• Sonuç bulunamadı

5. YATIRIM HAKKINDA BİLGİLER

5.1. YATIRIMIN KONUSU

Öngörülen yatırımın kapasitesinin belirlenmesinde;

 Türkiye’deki fuarcılık sektörünün yapısı,

 Kayserinin ve çevre illerin oluşturduğu ekonomik potansiyel,

 Bölgede yer alan firmaların rekabet gücü ve sektörel yoğunlaşma,

 Bölgenin büyüme potansiyeli ve beklentiler,

 Kayseri’de düzenlenen fuarların yapısı,

 Bölgede yer alan firmaların fuarlara katılımı,

 Paydaşların ve fuar organizatörlerinin görüşleri gibi unsurlar öncelikle dikkate alınmaktadır.

Daha önceki bölümlerde çeşitli nitel ve nicel veriler bazında detaylı olarak incelenen veriler, aşağıda özet olarak değerlendirilmiştir.

Türkiye’de fuarcılık sektörünün en gelişmiş olduğu il, yılda 200’ün üzerinde fuar düzenlenen İstanbul’dur. 2015 yılında Ankara 35 fuarla 2. sırada, İzmir 29 fuarla 3. sırada ve Bursa 22 fuarla 4. sırada yer almaktadır. Bu illerde yaşanan yoğunlaşmanın dışında, diğer Anadolu illerinde düzenlenen bölgesel fuarların ekonomik ve sosyal kalkınmaya olan etkisi her geçen gün artmakta ve son yıllarda yeni fuar alanı yatırımları planlanarak hayata geçirilmektedir.

Önümüzdeki yıllarda Eskişehir gibi Anadolu’nun belirgin ekonomik merkezlerinde de fuarcılık sektörünün gelişmesi beklenmektedir.

2.1.2. Bölümde anlatıldığı gibi, TR72 Bölgesi illerinden Sivas ve Yozgat, fuarcılığın gelişmesi açısından Kayseri’ye destek sunacak endüstrilere sahiptir ve hali hazırda Kayseri ekonomisinin etkili olduğu ve Kayseri’ye 250 km uzaklıkta olan illere baktığımızda Kayseri en yüksek sanayi potansiyeli olan il olarak karşımıza çıkmaktadır. Aksaray, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde için Kayseri, toptan ticaret merkezi konumundadır. Kayseri’nin hinterlandında yer alan bu illerden sadece Aksaray’da ve Kırşehir’de, katılımcılara 4000 m2 civarında alan tahsis edilen küçük ve yerel fuarlar düzenlenmektedir. Nevşehir ve Niğde’de fuar düzenlenmemektedir. Dolayısıyla, Kayseri’de düzenlenecek fuarlara bu illerden önemli sayıda katılımcı ve ziyaretçi beklenmektedir.

88

Kayseri’de Dünya Ticaret Merkezi tarafından işletilmekte olan fuar alanında son yıllarda her yıl TOBB tarafından kabul gören 3 fuar düzenlenmektedir. Özellikle mobilya, tarım ve gıda sektörlerinde düzenlenen fuarlar, katılımcı ve ziyaretçi sayıları bakımından bölgede önemli potansiyele sahiptir. Fuarlarda kiralanan toplam sergi alanı 10 ila 13.000 m2, katılımcı sayısı 477 ve ziyaretçi sayısı 54.000’ye erişmiştir.

Kayseri DTM fuar alanının toplam kapalı alan büyüklüğü 6.500 m2 olarak verilmektedir.

Ancak fuar alanının giriş katında satılabilir teşhir alanı 3.500 m2 civarında belirlenmektedir.

Asma katta yer alan sergileme alanları birçok fuar organizasyonu açısından cazip değildir.

Aynı şekilde teşhir alanlarının büyük kısmının açık alana kurulan çadırlarda düzenlenmesi bölge fuarlarına ilgiyi önemli ölçüde azaltmaktadır.

