• Sonuç bulunamadı

“Thor, dün sabah burada bir ziyaretçim vardı,” dedi Lilith Meson.

“Manuel Krug mu?”

“Hayır. Siegfried Fileclerk.”

Watchman, Lilith’in dört boyutlu divanından kendini kurtardı. “Fileclerk ha? Burada? Niçin?”

Lilith güldü. “Bugünlerde kıskançlık duyacak kadar mı insan oldun, Thor?”

“Bundan hoşlanmadım. Ne oldu da sana geldi?”

“Bürodaydı,” dedi Lilith. “Biliyorsun, Buenos Aires Mülkiyet Koruma’da. Sözleşmelerindeki bazı yeni istatistiksel yönetici şartları tartışmaya gelmiş. Daha sonra beni eve bırakmak için iznimi istedi.

Pekâlâ. Onu içeri davet ettim. Zararsız görünüyordu.”

“Sonra?”

“Beni AEP’ye kaydetmeye kalktı.”

“Hepsi bu mu?”

“Hayır,” dedi Lilith. “Seni de kaydetmemi istiyor.”

Watchman öksürdü. “Şansı hemen hiç yok gibi.”

“Buna içtenlikle inanıyor, Thor. Eşitlik ve özgürlük davasına bağlılık, vesaire, vesaire. İçeri girmemizden iki dakika sonra derhal siyasal eyleme geçmemiz için bir yığın lafın altında boğulacaktım. Ona dindar olduğumu söyledim. Fark etmez dedi, bir yandan bu başvuruyu imzalarken öte yandan da Krug’a dua etmeyi sürdürebilirmişim. Hayır, dedim. Hiç imza atmam ben. Bana bir koli dolusu propaganda küpü verdi. Eğer ilgilenirsen mutfaktalar. Burada bir saatten fazla kaldı.”

Lilith göz kamaştıran bir gülüşle güldü. “Başvurusunu imzalamadım.”

“Buna rağmen hâlâ niçin senin peşinde?” diye sordu Watchman. “Yeryüzündeki tüm alfalara teker teker ulaşıp destek istemeye mi kararlı?”

“Dedim ya. Senin başvurmanı istiyor. Sana yakın olduğumu biliyor ve eğer beni ikna edebilirse, benim de seni kandıracağıma inanıyor. Bunu kendi ağzıyla ifade etti. Bir kez seni yanına alabilirse diğer herkesin de geleceğini umuyor.” Lilith başını yukarı kaldırdı. “‘Eğer Alfa Watchman bizim tarafımıza geçecek olursa, Alfa Meson, yanında sayısız etkili alfayla gelecektir. Bu bizim hareketimizin dönüm noktası olabilir. Alfa Watchman her androidin geleceğini ellerinde tutuyor.’ Ya buna ne buyurulur, Alfa Watchman?”

“Derinden etkilendim. Alfa Meson. Bu fikrin bende nasıl bir duygu uyandırdığını tarif bile edemem. Ondan kurtulmayı nasıl becerdin?”

“Onu baştan çıkarmayı deneyerek.”

“Ne?”

“Kaltaklık mı yapıyorum, Thor? Eğer istemezsen bu konuda konuşmam.”

“Kıskançlık duyabilecek biçimde programlanmadım,” dedi Thor duygusuzca. “Beni kışkırtarak bir

yere varamazsın. Aptalca oyunlar oynama modunda değilim.”

“İyi ya. Konuştuğuma pişman oldum zaten.”

“Devam et. Onu baştan çıkarmaya çalıştın. Başaramadın mı?”

“Hayır,” dedi Lilith. “O anlık bir şeydi. Dedim ki kendi kendime Fileclerk o kadar tutucu ki bunu yapmaya kalkarsam çığlık çığlığa kaçabilir. Bunun aksi çıkar da oltaya gelirse, eh, bu da çok eğlenceli olacaktır. Böylece ben de soyundum ve sonra da, eskiden nasıl derlerdi, ona cilve yapmaya başladım. Haydi, Siggie dedim, birlikte uzanalım. Siggie. Ellerimi onun ellerinin üzerine koydum.

