• Sonuç bulunamadı

Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporunun Dispozisyonu Ve

III- YILLIK GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMELERİ

3.7. Tasdik Raporunun Vergi Dairesine Teslimi Ve Rapor Dispozisyonu .46

3.7.3. Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporunun Dispozisyonu Ve

3.7.3.1. Genel Bilgi

Bu bölümde asgari aşağıdaki bilgiler yer alacaktır:

-Mükellefin adı-soyadı veya ünvanı, vergi numarası, bağlı bulundu-ğu vergi dairesi, bağlı bulundubulundu-ğu meslek teşekkülü ve sicil numa-rası.

-İştigal konusu.

-Varsa sanayi sicil belgesi ve kapasite raporu özeti,

-İletişim araçları (telefon, teleks, faks vb.) sayısı ve numaraları ile defterlere kayıtlı olup olmadığı.

-Ortaklık olması halinde ortakların ad ve soyadları i1e adresleri (or-tak sayısının 10’dan fazla olması halinde sadece hisse nispetleri % 5 ve daha fazla olan ortaklar yazılacaktır).

-Mükellefin iş hacmi, tasdik döneminde çalıştırdığı işçi sayısı, -Mükellefin iş merkezi, şubeleri, depoları vb. yerleri.

-Varsa yatırım teşvik belgesine ait bilgiler.

-Tasdik döneminde kullandığı krediler ve kredi kullandıran banka şubeleri

-Tasdik dönemine ilişkin bilançolar ve gelir tabloları.

-Muhasebe işlemlerinden sorumlu olanların kimlik bilgileri ile 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat alıp almadıkları.

-Gerekli görülen diğer hususlar.

3.7.3.2. Usul İncelemeleri

3.7.3.2.1. Mükellefin Belge ve Kayıt Düzenine İlişkin Bilgiler Bu bölümde asgari aşağıdaki hususlar tespit edilecektir.

- Yasal defterlerin tasdikine ilişkin bilgiler.

- Defter kayıtlarına dayanak teşkil eden belgelerin usulüne uygun olup olmadığı.

- Defter kayıtlarının kayıt nizamına, muhasebe sistemi uygulama ge-nel tebliğleri ve gege-nel muhasebe kurallarına uygun olup olmadığı.

- Yıl içinde verilmesi gereken katma değer, muhtasar ve benzeri be-yannamelerin süresinde verilip verilmediği.

3.7.3.2.2. Denetleme Yöntemine İlişkin Bilgiler

Bu bölümde yeminli mali müşavirler tam tasdik çalışmalarının yü-rütülmesinde uyguladıkları denetim yöntemini, kanıt toplama tek-niklerini ve denetim ile ilgili açıklanmasını gerekli gördükleri diğer hususları açıkça belirteceklerdir.

Bu bölümde asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur.

- Tasdik Yönetmeliğinin 13 üncü maddesi hükmüne uygun olarak denetim planlanması ile ilgili bilgiler.

- Kanıtların toplanmasında uygulanan teknikler.

- Uygulanan inceleme testleri ve izlenen inceleme yöntem ve tek-nikleri.

- Denetimin yapıldığı tarihler ayrı ayrı belirtilmek suretiyle yıl içeri-sinde tam tasdik hizmeti verilen mükellefin işlemlerinin hangi ara-lıklarla denetlendiğine ilişkin bilgi.

Yeminli mali müşavirler bu bölümde ayrıca topladıkları kanıtların yeterli miktarda ve güvenilir olduğunu, izledikleri denetleme yön-tem ve tekniklerinin tasdik ettikleri beyanname ve buna ekli mali tablo ve bildirimlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının belirlenmesi açısından uygun ve yeterli olduğunu gerekçeli olarak açıklayacak-lardır.

3.7.3.3. Hesap İncelemeleri

Bu bölümde asgari aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur:

-Mal ve hizmet alış ve satış faturalarının gerçeği yansıtıp yansıtma-dığı.

-Nakit ödemelerin ve borç-alacak ilişkilerinin mal ve hizmet akı-mıyla uyumlu olup olmadığı, bankalar ve diğer finans kuruluşları ile ilişkilerin mahiyeti.

-Amortisman, yeniden değerleme, yatırım indirimi, her türlü istisna ve muafiyet, finansman fonu ve benzeri tutarların doğru hesaplanıp hesaplanmadığı.

