• Sonuç bulunamadı

3. BİLECİK İLİ SİT ALANLARI VE ARKEOLOJİK YERLEŞİMLERİ

3.1. YERLEŞİM ALANLAR

BTCY nu.: 1

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y1) İlçe / Köy: Osmaneli İlçesi, Medetli Köyü Dönem: Yayında belirtilmemektedir

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 148 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Medetli Höyük; köy arazisinde yer alan höyük, yassı bir tepe şeklinde uzanmaktadır. Yol tarafında zamanında şantiye tesisleri kurulmuş ve buradan kaldırılmaları esnasında höyüğün bir kısmı tahrip olmuştur. Höyüğün çevresinde ve yüzeyinde yoğun keramik parçaları, moloz taş duvar kalıntıları tespit edilmiştir. Höyüğün çevresi 500 m., yüksekliği 11 m. olarak ölçülmüştür.

BTCY nu.: 2

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y2) / I. ve III. Derece Sit İlçe / Köy: Osmaneli İçesi, Kazancı Köyü, Kavakderesi Mevkii Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi (ve öncesi)

Yayın / Araş. Yön.: 2014 yılı, yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit Durum ve Tanım: Köyün kuzey yönünde Sakarya nehrinin kenarında doğal bir tepenin batı yamacında yer almaktadır. Kuzey-güney doğrultuludur. Batı eteğinde tarım faaliyetleri yürütüldüğü için höyüğün bir bölümü formunu büyük ölçüde kaybederek düzleşmiştir. Yüzeyde yoğun olarak Roma Dönemi ve daha öncesine tarihlenen keramik parçaları gözlenmiştir.

BTCY nu.: 3

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y3)

İlçe / Köy: Osmaneli İlçesi, Düzmeşe Köyü Dönem: Geç Kalkolitik, İTÇ I, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1990: 566 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Çakılarası Tepesi; köyün yaklaşık 4 km. kadar batısında, Çiftlik Köyü’nün ise hemen kuzeydoğusundaki doğal bir tepe üzerinde yer almaktadır. 70 m.

çapında ve 5,5 m. yüksekliğinde olup üzerindeki malzeme Geç Kalkolitik, İTÇ I dönemlerini kapsamaktadır. Klasik Dönem malzemesi özellikle yamaçta görülmüştür.

BTCY nu.: 4

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y4)

İlçe / Köy: Osmaneli İlçesi, Develi Tarla Mevkii Dönem: İTÇ II, İTÇ III, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE-TÜRKTEKİ-SARI-FİDAN 2014: 499 / Yüzey Araştırması Durum ve Tanım: Göktepe Höyük; büyük bir kısmı yol tarafından kesilmiş olan doğal tepenin kuzey ve doğu yamaçlarında yer almaktadır. Ova seviyesinden yüksekliği 23 m. ve üzerindeki düzlük 60x40 ebatlarındadır. Malzemenin dağılımı değerlendirildiğinde yerleşmenin yaklaşık 120x100 m. ebatlarında bir alana yayılmış olduğu görülmektedir. Erozyon ve tarım nedeniyle tahrip görmüştür. Kuzey yamacında yangın tabakası saptanmıştır. Malzeme yoğun şekilde İTÇ II ve İTÇ III evrelerini kapsarken, Klasik Dönem malzemesi de görülmüştür.

BTCY nu.: 5

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y5) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Merkez, Kurtköy Köyü, Karasu Mevkii Dönem: İlk Tunç Çağı, Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 44 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Karasu Höyük; kuzeydoğuda köy yolu ve dere, yakınında Karasu Çayı ve Devlet Demir Yolu, güneyinde ise 260-261 numaralı parsellere kayıtlı bahçelerle sınırlanmaktadır. Höyük yaklaşık 20 m. yüksekliktedir. Güney etekleri kısmen tahrip olmuş, diğer kısımları tarım alanı olarak kullanılmaktadır. Höyüğün güneyinde İlk Tunç Çağı ve Roma Dönemi keramik parçaları bol miktarda bulunmaktadır. Güneyinde oluşturulan dikine kesme kısımda tabakalaşma görülmektedir. Yanık tabakalar, keramik tabakaları, çeşitli mezarlar ve moloz taştan duvarlar tespit edilmiştir.

