• Sonuç bulunamadı

4 KADASTRO CBS YAZILIMI

4.4 Yazılımın Arayüzü

Taşınmaz emlakin kaydı tapu ve kadastro bilgilerinin ilişkili şekilde doldurulması anlamına gelir. Bunu göz önünde bulundurarak yazılımda kayıt işleminin akışını kolaylaştıracak sihirbazlar hazırlandı. Bu sihirbaz adım-adım kayıt işlemi için kullanılacaktır. İlk önce bunu şunu belirtelim, kayıt için müracaat etmiş

her hangi bir tüzel ya da özel kişi ya da kurum için mutlaka ilkönce bir dilekçe yazılır ve özgün dilekçe numarası verilir.

Sihirbazın ilk adımı haritada kaydı yapılacak toprağın seçilmesi ile başlar. Toprak seçildikten sonra ileri butonu aktif olur ve toprağın tapu bilgilerinin doldurulması talep eden buton aktifleşir. Buton basıldıktan sonra toprağın tapu bilgilerini girmek için ara yüz açılır. Formada toprağa ait adres, mülkiyet forması, maksadı, belgeleri vb. gibi bütün bilgilerin doldurulması için imkân verilmiştir. Aynı zamanda kayıt işleminin esaslandığı dilekçe numarası seçilir.

Şekil 4.4.1. KADASTRO Ara Yüzü – Tapu Sihirbazı

Bütün bilgiler girildikten sonra Kayda al butonunun tıklaması ile bilgiler veri tabanına gönderilmesi ile kayıt gerçekleşmiş olur.

Toprak bilgileri girildikten sonra aynı şekilde bina objesinin bilgilerinin girilmesi için bir ara yüz açılır. Yeni açılan formada yapıya ait adres, alan, odaları v.s. gibi bilgileri yer alır.

Şekil 4.4.2. KADASTRO Ara Yüzü – Tapu

Yapıya ait bilgiler girildikten sonra Kaydet butonun tıklaması ile doldurulmuş bilgiler veri tabanına saklanılır ve bu anda yapıya özgün numara oluşturulur. Her yapının özgün numarası vardır. Her hangi bir tapu ve kadastro işlerinin görülmesi için her bir yapının çabuk bulunması ve diğer yapılardan ayırt edilmesi için bu numara kullanılacaktır.

Tapu ile ilgili bilgiler veri tabanına kaydedildikten sonra tapulaştırılan objelerin kadastrolaştırılması için sihirbazın sıradaki formu kullanılır. Objenin kadastrolaştırılması Tapu bilgilerinin haritadaki objeye bağlanması anlamına gelen bir işlemdir. Bu adımda oluşturulacak kadastro objesi hakkında kısa bilgiler girilir ve haritada daha önce çizilmiş obje seçilir. Haritada kadastro olunacak obje mevcut değilse, o anda çizilmesi ön görülmüştür.

Şekil 4.4.3. KADASTRO Ara Yüzü – Tapu Kadastro Sihirbazı

Artık işlemler harita üzerindeki objelerle yapılır. Önceden çizilmiş ya da yeni çizilen objeler seçilerek, veri tabanından alınan bilgilere bağlanarak eşleştirilir. İlk önce tapu bilgileri olarak daha önce girilmiş yapıların haritadaki karşılığı olan objeler seçilir.

Şekil 4.4.4. KADASTRO Ara Yüzü – Kadastro

Bu işlem işin özel ara yüz oluşur ve tapulaştırılmış yapıların bir-bir haritada nerede yerleştirildiği gösterilir. Aynı toprak alanında yer alan bir kaç yapı olduğu zaman onların her biri A, B gibi harflerle gösterilir.

Şekil 4.4.5. KADASTRO Ara Yüzü – Kadastro Numaraların Verilmesi Yapıların yeri haritada belirlendikten sonda Onayla butonuna tıklanması ile kadastro işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu işlem neticesinde haritada artık bir kadastro objesi oluşmuş olur. Toprak alanı kendine has özgün numarayı almış olur ve bu numara emlakin üzerinde gösterilir. Bundan sonra ek CBS aletlerinden istifade ederek harita objesinin üzerinde köşe noktaları, uzunluk ve genişlik gibi kadastal bilgiler gösterile bilir.

Şekil 4.4.6. KADASTRO Ara Yüzü – Kadastrial Nesne

Kadastro objesi de oluşturulup tam hazır olduktan sonra gelecek adımda bu objenin teknik çizimlerin oluşturulması için imkân verilmiştir. Teknik çizimlerinin oluşturulması için genellikle AutoCAD ve benzeri CAD programları

kullanılmaktadır ve teknik çizimler ayrı dosyalar şeklinde saklanılır. Verinin dağınık şekilde durmasını önlemek için CADASTRO`ya bir CAD ortamı entegre edilmiştir. vCAD bileşeninin kullanımı ile tam bir CAD ortamı oluşturulmuş ve çizimler yapılmıştır.

Bir kadastro objesinin Teknik Çizim ara yüzü çağrıldığında objenin çizimi otomatik olarak yapılmış olarak gelir. Toprak alanında ek çizimlere ya da yapıların oda çizimlerinin yapılmasına ihtiyaç doğarsa ara yüz ve aletler buna tam olarak imkan sağlayacaktır. Ek çizimler yeni sayfada yapılabilir. Döküman birkaç sayfadan oluştuğunda bütün sayfalar sol pencerede alt-alta sıralanmış olur.

Teknik çizimlerle iş bittikten sonra Kaydet butonu çizimlerimizi hafızaya almış olur.

Şekil 4.4.7. KADASTRO Ara Yüzü – CAD Penceresi

Veri tabanına alınmış bütün bilgilerin başka yerlerde kullanılması ile birlikte aynı zamanda en önemlisi, Tapu ve Kadastro Müdürlüğünce verilen Tapu Senetlerinin hazırlanması ve çapında da kullanılması yazılımda ön görülmüştür.

Tapu Senedinin yazdırılması KADASTRO yazılımında yapılabilir işlemler arasında son işlemdir. Tapu Senedinde yer alacak ve eskiden el ile yazılan bilgiler artık veri tabanında yer alan bilgilerden alınarak otomatık olarak program tarafından hazırlanır ve resmi kâğıt senedinin üzerine iki taraflı olarak çap edilmesine imkân verilir.

Şekil 4.4.8. Eski Tapu Sened Örneği

Tapu Senedi butonu tıklandığında karşımıza Tapu Senedinin ilk önce kapağın ön ve arka yüzlerini gösteren bir ara yüz çıkmaktadır. Ön yüzde emlak sahibinin adı, adresi, tapu numarası gibi esas bilgiler yer alır. Arka kapakta yapıların her biri için ayrı-ayrı inşa yılı, kat bilgisi, alanı, ölçüleri v.s. gibi teknik göstericileri yer almaktadır.

Şekil 4.4.9. Tapu Senedi – Dış Kapak

Ara yüzün alt hissesinde diğer sayfalara geçiş yapmak için sayfalandırma butonları konmuştur. Senedin ikinci sayfası belgenin iç sayfalarını görüntüler. İç sayfanın sol hissesinde emlakin haritada görünüşü, durum planı, kullanılan simgeler, altta ise toprak alanının kadastro bilgileri gösterilir, sağ tarafta ise emlakin teknik çizimleri yerleştirilir.

Şekil 4.4.10. Tapu Senedi – İç Sayfa

Ara yüzde görülen belge Yazdır butonunun tıklaması ile yazıcıya gönderilmektedir.

Benzer Belgeler