• Sonuç bulunamadı

3.5. Verilerin Analizi

4.2.3.3. Yelkenli triatlonu yarışması öğrenme modülü öğrenc

STEM eğitimi yaklaşımıyla uygulanan yelkenli triatlonu öğrenme modülü öğrencilerin öğrenme deneyimlerini nasıl etkiler?’ sorusuna yanıt aramak için öğrenme modülünde sunulan (Ek-5) yansıtıcı değerlendirme soruları ile toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Öğrenci yansımalarında yer alan her bir soru ve soruya ilişkin analiz sonuçları aşağıda sunulmuştur.

“Model/prototipinizi tasarlarken ne tür zorluklarla karşılaştınız?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar betimsel analiz yöntemi ile incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler Tablo 4.22’de sunulmuştur. Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme (Modül 3-Yelkenli Tasarım Görevi) STEM eğitimi yaklaşımı ile tasarlandıktan sonra uygulanması sonucunda çalışmaya katılan öğrencilerin karşılaştıkları zorluklar iki tema altında toplanmıştır.

Tablo 4.22. Model/Prototip Yapımında Öğrencilerin Karşılaştıkları Zorluklar

Kodlar Frekans (f) Tema Frekans(f)

K1 Tekerlek Yapımı 12 Model/Prototip Yapımı 17 K2 Yelken Yapımı 4 K3 Yapıştırma 1 K4 Tekerlek Seçimi 2 Karar Verme 4

K5 Yelken için Seçim 2

Tablo 4.22’ye göre öğrencilerin en çok model/prototip yapımında zorlandığı (n=17) görülmektedir. Karar verme aşamasında öğrencilerin (n=4) modellerini tasarlarken kullanacakları malzeme seçiminde zorlandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin model/prototip yapımında bu kadar yüksek oranda zorluk çekmelerinin nedeni özellikle tekerleklerin uygun bir şekilde takılmaması ile açıklanabilir. Kullanılan şişe kapaklarının tekerlek olarak takılması öğrencileri zorladığı için bu noktada sorun yaşanmıştır. Bu nedenle yapılacak etkinlik için öğrencilerin becerileri ve yaş gruplarının dikkate alınması önemlidir. Bu noktada elde edilen bulgu bütünleşik STEM eğitimi tasarım ilkelerini iyileştirmek ve geliştirilen modüllerde revizyon yapılabilir.

“Model/prototipinizi tasarlarken karşılaştığınız sorunların üstesinden nasıl geldiniz?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler üç tema altında toplanmış, elde edilen bulgular Tablo 4.23’de sunulmuştur.

Tablo 4.23. Model/Prototip Yapımında Öğrencilerin Karşılaştıkları Zorluklarıı Çözüm Yolları

Kodlar Frekans(f) Tema Frekans(f)

K1 Grubumuzla kafa yorarak 1 Takım Çalışması ve İş Birliği 5

K2 Birlikte çalıştık 2

K3 Grup çalışması 1

K4 İş birliği 1

K5 Beyin fırtınası yaparak 2 Yeni Çözüm/Fikir Üretme 3

K6 Tekerlekteki sürtünme kuvvetini

azaltarak

1

K7 İyileştirmeler yaparak 1 Kriterler Doğrultusunda

İyileştirmeler

6

K8 Kapağı birleştirme 2

K9 Deneyerek 2

K10 Yapıştırdık 1

Tablo 4.23’ye göre öğrencilerin karşılaştıkları sorunları çözüm yolları incelendiğinde en çok kriterler doğrultusunda iyileştirmeler yaparak (n=6) sorunları çözdüğü görülmüştür. Bununla birlikte öğrenciler takım çalışması ve iş birliği yaparak (n=5) ve yeni çözümler ve fikirler üreterek (n=3) karşılaştıkları sorunları çözdüklerini ifade etmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler incelendiğinde T3.Ö3 “yüzey sürtünmesini azaltamadığımız için yarışmayı kazanamadık” ve T1.Ö1 “Tekerlekleri takarken çok zorluk yaşadık, tasarım yönünden başarılıydı ama yüzey sürtünmesi fazlaydı” şeklinde açıklamıştır. Öğrenciler zorlanmalarına rağmen karşılaştıkları problemleri kriterler doğrultusunda iyileştirmeler yaparak takım arkadaşlarıyla birlikte çalışarak yeni fikirler üretmeye çalışarak çözmeye çalışmışlardır. Daha önce uygulanan modüllerle karşılaştırıldığında öğrencilerin sorunları çözmek için daha çok kriter ve kısıtlamalara başvurması mühendislik tasarım becerilerinin bu alanda geliştiği söylenebilir. Öğrencilerin “Çalışmada neler öğrendiniz?” sorusuna verdikleri cevaplar incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler beş tema altında toplanmıştır. Elde edilen bulgular Tablo 4.24’de sunulmuştur.

