• Sonuç bulunamadı

– (1) YARIŞMA GÜNÜ TEDAVİ:

a. Yarışma günü Kontrollü İlaç Maddeleri listesinde olmayan herhangi bir enjeksiyon yapılmamalıdır. Eğer yarışma başlangıç saati 18:00 veya sonrasında ise aynı gün içerisinde sabah 10:00‘a kadar enjeksiyon yapılabilir.

b. Yarışma içerisinde acil durum ya da devam tedavisi gerektiren atlar yarışma günü Kontrollü İlaç Maddeleri listesindeki bir madde ya da antibiyotik enjeksiyonları, önceden VK/RYV ve/veya Görevli Hakem Heyeti’nden izin alınarak yapılabilir.

c. Yarışma günü tedavinin rutin kontrolleri VK/RYV ve/veya Görevli Hakem Heyeti tarafından yapılır.

ç. İzinsiz olarak yarışma günü tedavi uygulayan Veteriner Hekime disiplin cezası verilir.

(2) FEI YASAKLI MADDELER LİSTESİ:

a. Ulusal Binicilik Yarışmalarında; FEI Atlar için Yasaklı Maddeler Listesi (AYML) Yasaklanmış Maddeler ve Kontrollü İlaç Maddelerini kapsar.

b. AYML, FEI Veteriner Komitesinin bir alt komitesi olan, FEI Liste Grubu tarafından yıllık olarak değerlendirilir. AYML üzerinde yapılan tüm değişiklikler geçerli olmadan 90 gün önce yayınlanır.

c. Yasaklanmış Maddeler FEI Liste Grubu tarafından:

i. Yarışma Atlarında meşru bir kullanımı olmadığına ve/veya

ii. Yüksek bir suiistimal potansiyeline sahip bulunduğuna karar verilmiş olan maddelerdir.

iii. Yasaklanmış maddelerin kullanımına izin verilmez.

ç. Kontrollü İlaç Maddeleri: FEI Liste Grubu tarafından tedavi edici değeri olduğuna ve/veya at veterinerliğinde yaygın olarak kullanıldığına karar verilmiş olan maddelerdir. Ancak, Kontrollü İlaç Maddelerinin:

i. Performansı etkileme ve/veya

ii. Atın iyiliği açısından risk oluşturma potansiyeli mevcuttur.

iii. AYML’ye dâhil olmayan maddeler, AYML’ye dâhil olan bir maddeye benzer bir kimyasal yapıları veya biyolojik etkileri olmadıkça, yasaklı değildir.

iv. Homeopatik ürünler, bitkisel tedaviler ve diğer doğal veya alternatif tıbbi ürünler Yasaklı

Maddeler içerebilir ve bu riskler göz önünde bulundurularak, kullanılmaları önerilmemektedir. Ancak, bir SK’nin bu maddeleri kullanmaya karar vermesi halinde, SK bunun tüm sonuçlarından kesinlikle kendisi sorumludur.

(3) YARIŞMA ÖNCESİ VE YARIŞMA SIRASINDA TEDAVİLER:

a. Bir Yarışmadan kısa bir zaman önce (örneğin nakliye esnasında) uygulanan kontrollü ilaç maddeleri (işbu VT uyarınca) At Yarışma Yerine vardığında “Veteriner Form A” kullanılarak VK/RYV tarafından geriye dönük olarak izin verilebilir. Geriye dönük izin otomatik olarak verilmez ve RYV ile HH’nin takdirine tabidir.

b. Yarışmalar esnasında, kontrollü ilaç maddeleri oral olmayan ve yasaklı maddeler listesinde bulunmayan tedaviler, uygun Veteriner Formu kullanılarak, uygulamanın başlangıcından önce VK/VD tarafından izin verilmelidir.

c. Atın iyiliğinin risk altında olduğu acil durumlarda, iyileştirici acil durum tedavileri VK/VD ve HH öncesinde izni olmadan uygulanabilir. Bu tür uygulamaları takiben, geriye dönük olarak izin verilmesi ve eğer uygunsa, Atın Yarışmaya katılmaya devam edip edemeyeceğinin belirlenmesi amacıyla “Veteriner Form A” sunulmalıdır. “Veteriner Form A” her durumda At Yarışma yerinden ayrılmadan ve Yarışmanın Süresi bitmeden önce doldurulmalıdır.