BTCY nu.: 6

İlçe / Köy: Merkez, Beyce Köyü

Dönem: İlk-Orta Tunç Çağı, Roma İmparatorluk Dönemi, Geç Antik Çağ

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 72 / Yerinde Tespit, EFE 1990: 566 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Yıllık Höyük; Köyün 3 km. doğusunda bulunan “Yıllık Ören” Mevkii’nde yer almakta, ovadan yaklaşık 20 km. uzaklıktadır. Yayılımın güneye ve yanlara doğru olduğu anlaşılmaktadır. Höyüğün kuzeyi Yıllık Dağı yamaçları, batısı Ören Deresi, güneyi Ören Deresi’nin güneyindeki dağ yamaçlarına kadar uzanan geniş bir alanda, doğusu tarla bitimine kadar ulaşmaktadır. Höyükte İlk-Orta Tunç Çağı zengin buluntularına rastlanmıştır. Kuzey ve batısında üçüncü derece Roma-Bizans Dönemi’ne ait yerleşme bulunmaktadır. 1986 yılında Eskişehir Müzesi tarafından höyükte bir çalışma yürütülmüştür.

BTCY nu.: 7

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y7) / I. ve III. Derece Sit İlçe / Köy: Merkez, Çakırpınar Yolu, Çiftlik Mevkii

Dönem: İTÇ-II, İTÇ-III, Roma İmparatorluk Dönemi Sonrası

Yayın / Araş. Yön.: EFE-TÜRKTEKİ-SARI-FİDAN 2014: 497 / Yüzey Araştırması, Yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Çiftlik Alanı; Yükseltisi çok az olan yayvan bir höyüktür. Üzerinde tarımsal faaliyetler yürütülmekte olup yüzeyinde İTÇ-II, İTÇ-III, Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen yoğun keramik parçaları tespit edilmiştir.

BTCY nu.: 8

Türü: Yerleşim Alanı, Ören Yeri (Y8) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Merkez, (Eski) Bayırköy Köyü, Köyiçi Mevkii Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 45 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Eski Bayırköy Antik Ören Yeri; Eski Bayırköy’ün yer aldığı makilik, fundalık ve ağaçlık alanda bulunmaktadır. Roma Dönemine ait temel kalıntıları, taşıyıcı mezar stelleri, phallos, keramik parçaları ve mimari parçalar tespit edilmiştir. Taşınması mümkün olmayan stellerin üzeri toprakla örtülmüştür. Burada

Roma Dönemine ait bir yerleşim yeriyle, nekropolün yer aldığı belirlenmiştir. Buradaki buluntular ışığında Zeus’a adanmış bir tapınağın olduğu, adak steller ise M.S. III. yüzyıla tarihlendirilmiştir.

Veriler: Phallos: Eskişehir Müzesi’ne taşınmıştır.

Hisar Kayası: Kale duvarlarına ait izler dışında kayalığın yüzeyinde murç izleri, su kanalları, ufak yuvalar dikkat çekmektedir. Uzman görüşüne göre kalede görevli askerlerin ihtiyaçlarını giderdikleri bazı bölümlerin yapılmış olduğu desteklenmektedir. İç Kale Kalıntısı: Hisar Kayası üzerinde yer almaktadır. Yüksek kayalığın üzerine inşa edilen kalenin ovayı, yerleşim yerlerini korumak, gözetlemek için yapıldığı anlaşılmıştır. Kale duvarlarında bölgede bulunan kalker, granit, şist cinsi moloz ve kırma taşlar, kireç kum harcı kullanılmıştır.

BTCY nu.: 9

Türü: Yerleşim Alanı, Mimari Kalıntı (Y9) İlçe / Köy: Merkez, Selöz Köyü

Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: 2008 yılı, yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit Durum ve Tanım: Yalın duvar ile örülmüş yuvarlak planlı bir yapı olup büyük bir bölümü toprak altında kalmıştır. İç kadelenmenin çapı 3,50 m., genel çapı ise 6,50 m. görülebilen derinliği ise 6 m.’dir. Yapının etrafı yoğun çalılıklarla kaplıdır ve bu nedenle dış duvarları tek nokta dışında görülmemektedir. Literatürde “Beşiktaş Lahdi” olarak bilinen lahdin bu yapı yakınlarından çıktığı söylenmektedir. Doğal yollarla ve kaçak kazılarla tahrip olmuştur.

