• Sonuç bulunamadı

B. PERFORMANS BİLGİLERİ

6. Yatırım Destek Faaliyetleri

6.1. Yatırım Promosyonu ve Tanıtım

Yatırım Destek Ofisleri’nin kuruluşunun yeni tamamlanması nedeniyle bu birimlerin başarısını ve etkinliğini artırmak için Bölge içi ve dışı tanıtma ve bilgilendirme çalışmaları ilgili ofislerce yürütülerek ilk 6 aylık dö-nemde 180 kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik ziyaretler organize edilmiştir. Ayrıca bu kapsam-da Yatırım Destek Ofislerini tanıtıcı bir broşür hazırlanarak basımı ve kapsam-dağıtımı sağlanmıştır.

YDO’ların görsel ve işitsel iletişim teknolojilerini kullanarak hedef kitlesine ulaşmayı amaç edinecek inves-tinedirne.org.tr, investintekirdag.org.tr, investinkirklareli.org.tr ve investintrakya.org.tr alan adlarının alımı gerçekleştirilmiş olup söz konusu sitelerin hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

Bölgenin tanıtımına yönelik İngilizce ve Türkçe dillerinde broşürler hazırlanmış ve 4000 adet basımı yap-tırılmıştır. Yine bu kapsamda Bölgede yer alan Organize Sanayi Bölgelerinin tanıtımına yönelik İngilizce ve Türkçe bilgi notları hazırlanmıştır.

2012 yılında katılım sağlanması düşünülen YÖREX fuarı için yöresel ürün envanterleri hazırlanarak ortak çalışma yapılabilecek kamu kurumları ile görüşüldü. Ayrıca Bölgemizde coğrafi işaret ve marka alan veya alma başvurusu yapan firmalar tespit edildi.

58

OCAK - HAZİRAN 2011TRAKYA KALKINMA AJANSI

TRT Haber Değişim Programı Ekibinin Edirne ilinde gerçekleştirildiği çekim programına destek sağlanarak, ilgili kurum ve firmaların program kapsamında yer almaları sağlanmıştır.

6.2. Yatırım Tanıtım ve Destek Stratejisinin Hazırlanması

Yatırımların doğru alan ve kanallara yönlendirilmesi amacıyla YDO’lar tarafından Bölge Planında belirtilen stratejik öncelikler çerçevesinde, görece yüksek teknolojili, az su kullanan ve çevreye daha duyarlı üretim konuları ve sektörlere odaklanan bir yapıda “Yatırım Tanıtım ve Destek Stratejisi” oluşturulması amacı ile çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda birçok sektör ve bölgede bulunan doğal kaynaklar ile ilgili kapasite ve yatırım imkanlarına ilişkin raporlar hazırlanmıştır.

Bu kapsamda Yatırım Destek Ofislerince aşağıdaki alanlarda çalışmalar yürütülmüştür:

 Süt Sektörü ile ilgili özet rapor,

 Bölgedeki konfeksiyon sektörü yatırımları ve mevcut kapasitesine ilişkin rapor,

 Bentonit madeni ile ilgili bir doküman,

 Coğrafi işaret işlem basamakları ile ilgili bilgi notu hazırlandı,

 Bölgede ihracat yapan firmalara destek olmak amacıyla Yunanistan ve Bulgaristan’da yapılan fuarla-rın tespitine yönelik bir çalışma yapılarak bilgi notu hazırlanmıştır,

 2011 yılında ülkemizde yapılan tüm fuarların listesi, destekli yurt içi ve yurt dışı fuarlarına ilişkin bilgi ile bu fuarlara katılım için sağlanan desteklere ilişkin bilgilerin yer aldığı bir doküman hazırlanmıştır.

59

OCAK - HAZİRAN 2011TRAKYA KALKINMA AJANSI

6.3. Yatırım Destek Faaliyetleri

Bölge illerinin Çevre Düzeni Planları’nın henüz onaylanmamış olması Bölgemizde yatırım yapmak isteyen yatırımcıların önünde büyük bir engel olarak bulunmaktadır. Bu planların onaylanması sonrası Böl-gedeki yatırımların hız kazanacağı öngörülmektedir. Fakat bu süre zarfında da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna ihtiyaç duymayan, veya Organize Sanayi Bölgeleri içinde yatırım yapmayı düşünen, içinde birçok yabancı sermayeli kuruluşun da bulunduğu, farklı sektörlerden 40’ın üzerinde yatırımcıya destek verilmiştir.