ç. Atların İyiliği için Davranış Kuralları uyarınca, VK/RYV bir Veteriner Formunu imzalamadan önce her zaman talep edilen veya önceden verilmiş olan ilaçların aşağıdakileri etkileyip etkilemediğini doğrulamalıdır:

i. Atın Yarışmaya uygunluğu, ii. Yarışmanın adaletliliği ve/veya iii. Atın ve/veya Sporcunun iyiliği

d. Tedaviler Özel Tedavi Bokslarında uygulanmalıdır. İstisnalara sadece VK/RYV’nin önceden vereceği yetkiyle (örneğin sıvı terapisi veya acil durumda izin verilir). Yasaklı olmayan maddelerin nebülizasyon yoluyla veya ağızdan uygulanması Atın kendi ahırında yapılabilir. Bu kuralı ihlal eden herkes HH’ne bildirilir ve hakkında cezai işlem uygulanır.

e. Tedavi veya destekleyici terapi, ağızdan veya nebülizasyon yoluyla verilen maddeler haricinde sadece bir RTV/ITV tarafından uygulanabilir.

f. Tedaviyi uygulayan İTV RYV/VK veya başka bir Yarışma Komiseri tarafından talep edilmesi halinde her zaman için tedavi için onaylı Veteriner Formunun bir kopyasını ve TBF Veteriner Kimlik Kartını gösterebilmelidir. Yarışma Alanında, RTV/ İTV haricinde üstünde şırınga, kanül veya benzeri malzeme bulunan herkes HH’ne rapor edilir ve gereğince cezalandırılır.

Üstünde yukarıda belirtilmiş olan kalemler bulunan bir Kişinin yakınında bulunan ve bu kişinin sorumlusu olduğu tüm Atlar ADMKİP testlerine tabi tutulur. İlgili ADMKİP testlerinin masrafları üstünde şırınga, iğne veya benzer malzeme bulunan kişi tarafından karşılanır.

g. Sadece kısraklarda Altrenogest (Regumate) kullanımına izin verilir.

ğ. Cyclosporine implantları ve Cyclosporine göz preparatlarının kullanımına izin verilir.

(4) VETERINER FORMU:

a. Veteriner Formları yarışmalarda Kontrollü İlaç Maddeleri ve Yasaklı Maddeler Listesi (AYML)’nde bulunmayan ve oral olmayan ilaçlar, destekleyici tedaviler için kullanılmalıdır.

b. Tüm Veteriner Formları sadece dolduruldukları ve iznin verildiği Yarışma için geçerlidir.

c. Geriye dönük doldurulmuş Veteriner Formlarını otomatik olarak kabul edilmez ve atın yarışmaya girebileceğini garanti etmez.

ç. Doldurulmuş ve onaylanmış Veteriner Formlarının orijinalleri kopyalanmalı ve RYV tarafından Veteriner Yarışma Raporu dahilinde sunulmalı ve her zaman gizli tutulmalıdır.

d. Veteriner Formlarında onaylanan maddelerin uygulanması Komiserler veya diğer TBF Yarışma Görevlilerinin rutin kontrollerine tabidir.

Veteriner Talimatı

(5) ACİL DURUMLARDA KONTROLLÜ İLAÇ MADDELERİ İLE TEDAVİ a. (VETERİNER FORMU A):

i. Yarışma sırasında Kontrollü ilaç maddeleri kullanımına sadece acil durumlarda izin verilir.

ii. “Veteriner Formu A” yarışma öncesi ve yarışma sırasında acil durum tedavilerinde Kontrollü ilaç maddelerinin uygulanmasında izin almak için kullanılır.

iii. Veteriner Formu A VK/RYV’ne teslim edilmeden önce atı tedavi eden İTV tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır.