BTCY nu.: 10

Türü: Yerleşim Alanı, Mimari Kalıntı (Y10)

İlçe / Köy: Merkez, Kurtköy Köyü, Samaköy Mevkii Dönem: Belirtilmemektedir

Yayın / Araş. Yön.: Yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Doğal kayaların üzerinde yoğun şekilde kırık taş, moloz taş, tuğla, kiremit parçaları tespit edilmiştir. Burada yerleşim yeri ve yapı kalıntıları olduğunu gösteren duvar izleri bulunmaktadır. Bölgede yaşayan sakinlerin bilgilendirmesine göre

bu alanda bulunan kesme taşların büyük bir bölümü yeni yapılan inşaatlarda kullanılmıştır.

BTCY nu.: 11

Türü: Yerleşim Alanı, Ören Yeri (Y11) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Merkez, Beyce Köyü

Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 50 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Marmara Ören Yeri; Köyün 6 km. batısında Marmara Mevkii’nde yer almaktadır. Batısı Ağapınar ve Başarmut’a bakmaktadır. Kuzeyi Dikilitaş Dağı, doğusu Selen Dağı ve güneyi Marmara-Beyce yoluyla çevrilidir. Mimari kalıntılar, temel duvarları, A. Özbek’in bahçesinde kalan kısımda mozaikli zemine ait tahrip edilmiş parçalar, Selef Hoca’nın bahçesinde çıkarılmış kırık mermer lahit ve Dikilitaş Yöresi’nde açılmış Roma Dönemi mezarları bulunmaktadır. Düz bir yerleşme olduğu görülmektedir.

BTCY nu.: 12

Türü: Yerleşim Alanı, Ören Yeri (Y12) / I. ve III. Derece Sit

İlçe / Köy: Merkez, İsmetpaşa Mah.-Beşiktaş Mevkii ve Selöz Köyü Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: 2008 yılı, yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit Durum ve Tanım: Bu alanda Agrilion yerleşiminin olduğu düşünülmektedir. Bu alanın sınırları içerisinde iki adet su kemeri, bir adet su kanalı, yazıtlı taşların olduğu nekropol alanı, pithos çukurların olduğu bir kısım, blok taşlardan oluşturulmuş çeşitli yapıların temel kalıntıları tespit edilmiştir. Alanın genelinde terracotta künkler ve Roma Dönemi’ne ait çok sayıda keramik parçalar gözlemlenmiştir.

BTCY nu.: 13

Türü: Yerleşim Alanı, Ören Yeri (Y13) İlçe / Köy: Merkez, Kurtköy Köyü Dönem: Belirtilmemektedir

Durum ve Tanım: Köyün baraj inşaatına giden yolu üzerindedir. Baraj yolunun genişletme çalışmaları sırasında kırma taşlarla yapılmış bazı kuru duvar kalıntılarına rastlanılmıştır. Bu bölgede yoğunlaşan mimari kalıntılara bakılarak burada bir yerleşim olduğu düşünülmektedir.

BTCY nu.: 14

Türü: Yerleşim Alanı, Yerleşim (Y14)

İlçe / Köy: Merkez, Necmiyeköy Köyü, Bağlar Mevkii Dönem: Hellenistik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE-TÜRKTEKİ-SARI-FİDAN 2015: 142 / Yüzey Araştırması Durum ve Tanım: Bağlar Mevkii; Köyün kuzeydoğusundaki vadinin kuzey çıkışına hakim bir konumda yer alan doğal bir tepe üzerinde keramik parçaları ve antik bloklar tespit edilmiştir. Ele geçen kaliteli keramik malzemeden anlaşıldığı üzere burada, sadece Hellenistik Dönem’de kullanılmış küçük bir yerleşim veya çiftlik evi söz konusu olmalıdır.

BTCY nu.: 15

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y15) / I. Derece Sit

İlçe / Köy: Pazaryeri İlçesi, Ahmetler Köyü, Meydantepe Mevkii Dönem: İTÇ III, Hellenistik Dönem, Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: Yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit, EFE- TÜRKTEKİ-SARI-FİDAN 2015: 139 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Dedekayası; Ahmetler-Pazaryeri yolunun Kalemli olarak bilinen virajın hemen sol tarafında yer almaktadır. Doğal bir tepe üzerinde kurulan yerleşme, doğuda tarımsal faaliyetler nedeniyle büyük oranda düzleşmiştir. Yüzeyde İlk Tunç Çağı’na ve Roma Dönemi’ne ait keramik parçaları yoğun olarak izlenmektedir.

