• Sonuç bulunamadı

3. PROJENİN UYGULANMASI 1 Katılımcıların seçilmes

3.6. Yerleştirme ve eğitim faaliyet

Çalışma ziyaretleri aşağıdaki program çerçevesinde

gerçekleşmiştir.

Tarih Saat Faaliyet

19.04.09 12:35 Leipzig Havaalanına varıĢ- konaklama yerlerine gidiĢ ve yerleĢme karĢılama ve kalıĢ programına iliĢkin kısa bilgilendirme

20.04.09 09:30 13:30

Kent merkezine gezi (Tarihi kent merkezi, St. Nikolai ve St. Thomas kiliseleri, opera binası, Gewandhaus orkestra binası ve üniversite). Kentin tarihsel durumu, mevcut durumu ve ekonomik durumuna iliĢkin bilgilendirme. Leipzig Kenti’nin Park ve Bahçeler Birimini ziyaret. Kent içindeki okul bahçeleri ve çocuk oyun alanlarındaki ekolojik ve pedagojik düzenlemelerin görülmesi (yeni oyun alanı AGRA park örneği). Almanya’da peyzaj mimarlığı hakkında uygulamalardaki değiĢim ve konsept hakkında peyzaj mimarı ile görüĢme.

21.04.09 09:00

14.00

Çocukların macera, oyun alanları ve ekolojik farkındalık gereksinimleri için çalıĢan Leipzig Kent Çocukları Birliği sivil toplum örgütü ile kendi eğitim konseptleri hakkında bilgi alma ve uygulamalarını (doğa bahçesi, yüksek ip etkinlik kursu) inceleme

Ulusal SavaĢ Anıtı ’nı ziyaret -En yüksek Avrupa anıtı-(Ġsteğe bağlı olarak; Anıtın içerisine girip, platforma çıkarak Leipzig Kenti’ni yukarıdan izleyebilme seçeneği)

22.04.09 10:00 Leipzig Çevresel AraĢtırma Merkezi (UFZ) enstitünün tanınması ve projeleri ile ilgili bilgi alma ve onların çocuklar için yaptığı çalıĢmalar ve sonuçları hakkında konuĢma

23.04.09 10:00

13.30

Leipzig Bölge Okulları Bürosunu ziyaret: ilgili yerel yönetimlerden Leipzig Bölgesi kentlerindeki okul sistemi, farklı okul tipleri, okulların yapısı, yönetimi ve eğitimde ekolojik yaklaĢımlar kadar oyun alanlarının da önemi konusunda bilgi alma.

Geyik Park ziyareti. Çocuklar için yeni oyun alanları olan “Orman Sporları Alanı” ve “Masal Oyun alanı” uygulamalarının görülmesi.

24.04.09 09:00 14:00

Carl -von Linne ilköğretim okulunu ziyaret: okul müdiresi ile öğrencilerle birlikte gerçekleĢtirdikleri ekolojik bahçe projesi hakkında görüĢme

Connewitz kent bahçesi ziyareti. Bahçe yenileme çalıĢmalarının görülmesi ve pedagojik yaklaĢımların ekolojik kent bahçeleri düzenlemelerine entegrasyonu hakkında bilgi alma

25.04.09 Serbest zaman: Berlin veya Dresden’e günübirlik seyehat, alıĢveriĢ, dinlenme ya da doğa çalıĢmaları müzesinin ziyareti-Bireysel aktiviteler

26.04.09 13:30 Program sonuçları hakkında tartıĢma ve sertifikaların verilmesi Veda ve havaalanına geçiĢ

21

19.04.2009 Pazar günü 14 kişilik ekip alıcı kurum olan wisamar GbR yöneticisi Sabine Röhrig-Mahhou ile görüşmüştür.

Projenin yurtdışı akış programının ilk çalışma günü 20.04.2009 Pazartesi günü başlamıştır.