iv. VK/RYV Veteriner Formu A’nın uygulamasını vakaya göre değerlendirmeli, ilgili atın durumuna, tedaviye ve performans üzerinde herhangi olası etkilerine dair klinik bir yargıda bulunmalıdır. Eğer gerekirse ikinci bir görüş alınır.

v. Eğer VK/RYV Veteriner Formu A talebini uygun görürse, talebi HH Başkanı ile tartışmalıdır. HH atın yarışmaya uygun yada uygun olmadığının kararını Veteriner Form A üzerinde onaylayarak bildirir.

vi. VK/RYV tedaviyi yapacak olan ITV’ne Veteriner Formu A’nın imzalanmış kopyasını sağlamalıdır.

vii. Veteriner Formu A ve geriye dönük olarak izin verilmesi gerektiren acil durum tedavilerinin tamamı VK/RYV ve HH tarafından yarışmanın süresi bitmeden önce imzalanmalıdır.

viii. Yarışmadan resmen çekilen atlar için, eğer at yarışma yerinde kalmaya devam edecekse, Veteriner Formu A imzalanmak üzere VK/RYV’ne sunulmalıdır. Bu şartlar altında HH Başkanı’nın Veteriner Formu A’yı imzalamasına gerek yoktur.

ix. Veteriner Formu A sunulmadan herhangi bir kontrollü ilaç maddesinin yarışma öncesi ve sırasında kullanılması ADMİKP numune alımı nedeni olabilir

b. AYLM’DE BULUNMAYAN VE AĞIZ YOLUYLA UYGULANMAYAN DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER (VETERINER FORMU B):

i. Veteriner Formu B yarışma boyunca AYLM ‘de bulunmayan ve ağız yoluyla uygulanmayan destekleyici terapiler ve tedavilerin (Rehidrasyon sıvıları ve Antibiyotikler vb.) uygulanmasında izin almak için kullanılır.

ii. Tedavi öncesinde Veteriner Formu B, ITV tarafından doldurularak VK/RYV tarafından yazılı olarak onaylanmalıdır.

iii. VK/RYV tedaviyi yapacak olan ITV’ne Veteriner Formu B nın imzalanmış kopyasını sağlamalıdır

iv. Rehidrasyon sıvıları için, minimum 10 litre damar içi (IV) talep edilebilir. VK/RYV iklim koşullarını ve/veya Atın uygunluk durumunu izin vermeden önce değerlendirir.

(aa) Üç Günlük Yarışmada, damar içi (IV) ve burun-mide yoluyla verilen sıvılar arazi parkurunun başlangıcından önceki 12 saat içerisinde verilmemelidir.

(bb) Atlı Dayanıklılıkta, damar içi (IV) ve burun-mide yoluyla sıvılar Atlı Dayanıklılık Yarışmasının ilk muayenesinin 8 saat öncesinden yarışma başlangıcı, etap/bölüm araları olmak üzere yarışmanın herhangi bir bölümünde verilmemelidir.

(cc) Veteriner Formu B’nin kapsadığı bu tür maddeler atın aynı günde katılacağı bölümler veya yarışmalar arasında veya bir Atlı Dayanıklılık Yarışmasının tamamında kullanılamaz.

(dd) Veteriner Formu B kullanılmasını gerektirmeyen tedavi maddeleri aşağıdaki gibidir:

 Eklem Desteği: Aminoglikanlar (örn. Adequan), Pentosan polisülfat (örn.

Pentosan), Hiyaluronik asit;

 Enjektabl vitaminler;

 Amino asitler; ve

 Enjektabl Homeopatikler.