Şekil 5.1.1. Kayseri Fuar Alanı’nın Genel Görünüşü

Şekil 5.1.2. Kayseri Fuar Alanı’nın İç Görünüşü

Dezavantajlı fiziksel olanaklara rağmen, mobilya ve tarım fuarlarında mevcut alanın üzerinde yaklaşık 13.000 m2 teşhir alanı kullanımı, daha büyük ve modern fuar alanlarına olan ihtiyacın önemli göstergelerinden birisidir.

Mevcut fuar alanında yıl içinde tüketiciye yönelik etkinlikler düzenlenmektedir. Düzenlenen etkinlikler çoğunlukla perakende satış unsurunu barındıran bir kapsamda düzenlendiğinden tüketicinin ilgisini çekmektedir.

3.2. Bölümde, Kayseri OSB firmaları bazında gerçekleştirilen saha araştırması sonucunda Kayseri’de faaliyet gösteren firmaların ticari fuarlara isteği ve potansiyeli ortaya konulmuştur.

Saha araştırmasına katılan firmaların (toplam 100 firma) % 55’inin her yıl fuarlara katıldıkları gözlenmektedir. Fuarlara katılımcı olarak iştirak etmeyen firmaların büyük çoğunluğu ise ziyaretçi olarak katılmaktadır. İhracat yapan firmaların hemen hepsi fuarlara katılmaktadır.

10-49 çalışana sahip firmaların %43’ü, 50-249 çalışana sahip firmaların %75’i ve, 250 ve üzeri çalışana sahip firmaların %88’i yurtiçi/yurtdışı fuarlara katılmaktadır.

Kayseri KOSGEB işletme merkezinden destek alan toplam 730 KOBİ’nin 335’i fuarlara katılım desteğinden faydalanmaktadır.

89

Hali hazırda fuarlara katılım oranları daha düşük olan mikro ve küçük ölçekli firmaların, uygun fuar alanının yapılması ve katılım koşullarının kolaylaşması halinde, fuarlara katılım isteklerinin artacağı öngörülmektedir.

Paydaşlar ve ulusal fuar şirketleri ile yapılan görüşmelerde dikkat çeken husus, Kayseri fuarcılık sektörünün önündeki önemli bir engelin mevcut fuar alanının talebi karşılayacak büyüklükte olmadığının belirtilmesidir. Ulusal fuar şirketleri, özellikle mobilya sektörü ihtisas fuarında en az 20.000 m2 sergileme alanı ihtiyacını belirtmişlerdir. Alanın yetersiz kalması halinde, özellikle Kayseri dışında faaliyet gösteren yerli mobilya firmaları, fuarlara katılma konusunda isteksiz olacaklardır.

Bu bilgiler ışığında, kurulacak fuar merkezinin sergileme alanının 20.000 m2 üzerinde olması gerekmektedir. 28.000 m2 brüt alanın, fuarların türüne ve alanın kullanımına göre değişiklik göstermekle birlikte, mevcut ve önümüzdeki 5 yıl içinde artması beklenen talebi karşılayacağı hesaplanmıştır.

5.1.2. Fuar Potansiyeli ve Fuar Satış Programı

Kurulacak fuar ve kongre merkezinde sektörlere göre düzenlenmesi öngörülen fuarlar, aşağıdaki tabloda verilmiştir.

5.1.1. Sektörlere Göre Kayseri’de Düzenlenmesi Öngörülen Fuarlar İlk Yıl İçin Öngörülen

Mobilya Kitap Fuarı Elektrikli Ev Aletleri Fuarı

Tarım Fuarı Mobilya Yan Sanayi ve Makinaları Fuarı belirlenmiştir. Bu sektörlerde düzenlenen fuarlar bölgede kabul görmüş olduğundan süreklilik arz etmektedir. Takip eden yıllar için belirlenen sektörlerden mobilya yan sanayi, yapı ve inşaat malzemeleri ve kitap fuarı için belirli bir potansiyel mevcuttur. Genel sanayi ve ev tekstili sektörlerinde düzenlenecek fuarlar için tüm paydaşların desteği ve işbirliği gerekmektedir. İlde her yıl en az 8 fuar düzenlenmesi halinde, fuar alanı 20 hafta üzerinde bir kullanım ile yerel bir fuar alanı için öngörülen optimum kapasiteye yaklaşacak ve fuar alanı il ve bölge ekonomisine katkıda bulunacaktır.

