• Sonuç bulunamadı

DERS BİLGİLERİ

II. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ

5

Dersin Amacı Bu ders ile öğrenciye, Ceza İnfaz kurumu ve tutukevlerinde bilgi paylaşımı, izleme yapma, nöbet görevi,

müdahale, personel, ziyaretçi ve araç-gereç giriş çıkışlarının kontrollerini yapma yeterliliklerini kazandırmak

amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği Günlük İşleyişle İlgili ve Hükümlü ve Tutuklulara Ait Bilgi Paylaşımı., Ceza İnfaz Kurumlarında Günlük İşleyişlei, Hükümlü ve Tutukluların Şüpheli Hareketlerine Dair Bilgilere, Güvenlik Unsurları ve Personel Nöbet Devri, Zor Kullanma Halleri ile Disiplin İşlemleri ve Mevzuat ve Usulüne Uygun Arama, Zor Kullanmayı Gerektirecek Hallerde Uygulanması Gereken Disiplin

İşlemleri, Ceza İnfaz Kurumlarında Yapılacak Aramalarda Mevzuatın Emrettiği

Hükümleri, Ceza İnfaz Kurumlarından Personel ve Ziyaretçi Giriş Çıkışları.

Dersin Amacı Ceza infaz ve tutukevlerinin genel yönetimi hakkında bilgi sahibi yapmaktır.

Dersin İçeriği İnfaz hukukunun temel Kavramları, Servisler kurullar Komisyonlar, Tutuklu ve hükümlü Hakları, Hükümlünün sağlığı, Dışarıyla ilişkiler Ziyaretler, İzinler, Hükümlünün Salıverilmesi, Disiplin Cezaları ve Uygulanması, Hükümlü ve Tutukluların ödüllendirilmesi, Ceza İnfaz Kurumlarının denetimi.

DERS BİLGİLERİ

Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

İş Sağlığı ve Güvenliği CİGH110 Güz 3+0 3 3

Dersin Dili Türkçe

6 Dersin Seviyesi Önlisans

Dersin Türü Seçmeli

Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Amaç ve Kapsamı ile ilgili bilgi vermek, İşyerlerinde; iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına yönelik görev, yetki, sorumlulukları hakkında temel bilgiler vermek İşverenin ve işçinin; işyerindeki hak ve yükümlülükleri hakkında temel bilgileri öğrenmelerini sağlamak, Öğrencinin;

İş sağlığı ve güvenliği konusunda yasal mevzuatı takip edebilmesini ve yorumlamasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği İş kazasının tanımı, iş kazası çeşitleri, meslek hastalıkları, kazanın temel nedenleri, iş güvenliği yöntemleri, risk değerlendirmesi, iş güvenliği organizasyonu, kişisel koruyucu donanımlar, İş kazasının tanımı, iş kazası çeşitleri, meslek hastalıkları, kazanın temel nedenleri, iş güvenliği yöntemleri, risk değerlendirmesi, iş güvenliği organizasyonu, kişisel koruyucu donanımlar, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Genel İlkeler, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Epidemiyoloji Uygulamaları ve Mesleksel Epidemiyoloji, Gelişmekte olan Ülkelerde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Başlıca Özellikleri ve Türkiye’de Durum, Risk Değerlendirilmesi, Risk Yönetimi ve Risk İletişimi, İş Yeri Ortam Faktörleri ve İş Hijyeni Çalışmaları, Meslek

Hastalıklarında Genel İlkeler, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri, İş Kazaları, İş Yerinde Sağlığın Geliştirilmesi ve Sağlık Okur Yazarlığı, Çalışan Sağlığının Korunmasında Kişisel Koruyucu Donanım(KKD) Kullanılması, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı.

Dersin Amacı Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı dersi öğrencilere temel seviyede bilgisayar okur yazarlığını kazandırmayı amaçlar.