(6) YASAKLI TEDAVİLER:

a. Yasaklanmış Maddelerin kullanımı her zaman için kesinlikle yasaktır.

b. Yarışma sırasında herhangi bir ilacın eklem içi uygulaması yasaktır.

c. Yarışma sırasında Transrektal yolla yapılan tedaviler yasaktır.

d. Yarışma sırasında oksijen tedavisi yasaktır.

e. Yakın bir süre içerisinde kostik ilaç ve/veya dağlamaya (koterizasyon,krioterapi vb.) dair enflamasyon/yara veya aşırı duyarlılık.

f. Atlar Yasaklı Uygulamalar (article 1004) bölümünde belirtilmiş olan durumlarda yarışması izin verilmez (aşağıdaki 3 madde article 1004-yasaklı uygulamar)

g. Aşağıdaki durumlarda Atların yarışmasına izin verilmez:

i. Aşırı duyarlı veya duyarsız bölgeleri bulunan;

ii. Trakeotomi/trakeostomi (cildin nefes borusuna doğru cerrahi olarak açılması) uygulanan;

iii. Gen dopingini (Tedavi amaçlı olmayan hücrelerin, genlerin, genetik öğelerin kullanımını veya performansı iyileştirme kapasitesi olacak şekilde modülasyonunu) takiben;

iv. Herhangi bir genetik modifikasyon (klonlama) takiben;

v. Kan dopingi veya benzer yöntemler (ozon tedavisi);

vi. Yara Dikiş materyali haricinde deriye batan herhangi bir obje;

vii. TBF Veteriner Kurulu izni olmadan takılan kontakt lensler;

viii. Atların ayakları Birinci At kontrolünden en az 3 gün öncesine kadar uzunluğu 2mm den kısa olmayacak şekilde tıraş edilebilir. Yarışma süresince ayakların tıraş edilmesi gerektiği durumlarda, ITV tarafından herhangi bir uygulama yapılmadan önce medikal sebeplerden dolayı tıraş edilmesi gerektiğine dair VK/RYV ‘nden izin alınmalıdır.

ix. Eğer atın duyu kılları (kulak içi, alt ve üst dudak, gözün altında ve üstünde) herhangi bir şekilde (tıraş makinası ,makas vb.) kısaltılmamalıdır. Sadece Atın ağrı duyduğu ve/veya rahatsız olduğu medikal sebeplerden dolayı veteriner hekim tarafından tedavi amaçlı kısaltılabilir. Bu kurala uygun hareket edilmediği durumlarda at yarışmadan diskalifiye edilir.

x. Ethanol ve/veya oksitosin Oral ve/veya enjeksiyon olarak uygulanmasını takiben, bu durumda ADMKIP (doping) testi istenebilir.

xi. Yasaklı Destekleyici herhangi bir tedavi uygulandığında yarışmasına izin verilmez xii. Kontakt lens takılması (TBF Veteriner Kurulunun onayı olmadan)

(7) DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER:

a. KISITLI OLMAYAN DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER:

i. Kısıtlı olmayan destekleyici tedaviler aşağıdaki belirtilmiştir:

(aa) Statik Manyetik Ekipmanlar (Manyetik blanket,bandaj vb.);

(bb) Düşük Frekanslı Pulse Elektoromanyetik Alan (PEMF) Cihazları (0.1Tesla’nın altındakiler). (Cytowave,Bataryalı manyetik blanket ve bandaj vb.);

(cc) CLASS 1-3 cihazların kullanıldığı Lazer terapi;

(çç) Masaj ve Masaj Ekipmanları (Equissage vb.);

(dd) Soğutucu Ekipmanlar;

(ee) LED (Light Emitting Diode) tedavi cihazları;

(ff) Soğutucu ve Isıtıcı Pad kullanımı;

(gg) Ionic Bandaj;

(hh) Kinesio-band;

(ii) Vibrasyon Plakaları.

Veteriner Talimatı

ii. Kısıtlı Olmayan Destekleyici Tedaviler SK ve DP tarafından uygulanabilir. Bu tedavileri SK ve DP sadece doğrudan sorumlu oldukları atlar için uygulayabilir.

iii. SK ve/veya DP Kısıtlı Olmayan Destekleyici Tedaviler listesinde olmayan herhangi bir destekleyici tedavi için VK/RYV dan onay almalıdır.

