• Sonuç bulunamadı

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

7. Yarıyıl DERSLERİ

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4001 Python, R

Programlama 3 0 2 5 4 4 Zorunlu

Phyton ve R programlama dillerini öğrenme, alana uygun uygulamalar yaparak irdeleme.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4002 Büyük Veri ve

İş Analitiği 3 0 0 3 3 4 Zorunlu

Bu ders kapsamında büyük veri ve iş analitiği kavramları ele alınacaktır. Açıklayıcı (descriptive), tahminsel (predictive) ve kuralcı (prescriptive) analitiğin iş uygulamalarındaki önemi tartışılacaktır. Modellemenin temelleri, doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, deterministik ve stokastik modelleme yaklaşımları açıklanacaktır.Yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme kavramları ele alınacak ve iş analitiğindeki yeri ve önemi anlatılacaktır. Veri madenciliği altında sınıflama, kümeleme ve birliktelik analizleri kavramları tanıtılacak ve optimizasyon yaklaşımları kısaca anlatılacaktır. Ders kapsamında tedarik zinciri, müşteri ve finans/risk analitiği uygulamalarından örnekler verilecektir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4003 Veri

Madenciliği 3 0 0 3 3 4 Zorunlu

Veriler: çeşitleri, kalitesi, ön işleme, yakınlık, uzaklık ölçütleri, özet istatistikleri, görüntüleme, çok boyutlu veri analizi. Sınıflandırma: karar ağaçları, model değerlendirme, Bayes sınıflandırıcıları, yapay sinir ağları, SVM. Birleştirme analizi. Kümeleme analizi: K-means, HC algoritmaları, kümelerin değerlendirilmesi, diğer kümeleme yaklaşımları, R yazılımı."

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

İşletme Analitiği: Temel Kavramlar, Yöntemler ve Yazılımları, İşlem tabloları ile Veri Düzenleme ve Denetleme, İşlem tabloları ile Veri Yönetimi ve Analizi, Veri ve Bilginin İşlem tablosu ile Görselleştirilmesi, İşlem tablolarıyla Betimsel Analitik, İşlem tablolarıyla Betimsel Analitik, İşlem tablolarıyla Kestirimci Analitik, İşlem tabloları ile Veri Madenciliği.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4005 Proje

Geliştirme I 3 0 0 3 3 4 Zorunlu

Proje Kavramları, Proje Çeşitleri, Tarımsal Projeler, Piyasa etüdü(rekabet ortamının analizi, pazar büyüklüğünün tahmini ve yöntemleri), Proje/ Ölçek büyüklüğü (kapasitenin) saptanması, teknoloji seçimi, kuruluş yeri seçimi vb. kararlar, projelerin finansmanı ve finansman kaynakları, projenin gelir-giderleri, projede nakit akım analizi, projelerin mali ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi, risk ve belirsizlik koşulları altında proje değerlendirme teknikleri, Pert ve Gannt teknikleri ile projede eylemlerin planlanması, Öğrenci projelerinin sunulması ve değerlendirilmesi

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4006

Mesleki

İngilizce III 2 0 0 2 2 2 Zorunlu

Güncel konular iş hayatıyla ilgili okuma parçaları yoluyla yeni kelimeler, ifadeler öğretmek ve bu kavramları iş hayatında kullanabilecek beceriyi kazandırmak

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Hedef dilde, dilbilgisini öğrenme. Dinleme, konuşma, yazma becerisini geliştirme.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal Sosyal Medya: nedir? Ne değildir?, sosyal medyada içerik, sosyal medyada var olmak, SEO‟ ya katkısı, Sosyal medya süreçleri: Dinleme, analiz ve yorumlama, Sosyal medya süreçleri: Angajman, Sosyal Medya ve marka itibar yönetimi: proaktivite/ reaktivite, kriz anları, Sosyal Medya ve “ diğer medya” nın entegrasyonu: başka dinamikler/benzer amaçlar, Sosyal Medya Kampanyalarına ilişkin örnek olaylar, B2B Pazarlama ve Sosyal Medya: B2B/B2C ayırımı ve temel dinamikler ve B2B dünyasında sosyal medyanın rolü, B2B Pazarlama ve Sosyal Medya yolu ile talep yaratma.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4009 Uzaktan

Algılama 2 0 0 2 2 2 Teknik

Seçmeli Uzaktan algılama Giriş: içerik, uygulama alanları, tanımlar, tarihçesi, Enerji kaynakları ve radyasyon ilkeleri, atmosferde enerji etkileşimleri, Enerji kaynakları ve radyasyon ilkeleri, atmosferde enerji etkileşimleri. Dijital görüntü işleme, piksel, çözünürlük elemanları, Dijital görüntü temelleri, görüntüleme geometrisi, gri düzey histogram, Görsel algılama elemanları, Mekansal filtreleme, Ön işleme, görüntü zenginleştirme, geometrik ve radyometrik, Atmosferik düzeltme, Bozucu etkiler, Multispektral görüntü, Çok Bantlı uzaktan algılama algoritmaları, Denetimli sınıflandırma, örnekler, Hata matrisi, Doğruluk değerlendirmesi.