Bir hafta boyunca proje programının gerçekleşmesinde proje ekibine rehberlik edecek Eszter Csepeova ile Leipzig şehrini tanımaya yönelik bir program gerçekleştirilmiştir. Tarihi kent merkezi olan Augustus Platz, Leipzig Üniversitesi, Leipzig Opera Binası, Orkestra binası, St. Nikolai ve St.Thomas Kilisesi gibi önemli yerler gezilmiş olup ve kentin sosyal, ekonomik ve tarihsel yapısı hakkında bilgiler edinilmiştir.

Öğleden sonra AGRA parkta Leipzig Çevre Müdürlüğü yetkilisi ve Peyzaj Mimarı ile yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için ekolojik peyzajların yeniden oluşturulması çerçevesinde ekolojik çocuk oyun alanlarının tasarlanması ve uygulanması ve buna örnek bir çalışma hakkında bilgi verilmiştir.

Çevre birimleri ve eyalet yönetiminin aldığı kararla çevre çalışmalarına ve gelişmelerine harcanmak üzere peyzaj mimarı, halk ve belediye meclis üyeleri ile projeler gerçekleştirilmektedir. Bu projeler kapsamında AGRA parkta 09.04.2009 tarihinde açılan “Çocuk krallığı” adlı çocuk oyun alanı doğayla iç içe park anlayışı ile düzenlenmiştir. Çocuk oyun alanının projesi 55 000 € bir bütçe ile gerçekleştirilmiştir.

22

Proje ekibi AGRA park- Çocuk Krallığı ziyareti sırasında

23

Çocuk oyun alanında kullanılan kütükler

AGRA park -“Çocuk Krallığı”

24

“Çocuk Krallığı”- AGRA park

Çocuk oyun alanı, 3-13 yaş arası çocukların eğlence ve öğrenmeyi birleştirerek doğayı birebir yaşamak ve doğayla

yaşamayı öğrenmeyi teşvik eden bir çerçevede

değerlendirilmiştir. Hissetmek, dokunmak gibi duyularını kullanabilmek için su, kum, ahşap, taş, kum ve çamur gibi doğal malzemelerle tasarlanmış bir çocuk oyun alanıdır.

Çocuk oyun alanında çocukların oynarken şekillendirdiği alanlar (örneğin; su birikintisi, patikalar) ortaya çıkmaktadır. Doğanın içinde doğal elemanlarla düzenlenmiş bu çocuk oyun alanı çocukların kavramalarını, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Kullanılan ahşap malzeme ve odunlar kimyasal maddelerle muamele edilmemiştir. Çocuk oyun alanı çocukların hiçbir şekilde zarar görmemesi üzerine planlanmış olup kütükler oyun aleti modelinde yapılmış (kayma olmasın diye özel olarak çivilenmişler, kütükler dış şartlara en dayanıklı olan meşe ağacından). Taşların arası düşülmeyecek şekilde tasarlanmıştır.

25

21.04.2009 Salı günü Leipzig Kent Çocukları Birliği ziyaret edilmiştir. Yetkili kişi tarafından birliğin aktiviteleri hakkında genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Birliğin gelirinin %65‟i devlet tarafından %35‟i sivil toplum kuruluşları ve çevredeki halkın desteği ile karşılanmaktadır.

Leipzig Kent Çocukları Birliği

Birliğe çevre okullardan öğrenci grupları öğretmen eşliğinde gelmektedirler. Burada eğitici rehber eşliğinde aktivite-oyun

alanlarında önceden planlanmış oyunlar, aktiviteler

gerçekleştirilmektedir. Buradaki yetkililer, personelin sayısına bağlı olarak bir günde en fazla 3 grup alınabildiğini belirtmiştir. Ayrıca bu merkezden yetişkinler de yararlanabilmektedir. Yetişkinler için bisiklet parkuru, orman içinde yürüyüş alanları, ırmakta kano ile gezinti vb. aktiviteler bulunmaktadır.

Dernekteki aktivite alanları ekolojik ve pedagojik yaklaşımla özgüven, yetenek sergileme, paylaşma, insan ilişkilerinin ilerlemesi ve arkadaşlarına güven duygusunun geliştirilmesi

açısından ekolojik ortamlardan oluşan düzenlemeleri

26 Bu alanlarda çocuklar,

Tüm deneyimleri yaparak-yaşayarak öğrenme, Yetenek sergileme, sorumluluk almayı, Kızgınlık agresif davranışlarla başa çıkmayı, Düzen ve organizasyonu,

İfade yeteneği kazanmayı, Kendine güveni,

İnovasyon yeteneği kazanmayı,

Sevinç ve eğlenceyi bir arada yaşamayı öğreniyorlar.