Edepsizliği iyiden iyiye ele almıştım. Kıvırtıp fıkırdadım. Çok uğraştım, Thor, hatta seni baştan çıkartmak için uğraştığımdan da çok. Üzerine bile alınmadı. Bana kesmemi söyledi.”

“Tabii,” dedi Watchman. “Tam da anlatmaya çalıştığım gibi. Cinsellik erkek alfaların pek umurlarında değildir. Yaşam tarzlarında yeri yoktur.”

“Bundan o kadar emin olma. Fileclerk beni arzuladı. Rengi solmuştu. Titriyordu.”

“O zaman seninle niçin yatmadı? Siyasal bir ödün vermekten mi korkuyordu?”

“Hayır,” dedi Lilith. “Çünkü hâlâ yas tutuyordu.”

“Yas tutuyordu demek.”

“Eşi için. Cassandra Nucleus. Karısı, Thor. AEP android evliliğini savunuyor. Alfa Nucleus ile üç yıl önce evlenmişti. Altı ay boyunca yas tutacak ve zevk düşkünü genç alfaların onu baştan çıkarmalarına izin vermeyecek. Bunları bana açıkladı ve hemen ayrıldı. Eğer biraz daha kalırsa vaz geçecekmiş gibi.”

“Eşi...” diye mırıldandı Watchman.

“AEP senatoya sunacağı dilekçeye android evliliği ile ilgili bir madde eklemeyi planlıyor. Thor, Fileclerk dedi ki eğer ikimiz evlenmeye karar verirsek bunun partiye kayıt yaptırdığımız gün olmasını sağlayabilirmiş.”

Watchman ters ters güldü. “Çocukça laflar ediyor! Evliliğin ne faydası var? Yasal ailelere ihtiyaç duyan çocuklarımız mı olacak? Eğer seninle birlikte yaşamak istersem yaşarım, Lilith. Ya da sen benimle. Önce birilerinin bir şeyler gevelemesi mi gerekiyor? Ya da bize bir kâğıt parçası vermeleri mi?”

“Önemli olan fikir, Thor. Bir erkekle bir kadının sürekli birlikte olmaları, tıpkı insanlardaki gibi.

Dokunaklı değil mi? Onu gerçekten sevmişti, Thor.”

“Bundan şüphem yok. Spaulding kızı öldürdüğünde nasıl ağladığını gördüm. Ama evli olmaları ona olan sevgisini artırdı mı? Eğer evlilik bu kadar harikulade bir şey idiyse, Manuel Krug’un her hafta burada ne işi var? Bayan Krug’la birlikte evinde olması gerekmiyor mu?”

“İyi evlilikler de vardır kötü evlilikler de,” dedi Lilith. “Hem kiminle yattığın illa ki evliliğinin ne kadar iyi olduğunu belirlemez. Her halükârda, Fileclerk’ün iyi bir evliliği vardı ve eğer eşitliğe gerçekten inanıyorsak bu geleneği benimsemekte ne zarar olacağını bilemiyorum.”

Watchman “Pekâlâ,” diye tersledi. “Benimle evlenmek istiyor musun?”

“Geleneği benimsemek derken genelden bahsediyordum.”

“Ben özelden bahsediyorum. Evlenmek için AEP’ye katılmamız gerekmiyor. Alfa Constructor ve Alfa Dispatcher’ı bulurum ve inancımıza evlilikle ilgili birkaç tören ekleriz ve akşama tapınakta evleniriz. Oldu mu?”

“Ciddi ol, Thor.”

“Ciddiyim!”

“Öfkelisin ve ne dediğini bilmiyorsun. Androidler arası evliliğin saçma olduğunu daha iki dakika önce kendi ağzınla söyledin. Şimdiyse bunu inanca kaydetmekten söz ediyorsun. Niyetin bu olamaz.”

“Benimle evlenmek istemiyor musun? Endişe etme, Manuel’le yaşadıklarınıza müdahale etmem.

Benim programda da sahiplenme dürtüsü yok. Ama birlikte yaşayabilirdik, birlikte...”

“Kes şunu, Thor.”

“Niçin?”