Uzaktan algılamanın temelleri, uygulama alanları, uzaktan algılama platformları ve algılayıcılar, veri elde etme, kaydetme ve işleme, uydu görüntülerinin ön işlenmesi, uydu görüntülerinin atmosferik, radyometrik ve geometrik düzeltilmeleri, Uzaktan algılama uygulama örnekleri

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal Dijital Yayıncılıkta Temel Kavramlar, Kullanılan Yazılım, Donanım ve Özellikleri, Dizayn: Rengin Etkin Kullanımı, Fontlar, Clip Art, Resim Kaynakları (Tarayıcı, dijital kameralar, internet, vb.), Piksel Kavramı, Farklı Resim Formatlarını ve Birbiri Arası Dosya Dönüştürme, Resim Kalitesi, Resim Düzenleme (Temel fonksiyonlar, görüntü düzeltmeler), Resim Düzenleme (Katman kavramı, Filtreler), Renk Modelleri (RGB, CMYK, vb.), Doküman Oluşturma (E-Kitap, E-Dergi, Logolar, el ilanı, Broşür, kartvizit, kutlama kartı, bilgi formu), Farklı Doküman Formatlarından veya veritabanlarından Bilgi Alma-Verme, Birleştirme (Yazı, Resim, Tablo vb.), İnternet Üzerinden Dijital Yayıncılık, Dijital Yayıncılık ve Pazarlama ve Reklamcılık.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal programları, Veri Analizi, Veri Yönetimi, CBS istatistikleri ve raporlama, dinamik haritaları, alt sistemleri ve CBS uygulamaları (ArcGIS, ArcMap ve QGIS programları).

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ YBS4012 İletişim

Psikolojisi 2 0 0 2 2 2 Sosyal

Seçmeli

Kişiler arası iletişim, kurumsal iletişim, kitle iletişimi, müşteri ve hedef kitle psikolojisi hakkında teorik ve pratik bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4013 Dijital Çağda

Kamu Yönetimi 2 0 0 2 2 2 Sosyal

Seçmeli Bu ders öğrencilerin, ileri düzeyde bilgi, iletişim ve teknolojik gelişmenin yer aldığı günümüz dünyasında, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi ve yönetilmesinde ortaya çıkan değişiklikleri tanıması, açıklayabilmesi ile potansiyel fayda ve zararlarını analiz edebilmesini amaçlanmaktadır.

Ders, dijital çağ nedir? kamu yönetimindeki hizmet anlayışı; devlet, yönetişim, demokrasi, e-vatandaş e- devlet nedir? politik, ekonomik, teknolojik ve sosyal anlamda gelişimi, aşamaları nelerdir?

e-devlet uygulamasını güçlü ve zayıf yanlarının karşılaştırılması e- yönetişim, , e-demokrasi, e-vatandaş kavramlarının açıklanması ve tartışılması, dijital çağda kamu yönetiminde normatif değerler ve etik, dünyada ve Türkiye‟de e- devlet uygulamalarının geleceği konularını kapsamaktadır.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Pratik Uyg. Saat Ulusal

Kredi AKTS TÜRÜ

YBS4014 Seminer 0 0 0 0 0 1 Zorunlu

Belirlenmiş konularda çalışmaların sunumu, tartışılması ve değerlendirilmesi.

Not: (Öğrenci 1 Teknik, 1 Sosyal seçmeli ders seçebilir.)

MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İŞLETME ve YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ DERS İÇERİKLERİ

8. Yarıyıl DERSLERİ

Genel sistem teorisi, bilgi sistemleri, fizibilite, iş akış diyagramları, veri akış diyagramları, karar tabloları, karar ağaçları. Sistem Kavramı ve Genel Sistem Teorisi / Bilgi Sistemi ve Bilgi Sistemi Tipleri / Bilgi Sistemi Geliştirme Süreci / Sistem Analisti Görev ve Yetenekleri / Ön İnceleme ve Fizibilite Analizi / Sistem Önerisi Hazırlama ve Sunma / Sistem Analizi / Sistem Tasarımı / Sistem Gerçekleme / Yeni Sisteme Geçme Süreci

İş Zekâsı ve Kurumsal Raporlama, Ana Veri Mimarisi Tasarımı ve Yönetimi, Entegre Sistem Tasarımı ve Yönetimi, Kurumsal Bilgi Teknolojileri Mimarisi / BT Değişim Yönetimi / BT Hizmet Yönetimi.

Benzer Belgeler