BTCY nu.: 16

Türü: Yerleşim Alanı, Yerleşim (Y16) / III. Derece Sit

İlçe / Köy: Pazaryeri İlçesi, Sarıdayı Köyü, Yellieyrek Mevkii Dönem: Tunç Çağı ve Geç Dönem

Durum ve Tanım: Orman arazisi içinde yer almakta olup yüzeyde Tunç Çağı ve daha geç dönem keramik parçalarına rastlanılmıştır. Yüzeyde mimari kalıntıya rastlanılmamıştır. Defineciler tarafından alanın orta kısmına yakın yerde, 2-3 m. derinliğinde kaçak kazı çukuru kazılmıştır.

BTCY nu.: 17

Türü: Yerleşim Alanı, Düz Yerleşim Alanı (Y17) / III. Derece Sit İlçe / Köy: Bozüyük İlçesi, Dodurga Beldesi

Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi, Geç Antik Çağ, Erken Osmanlı Dönemi Yayın / Araş. Yön.: 2015 yılı, yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit Durum ve Tanım: Karacaoğlan Düz Yerleşim Alanı; Dodurga Beldesi’nin yaklaşık 500 m. güneybatısında yer almaktadır. Alanda Geç Roma ve Erken Osmanlı dönemlerine ait yeşil, sarı ve mavi sırlı keramik parçaları, günlük kullanıma ait basit işçilikli kap parçaları ve bir adet elbise iğnesi parçası tespit edilmiştir.

BTCY nu.: 18

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y18) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Bozüyük İlçesi, Yeni (Çerkes) Çepni Köyü

Dönem: Phryg Dönemi, Roma İmparatorluk Dönemi Sonrası, Geç Antik Çağ

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 85 / Yerinde Tespit, Yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Çerkes Çepni Höyüğü; Bozüyük-Eskişehir devlet karayolunun yaklaşık 14. km.’sinde, yolun solundaki ovada yer alan, ancak yoldan bakıldığında algılanamayan yaklaşık ovadan 5 m. kadar yüksek ve 250 m. çapında bir höyüktür. Arazideki keramik parçalarından anlaşıldığı üzere Phryg Dönemi yoğun olmakla birlikte İlk Tunç Çağı’ndan itibaren Klasik Dönem’e kadar yerleşilmiş, höyüğün bir kısmı Geç Antik Çağ’da nekropol olarak kullanılmıştır. Mezarlar kısmen kaçak kazılarla açığa çıkmıştır.

Veriler: Phallos: Köyde, Mustafa Caspir’in evinin önünde bulunmaktadır. Roma İmparatorluk Dönemi’ne aittir. Alt kısmı konik görünümlü, silindirik gövdeli, bir hatla yarım kürevi başlığa geçilmektedir. Bir yanından ve üst kısmından kopan parçalar vardır. Beyaz kalkerden yapılmış ve kaba yontulmuştur.

BTCY nu.: 19

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y19)

İlçe / Köy: Bozüyük İlçesi, Çokçapınar Köyü Dönem: İTÇ I, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1988: 411 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Çokçapınar Höyük; Düz yerleşim olup köyün 1 km. kuzeybatısında yer almaktadır. Çapı yaklaşık olarak 100 m., yüksekliği ise 3 m. kadardır. Ovada inşa edilmiş olan göletin suyu, höyüğün eteğine kadar ulaşmaktadır. Höyük üzerinde İTÇ I ve Klasik Dönem malzemesi bulunmaktadır.

BTCY nu.: 20

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y20)

İlçe / Köy: Bozüyük İlçesi, Yeni Dodurga Köyü Dönem: İTÇ, Phryg Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1988: 411 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Killi Höyük; köyün yaklaşık olarak 2 km. güneybatısında yer almaktadır. Çapı ova seviyesinde 200 m. ve yüksekliği 11 m. civarıdır. Höyüğün malzemesi İlk Tunç Çağı bütün evrelerini ve Phryg Dönemi’ni kapsamaktadır.