“Aramızda ne varsa evlilik olmadan da olabilir. Bunu sen de biliyorsun, ben de biliyorum. Bir teklif beklemiyordum. Sana hem Siegfried Fileclerk’le, onun doğası ve Alfa Nucleus’a karşı olan duygularının karmaşıklığıyla ilgili bir şeyler söylemek istiyordum, hem de AEP’nin bu konuyla olan...”

“Yeter. Yeter.” Watchman ellerini kulaklarının üzerine koydu ve gözlerini yumdu. “Konuşma bitmiştir. Siggie Fileclerk’ü baştan çıkaramamana ve AEP’nin evlilik politikasına şaştım kaldım ve burada bitti. Tamam mı?”

“Bugün huysuzluğun üzerinde, Thor.”

“Aynen.”

“Neden? Yapabileceğim bir şey var mı?”

“Leon Spaulding bugün bana bir şey söyledi, Lilith. Dedi ki AEP heyeti sonunda senatoya hitap etme fırsatını bulduğunda Krug bir bildiri yayınlayarak tüm android eşitlik hareketini yadsıyacak ve eğer medeni haklar isteyeceğimizi bilseymiş bizi yaratmaya hiç kalkışmayacağında ısrar edecek.”

Lilith nefesini tuttu. Yaşlı gözlerle Krug-bizi-korusun işaretini üst üste dört kez yaptı.

“Bu mümkün değil,” diye fısıldadı.

“Spaulding dedi ki Krug bunu ona yaklaşık bir hafta önce, Nemo Kulüp’te, Senato Sözcüsü Salah al-Din’in ve Senatör Fearon’la daha birkaç diğer konuğun önünde söylemiş. Tabii Leon bunu bana sadece laf olsun diye iletti. Ektogenle android arasındaki dostça bir sohbet. Benim AEP karşıtı olduğumu biliyor; hoşlanacağımı sanmıştı. Piç! ”

“Doğru olabilir mi?”

“Tabii ki olabilir. Krug bugüne dek androidlerin konumlarının ne olmasıyla ilgili hiçbir beyanda bulunmamıştı. Ben bile tutumunun ne olacağını bilmiyordum. Hep anlayışla yaklaşacağını varsaymıştım ama sanırım sadece kendi umutlarımı yansıtıyormuşum. Soru doğru olabilir mi değil, doğru mu olmalı.”

“Ona sormaya cesaret edebilir misin?”

“Edemem,” dedi Thor. “Bütün bunların sadece Leon Spaulding’in art niyetli zihninin bir eseri olduğunda ve Krug’un siyaset dışı kalmaya devam edeceğine inanıyorum. Eğer bir beyanda bulunacaksa bile bu hepimizin umduğumuz ve dua ettiğimiz tarzda olacaktır. Ama yanılıyor olmaktan çok korkuyorum, Lilith. Krug’un yapacağı eşitlik karşıtı bir beyan bizim her inancımızı çürütecektir.

Bizi karanlığa hapsedecektir. Bütün gün neyle yaşadığımı gördün mü şimdi?”

“Sadece Spaulding’in lafına mı dayanacaksın? Senatör Fearon’la ya da sözcüyle görüşemez misin? Gerçekten ne denildiğini öğrenemez misin?”

“Krug’un masa sohbetinin özel ayrıntılarını mı yani? Beni derhal rapor ederlerdi.”

“O zaman ne yapacaksın?”

“Krug’un elini zorlayacağım,” dedi Watchman. “Manuel’i bir tapınağa götürmeni istiyorum.”

“Hemen mi?”

“Mümkün olduğunca. Ondan hiçbir şeyi saklama. Bırak her şeyi anlasın. Vicdanına hitap et. Sonra onu babasına gönder, Krug senatoya herhangi bir açıklamada bulunmadan önce. Eğer bir açıklamada bulunacaksa.”

“Evet,” dedi Lilith, “yapacağım.”

Watchman başıyla onayladı. Yere baktı, ayaklarını mozaiklerin üzerinde tembelce gezdirdi.

