araştırmalar

2.11.2. Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

Judson ve Sawada (2000) tarafından yapılan çalışmada; 53 kişiden oluşan deney ve kontrol grubuna yönelik 3 hafta süren bir uygulama yapılmıştır. Matematik dersini fen

40

bilimleri dersinin içerisine entegre edilmesi durumunda gerçekleşen pozitif etkiden bahsedip bunu istatistiki verilerle tamamlamıştır. Deney grubunun kontrol grubuna kıyasla daha yüksek notlar aldığı görülmüştür.

Hill (2002) yaptığı çalışmada; 349 tane 6.sınıf öğrencisi üzerinde çalışmalarını yürütmüştür. Fen ve matematik programlarının entegre edildiği bir öğretimin etkililiği araştırılmıştır. Akademik başarı ve tutum ölçekleriyle toplanan veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda geleneksel eğitim öğretim anlayışıyla eğitimlerini devam ettiren öğrencilerin, fen ve matematiği bütünleştirerek eğitim alan öğrencilerden puanları daha düşük çıkmıştır.

Johnson ve Jones (2006) yaptığı çalışmada; hem ABD’de hem de Batı Avrupa’da mühendislik alanında eğitim gören öğrencilerin sayısının azaldığına vurgu yapmışlardır. Gerek müfredatın zorlukları gerekse de istihdam alanlarının öğrencilerin dikkatini çekecek seviyede olmamasının buna alt yapı hazırladığından bahsetmişlerdir. Mühendislikle ilgili mesleklerin öğrencilerin dikkatini çekebilmesi adına neler yapılması gerektiğine ilişkin yolları belirlemeye çalışmışlardır.

Bingölbalı, Monaghan ve Roper (2007) yapılan çalışmada; STEM eğitimiyle proje tabanlı öğretimi bütünleştirerek öğrencilerin STEM tutumlarını ve geleceğe dönük olarak seçecekleri mesleklere olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonucunda proje tabanlı öğretimin öğrencilerin tutumlarına ve meslek seçimlerine pozitif etkisi olmasından dolayı buna dayalı etkinlikler geliştirmenin önemli olduğu vurgulanmıştır.

Brophy vd. (2008) yaptıkları çalışmada; mühendislik eğitiminin; tasarım, sorun giderme ve analiz aktiviteleriyle gerçek dünya problemlerini çözmek için STEM bilgisini anlama ve kullanmayı anlatmaktadır. Mühendisliğin müfredata nasıl entegre edilebileceğine ilişkin örnek öğretim modellerinden bahsedilmektedir. Bu modellerin P- 12 sınıflarında nasıl kullanacağı, öğretmen bilgisi ve meslek gelişimi gibi konularda birçok önerinden bahsedilmektedir.

Hsu, Purzer ve Cardella (2011) tarafından yapılan çalışmada; ilkokul öğretmenlerine yönelik bir çalışma gerçekleştirmişlerdir. Araştırmacılar tarafından geliştirilen bir anket yardımıyla öğretmenlerin mühendislik, teknoloji ve tasarım bilgileri ve düşünceleri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin bu bilim alanlarının önemini bildikleri ancak bu alanları öğretme konusunda yeterli olamayacaklarını söylemişlerdir.

Hayden, Ouyang, Scinski, Olszewski ve Bielefeldt (2011) yaptığı çalışmada; öğrenciler ve eğitmenler için kalite ve katılım araştırma projesi hazırlanmıştır. Bu projede

41

STEM alanlarına öğrencileri teşvik etme için tasarlanmıştır. Yüksek oranda Latin öğrencilerden oluşan yedinci ve sekizinci sınıf üzerinde araştırmalar sürdürülmüştür. Proje tasarımlarıyla, yaz kamplarıyla ve mesleki gelişim modelleriyle proje sürdürülmüştür. Proje sonunda öğrencilerin performanslarında önemli oranda bir artış tespit edilmiştir.

Olivarez (2012) yapmış olduğu doktora tezinde, sekizinci sınıfa giden toplam 176 öğrenci üzerinde STEM eğitiminin akademik başarılarını nasıl etkilediğine yönelik bir araştırma yapmıştır. Araştırma deney ve kontrol grubu olarak sürdürülmüştür. Birçok demografik veriler ışığında yaptığı analiz sonucunda STEM eğitimi alan öğrencilerin akademik başarılarının kontrol grubu öğrencilerine kıyasla daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.

Patel, Franco ve Lindsley (2013) yaptığı çalışmada; iki farklı STEM okulunda bulunan toplam 148 öğrenci üzerinde araştırmalarını sürdürmüştür. Veri toplama aracı olarak literatürde yer alan nicel bir anketi kullanmışlardır. Bu çalışmada amaç öğrencilerin bilişsel, duyuşsal ve sosyal sorumluluklarını ölçmek için gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda öğrencilerin bilişsel ve sosyal sorumluluklarının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kier (2013) yaptığı çalışmada; 85 tane 8.sınıf öğrenci üzerinde STEM mesleklerinin video gösteriminden sonra öğrencilerin STEM’e olan ilgilerini ve STEM kimliklerini nasıl oluşturduklarını araştırmaya yönelik gerçekleştirmişlerdir. Öğrencilerin video gösteriminden önce var olan bilgileri yakın çevrelerinden oluşturdukları bilgiler kapsamında olduğu için sınırlı durumdayken, video gösteriminden sonra STEM mesleklerine ve STEM’e olan ilgilerinin arttığı görülmüştür.

Erdoğan, Çorlu ve Capraro (2013) yaptığı çalışmada; ekonomik gelir olarak dezavantajlı durumda olan öğrencilerin inovasyon okuryazarlıklarını geliştirmeyi amaçlayan bir robotik program tasarlamışlardır. Toplamda 31 tane 11.sınıf öğrencisiyle çalışmalarını yürütmüşlerdir. İspanyol öğrencilerin fen okuryazarlığını, Afrika kökenli Amerikan öğrencilerin ise hem matematik hem de fen okuryazarlıklarının geliştiği gözlemlenmiştir.

Naizer, Hawthorne ve Henley (2014) yaptığı çalışmada, kırsal bölgelerde eğitimini sürdüren ortaokul öğrencilerine yönelik bir araştırma yapmışlardır. Bir yaz STEM programı düzenlenmiştir. 17 kız ve 15 erkek olmak üzere toplam 32 öğrenci üzerinde çalışma yürütülmüştür. Çalışma sonucunda matematik, teknoloji ve problem çözmeye olan ilgide öğrencilerin başarılarını arttırdığı gözlemlenmiştir. Ayrıca bu artış

42

öğrencilere yaz programı sonrasında uygulanan program sonrasında da kalıcılığının devam ettiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmada ki belki de en önemli bulgu erkek ve kız öğrenciler arasındaki açıklığın giderek kapatıldığına dair olan sonuç olarak dikkati çekmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı yapılan araştırmalar göz önüne alındığında STEM temelli etkinlikler ve uygulamaların yapıldığı gruplarda; öğrencilerin akademik başarılarında, bir problemi çözmeye yönelik ilgilerinde, fen-teknoloji-matematik-mühendislik okuryazarlıklarında gelişme, STEM mesleklerine olan ilgilerinde ve motivasyonlarında önemli oranda bir artış meydana geldiği tespit edilmiştir.

43 3.YÖNTEM

Araştırmanın bu bölümünde; araştırmanın yaklaşımı, araştırmanın çalışma grubu, araştırma süreci, araştırmada kullanılan veri toplama araçları ve veri analizleriyle ilgili bilgilere yer verilmiştir.

Benzer Belgeler