Tablo 4.24. Öğrencilerin Çalışmada Öğrendikleri

Kodlar Frekans(f) Tema Frekans(f)

K1 Hava, su direnci, yüzey sürtünmesi 15 İçerik/Bilimsel Bilgi 19 K2 Sürtünme kuvveti 1 K3 Kuvvetin ölçülmesi 1 K4 Dinamometre 2 K5 Gemi mühendisliği 2

Mühendislik/STEM kariyer bilinci 3

K6 Makine mühendisliği 1

Tablo 4.24’e göre öğrenciler çalışmada içerik/bilimsel bilgiyi (n=19), mühendislik ve kariyer bilgisini (n=3) ve tasarım yapımını (n=3) öğrendiklerini ifade etmişlerdir. T2.Ö2 bu çalışmada öğrendiklerini “içinde çok fazla bilgi var açıklamalar falan, geleceğe daha iyi bir bakış açısı oluyor” ve T3.Ö3 diğer derslerden farklı olarak “diğer derslerde tek yazarak aktarım olurken burada hem yapıyoruz hem de öğreniyoruz o açıdan daha iyi” olarak açıklamıştır. Öğrenciler en yüksek oranda bilimsel bilgiyi öğrendiklerini mühendislik becerileri ve mühendislik mesleğine yönelik bilgilerini arttırdıklarını belirtmektedir. Bu anlamda yapılan uygulamanın etkili olduğu düşünülebilir.

Öğrencilerin “Çalışmada neleri sevdiniz?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler dört tema altında toplanmış, elde edilen bulgular Tablo 4.25’de sunulmuştur.

Tablo 4.25. Öğrencilerin Çalışmada Sevdikleri

Kodlar Frekans (f) Tema Frekans(f)

K1 Grupla çalışmayı 1 Takım Çalışması 4

K2 Birlikte çalışmayı 3

K3 Yarışma ve model yapmak 1 Tasarım Görevi 8

K4 Yelkenli yapımında zorlular yaşamayı 2

K5 Hareket eden bir araç yapmayı 1

K6 Yelkenliyi yüzdürmeyi 1

K7 Tasarım görevini 2

K8 Yelkenli ve paraşüt yapmayı 1

K9 Her şeyi 10 Çalışmanın Tamamı 10

Tablo 4.25 incelendiğinde öğrenciler çalışmanın tamamını (n=10), tasarım görevini (n=8) ve takım çalışmasını (n=4) sevdiklerini ifade etmişlerdir. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerde T4.Ö4 tasarım görevine ilişkin olarak “tasarlamayı sevdim. Eksikliklerimizi görmek daha iyi yapabileceğime inanmak ilerde bunları sevdim” şekliyle ifade etmiştir. Öğrencilerin çalışmanın tamamını özellikle tasarım görevine katılmayı sevdikleri oldukları söylenebilir.

Öğrencilerin “Çalışmada neleri sevmediniz?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler dört tema altında toplanmış, elde edilen bulgular Tablo 4.26’da sunulmuştur.

Tablo 4.26. Öğrencilerin Çalışmada Sevmedikleri

Kodlar Frekans (f) Tema Frekans(f)

K1 Tekerlekleri yapmayı 5 Tasarım yapımında yaşanan zorluklar 7

K2 Yelkenli yapımı 2

K3 Arkadaşımın yardım etmemesini 1 Takım Çalışması 1

K4 Sevmediğim bir şey yok 9 Çalışmada Sevilmeyen Bölüm Yok 14

K5 Hepsini sevdim 5

Tablo 4.26’ya göre öğrenciler çalışmada sevmedikleri bir şey olamadığını (n=14), tasarım görevinde yaşadıkları zorlukları (n=7) ve takım çalışmasını sevmediklerini (n=1) belirmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme sırasında aynı öğrenci T1.Ö1 “arkadaşlarım hiç yardım etmedi, onların yüzünden başarısız olduk” şekliyle ifade etmiştir. Öğrencilerin tasarım yapımındaki güçlükleri sevmedikleri bunun nedeni olarak özellikle tekerlek yapımı sırasında karşılaştıkları zorluktan kaynaklanabilir.

Öğrencilerin “Çalışmada neleri değiştirmek istersiniz?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar incelendiğinde sıklıkla geçen kelimeler üç tema altında toplanmış, elde edilen bulgular Tablo 4.27’de sunulmuştur.

Tablo 4.27. Öğrencilerin Çalışmada Değiştirilmek İstedikleri

Kodlar Frekans (f) Tema Frekans(f)

K1 Birlikte çalışmayı 1 Takım üyeler 4

K2 Grubumu 2

K3 Arkadaşımın yardım etmesini 1

K4 Tekne değil araba yapmak 1 Tasarım görevindeki zorluklar 6

K5 Yelkenlinin dengesini 1

K6 Tasarımı baştan yapmak 1

K7 Benim tasarımımın yapılmasını 2

K8 Tekerleği 1

K9 Hiçbir şey 12 Hiçbir şey 12

Tablo 4.27 incelendiğinde öğrenciler hiçbir şeyi değiştirmek istemediğini (n=12) ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğrenciler tasarım görevindeki zorlukları (n=6) ve takım üyelerini değiştirmek istediklerini (n=4) belirtmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşmeden elde edilen veriler incelendiğinde T4.Ö4 “Takım çalışması yapamadık, görev paylaşımı yapmıştık aslında. Bu benim de hatam birbirimizi kontrol etmeliydik” olarak ifade etmiştir. Öğrenciler takım çalışması sırasında diğer takım üyeleriyle yaşadıkları zorluklardan dolayı takım üyelerini değiştirmek istemiştir. Bunun nedeni takım üyelerinin çalışmaya aynı oranda katkı sunmaması ile açıklanabilir.