Burada amaç çocukların yaparak öğrenmesini sağlamaktır. Doğayı tanıma ve birlikte hareket etmeyi öğretmek değil öğrenmelerini sağlamaktır.

Oyun alanında bulunan etkinlik alanları:

Yüksek ip etkinliği (tırmanma kulesi): Çocuklar bir eğitici

rehber gözetiminde ipler yardımıyla yaklaşık beş metre yüksekliğe tırmanmaktadır. Aşağıdaki 4 kişi yere dikey ipler yardımıyla belli bir yükseklikte yer alan platformda bulunan kişinin platformdan bir sonraki platforma geçmesini sağlamaktadır. Böyle birkaç platformu değiştirerek hedefe ulaştığında kişi eğitici ve ekip yardımıyla aşağıya indirilmektedir. Bu aktivite, takım olmanın bilincini kavrama, kendine güveni pekiştirme, başarma duygusunu ve başarıya ortak olabile duygularını geliştirmektedir.

Ok atma alanı: Çocuklar eğitici denetiminde 5 metre ilerideki hedefe ok atmaktadırlar. Hedef saptama ve hedefe ulaşma duygusunu geliştirmektedir.

Açık-kapalı buluşma noktası: Ortasında ateş yakılabilen ve

kenarında oturulabilen malzemelerle donatılmış bir alan olarak düzenlenmiştir. Bu oyun alanı birliktelik duygusunu

geliştirme ve doğal ortamın keyfine varabilmeyi

27

Takım oyunu: İçecek kasalarının yere yatay olarak birbirine

eklenerek mevcut tüm kasaların kullanılması esasına dayalı eğlenceli ve eğitici bir oyundur. Dayanışma ve birlikte başarma duygusunu geliştirirken, fiziki açıdan insanın dayanıklılığını ölçebilmesini sağlamaktadır.

Denge oyun alanı: Ağaçlar arasında, yerden yarım metre yükseklikte gerili ipler üzerinde yürüyerek diğer ağaca, oradan da daha sonrakine ulaşarak bitiş noktasına ulaşma esasına dayalı oyun denge ve dayanıklılık esasına bağlı bir oyundur. Duvara tırmanma alanı (Dağcılık): Eğitici rehber eşliğinde,

ip kontrolünde yapay duvara tırmanma alanı denge ve cesaret unsurlarını içermektedir.

Kano alanı: Çocuklar orman içinde diğer oyun alanlarına çok yakın derede yaklaşık 500 metrelik bir mesafe ekip olarak kano kullanabilmektedirler.

Ot toplama: Gelen gruplar tarafından alandaki otlar ayıklanmaktadır ve çevre temizliği gerçekleştirilmektedir. Yukarıda ifade edilen aktiviteler katılımcılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu aktiveler ile katılımcıların farklı deneyimler edinmeleri sağlanmıştır

28

Katılımcıların ok atma etkinliği

29

Katılımcıların denge oyunu

30

Katılımcıların takım oyunu

31

Aynı gün Thomas Kilisesi, Goethe‟nin “Faust” adlı eserini yazdığı bina ve en yüksek Avrupa anıtı olan Ulusal Savaş Anıtı ziyaret edilmiştir.

22.04.2009 Çarşamba günü Leipzig Çevresel Araştırma Merkezi (UFZ) ziyaret edilmiştir. 2004 tarihinde kurulan öğrenci Laboratuarı olan “Okul laboratuar KuBUS” adlı laboratuar yetkilisi Helmholtz Araştırma Merkezi‟nin aktiviteleri ve amaçları ile Öğrenci Laboratuarı KuBUS hakkında genel bir bilgilendirmede bulunmuştur. Araştırma merkezi faaliyetlerinin %90‟ı devlet %10‟u Saksonya eyaleti tarafından finanse edilmektedir.