BTCY nu.: 21

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y21)

İlçe / Köy: Bozüyük İlçesi, Suludere Mevkii Dönem: İTÇ III, II. Binyıl, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1990: 564 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Hüyücek; Bozüyük’ün 3 km. doğusunda, demiryolunun hemen kuzeyinde bulunmaktadır. 78 m. çapında ve 8 m. yüksekliğindedir. Ova seviyesinde, tüm höyüğü kapsayan kuvvetli bir yangın gözlemlenmiştir. Buradaki malzeme İlk Tunç Çağı III, II. Binyıl ve Klasik Döneme işaret etmektedir.

BTCY nu.: 22

İlçe / Köy: Gölpazarı İlçesi, Aktaş Köyü, Beşevler Obası Dönem: Roma İmparatorluk Dönemi

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 109 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: İki höyük ve çevresi, Roma İmparatorluk Dönemi yerleşimine aittir. BTCY nu.: 23

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y23) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Gölpazarı İlçesi, Arıcaklar Köyü

Dönem: Hellenistik Dönem, Roma İmparatorluk Dönemi, Geç Antik Çağ

Yayın / Araş. Yön.: 2015 yılı, yayınlanmamış müze uzman raporu / Yerinde Tespit Durum ve Tanım: Suluk Höyük; oval formda yaklaşık 500 m. çapında ve 10-15 m. yüksekliğindedir. Höyüğün tepe kısmı tarımsal faaliyetlerle tahrip olmuştur. Yüzeyde yapılan inceleme sonucunda çok sayıda Hellenistik Dönem, Roma Dönemi ve Geç Antik Çağ’a ait kaliteli keramik parçaları tespit edilmiştir. Muhtemelen yerleşimin üst yapı katına ait olan taşların höyüğün üst kısmında bir araya toplandığı gözlemlenmiştir. BTCY nu.: 24

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y24) İlçe / Köy: Gölpazarı İlçesi, Keskin Köyü Dönem: İTÇ I-II, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1989: 166 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Kuştepe Höyük; Keskin ve Alınca köyleri arasında, Sündiken Dağları’nın ilk alçak yükseltileri üzerinde bulunmaktadır. 70x6.5 m. ebatlarında olup üzerindeki malzeme İlk Tunç Çağı I-II evreleri ve Klasik Dönem’e tarihlendirilmektedir.

BTCY nu.: 25

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y25) / I. Derece Sit

İlçe / Köy: Yenipazar İlçesi, Selim Köyü, Demendoruk Mevkii Dönem: Yayında belirtilmemektedir

Durum ve Tanım: Demendoruk Höyük; Höyük doğu-batı uzantılı ve geniş tabanlı olup çevresi meyillidir. Höyük çevresinde ve yüzeyinde yapılan ekim nedeniyle tahrip edilmiştir. Yüzeyinde yoğun keramik parçaları bulunmaktadır.

BTCY nu.: 26

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y26) İlçe / Köy: Söğüt İlçesi

Dönem: İTÇ III, II. Binyıl, Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE 1991: 346 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Kalehüyük; Söğüt’ün kuş uçumu 4 km. kadar kuzeybatısında, iki derenin kesiştiği derin bir vadinin kenarındaki doğal bir tepe üzerinde yer almaktadır. Çapı yaklaşık 100 metredir. Kuzeyde yer yer ana kaya görülmektedir. Malzeme İTÇ III, II. Binyıl ve Klasik Dönem’e tarihlendirilmektedir. Höyüğün hemen kuzey yanında kuvvetli bir kaynak bulunmaktadır.

BTCY nu.: 27

Türü: Yerleşim Alanı, Arkeolojik Buluntu Alanı (Y27) / II. Derece Sit İlçe / Köy: Söğüt İlçesi, Zemzemiye Köyü, Bilecik-Söğüt il yolu güzergahı Dönem: İlk Tunç Çağı ve sonrası

Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006:174 / Yerinde Tespit

Durum ve Tanım: Zemzemiye Köyü Arkeolojik Buluntu Alanı; Köyün güneyinde yer almaktadır. Keramik buluntuların dışında bir yapıya ait taban döşemesi veya duvar kaplaması olabilecek pişmiş toprak dolgusu tespit edilmiştir. Yüzeyden belirlenebildiği kadarıyla Antik Çağ’da uzun süre iskan görmüş, müze uzmanlarının görüşüne göre malzemenin bir bölümü Yortan Kültürü’ne ait keramiklerden oluşmaktadır.

