• Sonuç bulunamadı

ANAYASA MAHKEMESĠ KARARI

Anayasa Mahkemesinin 23/7/2014 Tarihli ve E: 2013/50, K: 2014/132 Sayılı Kararı 8 Ağustos 2014 Tarihli ve 29082 Sayılı Resmi Gazetede YayınlanmıĢtır.

[R.G. 08 Ağustos 2014 – 29082]

—— • ——

YARGITAY KARARI

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinden:

ESAS NO : 2012/6934 KARAR NO : 2012/10438

YARGITAY ĠLAMI

MAHKEMESĠ: Giresun 2. Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla) TARĠHĠ : 19/10/2011

NUMARASI : 2011/511-2011/477 DAVACI : Mustafa Çolaker

DAVALI : TC. Ziraat Bankası vekili avukat Nergiz Özdemir

Taraflar arasındaki maaĢ promosyonu alacağı davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuĢulup düĢünüldü.

KARAR

Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde Yargıtay Cumhuriyet BaĢsavcılığı tarafından kanun yararına bozulması istenilmekle, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi gereği konuĢulup düĢünüldü.

Davacı, davalı bankanın maaĢ promosyon sözleĢmesi gereğince kendisine eksik ödeme yaptığını, bu nedenle 1.230 TL.nin davalıdan tahsilini istemiĢtir.

Davalı, davanın reddini savunmuĢtur.

Mahkemece, davanın kabulüne kesin olarak karar verilmiĢ; karar, yürürlükteki hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle Yargıtay Cumhuriyet BaĢsavcılığınca kanun yararına temyiz edilmiĢtir.

4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile tüketiciler ile satıcı ve üretici firma arasındaki mal ve hizmet alım satımından kaynaklanan anlaĢmazlıkların çözüme kavuĢturulması görevi Tüketici Mahkemelerine verilmiĢtir.

4077 Sayılı Kanunun 1. maddesinde Kanunu'nun amacı; “...kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı, eğitici, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı önlemleri almak ve tüketicilerin kendilerini koruyucu giriĢimlerini özendirmek ve bu konudaki politikaların oluĢturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teĢvik etmeye iliĢkin hususları düzenlemektir"

Ģeklinde belirtilmiĢtir. Aynı Kanunun 3/e bendinde "Tüketici; bir mal veya hizmeti Özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan veya tüketen gerçek veya tüzelkiĢi" olarak tanımlanmıĢtır.

Somut olayda ise, uyuĢmazlığın tüketici kredisi veya kredi kartından kaynaklanmadığı, dava konusu sözleĢmenin Borçlar Kanununun 111. maddesi gereğince üçüncü kiĢi yararına imzalanmıĢ bir sözleĢme olduğu ve Üniversite personeli yönünden promosyon niteliği taĢıdığı, dolayısıyla uyuĢmazlığın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamına girmediği, genel mahkemelerce çözümlenmesi gerektiği anlaĢılmaktadır.

Göreve iliĢkin kurallar kamu düzeninden olup, Mahkemece re’sen gözetilmesi gerektiği, karar tarihinde yürürlükte olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 2. ve 8.

maddeleri gereğince bahsi geçen davanın Sulh Hukuk Mahkemesinin görevi kapsamında kaldığı, aynı Kanunun 7. maddesi uyarınca Mahkemece, görevsizlik kararı verilerek dosyanın görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesi gerektiği halde, iĢin esası değerlendirilmek suretiyle yazılı Ģekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

SONUÇ: Yargıtay Cumhuriyet BaĢsavcılığının HUMK. 427/6 maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile mahkeme kararının sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına BOZULMASINA, 16.4.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

[R.G. 08 Ağustos 2014 – 29082]

—— • ——

ĠLÂN

Adalet Bakanlığından:

Buldan Sulh Hukuk Mahkemesinin 2001/103 Esas, 2001/159 Karar sayılı dosyasının kaybolduğu anlaĢıldığından, 4473 sayılı Yangın, Yersarsıntısı, Seylâp veya Heyelân Sebebiyle Mahkeme ve Adliye Dairelerinde Ziyaa Uğrayan Dosyalar Hakkında Yapılacak Muamelelere Dair Kanun hükümlerinin söz konusu dosya için uygulanmasına ve anılan Kanun hükümleri gereğince iĢlem yapılmasına karar verildiği ilân olunur.

7196/1-1

[R.G. 08 Ağustos 2014 – 29082]

—— • ——

MĠLLETLERARASI SÖZLEġME

Karar Sayısı : 2014/6656

Hükümetimiz adına 10 Kasım 2010 tarihinde Strazburg’da imzalanan ve 22/4/2014 tarihli ve 6533 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ekli ―Sanal Ortamda ĠĢlenen Suçlar SözleĢmesi‖nin iliĢik çekinceler ve beyanlar ile birlikte onaylanması; DıĢiĢleri Bakanlığının

6/6/2014 tarihli ve 4646600 sayılı yazısı üzerine, 31/5/1963 tarihli ve 244 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 8/7/2014 tarihinde kararlaĢtırılmıĢtır.