Proje ekibinin Leipzig Çevresel Araştırma Merkezi ziyareti Uluslararası ölçekte çalışmaları olan kurum, öğrenciler için laboratuar çalışmaları yapmak ve çevre sorunların incelemek üzere eğitim programı yürütmektedir.

Amaçları:

Öğrencilerin deneyleri tanımalarına ve deney yapmalarına, Çevredeki sorunları algılamalarına,

32 Zamanın önemini algılamalarına,

Gelecekte seçecekleri mesleğe karar vermelerine yardımcı olmaktır.

Çalıştıkları ana konular:

Su: Kirletilen suların temizlenmesi üzerinde çalışılmaktadır. Hedefleri gelişmekte olan ülkelerle sonuçları paylaşmaktır. Biyolojik Çeşitlilik: Bazı hayvan ve bitki türlerinin yok olma nedenleri ve bir türün yok olmasının diğer türleri nasıl etkilediği üzerinde çalışmalar yürütülmektedir.

Mega City projeleri hazırlanmaktadır.

Kent içindeki İnsan-Çevre etkileşimini üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmektedir.

Sağlık: Gelişmiş ülkelerdeki “Alerji artışı” nedenleri üzerinde çalışmalar yürütülmektedir.

Çocuk Çevre Otobüsü: Öğrenci laboratuarları dışında Çevre Araştırma Merkezi bünyesinde olan „Çocuk Çevre Otobüsü‟ anaokulundan 4.sınıfa kadar çocuklarla çok basit biyolojik çalışmalar gerçekleştirerek çocukların doğayla iç içe çalışmalarda bulunmalarını sağlamaktadır. Hedefleri çocuğun anaokulundan başlayarak doğayla bütünleşmesi ve doğadaki döngüyü algılamasını sağlamaktır.

Öğrenci çalışmaları: Öğrencilerle birlikte değişik biyolojik testlerin yapılması gibi konularda çalışmalar yürütülmektedir. 10-13. sınıf öğrencileri için öğrencilerin çalışma konuları ile bu

merkezde yapılan araştırmaların örtüştüğü deneyler

seçilmektedir. Araştırma enstitüsü yaptıkları araştırmalar ile okul sistemindeki yerlerini belirlemeye çalışmaktadırlar. Böylece öğrencilerin teorik olarak okulda öğrendiklerini burada uygulamalarını sağlamak aynı zamanda gündemdeki değişimin ne olduğunun anlatmak adına farklı önemli konular

33 belirlenmiştir. Bu konular,

Biyotest; kimyasalların yaşam üzerindeki etkisi, Balık yumurtaları,

Maya hücreleri, Işık bakterileri,

Bitkilerin fotosenteziyle yapılan biyolojik test, Kaynak temizliği,

Gıda,

Doku kültürüdür.

23.04.2009 Perşembe günü proje konusu ile bağlantılı olan bir Özel Uluslararası Anaokulu ziyaret edilmiştir. Bir dernek tarafından yönetilen anaokulu gezilerek fotografları çekilmiştir.

Özel Uluslararası Anaokulu

Anaokulunun gezilmesi sonrası Saksonya Bölge Okullar Bürosu‟na gidilmiştir. Yetkili kişi tarafından birimin yapısı ve aktiviteleri hakkında genel bir sunuş yapılmıştır. Almanya‟daki ve Saksonya eyaletindeki eğitim sistemi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Almanya‟nın 16 eyaletinin kendine ait bir eğitim sistemi

34

olduğu ve Saksonya eyaletinin eğitim sisteminde en başarılı eyalet olduğu belirtilmiştir.

Katılımcıların Leipzig Bölge Okulları Bürosu ziyareti Yetkili kişi tarafından Saksonya‟da 1990 -1995 yılları arasında okul bahçelerinde asfalt zeminler azaltılarak ekolojik bahçeler tasarlanmaya ve uygulanmaya başlandığı ifade edilmiştir. Önceleri sadece asfalt ve betondan oluşan okul bahçelerine 1990lı yıllardan itibaren yeşil, hareket, su, ve sporu bir arada çözmeyi amaçlamışlardır. Okul bahçelerindeki bu değişiklikteki amaç sadece botanik yeşili uygulamaları olmayıp, çocukların aktivitelerde bulunabileceği, böceğe, suya dokunabileceği alan uygulamalarını da kapsamaktadır.