Yatırımın işletme döneminde uygulanacak işletme ve pazarlama stratejileri hedeflerinin yatırımın ekonomik ömrü içinde ulaşılabilmesi açısından, bu stratejiler yatırım aşamasında belirlenmeli ve sektörel işbirlikleri ile desteklenmelidir.

90 5.1.3. Kongre Merkezi

Daha önce de bahsedildiği gibi, fuar alanları genellikle kongre merkezleri ile bütün olarak değerlendirilmekte ve her iki sektörün birbirleri ile geliştirecekleri olumlu etkileşimden faydalanılmaktadır. Bu nedenle fuar alanlarının yanında kongre turizmine destek olacak merkezlerin yapılması ve gereği halinde kongre merkezi kapalı alanlarının fuar alanlarına dahil edilmesi alışılagelmiş bir uygulamadır. Söz konusu alanlar, fuar düzenlenen tarihlerde fuarcılık şirketlerinin taleplerine uygun olarak düzenlenebilecek şekilde tasarlanmalıdır.

2.2. Bölümde de bahsedildiği gibi, ülkemizde kongre merkezleri çoğunlukla İstanbul, İzmir ve Antalya gibi turizm potansiyeli yüksek olan illerde bulunmaktadır. Özellikle İstanbul’un kongre pazarındaki payı çok büyüktür. Kayseri hinterlandında yer alan Kapadokya’da da kongre potansiyeli, yapılacak yatırım ve tanıtım faaliyetleri ile artacaktır. Diğer yandan, Kayseri’de bulunan 5 yıldızlı otellerden Hilton’da 900 ve 350 kişilik toplantı salonları ve Radisson Blu’da ise 800 m2 toplantı salonu bulunmaktadır. Salonlarda yerel, bölgesel ve sektörel toplantıların yanında sosyal aktiviteler de düzenlenmektedir. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi içerisinde 500 kişilik salon mevcuttur. Kadir Has Kongre Merkezi, uluslararası standartlarda olmasa da, her yıl 200’den fazla toplantıya ev sahipliği yapmaktadır.

Kapadokya’da bulunan Dedeman, Kapadokya Lodge, Perissia gibi 5 yıldızlı otellerde 1000-1500 kişilik salonlar bulunmaktadır. Bu salonlar, bilimsel toplantılara ev sahipliği yapmaktadır.

Kayseri’de halen devam eden ve plan aşamasında olan konferans merkezi yatırımları bulunmaktadır. Erciyes Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak kongre merkezi ve Erciyes Üniversitesi’nin devam eden kongre merkezi inşaatı, bölgedeki kongre talebini karşılayacak kapasitelere sahip yatırımlardır. Bu yatırımlar tamamlandığında, bölge turizmine önemli katkılar sağlayacaktır.

Kayseri OSB tarafından planlanan fuar ve kongre merkezi yatırımı, OSB’nin sanayicilere destek ve hizmet misyonuna uygun nitelikte hizmet altyapısı sunacaktır. Kurulacak fuar ve kongre merkezi, ilde düzenlenmesi planlanan tüm fuar ve kongre etkinlikleri için uygun bir alan olarak tasarlanacaktır.

Kayseri OSB’nin temel vizyonu ve görevlerine uygun olarak, kongre merkezi kapasitesinin 1000 m2 kapalı alan ile sınırlı tutulması öngörülmektedir.

91

Benzer Belgeler