iv. Yarışma süresince Kısıtlı Olmayan Destekleyici Tedavi ve Ekipmanların rutin kontrolleri VK/RYV, Komiserler ve Hakem Heyeti tarafından yapılmalıdır

v. Düşük Frekanslı Pulse Elektromanyetik Alan (PEMF) Cihazların sadece Elektromanyetik alanı 0.1 Tesla (1000 Gauss)’nın altında olanların kullanılmasına izin verilir

vi. Soğutucu olarak buz ve suyun sıcaklığının 0ºC’nin altında olması yasaktır.

vii. Soğutma yapabilen makineler ve diğer soğutma yardımcıları/cihazları ile soğutmaya VK/RYV tarafından sıcaklığının 0ºC’nin altında düşmediğini onayladıktan sonrasında izin verilir.

viii. Transrektal yolla buz ya da soğuk su uygulaması yasaktır.

ix. Kısıtlı olmayan destekleyici tedaviler atın ahırında uygulanabilir.

b. KISITLI DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER:

i. Kısıtlı Destekleyici Tedaviler aşağıdaki gibi belirtilmiştir.

(aa) Elektriksel Akım Cihazları (TENS cihazı, NMES ve H-Wave);

(bb) Teröpatik Ultrason Tedavisi*;

(cc) Vakum tedavisi;

(dd) Diyatermi; ve

(ee) Fizik Tedavi (Fizyoterapi, Akupresür, Trigger Masajı, Miyofasyal Gevşetme, Osteopati,

(ff) Kayropraktik ve Spinal Manipulasyon).

(gg) Akupunktur:

 Akupunktur sadece İTV tarafından veya bütün tedavi boyunca İTV rehberliğinde uygulanabilir.

 Sadece sert ve içi dolu (solid) akupunktur iğneleri kullanılabilir.

 Kuru iğne akupunktur sadece İTV tarafından yapılabilir.

SK ve/veya DP Teröpatik Ultrason Tedavisini, İzinli At Terapisti (IAT) ya da İzinli Tedavi Veteriner Hekimi (İTV)’nden bu destekleyici tedaviyi uygulayabileceğini onaylayan uygunluk yazısı alarak yapabilir.

(hh) Kısıtlı Destekleyici Tedaviler sadece terapi eğitimi almış İzinli At Terapisti (IAT) ya da İzinli Tedavi Veterineri (İTV) uygulanabilir. İzinli At Terapisti (IAT)’nin Kısıtlı Destekleyici Tedavileri yapabilmesi için TBF/FEI tarafından onaylı olması gerekmektedir.

(ıı) Yarışma süresince Kısıtlı Destekleyici Tedavi ve Ekipmanların rutin kontrolleri VK/RYV, Komiserler ve Hakem Heyeti tarafından yapılmalıdır.

(ii) Uygulanan Kısıtlı Destekleyici Tedavi atın refahını tehlikeye attığı durumlarda VK/RYV Kısıtlı Destekleyici Tedavinin kullanılmasına izin vermeyebilir.

(jj) İAT veya İTV Kısıtlı Destekleyici Tedavi listesinde bulunmayan herhangi bir Kısıtlı Destekleyici Tedavi için VK/RYV‘nden özel izin almalıdır.

(kk) Kısıtlı olmayan destekleyici tedaviler atın ahırında uygulanabilir.

c. YASAKLI DESTEKLEYİCİ TEDAVİLER:

i. Yarışma süresi Boyunca Class 4 cihazların kullanıldığı lazer tedavisi yasaktır.

ii. Yarışma süresi Boyunca Elektroakupunktur ve moksibüsyon tedavisi yasaktır.

iii. 3.Kriyoterapi ve Şok Dalga Tedavisi (Ekstrakorporal Şok Dalgası, ESWT) yarışma süresi boyunca ve yarışma süresinin başlangıcından önceki 5 gün boyunca izin verilmez.

iv. Kinesio-bandı Kısıtlı Olmayan Destekleyici Tedavisinin sadece ahırlar bölgesinde

kullanımına izin verilir. Ahır bölgesinin dışında kullanmak yasaktır.

Atlar İçin Dopingle Mücadele ve Kontrollü İlaç Programı MADDE 12 –

Benzer Belgeler