• Sonuç bulunamadı

Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma ................................................................................................... 19-20

Gedik Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Birimi ile Türkiye’deki yatırım danışmanlığı hizmetine farklı bir boyut kazandıran yepyeni bir yaklaşım ile yatırımcılarına hizmet vermeye devam ediyor. Bu hizmetin sadece Gedik Yatırım’da hesabı olan yatırımcılarla sınırlı kalmaması, ücretli abonelik şeklinde genel kitleye açılmış olması da Türkiye’deki ilklerden. Yatırım Danışmanlığı Birimimizin 2015 yılında toplamda 681 adet ürün satışı yapması, yatırımcıların doğru, tarafsız, tutarlı ve güvenilir bilgiye gerekirse ücret ödeyerek ulaştıklarının bir ispatı oldu.

Yatırımcıların “Paramı Ne Yapayım?” sorusuna odaklanarak çalışmalarını sürdüren Yatırım Danışmanlığı biriminin, güçlü araştırma kadrosu ve gelişmiş bilişim araçları ile yatırımcı ihtiyaçlarına ve yatırımcı risk profiline göre oluşturduğu farklı danışmanlık ürünleri yatırımcılara anında sunuluyor. Herhangi bir yatırım aracında alım-satım önerisinde bulunulduğunda, rapor yayınlandığında danışmanlık hizmeti alan yatırımcılara SMS ile anında bilgi veriliyor. www.paramineyapayim.com sitesi üzerinden kendilerine özel şifreleri ile kontrol panellerine giren yatırımcılar rapor, analiz, video, webinarlar aracılığı ile üretilen bilgiye anında erişebiliyor ve sürekli düzenlenen webinarlar üzerinden sorularına yanıt alabiliyorlar.

Üretilen çalışmaları, GEDİK Yatırım’ın diğer hiçbir birimi yatırımcıdan önce göremiyor. Çalışmalarına bu prensipler doğrultusunda devam eden birimimiz, 2015 yılında 681 adet yatırım danışmanlığı hizmeti satışı gerçekleştirmiş olup, bu dönemde şirketlerle birebir iletişimde bulunarak 54 adet şirketin kapsamlı değerlendirme raporunu hazırlamıştır. Bunun yanında çeşitli alan ve konularda sayısı 4 bine yakın çalışmaya imza atılmıştır. Yatırım danışmanlığı birimimiz 2015 sonuna gelindiğinde 972 yatırımcıya (Gedik Yatırım müşterisi olan/olmayan) hizmet verir duruma gelmiştir.

18

14. Kurumsal Finansman

2015 yılında geçmiş yılların aksine Borsa İstanbul Pay ve Gelişen İşletmeler Piyasası’nda halka arz edilen şirket sayısında ve elde edilen gelirde ciddi bir azalma yaşanmıştır. 2014 yılında 9 adet halka arzdan 690 milyon TL hasılat elde edilirken, 2015 yılında toplam 6 halka arzdan 119 milyon TL hasılat edilmiştir.

2015 yılında Bantaş Bandırma Ambalaj San.ve Tic. A.Ş.’nin 20,4milyon TL tutarlı halka arzı Gedik Yatırım liderliğinde gerçekleşmiştir. Ayrıca yıl içerisinde Gersan Elektrik A.Ş.’nin ve Serve Kırtasiye Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bedelli sermaye artırımlarına aracılık ve danışmanlık yapılmıştır.

2014 yılında BİAŞ Pay Piyasasında yapılan halka arzlar:

Şirket İşlem

Göreceği Pazar Arz Yöntemi Lider Kurum Hasılat

(mln TL) Hasılat (mln ABD$)

Hedef Girişim Sermayesi Yatırım

Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Ürünler

Pazarı Borsada Satış A1 Capital Menkul 23,2 9,9

Senkron Güvenlik ve İletişim Sistemleri

A.Ş. İkinci Ulusal Pazar Borsada Satış A1 Capital Menkul 14,1 6,0

Bantaş Bandırma Ambalaj San.ve Tic.

A.Ş: İkinci Ulusal Pazar Borsada Satış Gedik Yatırım 20,4 7,7

Verusaturk Girişim Sermayesi Yatırım

Ortaklığı A.Ş. Kurumsal Ürünler

Pazarı Borsada Satış Meksa Menkul 51,9 18,0

Seyitler Kimya Sanayi A.Ş. Gelişen İşletmeler

Piyasası Borsada Satış Piramit Menkul 5,04 1,8

Özerden Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gelişen İşletmeler

Piyasası Borsada Satış Piramit Menkul 4,74 1,9

Toplam 119,38 45,34

Piyasa Danışmanlığı, Piyasa Yapıcılığı ve Likidite Sağlayıcılığı

Gedik Yatırım, 2015 yılında BİAŞ Gelişen İşletmeler Piyasasında işlem gören MCT Danışmanlık A.Ş:’nin piyasa danışmanlığı görevini yapmaya devam etmiştir.

Piyasa yapıcılığı faaliyetleri kapsamında MCT Danışmanlık A.Ş. ve Gedik Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin piyasa yapıcılığı görevini sürdürmeye devam etmiştir.

Likidite sağlayıcılığı kapsamında ise Mayıs 2015’de halka arzını yaptığımız Bantaş Bandırma Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.’nin likidite sağlayıcılığı hizmeti verilmiştir.