Saksonya eyaletinde diğer eyaletlerde olduğu gibi ekoloji yalnız başına bir ders değil, diğer derslerle entegre edilmiş durumda verilmektedir. Teorik olarak tüm derslerde (1.-12. Sınıf) yer alan ekoloji liselerde ise biyoloji, fizik ve kimya ile entegre edilmiş durumdadır.

Sürdürülebilir çalışmalarda yada sosyal eşitlikler gibi her alanda ekoloji önemsenmektedir. 1995 yılından itibaren çeşitli programlar

35

sayesinde bu konuya çok fazla para aktarımları sağlanmaktadır. Bu konuda Enerji Bakanlığı‟nın desteği alınmaktadır. Ulusal Ajansın desteklediği “Kent Dönüşümü” projesinin gündemde olduğu belirtilmiştir.

Sunuşta Leipzig bölgesi kentlerindeki okul sistemi, farklı okul tipleri, okulların yapısı, yönetimi ve eğitimde ekolojik yaklaşımları ve oyun alanlarının önemi konusunda bilgiler alınmıştır. Almanya ve Türkiye‟deki eğitim sisteminde ekolojik sürdürülebilirlik

konusunda karşılaştırmalar ve benzerlikler hakkında

görüşülmüştür.

Öğleden sonra program dışı Beden Eğitimi ve Spor Fakültesine gidiş sırasında kentteki çocukların doğayı hissederek, yaşayarak, dokunarak ve uygulayarak keşfetmesi, anlaması, görmesi ve deneyimlemesini sağlayan konseptte oluşturulmuş “Çevre Bahçesi” adlı mekan gezilerek yetkilerden bilgiler alınarak fotografları çekilmiştir.

36 His patikası

37 Gölet

Böcek evi – kuru taş duvar

24.04.2009 Cuma günü Carl von Linne İlköğretim Okulu ziyaret edilmiştir. Ekip okul idaresi tarafından okul hakkında bilgi almıştır. Bu veriler doğrultusunda okulun devlet ve dernek işbirliği ile finanse edildiği öğrenilmiştir. Ortalama 18-20 öğrenci kapasiteli ve

38

7-8 sınıftan oluşan okulun toplam 132 öğrencisi olduğu ve anlamada zorluk çeken öğrenciler için bir sınıf bulunduğu öğrenilmiştir.

Carl von Linne İlköğretim Okulu sınıfı

Okul bahçesi 10 000 m² alan üzerine kurulmuştur. 350 yıl geçmişi olan okul bahçesinde 1990 yılından beri düzenleme yapılmaktadır. Beton ve asfaltlar kaldırılıp yerine yürüyüş yolları yapılmış, ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Leipzig‟de yapılan yarışmada okul bahçesi birinci seçilmiştir. Bahçedeki her donatı ahşap olarak tasarlanmıştır. Öğrencilerle birlikte gerçekleştirdikleri ekolojik bahçe projesi hakkında bilgi alınmıştır.

39

Proje ekibi Carl von Linne İlköğretim Okulu bahçesinde Okul bahçesi ile ilgilenen yetkili kişi bahçenin sürekli kullanımına ilişkin bilgileri aktarmıştır. Bahçedeki farklı düzenlemelerde zaman zaman Peyzaj Mimarları da çalışmıştır.

Bahçede her şey doğal olduğu için doğanın zamanla tahribatı kaçınılmazdır. Örneğin, his patikaları bir süre sonra kullanım sonucunda aşınabilmektedir. Projeyi oluştururken alanlar sadece geçici olarak kullanım yaklaşımı ile düşünülmemeli, sürdürülebilir kullanım sağlayacak biçimde planlayarak yola çıkılmalıdır. Ailelere bazı dönemler barbekü partileri düzenlenerek maddi destek sağlanabilmektedir. Öncesinde terk edilmiş bir mekan olan alan zaman içerisinde okulun inisiyatifi ile bu hale dönüştürülmüştür. Aynı zamanda devlet desteği de alınmaktadır. Bu nedenle bazen firmalardan yetkililer gelip bahçenin bakımını sağlamaktadır. Ayrıca bahçe konusunda deneyimli eğitmen kişilerde bakım çalışmalarında yer alabilmektedir.