Yatırım destek ve danışmanlık faaliyetleri, ilgili mevzuatlar çerçevesinde Ajans tarafından yürütül-mekte olup bu kapsamda birçok sektöre ait yatırım izinleri envanterleri oluşturulmuştur. Yatırımcılara yol göstermek amaçlı “Teşvik Belgesi İşlem Basamakları”, “Trakya Teknopark’ta Faaliyet Göstermek İçin Gerekli İşlem Basamakları”, “Madencilik Sektörü İşlem Basamakları” gibi yol birçok tematik ve sektörel yol haritası hazırlanıp yatırımcıların kullanımına sunulmuştur.

Bu kapsamda;

 Hayvancılık işletmesi kurulmasına ilişkin işlem süreçleri,

 Hayvancılık kredileri işlem süreçleri,

 Bölgede faaliyet gösteren ve yatırımlarını genişletmek isteyen, başka bölgelerden ile yeni yatırım yapmak amacıyla gelen yatırımcılar için; Teşvik Belgesi nedir, kimler teşvik belgesi alabilir, teşvik belgesi kapsamından hangi yatırımlar desteklenir, yatırım oranları nedir, gibi bilgilerin yer aldığı bir bilgilendirme notu Nisan ayında hazırlanmıştır. Ayrıca; teşvik belgesi almak isteyen yatırımcılar için,

“Teşvik Belgesi İşlem Basamakları” çıkartılmıştır,

 Madencilik Yatırımları yapmak isteyen işletmelerin tamamlamaları gereken süreci gösteren dokü-man Mayıs ayı içerisinde hazırlanmıştır,

 Turizm Yatırımları yapmak isteyen işletmelerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman Mayıs ayı içerisinde hazırlanmıştır,

 OSB’de yatırım yapmak isteyen işletmelerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman Ma-yıs ayı içerisinde hazırlanmıştır,

 Organik Tarım yapmak isteyen işletmelerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman Mayıs ayı içerisinde hazırlanmıştır,

60

OCAK - HAZİRAN 2011TRAKYA KALKINMA AJANSI

 İyi Tarım Uygulamaları yapmak isteyen işletmelerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman haziran ayı içerisinde hazırlanmıştır,

 Şirket kurmak isteyen kişilerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman haziran ayı içeri-sinde hazırlanmıştır,

 İhracat planı hazırlamak isteyen kişilerin tamamlamaları gereken süreci gösteren doküman haziran ayı içerisinde hazırlanmıştır.

Ayrıca, Bölgede yer alan Organize Sanayi Bölgeleri İl Sanayi Müdürlükleri temsilcilerinden oluşturu-lan bir komisyon dâhilinde OSB’de yapıoluşturu-lan arsa tahsislerinin ve üzerine yatırım yapılmayan sanayi arsaları-nın yatırımcılardan geri alınması işlemlerinin mevzuata uygun olup olmadığı konularında incelenmiştir.

6.4. Bölgede yer alan YDO’lar arası iletişim

İllerde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofisleri’nin aynı anlayış içerisinde çalışması ve eş zamanlı olarak benzer hizmetleri illerinde yatırımcılara sunabilmeleri açısından, illerdeki YDO’lar aylık periyotlarla bir araya gelerek çalışmalarını gözden geçirmekte ve fikir alışverişinde bulunmaktadırlar.

Ocak ayının ilk toplantısı, 7 Ocak 2011 tarihinde Edirne ilinde yapılmıştır. Toplantıda birimlerin aralık ayı içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetler, daha önce hazırlanan YDO broşürünün nihai halini alması ve ba-sılması, paydaş portföylerinin görüşülmesi, Kırklareli ve Edirne ofisleri altyapıları ile konular görüşülmüştür.

