• Sonuç bulunamadı

C- İhale Piyasalarındaki Rekabetçi Sorunlar

2. Yozlaşma

İhalelerde ortaya çıkan bir diğer rekabetçi sorun ise, ihaleye aracılık eden kişi ile katılımcılar arasında oluşabilecek danışıklı ilişkidir. Bu durum, katılımcıların kendi aralarında anlaşıp karteller oluşturması ve danışıklı teklifler vermelerine benzerlik göstermekle beraber bu kez kartel, ihaleye aracılık eden kişi ile ihale katılımcıları arasında kurulmaktadır.

107

Oyuncular arasında nesne için yaptıkları farklı değerlemelerinden ötürü oluşan asimetrinin yarattığı agresiflik farkının yanında, agresiflik yaratan bir başka etki de bir oyuncunun agresif olma konusunda yaratmaya çalıştığı ün olabilir. Buna göre, oyunculardan bir tanesi sırf agresif olduğu imajını vermek için bu yönde hareket edebilir. 108 Rakip sayısının azaltılması ile kazananın musibeti azaltılıp, tekliflerde agresiflik artırılır

fakat bir yandan da daha az rakibin olmasından dolayı görece daha az rekabet ortamı yaratılır ve tekliflerdeki pasiflik artar. Bu ikisi arasındaki dengenin sağlanması gerekir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi ve hesaplamalar için bkz Hendricks, Porter, Tan (2003), Hendricks, Porter (1992).

55

Genelde kapalı zarf ihalelerinde ortaya çıkan söz konusu yapıda aracılar, rüşvet veren katılımcıların tekliflerini onların lehine yeniden düzenlemektedir. Aracıların rüşvet veren katılımcıya sunabildiği bir başka imkân ise, ihale kapanmadan diğer oyuncuların tekliflerini rüşvet veren katılımcıya sunmaları ve böylece katılımcının kendisi için en uygun teklifi kendisinin vermesinin sağlanmasıdır. Böylesi bir hizmet karşılığında alınan rüşvet ise sabit bir miktar olabileceği gibi yozlaşma neticesinde kazanılacak faydanın belli oranlarda paylaşılması şeklinde de belirlenebilmektedir.

İlgili mevzuatta söz konusu mekanizmanın oluşumunu engellemek adına bazı hükümler yer almaktadır. Örneğin, KİK‟in “ihaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11. maddesi şu şekildedir:

“Aşağıda sayılanlar doğrudan veya dolaylı veya alt yüklenici olarak, kendileri veya başkaları adına hiçbir şekilde ihalelere katılamazlar:

...

c) İhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler.

d) İhaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar.

e) (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri.

f) (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortakları ile şirketleri (bu kişilerin yönetim kurullarında görevli bulunmadıkları veya sermayesinin % 10'undan fazlasına sahip olmadıkları anonim şirketler hariç).

İhale konusu işin danışmanlık hizmetlerini yapan yükleniciler bu işin ihalesine katılamazlar. Aynı şekilde, ihale konusu işin yüklenicileri de o işin danışmanlık hizmeti ihalelerine katılamazlar. Bu yasaklar, bunların ortaklık ve yönetim ilişkisi olan şirketleri ile bu şirketlerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri için de geçerlidir.

(Değişik: 4964/ 8 md.) İhaleyi yapan idare bünyesinde bulunan veya idare ile ilgili her ne amaçla kurulmuş olursa olsun vakıf, dernek, birlik, sandık gibi kuruluşlar ile bu kuruluşların ortak oldukları şirketler bu idarelerin ihalelerine katılamazlar.

Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.”

56

Görüldüğü gibi ihaleye aracılık eden tarafta olanlar ve bu kişilerle bağlantılı oyuncuların ihalelere katılmaları yasaklanmıştır. Buradaki amaç ihaleye aracılık edenlerle ihaleye katılanlar arasında oluşabilecek danışıklılık ilişkisinin en aza indirilmek istenmesidir.

Bu konu hakkında kanuna konan bir başka hüküm ise, ihalelerin saydam bir şekilde yapılması zorunluluğudur. KİK‟in “Temel ilkeler” başlıklı 5. maddesine göre idareler “... ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi ... sağlamakla sorumludur”. İhalelerde saydamlığın sağlanması halinde yozlaşma riskinin en aza indirileceği kesindir ve bu durum kanun koyucu tarafından da saptanmış ve ilgili mevzuatta yerini almıştır.

Yozlaşma, tek bir katılımcı için söz konusu olabileceği gibi kartellerin muhafazasında destek mekanizması olarak da kullanılabilmektedir. McAfee & McMillan‟a göre kartellerin çözmesi gereken sorunlardan bir tanesi de bilgi paylaşımının nasıl yapılacağı, kazanımın nasıl paylaşılacağı, girişin nasıl engelleneceği ve yaptırımların neler olacağı yönünde varacakları anlaşmalardır. Bu anlaşmaların yapılması ve uygulanması aşamasında ise tarafların ihaleye aracılık edenin yardımına ihtiyacı bulunmaktadır109

.

İhale piyasalarında kartellerin oluşumu ve danışıklı teklifler konusunda Graham & Marshall110 ile McAfee & McMillan‟nın111 başını çektiği birçok araştırma bulunmakla beraber, yozlaşma konusu iktisatçılar açısından daha yakın tarihli bir merak konusudur. Bu konudaki çalışmalardan bir tanesinde Lambert & Sonin göstermektedir ki, çok nesneli ilk fiyat kapalı zarf ihalelerinde aracının dürüst olması durumunda katılımcıların kartel kurarak piyasayı paylaşma imkânı neredeyse yoktur. Bunun sebebi ise, aracının dürüst olduğu senaryoda, her katılımcı için anlaşmadan sapmanın daha karlı olduğudur. Buna karşılık, aracının dürüst olmadığı senaryoda karteller sürdürülebilir olmaktadır. Bunun nedeni,

109 McAfee & McMillan, 1992. 110 Graham & Marshall, 1987. 111 McAfee & McMillan, 1992.

57

danışıklı teklif dışında bir teklif veren katılımcının aracı tarafından dışlanacağı ve teklifinin göz ardı edilebileceğidir112.

İhalelerde oluşabilecek bir diğer yozlaşma mekanizması ise shill bidding olarak tabir edilen yapıdır. Bu yapıda, ihale düzenleyici kendi ürünü için, çoğu zaman ihaleye bir tanıdığını sokarak teklif vermekte ve fiyatı belli bir düzeyde tutmaktadır. Bu yapıda düzenleyici kendi teklifinden daha yüksek bir teklif çıkmazsa sadece ihale katılım ücreti kadar zarar etmektedir. İnternet üzerinden yapılan ihalelerde de ortaya çıkan bu yöntem kural olarak çoğu kez yasaklanmaktadır. Örneğin eBay’de herhangi bir üyenin shill bidding yaptığı anlaşıldığında bu üyenin hesabı 30 gün askıya alınmakta; ikinci kez yapması halinde ise kapatılmaktadır. Kamusal ihalelerde böyle bir yapıya rastlanması halinde cezai işlemler uygulanmakta ve hapis cezasına kadar varan cezalar verilebilmektedir113.

Benzer Belgeler