Öncelikle çocuklar bitkilerle nasıl uğraşıp yetiştirebileceklerine dair bir kurs almaktadırlar. Okul bahçesindeki her bitkinin altında isim etiketleri bulunmaktadır. Okulun arka bahçesinde şifalı bitkiler parteri bulunmaktadır. Ekosistemi algılamak ve kurbağa, balık gibi canlıların gelişim evrelerini izleme olanağı buldukları küçük bir gölet, kuş evleri bulunmaktadır. Dinlenmek ve bir araya

40

gelmek için ahşap pergolalar yer almaktadır. Böceklerin tepkilerini öğrenmek için farklı materyallerden böcek oteli oluşturulmuştur. Küçük yenilebilir bitki tarhları tasarlanmıştır. Şifalı bitki spiralinde çocuklar kendi ekip büyüttükleri bitkileri tadabilmektedirler.

Şifalı bitki spirali

41 Çiçek parterleri

Değişik yerlerden getirilmiş bahçe çiçeklerinden oluşturulan parterlerde bitkilerin ne zaman çiçek açtıkları, ne zaman soldukları ve ne zaman yapraklandıkları gözlemlenerek bu değişimler çocuklar tarafından rapor halinde sunulmaktadır. 3. ve 4. sınıf öğrencileri bu uygulamayı bilimsel bir çalışma olarak gerçekleştirmektedirler.

Farklı ağaç gövdelerinin bulunduğu dokunma paravanında çocuklar farklı ağaç gövdelerine dokunarak hissederek materyali tanıma imkanı bulmaktadırlar. Ayrıca 1000 yıl boyunca yaşayan bitkilerin ekimiyle ilgili bir projeye başlanmıştır. Çiçeklerin açma durumuna göre çocuklar saatin kaç olduğunu öğrenebilmektedir. Güneş alan yerlerde çocukların rahatlıkla çalışabilecekleri geniş tarhlar oluşturulmuştur.

Aynı zamanda bahçede tarihi çok eski bir ekmek fırını yer almaktadır. Bahçede basit meteorolojik ölçümlerin yapılabileceği (nem, yağmur, ısı vb. gibi) bir meteoroloji köşesi bulunmaktadır. Bahçede bir arboretum yer almaktadır. Buradaki ağaçlar gelişme sağladıkça alan içerisinde başka yerlere aktarılmaktadırlar. Algılama zorluğu çeken öğrenciler için bahçede ayrı bir mekan

42

yer almaktadır. Bahçe içerisinde 2 adet açık hava sınıfı bulunmaktadır. Aynı zamanda bahçede ahşap bir amfi tiyatro bulunmaktadır. Suyu tanımak ve hissetmek adına bir su düzeneği tasarlanmıştır. Ayrıca farklı materyallerden oluşturulan his patikaları bulunmaktadır. Çocuk farklı dokulardaki materyalleri (taş, ahşap, kum vb.) yalın ayak üzerinde yürüyerek tanıma şansına sahip olmaktadır. Bitki yetiştirmek üzere cam seralar yer almaktadır.

Ahşap amfitiyatro

Çocuklar veliler, öğretmenler ve uzman kişilerle beraber her yıl bir ağaç dikilmektedir. Bu sene yapılan ağaç dikim etkinliğinde proje ekibi de yer almıştır. Acer negundo (Akçaağaç) fidanının dikiminden önce çevrenin, ağaçların önemini ortaya koyan bir şarkı bir grup öğrenci tarafından söylenmiştir. Bir diğer öğrenci grubu tarafından dikilecek fidanın özelliklerini (meyvesi, yaprağı, gövdesi, çevreye olan faydası vb. gibi) içeren şiirler dile getirilmiştir. Ardından da uzmanların yardımı ile öğrenciler tarafından fidan dikimi gerçekleştirilmiştir.