Dersin İçeriği Metin Girme-Seçme-Biçimlendirme ve Düzenleme İşlemleri, Metin Arama, Değiştirme ve Çevirme, Paragraf düzeni işlemleri, Belge içerisine Nesne (Resim, Şekil, Metin Kutusu, Tablo, SmartArt, Denklem ve Simge) Ekleme İşlemleri, Nesne Yerleşimi Ayarlamaları, Kelime İşlemci Yazılımları, Kelime İşlemci Dosya Türleri, Arayüz Bileşenleri, Belge Görünüm Türleri, Belge Oluşturma-Açma ve Kayıt İşlemleri, Belge İçerisine Dipnot Ekleme, İçindekiler Tablosu Ekleme, Kaynakça ve Şekil Tablosu Ekleme İşlemleri, Adres-Mektup Birleştirme İşlem Basamakları, Hesap Tablolama Yazılımları, Hesap Tablolama Dosya Türleri, Arayüz Bileşenleri, Kitap Görünüm Türleri, Kitap Oluşturma-Açma ve Kayıt İşlemleri, Tablo, Satır, Sütun ve Hücre Kavramları, Hücre İçerisine Veri Girme, Veri Silme, Düzenleme ve Biçimlendirme İşlemleri, Tablo Biçimlendirme ve Hücre Stili Uygulama. Tabloya Satır, Sütun Ekleme, Tablo İçerisindeki Verileri Kullanarak Koşul ve Sınama

7

Durumları Oluşturma, Tablodaki verileri kullanarak grafik türleri oluşturma, Formül Yazımı, Kullanımı, Fx Fonksiyon Ekle Örnekleri (Topla, Ortalama, Eğer, Max., Min. vs. gibi), Formüllerde Kullanılan Operatörler (+, -,*,/ vb.), Filtre, Sıralama ve Özet Tablo İşlemleri, Veri Doğrulama, Alt Tablo Oluşturma İşlemleri, Makro Oluşturma ve VBA ile Program Hazırlama, Veritabanı Yazılımları Özellikleri, Veri Kavramı, Veri Tabanı Programı İle Bilgi Akışı Gerçekleştirme, Arayüz Bileşenleri, Veri Tabanı Dosyası Oluşturma-Açma Kaydetme İşlemleri, Tabloya ve Forma Veri Girişi, Veri Türleri (Metin, Not, Sayı, Tarih/Saat, Para Birimi, Evet/Hayır, Köprü) ve Özellikleri, Elektronik tablolama Programı (MS Excel 2010), Sunu Hazırlama Programı (MS Power Point 2010), Veri Tabanı (MS Access 2010) konuları işlenmektedir.Elektronik tablolama Programı (MS Excel 2010), Sunu Hazırlama Programı (MS

Dersin Amacı İdare Hukuku alanındaki bilgilerin edinilmesi ve yargı sürecinin öğrenilerek hukuki muhakeme yeteneğinin arttırılması

Dersin İçeriği İdare kavramı, idare Hukuku’nun alanı, özellikleri ve kaynakları, İdare Hukukuna egemen olan ilkeler, İdari yargı, İdari Teşkilata Hakim Olan İlkeler, İdari Teşkilat, İdari İşlemler, İdari Kararlar, Düzenleyici İşlemler, İdari Sözleşmeler, Kamu Hizmeti, Kolluk, Kamu Görevlileri/Kamu Malları, İdarenin Sorumluluğu/İdarenin Yargı Dışı Yolla Denetimi, İdarenin Yargısal Denetimi.

DERS BİLGİLERİ

Dersin Amacı Bu dersin amacı gelişim süreci içerisinde bireylerin ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda bireyi tanıma, kariyer gelişim kuramlarına göre kariyeri planlama ve örgün eğitim sonrası kariyer planlamasında neler yapılabileceğine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırmaktır.

