• Sonuç bulunamadı

2. KUġAK KAVRAMI, Y KUġAĞI VE SOSYAL SORUMLULUK

3.6. Verilerin Analizi ve Yorumu

3.6.7. Yer Almayanların Nedenlerine Dair GörüĢler

Y kuĢağı üyelerinden alınan yanıtlar incelendiğinde, samimi olmadığını düĢünmeleri, reklam amaçlı yapıldığına inanmaları kurumsal sosyal sorumluluk projelerine katılmamalarına neden olmaktadır.

Y KuĢağı Mensubu Uğurcan Bıkmaz‟dan gelen cevap:

“Çok samimi bulmadığım ve daha çok marka koktuğu için katılmadım.” Y KuĢağı Mensubu Ömer Tekgül‟den gelen cevap:

“Kendi yaptığım dışında KSS projelerinde yer almadım. Çünkü öyle bir imkan veya fırsat olmadı. Ben de araştırma yapmadım ama aynı zamanda kurumlar samimi KSS projeleri yapmadıkları için ilgili insanlara ulaşamıyor diye düşünüyorum.”

Y kuĢağı mensupları önlerine çıkan KSS projelerine katılım için teĢvik edilmediklerine dair görüĢ bildirmiĢlerdir.

Y KuĢağı Mensubu Akın Eralp‟ten gelen cevap:

“Sanırım biraz asosyalim bu konuyla ilgili. Aslında asosyal değilim ama sanırım bu konuda bana böyle bir çalışma için teklif gelmediğinden ben de böyle bir etkinlikte bulunmamışımdır. Normalde her türlü etkinliğe zaman ayırıyorum çünkü.”

103

Çevrenin önemli bir etken olması güven duygusunu artırıyor. Y KuĢağı Mensubu Cansu Küçük‟ten gelen cevap:

"Aslında genelde sonradan çevremde görev alanları gördükçe ben de yer almalıyım dedim. Ne yapılabilir ki? Kâr amacı güden kuruluşların çalışmaları çok reklam odaklı geliyor. Annemler LÖSEV vb. STK‟ların çalışmalarına katılmışlardı. Ben mesleki olarak faydalı olabilir miyim diye düşündüm ama sonra profesyonel beslenme uzmanı istihdam ettiler. Eskiden çok ticari bakıyordum. Ama şimdi faydalı çalışmalar olduğunu görüyorum.”

Projelerin siyasi görüĢler içerdiği bunun da katılımı olumsuz etkilediği belirtilmektedir.

Y KuĢağı Mensubu Mustafa Kemal Teköz‟den gelen cevap:

“Her proje bir siyasi görüş taşıyor. Greenpeace çalışmasında yer almayı tercih ettiğinde bir duruş sergiliyorsun. Herkesi içine alan bir çalışma olmuyor. Ben de hiç kimsenin tarafında durmamak için hiçbir çalışmada görev almıyorum”

KiĢisel imkansızlıklar da katılımı olumsuz etkileyen nedenler arasında gösterilmektedir.

Y KuĢağı Mensubu Enes Güray‟dan gelen cevap:

“Şartlar beni KSS projelerine katılmaya teşvik etmiyor. Ben de peşinde koşmuyorum. Özel bir ilgim yok bu alana”

Y KuĢağı Mensubu Meral Dinçer‟den gelen cevap: “Çalışma şartları vs.”

Sorunların çözümü konusunda teĢvik edilmediklerini belirtilmektedir. Y KuĢağı Mensubu Emre Sönmezoğlu‟nda gelen cevap:

“Gönüllü olarak çalışmadım direk projede ama bunun bir nedeni yok. Denk gelmedi. Böyle aktif gözümün önünde ihtiyaç olsaydı dahil olabilirdim.”

