• Sonuç bulunamadı

2. KONU İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAPILAN ARAŞTIRMALAR

2.2. Yurt Dışında Yapılan Çalışmalar

Imhanlahimi (2000)’nin yaptığı çalışma, biyoloji dersinde bilgisayar destekli öğrenmenin geleneksel yönteme göre verimliliğini göstermek için yapılmıştır. Nijerya’da Christi uluslararası lisesinde 60 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Bu öğrencilerin müfredat konularından alınan 6 deneme sorusu içermektedir. Bilgiler t-testi istatistiği ve ANOVA analizine göre değerlendirilmiştir. Açıklamalı (expository) yöntemin biyoloji öğretmede bilgisayar destekli öğretmeye göre daha üstün olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra öğrenciler işbirlikçi ya da interaktif bilgisayar destekli öğrenme stratejisi ile tek başına bilgisayar destekli öğrenmeye göre daha çok şey öğrenmişlerdir. Sonuç olarak bilgisayar destekli öğrenmede bireysellikten çok işbirlikçi öğrenmenin daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Sorgo (2009)’nin çalışmasını Slovenya’daki bir ilköğretim okulunda yapmıştır. Biyoloji dersinde bilgi ve iletişim teknolojisi kullanımı ile ilgili bir anket düzenlenmiştir. Çalışma üç grup öğrenci üzerinde yürütülmüştür. 1. Grupta internet, e- mail kullanıldığı öğretmenlerin memnun olduğu bir ders işlenmiştir. Bu grupta öğretmen evde çalışabilir ve materyallerini sınıfta kullanabilir. 2. Grupta uygulama, sunumlar, bilgisayar programları gibi, yüklü bir uygulama denenmiştir. Bu uygulamaya karşı tutumlar olumlu olmuştur, fakat öğretmenler ağır müfredattan, eksik materyallerden ve uygulama eksikliğinden dolayı bu metodu kullanamamışlardır. 3. Grupta ise; uygulama bilgisayar oyunları ve programları içerir. Öğretmenler bu uygulamayı benimsememişlerdir ve kullanmak istememişlerdir. Sonuç olarak bu uygulamaların öğrenimde yer alması şu an için gerçeklerden uzak olduğu görülmüştür.

Varjola (1999)’in yaptığı çalışmada, kimya dersinde WEB temelli öğrenme metodu kullanılarak öğrencilerin derse katılımları ölçülmüştür. On yedi ilköğretim öğrencisi üzerinde yapılan çalışmada öğrenciler ozon tabakası ile ilgili WEB kullanılarak üç farklı derste bilgi araştırmaları, gözden geçirmeleri ve tartışmaları sağlanmıştır. 1-Dersin amacı ozon tabakası ile ilgili bilgi araştırmak ve değerlendirmekti. 2- Dersin amacı bu araştırmaları tartışmaktı. Öğrencilerin çalışmaları

20

nitel nicel olarak analiz edildi. İlk ders boyunca öğrenciler 20 mesaj, tartışma bittiğinde 100 mesaj göndermişlerdi. Öğrenciler hiçbir yardım olmadan bağımsızca WEB sayfalarının birçok özelliğini öğrenmişlerdi. Ayrıca tartışma için WEB’i kullanmışlardır. WEB tabanlı tartışma dersinde sadece bir konu dışı mesaj gönderilmişti. Ve bunun öğrencilerin dersi anlamada işe yarar bir araç olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, internet tabanlı öğretmenin esnek olduğu tespit edilmiştir. Gelecekte öğretmenler ödevleri bu şekilde verebileceklerdir.