Abdullah GÜL CUMHURBAġKANI Recep Tayyip ERDOĞAN

BaĢbakan

B. ARINÇ A. BABACAN B. ATALAY E. ĠġLER

BaĢbakan Yardımcısı BaĢbakan Yardımcısı BaĢbakan YardımcısıBaĢbakan Yardımcısı

B. BOZDAĞ A. ĠSLAM M. ÇAVUġOĞLU F. IġIK

Adalet BakanıAile ve Sosyal Politikalar Bakanı Avrupa Birliği BakanıBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı

F. ÇELĠK Ġ. GÜLLÜCE A. DAVUTOĞLU N. ZEYBEKCĠ

ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çevre ve ġehircilik BakanıDıĢiĢleri Bakanı Ekonomi Bakanı

T. YILDIZ A. Ç. KILIÇ M. M. EKER H. YAZICI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Gençlik ve Spor BakanıGıda, Tarım ve Hayvancılık BakanıGümrük ve Ticaret Bakanı

E. ALA C. YILMAZ Ö. ÇELĠK M. ġĠMġEK

ĠçiĢleri Bakanı Kalkınma Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı Maliye Bakanı

N. AVCI Ġ. YILMAZ V. EROĞLU

Millî Eğitim Bakanı Millî Savunma BakanıOrman ve Su ĠĢleri Bakanı

M. MÜEZZĠNOĞLU L. ELVAN

Sağlık BakanıUlaĢtırma, Denizcilik ve HaberleĢme Bakanı SözleĢme Metni

[R.G. 09 Ağustos 2014 – 29083]

—— • ——

YÖNETMELĠK

BaĢbakanlık (Hazine MüsteĢarlığı)’tan:

ZORUNLU SĠGORTA TAKĠBĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı zorunlu sigortaların takibine iliĢkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Güvence Hesabı kapsamında bulunan zorunlu sigortalar ile Kanun veya Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılması zorunlu tutulan ve MüsteĢarlıkça bu Yönetmelik kapsamına alınmasına karar verilen sigortaları kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 3/6/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 13 ve 14 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıĢtır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Güvence Hesabı: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 14 üncü maddesi çerçevesinde Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik ġirketleri Birliği nezdinde oluĢturulan kurumu,

b) Karar: 21/1/2010 tarihli ve 2010/190 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tehlikeli Maddeler için Yaptırılacak Sorumluluk Sigortaları Hakkında Kararı,

c) Merkez: 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31/B maddesi kapsamında kurulan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezini,

ç) MüsteĢarlık: Hazine MüsteĢarlığını,

d) ġirket: Türkiye’de kurulmuĢ sigorta Ģirketi ile yurt dıĢında kurulmuĢ sigorta Ģirketinin Türkiye’deki teĢkilâtını,

e) Yetkili merciler: Zorunlu sigortaya konu teĢkil eden menfaate iliĢkin bir faaliyetin icrası ya da bir Ģeyin kullanılması için izin, lisans veya ruhsat vermeye ve iptal etmeye veya bunları denetlemeye yetkili kurum ve kuruluĢları,

f) Zorunlu sigortalar: Güvence Hesabı kapsamındaki zorunlu sigortalar ile Kanun veya Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılması zorunlu tutulan ve MüsteĢarlıkça bu Yönetmelik kapsamına alınmasına karar verilen sigortaları,

ifade eder.

ĠKĠNCĠ BÖLÜM Ġlkeler Sigorta poliçesi tanzimi

MADDE 5 – (1) Zorunlu sigorta poliçeleri Merkez nezdinde gerçek zamanlı olarak düzenlenir. Söz konusu sigortalara iliĢkin veri deseni 9/8/2008 tarihli ve 26962 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliği çerçevesinde belirlenir.

Sigorta kontrolü

MADDE 6 – (1) Zorunlu sigortalara konu teĢkil eden menfaate iliĢkin bir faaliyetin icrası ya da bir Ģeyin kullanılması için izin, lisans veya ruhsat talep edildiğinde, yetkili mercilerce Merkez nezdindeki veri tabanı üzerinden veya ibraz edilen sigorta poliçesinden ilgili zorunlu sigortaların geçerli teminat tutarları üzerinden yaptırılıp yaptırılmadığı kontrol edilir. Merkez nezdinde yapılan kontrol neticesinde ilgili zorunlu sigortaların geçerli teminat tutarları üzerinden yaptırılmadığının tespit edilmesi veya ruhsat talep edenlerce ilgili sigorta poliçesinin ibraz edilmemesi durumunda geçerli teminat alınana kadar yetkili mercilerce izin, lisans veya ruhsat verilmez.