Ocak ayının 2. Toplantısı Kırklareli ilinde 21 Ocak tarihinde yapılmıştır. Toplantıda ofislerin aktarmak istedik-leri konular, paydaş analizi veri toplama yöntem öneriistedik-lerinin tartışılması, görüşülecek kurum/kuruluşların belirlenme yöntemleri ve TÜİK görüşmesinin netleştirilmesi gibi konular üzerinde durulmuştur.

6.5. Diğer çalışmalar

Edirne Romanlar Derneği (EDROM) İle Yapılan Çalışmalar

Ocak ayı içerisinde, Karadeniz Havzası İşbirliği Programı kapsamında, EDROM tarafından hazırlan-ması planlanan bir proje konusunda çalışma grubu oluşturulmuş ve proje çalışmalarına teknik destek sağ-lanmaktadır.

Kadın Girişimciler Kurullarının Dernek Kurma Çalışmaları

Edirne Merkez ve Uzunköprü’de Ticaret ve Sanayi Odalarına bağlı kadın girişimciler kurullarınca 2 adet dernek kurulması çalışmasına destek sağlanmıştır.

61

OCAK - HAZİRAN 2011TRAKYA KALKINMA AJANSI

Edirne İlinde VOB Kurulması Önerisi Çerçevesinde Yapılan Çalışmalar

Edirne ilinde “Vadeli İşlemler Borsası Kurulması” ile ilgili olarak hazırlanan öneri doküman Edirne Ticaret Borsası ile Nisan ayında paylaşılmıştır. Edirne Ticaret Borsası; Balkan ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkilerin mal ticareti ve yatırımlar açısından geliştirilmesi ve bölge ülkeleri ile ülkemiz arasındaki tarihi, kültürel ve sosyal bağların oluşturduğu potansiyelin ekonomik ve ticari ilişkilere yansıtılmasını sağlamak amacıyla, 25-26 Şubat 2010 tarihleri arasında Devlet Bakanı Sn. Zafer ÇAĞLAYAN başkanlığında düzenlenen

“Balkan Çalıştayı” hakkında bilgi vermiş ve bu çalıştay için oluşturulan “Balkan Emtia Borsası”nın Kurulması Çalışma Grubuna Trakya Kalkınma Ajansının da dahil edilmesini DTM’ye bildirmiştir. ETB tarafından bir alt çalışma grubu oluşturularak, 11 Nisan’da İstanbul’da yapılacak toplantıda sunulmak üzere bir “Proje Dökü-manı” hazırlanmıştır.

Toplum Destek Merkezi (TODEM) Kurulması İçin Model Oluşturulması

Mardin İli’nde faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezlerine (ÇATOM) yapılan çalışma ziyareti sırasında Mardin’de ve sonrasında Edirne’de yapılan görüşmeler neticesinde elde edilen izlenimler ışığında benzer bir yapının Edirne ilinde kurulması yönünde 3 model hazırlanmıştır. Toplum Destek Merkezleri Mo-deli Yönetim Kurulunun görüşleri doğrultusunda Bölge genelinde uygulanabilirliği konusunda araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülmektedir.

AB Proje Destekleri

Karadeniz Havzası Sınırötesi İşbirliği Programı çerçevesinde 5-6 Nisan 2011 tarihler arasında Batum’da ger-çekleştirilen konferansa Kırklareli YDO’dan 1 uzman katılım sağlamıştır.

62

OCAK - HAZİRAN 2011TRAKYA KALKINMA AJANSI

2011 Yılı Sivil Toplum Diyalogu Mikro Hibe Programı kapsamında Kırklareli Valiliğinin bir projesine Yunanistan’dan ortak bulunması sağlanmıştır.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği tarafından duyurusu yapılan ‘İllerimiz Avrupa Birliği’ne Hazırlanıyor’

Programı çerçevesinde Kırklareli Valiliği’ne Proje yazımı desteği sunulmuştur. Proje mali destek almaya hak kazanmış olup Ajansımızca proje uygulama çalışmalarına teknik destek sağlanacaktır.

Benzer Belgeler