Kubiatko ve Halakova (2009) yaptıkları çalışmada, yaşa ve cinsiyete göre bilgisayar tutumları üzerinde durulmuştur. 33 soruluk likert tipi anket kullanılmıştır. 9 liseden 518 öğrenci üzerinde çalışılmıştır. Bütün sınıflardan 15-19 yaş arası öğrenciler katılmıştır. Bilgiler faktör analizi ve ANOVA göre değerlendirilmiştir. Anketin sonuçları 5 kategoriye ayrılmıştır. 1-Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) pozitif etkileri, 2-Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin negatif etkileri, 3- Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin avantajları, 4- Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin biyoloji dersinde kullanımı, 5- Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin dezavantajları; sonuç olarak erkeklerin kızlardan daha fazla ve genç alt sınıflardaki öğrencilerin üst sınıflardaki öğrencilere göre bilgi iletişim teknolojilerinin biyoloji dersinde kullanımına olumlu baktığı görülmüştür.

Martin ve Schumacher (2000)’ın yaptığı çalışma, 277 patolojik olarak internet kullanan üniversite öğrencileri arasında yapılmıştır. Patolojik kullanım 13 soruya verilen cevapla belirlenmiştir. Öğrencilerin %27,2’si patolojik hiçbir belirti göstermezken, %64,7’si üç belirti, %8,1’i dört veya daha fazla belirti göstermiştir. Patolojik internet kullananların kızlara göre erkeklerin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu kullanımların on-line oyunlar ya da chat programları olduğu görülmüştür. Bu çalışmada patolojik internet kullananların yalnız kişiler ya da sosyal olarak dışlanmış kişiler olduğu görülmüştür.

Odell ve ark (2000), Amerikalılar arasında internet kullanımı ile ilgili yaptıkları araştırmaya göre, bir zamanlar keskin olarak birbirinden ayrılan cinsiyet farkının hızla kapandığını fakat farkın hala küçümsenmeyecek kadar az olmadığı görülmektedir. Araştırmaya göre kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha az bilgisayar kullandıkları tespit edilmiştir. Georgia, Hawaii, New Jersey, Massachusetts ve Rhode adasında katılan öğrencilere aşağıdaki bazı sorular sorularak sonuçlar çıkarılmıştır.

21

1.İnternet kullanımındaki cinsiyet farkı genel genç nüfusa göre azalmış mıdır? 2. Kız öğrenciler internette zaman harcamada erkek öğrencilerden farklı mıdır? 3. Aile geliri ya da eğitimi kız öğrencilerin internet kullanımında etkilimidir. Sonuçlar; internet kullanımında cinsiyet farkının kapandığını fakat farklılıkların hala olduğunu göstermektedir.

Pedroni (2001)’nin nitel yöntemle yaptığı araştırmada, ilköğretim okullarında WEB’den kaynak kullanma, bilgi edinme ve transfer etme gibi çağdaş teknolojilerin kullanımı belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu araştırma ile akademik başarıları yüksek öğrencilere yardımcı olmada bilgiye erişmenin yeni yolu olarak WEB’in yararlı bir araç olup olmadığı da belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmaya 45 eğitimci katılmış olup; bunların 12’si Kanada, 1’i Avusturya, 2’si Avustralya, geriye kalan 41’ide ABD uyrukludur. 12 açık uçlu sorudan oluşan anket öğretmenlere e-posta ile gönderilmiş ve yanıtları da aynı yolla alınmıştır. Araştırma bulgularında WEB’in ilköğretimde kullanılması için internet kullanımının biraz daha yaygınlaşması ve öğretmenlerin bu yöndeki beklentilerinin karşılanması gereklidir.

Carroll (2001)’in yaptığı araştırmada, 7 ve 9 yas örgencilerine okuma yazma öğretiminde bilgisayar kullanımının önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma verileri etnografik araştırma yöntemi ile toplanmıştır. Çalışmada öğretmenlerin tümü ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerine internet’teki zengin kaynakları bulmaları için serbest zaman vermişlerdir. Araştırmaya katılan iki öğrencinin, öğretim sürecinde öğretmenlerin yönlendirmeleri ve öğrencilerin serbest zamanlarında kendi kendilerine yaptıkları etkinlikler sırasında kendi teknoloji ile ilgili yasadıkları gerginlikler belirlenmiş ve öğrencilerin WEB’de bulduklarına ilişkin görüşleri ile problem çözmedeki kimi pratik önerilere ilişkin bilgiler verilmiştir.

22

Benzer Belgeler