• Sonuç bulunamadı

3.8. Bulgular

3.8.4. Yeni Girişimcilere Yatırım Yapma Durumlarına İlişkin Bulgular

Katılımcıların yeni girişimcileri destekleme durumlarını belirlemek ve böylece melek yatırımcı vasıflarına sahip olup olmadıklarını tespit edebilmek için

“Yeni girişimcilere yatırım yapıyor musunuz? Ya da daha önce yaptınız mı?” sorusu

Tablo 3.5. Yeni Girişimcilere Yatırım Yapma Durumlarına İlişkin Görüşler Katılımcılar Katılımcı Görüşleri

KG1 “Hayır hiç öyle bir şey yapmadım. Kendi işimiz olduğu için öyle bir şeye yönelmedik. Böyle bir konuyla karşılaşmadığımız için, bu konuda direkt cevap veremiyorum.”

KG2 “Yok yapmadım.”

KG3 “Yeni girişimcilere yatırım yapıyor muyum? Ön ayak olduğumu düşünüyorum. Yeni bir girişimci arkadaşımız daha var şu anda. O da tekstil üzerine çalıştığı için onlara da sadece ön ayak oluyorum. Yani nasıl söyleyeyim, girişimcilik anlamında, bir kadının da kendi işyerini açıp ayakta durabileceğini düşünmeleri için örnek olduğumu düşünüyorum zaten.”

KG4 “Hayır yapmadım.” KG5 “Yok hiç olmadım.”

KG6 “Destek olmaya çalışıyoruz ama hiçbir şekilde yatırım yapmadık. Müşteri ağımızı paylaşabiliyoruz, yol gösterebiliyoruz en fazla yapabileceğimiz bu.”

KG7 “Girişimcilik anlamında bir başkasının fikrini destekleyen bir yatırım yapmadık.”

KG8 “Üretim yapan bayanlara satış yapmalarına destek oluyoruz. Ortaklık olarak değil.”

KG9 “Yanımda çalışmak isteyenlere destek oluyorum. Girişimci için bir destek olmadım. Gelen de olmadı.”

KG10 “Yapıyorum nasıl yapıyorum. İş fikirleri veriyorum. İşe devam ettirdiğimiz yeni üniversite mezunlarını gerek proje olarak gerek maddi olarak gerek ürün olarak destekliyorum.

KG11 “Yatırım yapmadık ama dediğim gibi yeni nesille çok içli dışlıyız, her dönem farklı stajyerlerimiz var.”

KG12 “Yapmadım.” “…ben niye bir de millete para vereceğim? Ben neye güveneceğim? Ben hep güvendiğim insandan zarar gördüm.”

KG13 “Çok yapıyorum, diğer işimde çok evleri çalıştırıyordum. Evleri veya küçük iş yerlerini hayata geçirdik. Dedik ki size küçük atölyeler açalım bunların giderlerini ben karşılayayım. Siz yaptığınız işten bunları önce düşelim, makineler sizin olsun örneğin. Sonra bize iş yapmaya devam edin. Çünkü ben toplu iş ve ihale aldığım için bize çok kişi lazım. Ama o çok kişiyi de bir arada çalıştıramıyorsunuz. Hem yeterli durumunuz yok hem de SSK’dır diğer giderler bizi yoruyor. Yönetimde zorluk

yaşıyorum.”

“Mesela biz marketi dediğiniz gibi açmıştık. Bir akrabamız var marketten anlıyor, küçük bir bakkalı var. Biz ona dedik ki biz size imkan sağlayalım marketi büyük açalım, işletmesi sizde olsun karı paylaşalım. Ortak olduk. O şekilde birçok işletmemiz var. Mesela çiftliği de o şekilde kurduk. Biz normalde hayvancılık işinden anlamıyoruz. Böyle bir projesi ve hayali olan, onlar da bizim yakınlarımız… işte bizim böyle bir hayalimiz var ama paramız yok gibi… biz öyle bir işe girdik. Onlar paralarını sonra kattılar, biz başlangıcı hazırladık. Onlar şu an çiftlikte devam ediyorlar biz ayrıldık. Hissemizi dışardan başka birine devrettik biz çıktık onlar devam ediyorlar. Zaten onların hayaliydi, bizim hayalimiz değildi.”

Yeni girişimcilere yatırım yapma durumları hakkında bilgi veren Tablo 5 incelendiğinde katılımcılardan sadece KG13 yeni girişimcilere yatırım yapan ve aslında bir melek yatırımcı davranışı sergileyen tek kadın girişimcidir. Bu durumu;

“Bir akrabamız var marketten anlıyor, küçük bir bakkalı var. Biz ona dedik ki biz size imkan sağlayalım marketi büyük açalım, işletmesi sizde olsun karı paylaşalım. Ortak olduk.” ve “Biz normalde hayvancılık işinden anlamıyoruz. Böyle bir projesi

ve hayali olan, onlar da bizim yakınlarımız… işte bizim böyle bir hayalimiz var ama paramız yok gibi… biz öyle bir işe girdik.” cümleleri ile ifade etmiştir. Dolayısıyla

KG13 için melek yatırımcı dememiz mümkündür.

Bu durumda 13 kadın girişimciden 1’i yeni girişimcilere yatırım yaparken 12’si yeni girişimcilere şu anda ve daha öncesinde yatırım yapmadığını ifade etmişlerdir.

Bu tabloda dikkat edilmesi gereken bir husus katılımcıların 6’sını oluşturan KG3, KG6, KG8, KG9, KG10 ve KG11 maddi olarak ya da ortaklık şeklinde bir girişimcilik yapmasalar da deneyim ve tecrübe aktarımı, ürün desteği, borç verme vb. konularda yeni girişimcileri desteklediklerini, onlara ön ayak olduklarını ifade etmişlerdir.

Örneğin KG6: “Destek olmaya çalışıyoruz ama hiçbir şekilde yatırım

yapmadık. Müşteri ağımızı paylaşabiliyoruz, yol gösterebiliyoruz en fazla yapabileceğimiz bu.” şeklinde bu durumu ifade ederken KG10: “Yapıyorum nasıl yapıyorum. İş fikirleri veriyorum. İşe devam ettirdiğimiz yeni üniversite mezunlarını gerek proje olarak gerek maddi olarak gerek ürün olarak destekliyorum.”. KG3:

“Yeni girişimcilere yatırım yapıyor muyum? Ön ayak olduğumu düşünüyorum.”

şeklinde beyanda bulunmuşlardır.

Kadın girişimciler destek olmaya, önayak olmaya çalıştıklarını ifade etmeleri kültürel bir olgu olarak karşılıksız iyilik yapma anlamında anlaşılabileceği gibi birlikte iş yapma alışkanlığının olmaması veya risk almaktan kaçınma olarak da düşünülebilir.

Bu kadın girişimcilere BKY’nin avantajları ve melek yatırımcılığın getirileri doğru bir şekilde anlatıldığında belki de gerçek anlamda melek yatırımcı olabileceklerdir.