19

Borçlanma Araçları İhraçları…

Borçlanma Araçları Piyasası birincil piyasa ihraç büyüklüğü 2015 yılında 79,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu yıl 20 adet banka, 52 adet bankacılık dışı finansal kuruluş ve 45 adet reel sektör firması yurt içi borçlanma araçları piyasasından fon sağladı.

2015 yılında piyasada gerçekleştirilen birincil piyasa ihraçlarının tutar olarak bankalar %78,7’sini, banka dışı finansal kuruluşlar %16,4’ünü, reel sektör ise %4,9’unu gerçekleştirdi.

İHRAÇ TUTARLARI: Yıllık Dağılım %

Gedik Yatırım, 2015 yılında 137,5 milyon TL büyüklükte bono halka arzlarının haricinde, Çağdaş Faktoring A.Ş.’nin 20 milyon TL tutarlı tahvil ihracını gerçekleştirdi.

15. Satış ve Pazarlama

Gedik Private…

Gedik Yatırım, 2015 yılında yatırımcılarına “Gedik Private” ile yeni bir finansal hizmet vermeye başladı.

Türkiye’nin yatırım kuruluşları arasında private yatırım hizmeti veren ilk kuruluşu oldu.

Gedik Private, standart yatırım kuruluşu aracılık işlemlerinin yanı sıra, tamamen kişiye özel alternatifler bekleyen yatırımcılar için geliştirilmiş bir hizmet. Uzman bir kadro, Gedik Portföy Yönetimi, Gedik Yatırım Danışmanlığı ve yurtdışı bağlantıların katkılarıyla, yatırımcıların ihtiyaçlarına en uygun finansal çözümleri sunmayı amaçlamıştır. Gedik Private bünyesinde bulunan yatırım grubu, güncel piyasa ve finansal verileri, makro ekonomik veriler süzgecinden geçirerek özel müşteri temsilcileri ile paylaşır. Yatırım fırsatları ve stratejiler hakkında bilgi alan özel müşteri temsilcileri bu bilgileri yatırımcılarımız ile paylaşılmaktadır.

100 621

80 516

60 330 79,6

40 237 55,6

42,7

66,3

20 16

18,6 58 0

650600 550500 450400 350300 250200 150100 500

2010 2011 2012 2013 2014 2015 İhraç Büyüklüğü İhraç Sayısı

20

Gedik Private’da yatırımcılarımıza; Türk ve dünya sermaye piyasalarına tüm hisse senedi ve türev ürünlerde ulaşmalarını sağlar özel yatırım bankacılığı hizmetleri sunulmaktadır. Nakit yönetimi, sabit ve değişken getirili ürünler, hisse senetleri ve alternatif ürünler ile yatırımcılarımızın tasarruflarını doğru strateji ve çeşitlendirme ile en iyi şekilde yönetmelerine yardımcı olunmaktadır.

Gedik Universal…

Gedik Universal, bireysel ve kurumsal yatırımcıların global piyasalarda hisse senedi, eurobondlar, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri alım satımını, kolay ve hızlı bir biçimde yapabilmelerini sağlayan bir hizmet ve işlem platformudur. Gedik Universal; işlem yapılan tüm borsalara ait detaylı, derinlikli ve anlık verilere ulaşmanızı sağlar ve global piyasalardaki gelişmeleri canlı olarak takip etmenize olanak tanır.

Yatırımcı Toplantıları..

2015 yılında yeni yatırımcılar kazanımı amacıyla bölgesel çok sayıda yatırımcı bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi. Potansiyel yatırımcı ziyaretleri yapılarak yatırımcı kazanımı sağlandı. Foreks’e Giriş, Yatırımcı Psikolojisi ve Teknik Analiz konularında periyodik online eğitimlerin yansıra, sektörün deneyimli eğitimcileri ile düzenli Foreks Seminerleri de gerçekleştirildi .

TEFAS işlemleri…

9 Ocak 2015’ten itibaren Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformunda (TEFAS) işlem gören tüm yatırım fonlarının alım satım işlemleri internet şubemiz aracılığıyla yapılabilir hale getirilmiştir.

Geniş Şube Ağı…

Yaygın çalışma prensibi ile yatırımcılarına hizmet veren Gedik Yatırım, tüm kurumlar arasında en yaygın şube ağına sahip kurumdur. Kuruluşumuz 2015 yılında MERSİN ve MALATYA’da iki yeni şubenin açılışını yapmıştır.

2015 yılında Türkiye genelinde 28 ayrı noktada yatırımcılarımıza hizmet verildi. Gedik Yatırım’ın merkez dışı örgütlerine ilişkin bilgilere www.gedik.com adresinden erişilebilir.

Gedik Yatırım, 2016 yılında da pazarlama faaliyetlerini yurt genelinde yaygınlaştırma, hizmet ağını genişletme ve yatırımcı portföyünü büyütme amacına yönelik çalışmalara odaklanmayı hedeflemektedir.

Kurumsal Kimlik Çalışmaları

Kuruluşumuz, kurumsal kimlik çalışmaları kapsamında başta internet sitesi olmak üzere logo değişimini gerçekleştirdi. Merkez ve merkez dışı örgütlerde kurumsal kimliğe uygun dekorasyon çalışmaları yapıldı.

Şirketin ürün tanıtım föyleri hazırlandı. Kurumsal kimlik ve alt markaları Gedik Universal ve Gedik Private’ın tanımı için basın toplantısı yapıldı. Sosyal medya hesaplarında kurumsal kimlik çalışmaları yapıldı.

21