Y KuĢağı Mensubu Hanife Akçakale‟den gelen cevap:

“Çünkü çevremde maruz kalmıyorum. Maruz kalsam kafamda canlandırırım.” Yer Almaları Ġçin TeĢvik Edecek Motivasyon Unsurlarına Dair GörüĢler

Y kuĢağı mensuplarına KSS projelerinde yer almaları için onları teĢvik edecek motivasyonlar sorulduğunda samimi projeler yapılarak gerçekten bir sorunun çözümüne odaklanmaları, bir iletiĢim aracı olarak değil toplumsal sorumluluk

104

misyonu ile çalıĢmaları yürütmeleri tavsiye edilirken, katılım konusunda kurumların bir fırsat yaratmadığına dair de bir eleĢtiride bulunmaktadırlar.

Y KuĢağı Mensubu Uğurcan Bıkmaz‟dan gelen cevap:

“Çok marka-reklam odaklı olmaması. Kurumsal markaların KSS projelerinin çok fazla katılıma açık olduğunu düşünmüyorum daha çok kurum içinde katılımı teşvik ettiğini gözlemliyorum. Dışardan katılım sağlayabilmemiz için bir imkân sunduklarını düşünmüyorum. Yani mesela beni teşvik ve davet etmiyor ve belki de katılmam için beni rahatsız etmesi gerekiyor bence. Sizin de tuzunun olsun gibi bir şey görmedim.”

Y KuĢağı Mensubu Seda Kutsal‟dan gelen cevap:

“Daha kolay ulaşılabilir olması gerekiyor. Katılmak için koşturmam gerekiyor. Daha rahat ulaşabilsem bu projelere katılırım, genel olarak sosyal medya üzerinden internet üzerinden elimi taşın altına koyabileceğim küçük şeyler olsa yaparım aslında.”

Y KuĢağı Mensubu Mine Kapıcıoğlu‟ndan gelen cevap:

“Ben projenin işi yaradığını gerçekten sonuçlanacağını bilerek çalışmayı isterim. Hadi böyle bir şey ortaya atalım gibi değil de bu işe herkes elbirliğiyle bir sonuca ulaştırma bilinci ile hareket ediyorsa ben zaten motive oluyorum.”

Önemli bir yorumda KSS projesi hayata geçiren kurumların tüm çalıĢanlarını değil çalıĢanların görev tanımına göre bazı çalıĢanların bu projelerde yer almasını teĢvik ettiğine dair bir eleĢtiriler de alınmıĢtır.

Y KuĢağı Mensubu Nihan Baran Teköz‟den gelen cevap:

“Bence bu motivasyonla ilgili değil bir tek bizim birçok çalışmadan haberimiz yok. Kurumlar çalışmalar yapıyor bitiriyor, kurumda bunu takip edenler biliyor. Kurumlar genel iç duyuru ile destek istemesi gerekiyor ama duyuru yapmıyorlar. En çok bence buradaki algı çalışanın pozisyonuna kara vermesi. Sanki çalışanın pozisyonuna göre KSS projesine katılması uygun veya değil gibi bir kategorilendirme yapıyor. Buradan bugün bu kadar adam çekersem operasyonum eksik kalır. Bu projeden sadece kurumsal iletişim haberdar olması yeterli gibi bakılıyor. İstesen de katılmıyor. Beşiktaş Çarşı‟nın mavi kapak toplayıp engelli sandalyesi temin etmesi, Van depreminden sonra sahaya atkı atması vb. bunu duyuruyorlar insanı katılmaya teşvik ediyor Çarşı örneğin ama aynı şeyi kurumlar

105

için söyleyemem birçok projeden proje bitince haberdar oluyorduk. Böyle olmamalı.”

Gelen yanıtlar incelendiğinde, Y kuĢağını KSS projelerinde yer alması için projelerin samimi olması çok önemlidir. KSS projelerine katılım göstermeyen Y kuĢağı üyeleri projelerde gönüllü görev alınması için teĢvik edilmediklerini, projelerin böyle bir kurguyla yapılmadığı düĢünmektedir.