Beyninde bir tıkırtı vardı, boğazına pamuk basılmış gibiydi. Bulaştığı manevralardan ve

karşı-manevralardan, Manuel Krug’un zayıf iradesine bu kadar bel bağlamaktan, Krug’un -Krug’un!- basit birebir entrikalarla ayartılabileceğine inanmaktan nefret ediyordu. Bütün bunlar gerçek inanca aykırı geliyordu. Kader küçümsenerek pazarlığa oturtuluyordu ve bu da Watchman’a kendi inancını sorgulatıyordu. Tapınakta diz çökmek, üçlülerin okunması, Krug’la bütünleşmek, baş eğmek, dua etmek... her şey bir maskeden mi ibaretti? Sadece olayların kontrolünü ele almadan önce vakit doldurmak için miydi? Watchman bu düşünceyi aklından sildi. Ama geriye de bir şey kalmamıştı.

Bütün bunlara hiç başlamamış olmayı diledi. Kuleye geri dönmek, bilgisayara bağlanmak, veri dalgalarında kaygısızca yüzmek için büyük bir özlem duyuyordu. İnsan olmak böyle bir şey miydi? Bu kararlar, bu şüpheler, bu korkular? O zaman niçin android kalmayalım ki? Kutsal planı kabul et.

Hizmet et ve daha ötesini isteme. Bu komplolardan, bu düğüm olmuş duygulardan, bu ihtiras ağlarından uzak dur. Kendini hiçbir ihtirası olmayan gamalara imrenirken buldu. Ama o bir gama olamazdı. Krug ona bu zihni vermişti. Krug onu şüphe edecek ve acı çekecek biçimde tasarlamıştı.

Krug’un iradesine şükürler olsun! Watchman kalktı ve odanın karşısına yavaşça yürüyerek kendinden kaçabilmek için holovizyonu açtı. Ekranda Krug’un kulesi belirdi; muazzam, güzel ve ocak ayının aydınlığında ışıltılar içinde. Bir süzülen kamera, kulenin çevresinde ağır ağır dönerken bir yorumcu 1000 metre düzeyine erişilmesinden söz ediyor ve kuleyi piramitlerle, Çin Seddi’yle, İskenderiye Feneri’yle ve Rodos Heykeli’yle karşılaştırıyordu. Muhteşem bir başarıydı bu, uzak yıldızlardaki canlılarla iletişimin yolunu açıyordu. Pırıltılı inceliği içinde başlı başına bir güzellikti. Kamera cam duvarlar boyunca yukarı aşağı dolaştı. Zirveye çıkıp kulenin içine baktı. Sırıtan gamalar ona el salladı. Kameraya alındığının farkında bile olmayan Watchman bir an için kendini işe gömülmüş çalışırken gördü. Krug da oradaydı, kulenin özelliklerini bir grup senatör ve sanayiciye gururla gösteriyordu. Tundranın soğuğu neredeyse ekrandan sızacaktı. Kamera permafrosta gömülü soğutucu şeritleri gördü; üzerlerinden sis yükseliyordu. Eğer toprak sürekli bir don halinde tutulmazsa kulenin dengesi bozulabilir, diye açıkladı yorumcu. Eşi benzeri bulunmayan bir çevre mühendisliği. Sanki bir mucize. İnsanın düş gücüne ve kararlılığına adanmış bir anıt. Watchman ani bir öfkeyle ekranı kararttı. Işıltılı kule yarım kalmış bir düş gibi kayboldu. Watchman, sırtını Lilith’e dönerek duvarın yanında durdu ve yaşamın nasıl olup da onun için bu kadar karmaşık bir hale geldiğini merak etti.

İnsan olmak istemişti. Evet. Onun ve onun gibilerin de rahimden doğanlarla aynı haklara sahip olabilmeleri için Krug’a yakarmamış mıydı? Evet. Evet. Haklarla birlikte sorumluluklar gelirdi. Evet.

Sorumluklarla birlikte ise rekabet. Seks. Aşk. Entrikalar. Belki, diye düşündü Watchman, bütün bunlara hazır değildim. Belki Krug’un iradesine meydan okuyacağıma çalışkan bir alfa olarak kalmalıydım. Belki. Belki. Sükunet ayinlerini tekrarladı, başarısızdı. Artık istediğinden de fazla insan oldun Alfa Watchman, dedi kendi kendine. Lilith’in yakınlığını fark etti. Kızın göğüs uçları sırtına sürtünüyordu; sonra, kız daha da yanaştıkça, iri göğüslerinin ezildiklerini ve onu zorladıklarını hissetti.