43

Öğrencilerin şiir etkinliği

44

Carl von Linne İlköğretim Okulu‟nda fidan dikim etkinliği Öğle arası Leipzig kentini en büyük yaban yaşamının olduğu park olan Geyik parkı ziyaret edilmiştir. Kent için parkın önemi ve pedagojik yaklaşımı hakkında bilgi verilmiştir. Park, çevreye insanların zarar vermemeleri için bir dernek tarafından desteklenmektedir. Orta Avrupa‟da yaşayabilen yaklaşık 40 tür yabani ve evcil olarak yaklaşık 250 hayvanın bulunduğu park kentte yaşayan insanların doğaya yakın olabilmeleri için düzenlenmiştir.

Park içerisinde farklı yaş gruplarına ait 3 adet çocuk oyun alanı yer almaktadır. İlk çocuk oyun alanında ip, tırmanma ve benzeri gibi aktivitelerin yapılabildiği “orman sporları alanı” adlı çocuk oyun alanı bulunmaktadır. İkincisi geniş bir yeşil alanda 8 yaşa kadar olan çocuklara uygun aktivitelere olanak sağlayan düzenlemeleri içeren bir çocuk oyun alanıdır. Üçüncü çocuk oyun alanı ise “masal kalesi” adlı masal dünyasının ahşap figürlerinden oluşan bir alandır.

45

Proje ekibinin Geyik Parkı ziyareti

46

“Masal Kalesi” adlı çocuk oyun alanı

Aynı gün son olarak Connewitz kent bahçesi ziyareti edilmiştir. Kentteki çocukların doğayı hissederek, dokunarak, yaşayarak, uygulayarak tanıması, anlaması, keşfetmesi, görmesi ve deneyimlemesini sağlamak amaçlarını oluşturmaktadır.

4300 m² alana sahip olan bahçe ekolojik temelli bir dernek tarafından desteklenmektedir. Alan önceden bir gölet iken bir okul bahçesi olarak düzenlenerek kullanılmıştır. Daha sonra ise bir kent bahçesi haline dönüştürülerek bölgede yer alan okullara ve insanlara hizmet etmek üzere bir dernek tarafından işletilmektedir. Burada ana hedef, anaokulu ve ilkokuldan başlayarak çocuğun doğa ile iletişim kurabilmesi ve doğayı algılayabilmesini sağlamaktır. Bunun için çocuklara uygulamalı bilgiler

aktarılmaktadır. Kentlerdeki doğayla kopukluğu ortadan

kaldırabilmek için okullar ziyaret edilip 15 kişilik gruplar halinde öğrencilerin buraya gelmesi önerilmektedir. 3. ve 4. sınıflardaki

öğrenciler etiketlere bakmadan bitkileri tanımayı

47

Proje ekibi Connewitz kent bahçesi ziyareti sırasında Burada kent içindeki çevre düzenlemesi ve bakımı ile ilgili görsel bilgilerin sunulduğu öğretici bilgi panoları bulunmaktadır. Arı ve bazı uçan böceklerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için yapay olarak oluşturulmuş böcek otelleri yer almaktadır. Aynı zamanda

48

çocuklar küçük mikroskoplarla böcekleri inceleyebilmektedir. Okullara gidilerek bahçelerini bu yaklaşımla düzenlemeleri için teşvik edilmektedir. İlkbahardan önce uçakla Connewitz kent bahçesinin broşürleri dağıtılarak okullara bilgi verilmektedir. 15 kişilik gruplara yöneliktir. Bahçede;

Aromatik bitkiler bahçesi: Endemik ve yabancı bitkiler, şifalı

aromatik bitkiler, kök boyası için kullanılan bitkiler bulunmaktadır. Bahçe içinde en çok tercih edilen yer burasıdır. Bilgi panoları: Kentteki doğanın nasıl korunacağına dair bilgilerin yer aldığı 6 adet bilgi panosu bulunmaktadır. Bilgi panolarında çatı bahçesi bitkilendirmesi, ev bahçesi, cephe bitkilendirmesi v.b. gibi düzenlemelerde kullanılan bitki türleri,

Benzer Belgeler