Dersin İçeriği Kariyer kavramı, Kariyer planlaması, Kariyer planlamasnının mesleki danışmanlıkla ilişkisi, Bireysel kariyer gelişimi, Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri, İş görüşmesi, Kariyer planlama süreci, Türk eğitim sisteminin kariyer planlaması doğrultusunda değerlendirilmesi, Kariyer danışmanlığının okullarda uygulanabilirliği, Yaşam boyu kariyer planlaması, Emeklilikte kariyer planlaması.

8

Dersin Amacı Öğrencilere Atatürk’ün liderlik ve inkılap anlayışını onun ırkçılık dışı milliyetçilik ve dünya barışı için çabalarını ve Türkiye’nin modernizasyonu hususundaki çabalarını kavratmaktır.

Dersin İçeriği Eğitim, kültür, sosyal ve ekonomik alanlardaki Milli Mücadele, Atatürk’ün hayatı, Türk İnkılabının stratejisi, Siyasi, sosyal ve kültürel ve hukuk alandaki inkılapları ve bu inkılapların oluş sürecini anlatır. Atatürk dönemindeki iç ve dış siyasi olayları Atatürk’ün dünya barışı için çabaları. Atatürk ilkelerine ve ülkeye olan iç ve dış tehditlere karşı gençliği uyarmak ve Türkiye’nin jeopolitik konumu hakkında bilgi vermek.

DERS BİLGİLERİ

Dersin Amacı Öğrencilerin yazılı anlatımın özelliklerini kavraması, yazılı anlatımda uyulacak kuralları tanıması, yazılı anlatım türlerinin özellikleri hakkında bilgi edinmesi, doğru ve güzel yazma metodunu öğrenmesi, sözlü anlatım türlerini tanıması ve etkili ve güzel konuşmanın yollarını öğrenmesi beklenmektedir.

Dersin İçeriği Yazılı ve sözlü anlatımın özellikleri. Okuma ve anlama. Doğru ve güzel anlatım. Yazı türlerini tanıma. Dinleme ve sözlü anlatım. Bu dersin amacı, öğrencilerin Türkçe kelime, gramer, anlama ve yazma becerilerini geliştirmektir.

DERS BİLGİLERİ

Dersin İçeriği Past Simple: negative, yes/no questions and short answers, Past Simple questions, past time phrases with ago, last and in, Can/can’t for possibility, Adjectives to describe places.

Comparatives, Present Continuous for “now”, Present Simple or Present Continuous, Imperatives; should/ shouldn’t, Questions with like, Health problems and treatment, Be going to: positive, negative and Wh- questions, Might; be going to: yes/no questions and short answers, Superlatives, Past participles, Present Perfect

9

Dersin Amacı Hukuk adalet hizmetlerinde çalışan ara kademe personelin Kamu personel sistemi ile ilgili temel kavram ve ilkeleri tanımlayabilmesini sağlamak, Türk kamu personel rejiminin tarihsel gelişim süreci hakkında bilgilendirmek, Kamu

personelinin ve Kamu personel sistemindeki güncel gelişmeleri yorumlayabilmesini sağlamak.

Dersin İçeriği Temel Kavramlar ve Anayasal ilkeler, Ceza infaz kurumlarında geçerli hukuk kuralları, Temel Kavramlar ve Anayasal ilkeler, Türk Kamu Personel Rejiminin Kısa Tarihi ve Genel Yapısı, Memur Genel Statü ve Hizmete Giriş, Memur statüsüne giriş, Memurun Ödev, Sorumluluklar, Yasaklar ve Genel Haklar) Memurun ödev ve sorumlukları hakkında bilgi sahibi olur.

Yükselme, Değerlendirme, Maaş, Sosyal Haklar - Yardımlar ve Yetiştirilme, Memurların maaş ve yükselmeleri, Memur Statüsü, Disiplin, Görevden Uzaklaştırma, Ceza Kovuşturması, Mali Sorumluluk, Hizmetle ilişkinin Kesilmesi ve Emeklililik.

Benzer Belgeler