BTCY nu.: 28

Türü: Yerleşim Alanı, Kale Yerleşimi (Y28) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Söğüt İlçesi, Dereboyu Köyü

Dönem: Belirtilmemektedir

Durum ve Tanım: Köyün yaklaşık 2 km. kuzeybatısında Kızıldamlar Barajı Mevkii’nde doğal bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Kuzey yamacından dere ile çevrilmiş kale yerleşmesine ve çevresinde yapılan yüzey incelemesinde alanın etrafını çevreleyen sur duvarlarına ait iki sıra yığın halinde taş parçaları gözlemlenmiştir. Yüzeyinde oldukça yoğun keramik parçaları bulunan alanda 1-2 adet küçük çaplı kaçak kazı çukuru mevcuttur.

BTCY nu.: 29

Türü: Yerleşim Alanı, Yerleşim (Y29) İlçe / Köy: Söğüt İlçesi, Göcük Mevkii Dönem: Klasik Dönem

Yayın / Araş. Yön.: EFE-TÜRKTEKİ-SARI-FİDAN 2014: 498 / Yüzey Araştırması Durum ve Tanım: Göcük Mevkii; Burada geniş bir alana yayılan Klasik Dönem yerleşmesi saptanmıştır. Söz konusu yerleşmede kuzeye doğru hafif meyilli olan yüzeyde özellikle iki kesimde yoğun tahribatlar saptanmıştır. Bunlardan derenin yakınındaki 20 m. çapında olup burada iki adet sütun tamburu belgelenmiştir.

BTCY nu.: 30

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük / II. Derece Sit (Y30)

İlçe / Köy: Söğüt İlçesi, Oluklu Köyü, Yukarı Höyük Mevkii

Dönem: Erken Tunç Çağı, Hellenistik, Roma İmparatorluk Dönemi, Geç Antik Çağ Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 169 / Yerinde Tespit, EFE 1988: 411 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Oluklu Höyük; köyün yaklaşık 1 km. güney-batısındadır. Oluklu Köyü’nden Poyra Köyü’ne giden yolun yaklaşık 100 m. batısında yer almaktadır. Malzeme İlk Tunç Çağı ve II. Bin’e tarihlendirilirken çok az miktarda Klasik Dönem malzemesi bulunmaktadır. Yaklaşık 200 m. çapında, 10 m. yüksekliğinde olup üstü düzleştirilmiştir. Yüzey araştırması esnasında Hellenistik, Roma ve Geç Antik Çağ keramiği toplanabilmiştir. Etek kısmında toprağın alınmasıyla oluşmuş bir set görülmektedir. Mevcut yüzey buluntuları dağılım alanının daha geniş olduğunu göstermektedir. Bir yerinde kaçak kazı yapılmış, çıkan moloz taşlar kazı çukurunun yanına yığılmıştır.

BTCY nu.: 31

Türü: Yerleşim Alanı, Höyük (Y31) / I. Derece Sit İlçe / Köy: Söğüt İlçesi, Yeşilyurt (Ahırköy) Köyü

Dönem: Erken Tunç Çağı, II. ve I. Bin, Phryg Dönemi, Arkaik Dönem, Klasik Dönem Yayın / Araş. Yön.: Bilecik Kültür Envanteri 2006: 173 / Yerinde Tespit, EFE 1988: 411 / Yüzey Araştırması

Durum ve Tanım: Yeşilyurt Höyüğü; köyün Höyük Mevkii’nde, Yeşilyurt-Zemzemiye yolunun 3. km.’sinde yolun hemen doğusunda (solunda) yer almaktadır. Yüzeyde İlk Tunç Çağ, II. ve I. Bin ve Klasik Dönem malzemeleri bulunmaktadır. Doğalgaz boru hattının höyük üzerinden geçmesi nedeniyle höyük önemli derecede tahribe uğramıştır. Yoldan yaklaşık 5 m. yüksekliğindeki tepenin köy çayırı tarafı daha çukurdur. Yapılan yüzey araştırmasında Arkaik Dönem’den bu yana gelen geniş alana yayılmış keramik toplanmıştır.

Benzer Belgeler