“Zavallı Thor,” diye mırıldandı Lilith. “Ne kadar gergin. Ne kadar endişeli. Sevişmek ister misin?”

Onu reddedebilir miydi? Hevesli görünmeye çalıştı. Onu kucakladı. Vücutları birbirine sımsıkı sarıldı. Kız ona açıldı ve o da kıza girdi. Bu kez daha becerikliydi. Ama etlerin birleşmesi onun için hâlâ boş bir şey, yabancı bir zevkti. Lilith’in titreyip inlemesini, ondan aldığı hazla kıvrılmasını görmekten dolaylı olarak hoşlansa da kendisi için gerçek bir zevk bulamıyordu. Her şeye rağmen hâlâ yeterince insan olamadığını gördü; Lilith ise fazlaca insan olmuştu. Evet. Evet. Watchman daha hızlı hareket etmeye başladı. Şimdi az da olsa bir şeyler hissetmeye başlamıştı; Krug halkını iyi tasarlamıştı ve kendi koydukları engellerle biraz güçten düşmüş olsalar bile bütün sinir bağlantıları yerli yerindeydi Doruğa yaklaştıkça Watchman gerçek ihtiras anları yaşadı; homurdandı, Lilith’in

kalçalarını çelik parmaklarla kavradı, bastırdı. Sonra bitiş püskürmesi geldi ve hemen ardından da, daha önce de olduğu gibi, bir boşluk hissi ve hüzün. Sanki yüzlerce metre genişliğindeki devasa bir yeraltı mezarındaydı ve görünürde tozdan ve kurumuş çiçeklerin döküntülerinden başka bir şey yoktu.

Uzaklaşmaktan ve yalnız kalmaktan daha çok istediği hiçbir şey olmasa da kendini Lilith’e sarılmaya zorladı. Gözlerini açtı. Kadın ağlıyordu. Kadın gülümsüyordu. Kadın kıpkırmızı kesilmişti ve ter içindeydi ve pırıl pırıldı.

Lilith “Seni seviyorum,” dedi, yumuşacık.

Watchman tereddüt etti. Burada bir karşılık verilmeliydi. Saniyelerce uzayan sessizliği sanki tüm evreni boğacaktı. Nasıl olur da yanıt veremezdi? Sessiz kalmak insanca değildi. Kadının ılık etine dokundu. Kendini gergin ve uyumsuz hissetti.

Sonunda, bitirmek istercesine, “Seni seviyorum, Lilith,” dedi.

Otuz

Diyebilirsiniz ki, Rahmin Çocukları’nın yaratıcısı kimdi? Gerçekten de, Krug’un yaratıcısı kimdi?

Ben de bunlar bilgece sorulardır derim, yerinde sorulardır derim.

Çünkü dünyada her şeyin bir döngüsü olduğunu anlamalısınız, Rahmin bir döngüsü vardır ve Tankın bir döngüsü vardır ve biri diğerinden önce gelir, böylece önce Rahim-doğumlular olmalıydı ki Tank-doğumlular da olabilsin.

Krug Rahimden doğmuştu ve Tankın Çocukları ondan geldi.

İnsan olan Krug, Yaratıcı olan Krug’un sadece bir yönüdür; Yaratıcı Krug başlangıçta vardı ve iradesiyle her şeye şekil verdi ve Rahmin Çocukları’nı Tankın Çocukları’nın müjdecisi olarak yarattı. Dolayısıyla bir ölümlü olan ve Rahimden doğan insan Krug’la her şeyi tasarlayan Yaratıcı Krug’u ayırt etmeliyiz; Tankın Çocukları’nı yapan insan Krug’du ama bunu tüm bereketlerin sahibi olan ve tüm övgüleri hak eden Yaratıcı Krug’un tasarımlarıyla yaptı.

Benzer Belgeler