-Bilançoda yer alan kalemlerin defter kayıtlarını tam ve doğru ola-rak yansıtıp yansıtmadığı, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Teb-liğlerinde belirtilen ilkelere uygun olup olmadığı

Bu kısımda gerekli görülen işlemler için açıklamalara yer verilecek ve bilanço üzerinde tasdik incelemesi sırasında tespit edilen, ancak mükellef tarafından düzeltilmeyen varsa vergi mevzuatına aykırı hu-suslar olması gereken şekliyle belirtilecektir.

-Gelir tablosunda yer alan gelir ve giderlerin defter kayıtlarına, Mu-hasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine uygun olup olmadığı.

Bu kısımda ayrıca gelir tablosunda yer alan kalemlerden yeniden değerleme, şüpheli alacak karşılıkları, amortismanlar ve reeskontlar gibi hesaplama özellikleri olan kalemlerin mevzuat hükümlerine uygun olup olmadığı belirlenecektir.

-Ek mali tabloları düzenlemek zorunda olan mükelleflerin ek mali tablolarında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı.

-İmalatçılarda, analitik inceleme yöntemleri kullanılmak suretiyle, üretimin yapılan her türlü sarfiyattan yararlanılarak üretim kapasi-tesi ile karşılaştırılması ve bu yönden mamül mal miktarı ile uyum-lu ouyum-lup olmadığı.

-Yeniden değerlemeye tabi iktisadi kıymetlerin işletmenin bilanço-sunun aktifinde yer alıp almadığı.

-Yeniden değerleme ve amortismanların hesaplanması işlemleri ve bu işlemlerin mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı.

-Değer, artış fonlarının sermayeye eklenmesinde, fonun hesaplan-masının, doğruluğunun ve sermayeye eklenmesi işlemlerinin ilgili mevzuata uygun yapılıp yapılmadığı.

Gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilen işlemlere ilişkin tutar -lar ile muafiyet tutar-larının mevzuat hükümlerine uygun o-larak he-saplanıp hesaplanmadığı.

-Yatırım indiriminin mevcudiyeti halinde; yatırım indiriminden fay-dalanabilmek için gerekli olan şekil şartları ile yatırım teşvik belge-sinde belirtilen şartlara ve ilgili mevzuatta öngörülen diğer şartlara uyulup uyulmadığı.

Bu çerçevede yatırım indirimine konu yatırım nedeniyle alınan sah-te ve muhsah-teviyatı itibariyle yanıltıcı olup olmadığı sah-tespit edilecek şüphelenilen durumlarda ilgililerin mükellefiyet durumlarına iliş-kin vergi dairelerinden ve diğer kamu idarelerinden bilgi alınarak gerekli yapılacak, yatırım harcamalarının; yatırımın yapıldığı yerde fiziki kontrol edilmek suretiyle kayıtlara yansıtılan harcamalarla fii-li arasındaki uygunluğu sağlanacaktır.

-Değerlemeye tabi tutulan iktisadi kıymetlerin değerlemelerinin na-sıl ve hesaplama yöntemine ilişkin ayrıntılı bilgiler.

-Yeminli mali müşavirce gerekli görülecek diğer hususlar.

-Yeminli mali müşavirler beyannamelerini tasdik edecekleri mü-kelleflerle ilgili olarak, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğ-lerine göre oluşacak ticari kardan vergiye matrah olacak mali kâra geçişin doğruluğundan da sorumludurlar. Bu itibarla tasdik rapo-runda ticari kâra hangi kalemlerin ilave edilerek ve hangi kalemle-rin çıkartılarak mali kâra ulaşıldığı belirtilecektir.

3.7.3.4. Sonuç

Bu bölümde yeminli mali müşavirler, beyannamesini tasdik edece-ği mükellefin, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerine gö-re olması gegö-reken ticari kâr ile vergiye matrah olacak mali kârı ve bu iki tutar arasındaki kalemleri net bir şekilde belirteceklerdir. Ay-rıca ödenmesi gereken vergi ve fonlar da hesaplanarak bu bölüme dahil edilecektir. Kurumlar vergisi için hesaplanan asgari kurumlar vergisinin matrahı ve miktarı ile dağıtılacak kar payı üzerinden tev-kif edilmesi gereken vergiler de raporun bu bölümünde yer alacak-tır.

Yukarıda belirtilen hususlarla ilgili olarak tasdik raporunda yapıla-cak açıklamaların ayrıntılı olması gerekmektedir. Yeminli mali mü-şavirler tasdik ettikleri beyannamelerde yer alan bilgilerin doğrulu-ğunun ve gerçeğe uygunludoğrulu-ğunun ispatında kullanılabilecek delil olabilecek her türlü bilgi ve belgeyi tasdik raporuna ekleyecekler-dir.

3.8. Yatırım İndirimi Tasdik İşlemlerinde Uyulması Gereken