Poliçe yenilemeleri ve sigortasızlığın sonuçları

MADDE 7 – (1) Merkez, tesis edeceği kontroller neticesinde sigorta teminatının sona ereceği bilgisini, poliçe vadesinden 30 gün önce Güvence Hesabına bildirir. Zorunlu sigorta poliçesi sahibi, söz konusu poliçeleri yenilemesi için Güvence Hesabı tarafından uyarılır.

(2) Birinci fıkra uygulamasından ayrı olarak, ilgili zorunlu sigortaları yaptırmadığı veya yenilemediği tespit edilen gerçek ve tüzel kiĢiler ile Güvence Hesabı tarafından sigortasız olduğu tespit edilen gerçek ve tüzel kiĢiler izin, lisans veya ruhsat vermeye yetkili mercilere Güvence Hesabınca bildirilir.

(3) Güvence Hesabınca yapılacak bildirimde Kararın 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrasına istinaden yaptırım uygulanma gerekliliğine de yer verilir.

(4) Güvence Hesabınca yapılan bildirim üzerine Kararın 6 ncı maddesinin 3 üncü fıkrası gereğince ilgili gerçek veya tüzel kiĢiler yetkili mercilerce uyarılır; uyarının tebliğ edildiği tarihten itibaren on beĢ iĢ günü içerisinde sigortasını yaptırmayanların faaliyetleri, idari ve cezai kovuĢturma saklı olmak üzere ilgili yetkili mercilerce sigorta yaptırılıncaya kadar durdurulur. Buna rağmen söz konusu sigortaların, izin, lisans veya ruhsat vermeye yetkili mercilerce bir ayı geçmemek üzere belirlenecek sürede yaptırılmadığının tespiti halinde söz konusu ruhsat, lisans ve izinler ilgili yetkili mercilerce iptal edilir.

Sigorta veri tabanı

MADDE 8 – (1) Merkez, bu Yönetmelik kapsamındaki sigortalara iliĢkin güvenli veri tabanı kurar. Yetkili mercilere Merkez veri tabanında söz konusu kontrolü yapabilmeleri için gerekli teknik altyapı temin edilir.

Bildirim yükümlülüğü

MADDE 9 – (1) Herhangi bir nedenle bu Yönetmelik kapsamındaki sigorta sözleĢmesinin feshedilmesi halinde Ģirketler durumu gerekçesi ile birlikte Merkeze bildirir.

Bu durumda 7 nci madde çerçevesinde iĢlem tesis edilir.

Kolluk tedbirleri

MADDE 10 – (1) Kararın 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası gereğince adli ve idari kolluk kuvvetleri, jandarma ve mahalli idareler denetimleri sırasında sigorta poliçesinin mevcudiyetini araĢtırmakla yükümlüdür. Yapılan denetimlerde, bu Yönetmelik kapsamına giren sigortaları yaptırmadığı tespit edilen gerçek ve tüzel kiĢiler, ruhsat, lisans veya izin veren mercilere derhal bildirilir.

Güvence Hesabı kapsamında olmayan sigortalara iliĢkin giderler

MADDE 11 – (1) Güvence Hesabı kapsamında olmayan sigortalara iliĢkin olarak Güvence Hesabı tarafından bu Yönetmelik kapsamında yapılan giderler Merkez tarafından karĢılanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler Yürürlük

MADDE 12 – (1) Bu Yönetmelik 1/1/2015 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine MüsteĢarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

[R.G. 09 Ağustos 2014 – 29083]

—— • ——

TEBLĠĞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından:

GÜMRÜK GENEL TEBLĠĞĠ (GÜMRÜK ĠġLEMLERĠ)

(SERĠ NO:114 ) Amaç ve kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, ozon tabakasını incelten maddelerin serbest dolaĢıma giriĢ iĢlemlerini gerçekleĢtirmeye yetkili gümrük müdürlüklerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanmıĢtır.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıĢtır.

Ozon tabakasını incelten maddeler ihtisas gümrüğü uygulaması

MADDE 3 – (1) 31/12/2013 tarihli ve 28868 sayılı 2 nci mükerrer Resmî Gazete’de yayımlanan Ozon Tabakasını Ġncelten Maddelerin Ġthaline ĠliĢkin Tebliğ (Ġthalat:

2014/14)’nin Ek-3 listesinde GTĠP ve tanımı yer alan eĢyanın serbest dolaĢıma giriĢ iĢlemleri aĢağıda belirtilen gümrük müdürlüklerinden yapılır.

Sıra No Yetkili Gümrük Müdürlüğü

1 Trakya Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü 2 Ambarlı Gümrük Müdürlüğü

3 Dilovası Gümrük Müdürlüğü 4 Derince Gümrük Müdürlüğü 5 Ġzmir Gümrük Müdürlüğü 6 Mersin Gümrük Müdürlüğü Özel ve zorunlu durumlar

MADDE 4 – (1) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) bu Tebliğin uygulanması sırasında ortaya çıkan özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir.

Yürürlük

MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

[R.G. 09 Ağustos 2014 – 29083]

—— • ——

Benzer Belgeler